Πληροφορική και Εκπαίδευση

Ένα Blog της Αγγελικής Οικονομοπούλου, Καθηγήτριας Πληροφορικής

Οδηγίες προς τον Εκπαιδευτικό

Πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σχολείο οδηγίες προς τον εκπαιδευτικό-Προτάσεις ασφαλούς χρήσης

Οι Εαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την σύγχρονη δικτυακή πραγματικότητα, τις δυνατότητες και τους κινδύνους που υπάρχουν. Να είναι ενημερωμένοι τι κάνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο (Internet) και με τι σκοπό το χρησιμοποιούν.

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιβλέπουν τους μαθητές κατά την χρήση του διαδικτύου στο σχολικό εργαστήριο την σχολική τάξη ή τη βιβλιοθήκη Με τις ενέργειες και το παράδειγμά τους μπορούν να προωθήσουν στην πράξη τις πρακτικές καλής χρήσης του Internet και των διαδικτυακών υπηρεσιών γενικότερα.

Πρακτικά οι εκπαιδευτικοί μπορούν:

  1. Να κάνουν μια συζήτηση με τους μαθητές στο επίπεδο της τάξης, και μια συμφωνία στη συνέχεια, για την χρήση του Internet
  2. Να δημιουργήσουν τη δική τους λίστα με προτεινόμενες σελίδες  με κατάλληλο περιεχόμενο που θα αναδεικνύει τις ανθρώπινες αξίες και θα προάγει το γνωστικό και πνευματικό επίπεδο των μαθητών.
  3. Να διδάσκουν  τους μαθητές να μην δίνουν ποτέ προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες
  4. Να επιβλέπουν την χρήση των υπολογιστών με σύνδεση στο Internet από τους μαθητές
  5. Να ελέγχουν τα bookmarks (Αγαπημένα)  και το Ιστορικό (το history) του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) για να δουν ποιες σελίδες έχουν επισκέπτονται οι μαθητές.
  6. Αν εντοπίζουν σελίδες με ανεπίτρεπτο περιεχόμενο που περνάνε από τα φίλτρα του ΠΣΔ να στέλνουν σχετική αναφορά στον cachemaster@sch.gr.
  7. Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων φωτογραφιών μαθητών για την ασφάλεια και προφύλαξη των ίδιων των μαθητών
  8. Αναγνωρίζουμε το  δικαίωμα στους εκπαιδευτικούς να επιβλέπουν το περιεχόμενο του διαδικτύου που προσπελαύνουν οι μαθητές και να επιλέγουν αυτό που θεωρούν σωστό για τους μαθητές τους ή τουλάχιστον να προβαίνουν σε σχετικές συστάσεις.