Η λέξη “τώρα” ή η λέξη “αμέσως” μεταφέρει περισσότερες πληροφορίες; Η δεύτερη, επειδή είναι μεγαλύτερη, αν πιστέψουμε μια νέα μελέτη αμερικανών γνωσιακών επιστημόνων, οι οποίοι ανέλυσαν την χρήση των λέξεων …
σε 11 ευρωπαϊκές γλώσσες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μήκος των λέξεων σχετίζεται πιο στενά με το πληροφοριακό περιεχόμενό τους από ό,τι με το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται.
Οι ερευνητές του Τμήματος Εγκεφάλου και Γνωσιακών Επιστημών του πανεπιστημίου ΜΙΤ, υπό τον Στέβεν Πιανταντόζι, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στα “Πρακτικά” της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το περιοδικό “Nature”, χρησιμοποιώντας την “θεωρία των πληροφοριών”, ανατρέπουν ουσιαστικά την αντίληψη των γλωσσολόγων ότι το μήκος μιας λέξης σχετίζεται περισσότερο με το πόσο συχνά χρησιμοποιείται και ότι οι πιο σύντομες λέξεις (με τα λιγότερα γράμματα) χρησιμοποιούνται πιο συχνά, γι’ αυτό και είναι πιο μικÏ! �ές.
Τη θεωρία αυτή πρότεινε για πρώτη φορά, στη δεκαετία του ΄30, ο γλωσσολόγος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Κίνγκσλεϊ Ζιπφ, ο οποίος πίστευε ότι η σχέση ανάμεσα στο μήκος μιας λέξης και στη συχνότητα χρήσης της πηγάζει από μια ενστικτώδη ανάγκη των ανθρώπων να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο και την απαιτούμενη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν για να μιλήσουν και να γράψουν.
Όμως οι ερευνητές του ΜΙΤ έρχονται τώρα να υποστηρίξουν ότι, προκειμένου να μεταδώσουν μια ορισμένη ποσότητα πληροφοριών, οι άνθρωποι θεωρούν ενστικτωδώς πιο αποδοτικό να μικρύνουν το μήκος των λιγότερο πληροφοριακών (και συνεπώς των πιο προβλέψιμων) λέξεων, παρά όσων λέξεων χρησιμοποιούνται συχνότερα. Ο Πιανταντόζι ισχυρίζεται ότι το μήκος των λέξεων σχετίζεται περισσότερο με το πόσες πληροφορίες μεταφέρουν παρά με το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται.
Για “μελέτη-ορόσημο” έκανε λόγο ο γλωσσολόγος Ρότζερ Λέβι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, που εκτιμά ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 75 ετών, από την εποχή της θεωρίας του Ζιπφ, όσον αφορά το πώς εξελίσσονται οι γλώσσες.
Η μέτρηση του πληροφοριακού περιεχομένου των λέξεων δεν είναι εύκολη δουλειά, μεταξύ άλλων επειδή το περιεχόμενο αυτό ποικίλει ανάλογα με τα συμφραζόμενα. Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΜΙΤ, όσο πιο προβλέψιμη είναι μια λέξη, τόσο λιγότερο πληροφοριακό περιεχόμενο μεταφέρει στον προφορικό και τον γραπτό λόγο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια μέθοδο να υπολογίζουν το πληροφοριακό περιεχόμενο των λέξεων σε ψηφιακά κείμενα, με βάση το πώς κάθε λέξη σχετίζεται με τις προηγούμενες και άρα πόσο εύκολα προβλέψιμη είναι.
Ο Πιαντατόζι και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η σχέση ανάμεσα στο μήκος των λέξεων και στο πληροφοριακό περιεχόμενό τους δείχνει ότι οι γλώσσες του πλανήτη είναι έτσι προσαρμοσμένες, ώστε να μεταδίδουν πληροφορίες με τον πιο αποδοτικό τρόπο, τόσο από γλωσσολογική όσο και από εγκεφαλική-γνωσιακή άποψη, πράγμα που βοηθά τόσο τον ομιλητή-συγγραφέα, όσο και τον ακροατή-αναγνώστη. Επειδή οι πιο μικρές λέξεις μεταφέρουν λιγότερες πληροφορίες, όπως πιστεύουν οι αμερικανοί επιστήμονες, η πυκνότητα των πληροφοριών σε μια φράση ή πρότασ! η εξομαλύνεται έτσι ώστε το “μήνυμα” των λέξεων να μεταδίδεται με σταθερό και όχι ακανόνιστο ρυθμό, με αποτέλεσμα η ίδια η δομή της γλώσσας να βοηθά στην επικοινωνία.

Το φαγητό δεν είναι µόνο ανάγκη και απόλαυση, αλλά ενίοτε και εξαιρετικό αγχολυτικό. Tα τρόφιµα ανάλογα µε τη θερµιδική τους αξία δίνουν ενέργεια, ενώ κάποια από αυτά –ανάλογα µε την περιεκτικότητά τους σε συγκεκριµένα συστατικά…
µπορούν ακόµα και να βελτιώσουν την ψυχική µας διάθεση, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει πάρει τον κατήφορο εξαιτίας της ύφεσης. Πώς όµως το καταφέρνουν αυτό;
Η αγχολυτικη ουσια
Η αγχολυτική επίδραση των «παρηγορητικών» τροφίµων οφείλεται πρωτίστως στο αµινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο περιέχεται σε σηµαντικές ποσότητες στα αµυλούχα τρόφιµα αλλά και στα όσπρια, τις µπανάνες, το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα πουλερικά και τη σοκολάτα. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδροµος ουσία της σεροτονίνης, του βασικού νευροδιαβιβαστή που δηµιουργεί ψυχική ευφορία, γι’ αυτό και η κατανάλωση των παραπάνω τροφίµων πυροδοτεί την έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Πρόσφατες έρευνες εξάλλου επιβεβαιώνουν την αντικαταθλιπτική τους δράση αφού, όπως φαίνεται, οι χαµηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες –που παράλληλα είναι και πολύ φτωχές σε τρυπτοφάνη– υπονοµεύουν την ψυχική υγεία, ειδικά σε περιόδους έντονου στρες.

Δεν χρειάζεται ποσότητα
Η ευεργετική χαλαρωτική και αντικαταθλιπτική δράση των «παρηγορητικών» τροφίµων εκδηλώνεται αµέσως, ακόµα και µε την πρόσληψη µικρής ποσότητας, ενώ δεν έχετε κανένα έξτρα κέρδος αν τα καταναλώσετε σε µεγάλη ποσότητα, αφού η παραγωγή σεροτονίνης δεν αυξάνεται αλλά απλώς φορτώνεστε τις παραπανίσιες θερµίδες.

∆ηµητριακά ολικής άλεσης
Φτιάξτε ένα ελαφρύ γεύµα µε πιτυρούχες νιφάδες, µία κουταλιά λιναρόσπορο ή µερικά ανάλατα αµύγδαλα και λίγο γάλα. Επίσης, ειδικά αν είστε πολύ αγχωµένοι, τσιµπολογήστε ένα σακουλάκι µε µπουκίτσες δηµητριακών ολικής άλεσης, καθώς η επαναληπτική κίνηση του τσιµπολογήµατος θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Προσοχή όµως, περιοριστείτε αυστηρά και µόνο στο ένα σακουλάκι. Ένα άλλο ελαφρύ «παρηγορητικό» γεύµα είναι δυο-τρεις ρυζογκοφρέτες αλειµµένες µε λίγο τυρί light όπως κατίκι ∆οµοκού (8-10% λιπαρά) ή cottage (4% λιπαρά).

Γαλακτοκοµικά
Χτυπήστε στο µπλέντερ µισό ποτήρι αποβουτυρωµένο γάλα και µία µπανάνα και φτιάξτε ένα σπιτικό smoothie. Αν θέλετε πάλι, ετοιµάστε µια φρουτοσαλάτα µε µπανάνα, µήλο και γιαούρτι light (2%), την οποία θα πασπαλίσετε µε µία κουταλιά ανάλατους ηλιόσπορους.

Σοκολάτα, η λατρεµένη
Η σοκολάτα έχει ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες χάρη στο συνδυασµό τριών συστατικών της: την τρυπτοφάνη (είναι εξίσου πλούσια σε αυτή µε τις µπανάνες), τη θεοβρωµίνη και τη φαινυλαιθυλαµίνη, η οποία µάλιστα ανήκει στις φυσικές «αµφεταµίνες» του οργανισµού. Γι’ αυτό και η ιδιαίτερη σύστασή της την καθιστά αντίδοτο στο άγχος, τη µελαγχολία και την κατάθλιψη.
Η κατανάλωση σοκολάτας πυροδοτεί την έκκριση της σεροτονίνης και των άλλων ενδορφινών, γι’ αυτό έχει ονοµαστεί κατά καιρούς τρόφιµο-«πρόζακ» (από το διαδεδοµένο αντικαταθλιπτικό χάπι), ενώ θεωρείται και ισχυρό αφροδισιακό ήδη από την εποχή των Μάγιας. Πιο υγιεινή είναι βέβαια η σοκολάτα υγείας (µαύρη ή bitter) που δεν περιέχει κορεσµένα λίπη αλλά µονάχα πολυακόρεστα ούτε έξτρα ζάχαρη. Ωστόσο γενικά η αγαπηµένη µας γεύση είναι παχυντική, αφού δίνει µέχρι 500 θερµίδες στα 100 γρ., ενώ ακόµα και η µαύρη σοκολάτα µε γλυκαντικά (υποκατάστατα ζάχαρης µε χαµηλές θερµίδες) φτάνει τις 420 θερµίδες ανά 100 γρ. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τρώµε πάνω από δύο µίνι σοκολατάκια την ηµέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε µία πλάκα σοκολάτας την εβδοµάδα.

Ζυµαρικά
Φτιάξτε µια υγιεινή µακαρονάδα µε ζυµαρικά ολικής άλεσης και λαχανικά στον ατµό ή λίγη ψιλοκοµµένη ντοµάτα, χωρίς βαριές σάλτσες µε βούτυρο, κρέµα γάλακτος ή λιπαρά τυριά.
Εκτός από καλύτερη διάθεση, η σεροτονίνη εξασφαλίζει και ηρεµία, γεγονός που καθιστά τα «παρηγορητικά» τρόφιµα ιδανικά για σνακ πριν από τον ύπνο.

Όσπρια
Ετοιµάστε σπιτικό χούµους από πουρέ ρεβιθιών χωρίς λάδι και απολαύστε το πάνω σε δύο-τρία παξιµάδια ολικής άλεσης. Εναλλακτικά, µπορείτε να προσθέσετε µισό φλιτζάνι ρεβίθια ή κόκκινα µεξικάνικα φασόλια σε µια πράσινη σαλάτα.

pdkap27

Είναι γνωστό ότι όλοι μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινάμε δίαιτα. Συνήθως αυτοσχέδια, συνδυάζοντας διάφορες τακτικές που έχουμε ακούσει ή δοκιμάσει στο παρελθόν.
Κάνουμε όμως συχνά βασικά λάθη που βάζουν τρικλοποδιά στην ίδια μας την προσπάθεια. Να τα πιο συχνά:
επιλέγουμε δίαιτες αστραπή. Η λαχτάρα για άμεσα αποτελέσματα κάνει τις δίαιτες αυτές ελκυστικές, αλλά όσο εύκολα χάνονται τα κιλά, τόσο εύκολα ξανακερδίζονται. Οι δίαιτες αυτές (συνήθως χημικές) στερούν ολόκληρες ομάδες τροφίμων στον οργανισμό μας, και, επειδή κατεβάζουν υπερβολικά την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό (δείτε το fitness food για συνταγές καλής διατροφής)
αποφεύγουμε το πρωινό, νομίζοντας ότι έτσι εξοικονομούμε θερμίδες. Λάθος. Καταλήγουμε απλά να τρώμε περισσότερο στα επόμενα γεύματα της ημέρας
αντί να τρώμε θερμίδες, πίνουμε θερμίδες. Αναψυκτικά ή αλκοόλ προσφέρουν θερμίδες χωρίς να καταπραΰνουν το αίσθημα της πείνας. Δείτε ενδεικτικά πόσες θερμίδες έχουν τα πιο κοινά αλκοολούχα ποτά
κόβουμε τα ενδιάμεσα γεύματα. Βάσει του γεγονότος ότι το τσιμπολόγημα οδηγεί σε παραπανίσια κιλά, κόβουμε τελείως τα σνακ μεταξύ των γευμάτων. Αυτό είναι λάθος διότι καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο στα κυρίως γεύματα. Αντιθέτως, ένα υγιεινό σνακ, όπως ένα φρούτο, βοηθάει στην εγρήγορση του μεταβολισμού.
δεν πίνουμε αρκετό νερό. Οι ορμόνες του εντέρου που σηματοδοτούν την πείνα, μοιάζουν πολύ με αυτές που τροφοδοτούν τη δίψα. Πολλές φορές κατά τη δίαιτα αυτό που νομίζουμε ότι είναι πείνα, είναι δίψα – δοκιμάστε κάθε φορά που νιώθετε ισχυρό αίσθημα πείνας να πιείτε αργά ένα μεγάλο ποτήρι νερό.

Ποιός άραγε δεν θα ήθελε να οδηγήσει το αυτοκίνητό του σε τέτοιους δρόμους; Δρόμοι σε τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, γεμάτοι χρώματα.