Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Δημοσιευμένο στις 13 Μαρτίου 2016 Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία από ΜΠΕΧΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Μπορεί ένας μαθητής να ζεί αποκλεισμένος από το διαδίκτυο για να είναι ασφαλής; Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι κλεισμένος σπίτι του για να μην τον πατήσει αυτοκίνητο;

Και στις δύο ερωτήσεις η απάντηση είναι μία:όχι.

Πώς μπορούμε όμως να είμαστε ασφαλής στην πλοήγησή μας στο διαδίκτυο: Καταρχήν δεν επικοινωνούμε με άτομα που δεν ξέρουμε και ποτέ δεν δίνουμε προσωπικές πληροφορίες σ’αυτούς.

Αγνοούμε στην αρχή και αν επιμένει αποκλείουμε ανθρώπους που μας στέλνουν ενοχλητικά ή προσβλητικά μηνύματα.Ενημερώνουμε αμέσως τους γονείς μας και το σχολείο, αν πρόκειται για συμμαθητές μας ,και αυτοί με την σειρά τους επικοινωνούν με την διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος ή και την αστυνομία.

‘Εχουμε αυτοπεποίθηση και γνωρίζουμε , ότι δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για τον φόβο, τον θυμό και την απόρριψη που νοιώθει αυτός που μας ενοχλεί και που προσπαθεί να τα περάσει με τον εκφοβισμό που κάνει και σε μας . Όλοι έχουμε δικαίωμα να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες του διαδικτύου με ασφάλεια και σιγουριά ,χωρίς να φοβόμαστε …

Άλλωστε ο ρόλος του διαδικτύου αυτός είναι :μόρφωση, επικοινωνία ,πληροφορίες, εξυπηρέτηση και εκεί θέλουμε να μείνουμε.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ και ΕΘΙΣΜΟΣ

Δημοσιευμένο στις 2 Μαρτίου 2016 Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία από ΜΠΕΧΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Η κότα έκανε τ΄αυγό ή το αυγό την κότα:Σ’έναν κόσμο που οι άνθρωποι βασανίζονται από την κατάθλιψη,το ίντερνετ φαίνεται να προσφέρει μια λύση.Οι άνθρωποι ξεχνούν για λίγο την μιζέρια τους και μπαίνουν σ΄εναν κόσμο με χρώματα και φανταστικούς φίλους. Μην έχοντας γερό συναισθηματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο ,αρχίζουν όλο και πιο πολύ να ζούν στον κόσμο του ιντερνετ και της φαντασίας όπου όλα είναι δυνατά και εφικτά…Και όσο περνάει ο καιρός κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους ,βυθίζονται στην κατάθλιψη…

Αν προσθέσουμε και ηλικίες που υποβόσκουν συναισθηματικές διακυμάνσεις όπως η εφηβεία ,αλλά και καταστάσεις περιέργες οικονομικά,σαν αυτές που βιώνουμε τα τελευταία έξι χρόνια,καταλαβαίνουμε ότι το να είναι κανείς ευάλωτος ,τον οδηγεί ακόμα πιο γρήγορα μέσα στον λάκκο του εθισμού στο internet. Eνα άλλο θέμα που ξεκιναει ως διασκέδαση ,είναι και ο τζόγοςστο ιντερνετ. Δεν θα μιλήσω σαν υπουργός οικονομικών, για τα ποσά που χάνονται εβδομαδιαία ,από την μη φορολόγηση του τζόγου αυτού, θα μιλήσω ως εκπαιδευτικός για τα παιδιά που σπαταλούν ώρες και επιβαρύνουν την υγεία τους σωματικά και ψυχικά με την πολύωρη ενασχόλησή τους με τον ηλεκτρονικό τζόγο ή έστω και με τα απλά διαδικτυακά παιχνίδια.

‘Oταν η επικοινωνία στην οικογένεια είναι ανύπαρκτη ,λόγω έλλειψης διάθεσης και χρόνου ,το διαδικτυακό παιχνίδι σε εξιτάρει και ο χρόνος κυλάει σαν το νερό.Κολλάς και δεν σε νοιάζει τίποτα άλλο.Είσαι σαν να έχεις πάρει ένα δυνατό ναρκωτικό και θέλεις όλο και περισσότερο. Οι γονείς όταν επεμβαίνουν γίνονται εχθροί και δεσμοφύλακες.Οι επιδόσεις στο σχολείο πέφτουν, οι φίλοι της αληθινής ζωής χάνονται..

Κάποιος πρέπει να δώσει ένα χέρι βοηθείας σε όλα αυτά τα άτομα πριν να είναι πολύ αργά. Ποιός όμως θα είναι αυτός που θα αποσπάσει τον χρήστη του διαδικτύου από την φυλακή:Μάλλον η οικογένεια . Αν και εσείς έχετε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια ,μην περιμένετε ,δραστηριοποιηθείτε ,πριν είναι αργά.

Πάλι δεν υπάρχουν λεφτά για την παιδεία

Δημοσιευμένο στις 27 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία: παιδεία από ΜΠΕΧΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

εικόνα πίνακας,κιμωλίαΓια άλλη μια χρονιά ο προυπολογισμός προβλέπει μειωμένα έξοδα για την παιδεία.Για άλλη μια φορά γονείς και δάσκαλοι  θα αναγκαστούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν

φωτοτυπικά,μελάνια ,διαδραστικούς πίνακες και κασετόφωνα,ακριβές συνδέσεις στο ιντερνετ….Για άλλη μια χρονιά  μικρόμισθοι δάσκαλοι και καθηγητές  θα προσπαθούν να επιβιώσουν σε

κοσμοπολίτικα νησιά και σπίτια που οι ντόπιοι νοικιάζουν σαν να είναι το Μέγαρο  Μουσικής.

Με το πρόσχημα του μνημονίου η παιδεία  χάνει πόρους και υποβαθμίζεται . Ετσι κι αλλιώς δεν χρειαζόμαστε μορφωμένους μαθητές πια.Υπάλληλοι θα είναι , γκαρσόνια και πωλήτριες…

Είναι κρίμα σε μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και την παιδεία, οι απογονοι των σπουδαίων αυτών φιλοσόφων να μην γνωρίζουν το παρελθόν και τον πολιτισμό τους, να μην

έχουν τις αξίες που χάριστηκαν απλόχερα στον χώρο τούτο , να ζούν μόνο για την ύλη και να μην προλαβαίνουν να ασχοληθούν με το πνεύμα.Είναι κρίμα η παιδεία μας να αφεθεί

μονάχα στο φιλότιμο και τον κόπο των χλευασμένων και υποσιτισμένων δασκαλάκων.

Αντι υστερογράφου. Το κείμενο δεν έχει χρονολογία προυπολογισμού.Ως παιδί που γεννήθηκε στην δικτατορία ,απο τότε που άρχισα να παρακολουθώ ειδήσεις ή ‘σφιξτε το ζωνάρι ‘

έχουμε ή λιτότητα ή μνημόνιο.Αντε και του χρόνου τα ίδια και χειρότερα….

Καλημέρα κόσμε!

Δημοσιευμένο στις 21 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία από ΜΠΕΧΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!