Διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “Διαχείριση υγειονομικής κρίσης: ψυχολογικές επιπτώσεις & τρόποι αντιμετώπισής της μέσα από το έργο των εκπαιδευτικών”

Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Πρόμαχος» διοργανώνει για τους εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσης διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο “Διαχείριση υγειονομικής κρίσης: ψυχολογικές επιπτώσεις & τρόποι αντιμετώπισής της μέσα από το έργο των εκπαιδευτικών”.

Οι εκπαιδευτικοί λόγω της ιδιότητας και του έργου το οποίο καλούνται να  συνεχίσουν σε ποικίλες μορφές κρίσης αποτελούν πληθυσμιακή ομάδα άμεσης σύνδεσης με την έννοια και το έργο της πρόληψης. Είναι αυτή ακριβώς η ομάδα που μέσα από τα μηνύματα τα οποία περνάει στους μαθητές και στις μαθήτριες μπορεί να αμβλύνει τα άγχη και τις φοβίες που πιθανά προκλήθηκαν στο οικογενειακό περιβάλλον όλο αυτό το διάστημα. Με δεδομένο ότι ερχόμαστε σε επαφή με καταστάσεις που ουδέποτε έχουμε ξαναζήσει καλούμαστε να αναπτύξουμε μια ψυχική ανθεκτικότητα, ώστε, όταν αυτή η διαδικασία τελειώσει, να είμαστε πιο δυνατοί. Υποστηρίζοντας  τη συγκεκριμένη οπτική το σεμινάριο έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:

Συνάντηση 1: Γνωριμία ομάδας. Ανάγκες ομάδας. Τα στοιχεία της παρούσας υγειονομικής κρίσης και οι συνέπειές τους: βιωματική εργασία ¨η ψυχολογική «μετάφραση» των επιπτώσεων. Από τον παγκοσμιοποιημένο «κόσμο» στον εγχώριο .Εισαγωγή.

 

Συνάντηση 2:  Η ψυχολογική «μετάφραση» των επιπτώσεις στη δομή της οικογένειας- πραγματικά άγχη και φόβοι. Οι φοβίες που εγείρονται στον πυρήνα της οικογένειας και πώς επηρεάζεται ο έφηβος. Εφηβεία και υγειονομική κρίση. Βιωματική εργασία και συζήτηση

Συνάντηση 3. Εισαγωγή θεμάτων από την ομάδα ως προς τα δικά τους ζητήματα και το βοηθητικό έργο τους στην πρόληψη. Συζήτηση. Συμβουλευτική καλών πρακτικών για ψυχολογική αποσυμφόρηση των μαθητών -1

Συνάντηση 4. Συμβουλευτική καλών πρακτικών για ψυχολογική αποσυμφόρηση των μαθητών-2. Ανακεφαλαίωση δεδομένων σεμιναρίου. Aξιολόγηση-ανατροφοδότηση. Κλείσιμο.

Συντονιστές του σεμιναρίου θα είναι ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης « Αθηνά –Πρόμαχος» -2ο Διαμέρισμα- Δήμος Αθήνας και η Νατάσα Βλουτόγλου, Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά-Πρόμαχος» -2ο Διαμέρισμα- Δήμος Αθήνας.Tο σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom.Θα περιλαμβάνει τέσσαρις  σύγχρονες  συναντήσεις με ημερομηνία έναρξης την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, ώρα 16.30-18.00 και επόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής:

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 και ώρα 16.30-18.00

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020 και ώρα 16.30-18.00

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 και ώρα 16.30-18.00

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Δευτέρα 1-6-2020 ηλεκτρονικά στο: agygeias@dide-a-ath.att.sch.gr.

 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:  15 άτομα

Αίτηση συμμετοχής –> ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΠ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΜΑΧΟΣ

 

Ακριβές αντίγραφο

  Αθήνα   27/ 5 / 2020

Η Προϊσταμένη του  τμήματος  

         ΕΑ΄ Διοικητικού

Αγγουροδήμου    Μαρία

                                                  Η Διευθύντρια

                                          της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Α΄  Αθήνας

                                           Τ.Σ.Υ.

                                                    Ιωάννα  Κων. Ψίνα, M. Ed.

                                                      Aγγλικής Φιλολογίας ΠΕ06

Κατηγορίες: Αγωγή Υγείας, Εξαρτήσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.