Δημιουργία φυτικού και ζωικού κυττάρου με 3D εικόνες

Μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή από το Φωτόδεντρο, με 3D εικόνες των οργανιδίων, για τη δημιουργία  φυτικού και ζωικού κυττάρου.

Ασκήσεις μαθηματικών Α΄ γυμνασίου

1. Να υπολογίσεις τις παρακάτω πράξεις χρησιμοποιώντας την επιμεριστική ιδιότητα του  πολλαπλασιασμού (διάβασε σελίδα 15 του σχολικού βιβλίου):

α) 34*3 + 34*5=

β) 43*9 + 54*9 =

γ)  4*73 – 4* 35 =

δ)  37*5- 33*5=

2.  Να υπολογιστούν οι δυνάμεις(διάβασε σελίδα 20 του σχολικού βιβλίου):

Α)   25 + 52 =

Β)  103 – 72 =

Γ) 0,22   +   1,22 =

 

3. Να υπολογίσεις το αποτέλεσμα των παρακάτω αριθμητικών παραστάσεων(διάβασε σελίδα 21 του σχολικού βιβλίου-προτεραιότητα των πράξεων):

α) (34-33)2 – 3: 6/8  + 4/5   =

β)  (45:5 – 2*3)*2 – 1/2 =

γ)  23*(25-22)- 24:6 + 2/3 =

 

4.  Ποιες από τις παρακάτω ισότητες παριστάνουν Ευκλείδειες διαιρέσεις(διάβασε σελίδες 25-26 του σχολικού βιβλίου);

α) 155= 15*10+5   β) 675= 12*56+3   γ) 291= 26*10+31   δ) 95= 30*3+5

 

5.  Να υπολογίσεις(για τις ασκήσεις 5-8 διάβασε τις σελίδες 27-28 του σχολικού βιβλίου):

ΕΚΠ (5,20)

ΕΚΠ (12, 16, 24)

ΕΚΠ(5, 25, 50)

ΜΚΔ(18,36, 72)

ΜΚΔ(35, 77, 140)

 

6. Η Μαρία πηγαίνει για χορό κάθε 3 ημέρες και η Σοφία κάθε 4 ημέρες. Αν συναντήθηκαν στις 10 Αυγούστου πότε θα ξανασυναντηθούν;

7. Ο Γιώργος πηγαίνει κάθε τρεις ημέρες Γυμναστήριο, κάθε πέντε ημέρες Ζωγραφική και κάθε έξι ημέρες βόλτα με τους φίλους του. Αν σήμερα είχε και τις τρεις δραστηριότητες μαζί, μετά από πόσες ημέρες θα τις έχει πάλι όλες μαζί;

8. Στο σχολείο μαζεύτηκαν  80 τετράδια, 50 γόμες, 20 παραμύθια, 100 μολύβια και 60 ξύστρες, με σκοπό μοιραστούν σε πακέτα δώρων. Τα πακέτα πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό από κάθε είδος. Πόσα το πολύ πακέτα δώρων μπορούν να γίνουν; Πόσα από κάθε είδος θα έχει το κάθε πακέτο;

9.  Να υπολογίσεις απ΄ευθείας το αποτέλεσμα χωρίς να κάνεις αναλυτικά τις πράξεις:

α)250:10=           β)923:100=          γ) 35:1000=              δ) 45000:100=         ε) 24*10=          ζ) 399*10=           η)59,245* 100=      θ)73,3*1000=

 

10.  Τις διαιρέσεις της άσκησης 9 να τις γράψεις σε μορφή κλάσματος. Πώς λέγονται αυτά τα κλάσματα(διάβασε σελίδα 56 του σχολικού βιβλίου);

 

11. Για να προσθέσουμε ετερώνυμα κλάσματα πρέπει να τα μετατρέψουμε σε ομώνυμα;

12. Για να αφαιρέσουμε ετερώνυμα κλάσματα πρέπει να τα μετατρέψουμε σε ομώνυμα;

13. Για να πολλαπλασιάσουμε ετερώνυμα κλάσματα πρέπει να τα μετατρέψουμε σε ομώνυμα;

14. Για να διαιρέσουμε ετερώνυμα κλάσματα πρέπει να τα μετατρέψουμε σε ομώνυμα;

15. Να υπολογίσεις:

α)   2/5  +   7/ 12  +  3/6  =

β) 12/20 – 10/45  + 2 =

γ)  6  +  3/7  + 1/2  =

δ) 3/4  *   5/6   =

ε) 4/5   :   6/7  =

στ)    8/9    :    3  =

16. Τις παρακάτω διαιρέσεις κλασμάτων να τις γράψεις με μορφή σύνθετου κλάσματος και στη συνέχεια να μετατρέψεις το σύνθετο κλάσμα σε απλό(διάβασε σελίδα 50 του σχολικού βιβλίου)

α) 5/6  :   2/3 =

β) 4/6   :  3/7 =

γ) 2/5  :  7/8  =

 

 

 

Μια άλλη ματιά στο νερό

Στα πλαίσια του μαθήματος της Χημείας της Β΄ Γυμνασίου και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το νερό (22η Μαρτίου),  μαθητές του Γυμνασίου Βάρδας ολοκλήρωσαν και παρουσιάσαν ανάλογη εργασία.

Κίνδυνος εξαφάνισης από το Αιγαίο του αιγαιόγλαρου

Ολοένα και λιγότεροι αιγαιόγλαροι φωλιάζουν στις ελληνικές νησίδες και πετούν πάνω από το Αιγαίο. Ο αιγαιόγλαρος, το πουλί-σύμβολο του Αρχιπελάγους, παρουσιάζει ανησυχητική μείωση την τελευταία δεκαετία. Oπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή του 2010 από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο ελληνικός πληθυσμός ανέρχεται στα 350?500 ζευγάρια, ενώ κατά την προηγούμενη απογραφή του 1999 είχαν εντοπιστεί 700-900 ζευγάρια αιγαιόγλαροι.

Για τον λόγο αυτό η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποιεί το πρόγραμμα LIFE, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων απειλών για τον αιγαιόγλαρο, τη βελτίωση της αναπαραγωγής του στις πιο σημαντικές αποικίες του και επομένως στη διάσωσή του.
Ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, η υπερβόσκηση, ο τουρισμός, η αλιεία και το κυνήγι, μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην επιτυχία αναπαραγωγής του αιγαιόγλαρου. Παράλληλα, απειλή για τα θαλασσοπούλια αποτελεί η μείωση της διαθέσιμης τροφής, λόγω της υπεραλίευσης και της θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά και οι αρουραίοι, που τρώνε τα αβγά και τους νεοσσούς.

Ακόμα, ο αιγαιόγλαρος έχει έναν μεγάλο ανταγωνιστή όσον αφορά την εξεύρεση τροφής και τις θέσεις φωλιάσματος. Τον ασημόγλαρο, ο οποίος μάλιστα εμφανίζει και σημαντική αύξηση, αφού ο πληθυσμός του φτάνει περίπου τα 200.000 ζευγάρια. Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη γλάρου είναι το χρώμα του ράμφους.
Ο αιγαιόγλαρος έχει κόκκινο ράμφος και ο ασημόγλαρος κίτρινο. Επιπλέον, ο ασημόγλαρος πετάει πάνω από τις χωματερές, ζει ακόμη και μέσα στις πόλεις και τρέφεται ακόμη και με σκουπίδια, σε αντίθεση με τον αιγαιόγλαρο που αποφεύγει την ενδοχώρα και τρώει μόνο αφρόψαρα.

Πηγή : http://www.e-typos.com/

Ύδρα-ένα υδρόβιο ζώο

Διαβάζετε αυτές τις λέξεις τώρα επειδή 600 εκατομμύρια έτη πριν, ένα υδρόβιο ζώο που καλείται Ύδρα ανέπτυξε φωτοδεκτικά γονίδιά- την απαρχή της ζωικής όρασης. Δεν ήταν μία 20-20 όραση* τότε παρόλα αυτά.
Οι Ύδρες είναι ένα γένος των του γλυκού νερού ζώων που συγγενεύουν με τα κοράλλια και τις μέδουσες, μετρούν μόνο μερικά χιλιοστόμετρα στη διάμετρο και υπάρχουν για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Santa Barbara μελέτησαν τα γονίδια που συνδέθηκαν με την όραση (αποκαλούμενα οψίνες) σε αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα και βρήκαν τις πρωτεΐνες οψίνες σε όλο τους το σώμα.
Αν και δεν έχουν τα μάτια ή οποιαδήποτε συγκεκριμένα φωτοδεκτικά όργανα, οι ερευνητές σκέφτονται ότι οι φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες που συγκεντρώνονται στη στοματική περιοχή των Υδρών τις βοηθούν να χρησιμοποιήσουν την φωτοευαισθησία στην αναζήτηση θηραμάτων.

Επειδή οι μελέτες των ζώων που εξελίχθηκαν νωρίτερα, όπως οι Σπόγγοι, δεν παρουσιάζουν την ίδια φωτοευαισθησία, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να επισημάνουν τη Προκάμβρια περίοδο ως αυτήν που η ζωική όραση άρχισε αρχικά να εξελίσσεται.
«Έχουμε τώρα ένα χρονικό πλαίσιο για την εξέλιξη της ζωικής φωτόευαισθησίας,» είπε ο υπεύθυνος της έρευνας David Plachetzki, ένας επί πτυχίο σπουδαστής του UC Santa Barbara. «Ξέρουμε ότι οι πρόδρομοί του υπήρξαν κατά προσέγγιση 600 εκατομμύρια έτη πριν».
Αυτά τα συμπεράσματα, που εκτίθενται λεπτομερώς σε ένα πρόσφατο τεύχος του online περιοδικού PLoS ΟΝΕ, αντιμετωπίζουν διαφωνίες από αντί-εξελικτικούς ότι η εξέλιξη μπορεί μόνο να αποβάλει γνωρίσματα και δεν μπορεί να παραγάγει νέα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, λένε οι συντάκτες.
«Η εργασία μας δείχνει ότι τέτοιες αξιώσεις κάνουν λάθος απλά,» είπε ο άλλος συντάκτης Τodd Oakley, επίσης ένας βιολόγος του UC Santa Barbara. «Παρουσιάζουμε πολύ σαφώς ότι οι συγκεκριμένες μεταλλακτικές αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο αντίγραφο γονιδίου (της οψίνης) επέτρεψαν στα νέα γονίδια να αλληλεπιδράσουν με διαφορετικές πρωτεΐνες με νέους τρόπους. Σήμερα, αυτές οι διαφορετικές αλληλεπιδράσεις κρύβονται κάτω από τους γενετικούς μηχανισμούς της όρασης, οι οποίοι είναι διαφορετικοί στις διάφορες ζωικές ομάδες.»

*η 20-20 όραση σημαίνει το μάτι ότι σας μπορεί να δει τι το μέσο ανθρώπινο μάτι βλέπει σαφώς σε 20 πόδια (περίπου 6 μέτρα δηλαδή).

Πηγή: LiveScience

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Όλο και περισσότεροι κάτοχοι ενυδρείων, την Άνοιξη, μπαίνουν στην διαδικασία να μαζεύουν ζωντανή τροφή από λίμνες και άλλα σημεία με νερό στην φύση, για να ταΐσουν τα ψάρια τους. Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα απασχόληση, αφού αφ’ ενός μας φέρνει σε άμεση επαφή με την φύση, κάτι που οι πιο πολλοί δεν το κάνουν χωρίς κίνητρο, αλλά και πολύ θετική για τα ψάρια μας που συνήθως αρκούνται στις έτοιμες τροφές που προμηθευόμαστε από τα καταστήματα.

Πριν όμως ξεκινήσουμε για μια τέτοια ενέργεια πρέπει να βεβαιωθούμε ότι στις φυσικές ή τεχνητές λίμνες που θα πάμε να συλλέξουμε ζωντανή τροφή δεν ζουν ψάρια. Ο λόγος είναι προφανής: Αν ζουν ψάρια στα νερά που θα επισκεφτούμε έχουμε πολλές πιθανότητες να μεταφέρουμε μαζί με την τροφή και ανεπιθύμητους ή παθογόνους οργανισμούς στο ενυδρείο μας. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να βρεθούμε εμείς σε μπελάδες αντιμετώπισης τους και τα ψάρια μας με προβλήματα που μπορεί να τους στοιχίσουν ακόμα και την ζωή.

Σαλιγκάρι Radix peregra με ύδρες Hydra vulgaris πάνω στο κέλυφός του.

φωτογραφία: Günter H. Stanjek

Αν το νερό δεν έχει μέσα ψάρια δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ πιο περιορισμένες

Μεταξύ άλλων είναι πιθανό να μεταφέρουμε στο ενυδρείο μας, μαζί με την ζωντανή τροφή ή ακόμα και κάποια φυτά και πολύποδες του γένους Hydra sp.

Η Ύδρα του γλυκού νερού είναι ένας χαρακτηριστικός τύπος της κλάσης των HYDROZOA γιατί ζει στο γλυκό νερό σε αντίθεση με τα άλλα υδρόζωα που ζουν στην θάλασσα και συνήθως σε αποικίες. Φτάνουν σε μήκος, ανάλογα με το είδος τα 1 έως 3 cm.

Μέσα στο ενυδρείο είναι ανταγωνιστές των ψαριών στην τροφή, αφού με τα μικρά τους πλοκάμια συλλαμβάνουν και τρώνε μικροοργανισμούς που είναι τροφή και για ψάρια μας. Πέρα από αυτό όμως, πολλές φορές πιάνονται με τα πλοκάμια τους στις λάρβες των ψαριών ή σε μικρά ψαράκια και αν δεν τα θανατώσουν, τους προκαλούν βλάβες και καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους.

Οι ύδρες έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι να βγάζουν στο πλάι του σώματος τους εκβλαστήματα σαν μικρά παρακλάδια. Αυτά μετατρέπονται σε έτοιμα άτομα και αποκολλούνται από το σώμα του μητρικού οργανισμού. Αν μια ύδρα κοπεί στα δυο ή περισσότερα κομμάτια, αυτά τα κομμάτια μετατρέπονται σε νέα ολοκληρωμένα άτομα. Εκτός αυτών των δυο τρόπων, πολλαπλασιάζονται και με μια πολύπλοκη διαδικασία, με ωάρια και σπερματοζωάρια από διαφορετικά άτομα.

Για να αντιμετωπίσουμε τις ύδρες στο ενυδρείο έχουμε δυο τρόπους. Τον βιολογικό και τον χημικό.

Ο χημικός τρόπος δεν είναι και ο καλύτερος και τον χρησιμοποιούμε μόνο σαν τελευταίο όπλο αφού κάθε προσθήκη χημικών μέσα στο νερό μόνο κακό μπορεί να κάνει μαζί με την θεραπεία. Ένα φάρμακο που είναι αποτελεσματικό κατά των υδρών είναι αυτό που διάφορες εταιρείες προτείνουν για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών.

Ο βιολογικός τρόπος δεν είναι άλλος από την μεταφορά στο ενυδρείο ψαριών που τρώνε τις ύδρες. Κάποια από αυτά είναι τα λαβυρινθόψαρα και συγκεκριμένα τα μπλε γκουράμι Trichogaster trichopterus sumatranus τα Makropodus opercularis και τα Colisa chuna. Έχει παρατηρηθεί ότι και τα ζωοτόκα Xiphophorus helleri τρώνε κάποιες φορές τις ύδρες. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε όμως είναι ότι αρχικά πρέπει τα ψάρια να μείνουν 2-4 μέρες χωρίς τροφή, γιατί δεν τρελαίνονται κιόλας για τις ύδρες!!! Επίσης μετά από λίγες μέρες συχνά σταματάει η όρεξη τους για αυτές.

Δεν είναι όμως αυτή μια λύση που εξαφανίζει όλες τις ύδρες. Απλά τις κρατάμε με αυτό τον τρόπο σε έλεγχο. Για να εφαρμόσουμε όμως την μέθοδο με τα ψάρια θα πρέπει αρχικά να ελέγξουμε αν τα ψάρια που έχουμε μέσα στο ενυδρείο μας μπορούν να δεχτούν τα λαβυρινθόψαρα. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να βάλουμε αυτά τα ψάρια σε ένα ενυδρείο με αφρικάνικες κιχλίδες.

Κάποιοι προσπαθούν να τις τραβούν μηχανικά για να τις απομακρύνουν. Με το δεδομένο όμως ότι ακόμα και ένα μικρό κομμάτι αν μείνει δημιουργείται ένα νέο άτομο, ούτε και αυτή είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση.

Άλλος ένας τρόπος που προτείνεται από χομπίστες είναι να βγάλουμε από το ενυδρείο όλα τα ψάρια και να ανεβάσουμε την θερμοκρασία του νερού στους 42 C°.

Πηγή:http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/hydra.htm

Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών Βιολογίας Α΄ Λυκείου 2011-2012

Το πρόγραμμα σπουδών της Βιολογίας της Α΄Λυκείου του νέου Λυκείου, βασισμένο στο βιβλίο της θετικής κατεύθυνσης της Β΄Λυκείου του “παλαιού” Λυκείου…

Analytiko_Programma_Viologias_A_Lykeiou

ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Τον προηγούμενο μήνα η πατρίδα μας γνώρισε δύο κορυφαίες διακρίσεις  σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μία, η κατάκτηση της 1ης θέσης σε παγκόσμια διοργάνωση από τη γυναικεία ομάδα υδατοσφαίρισης (πόλο), προβλήθηκε  διθυραμβικά από όλα τα ΜΜΕ και εκθειάστηκε από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, η οποία, ορθώς πράττουσα, έσπευσε να δεξιωθεί τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες και να φωτογραφηθεί μαζί τους. Η άλλη, ο θρίαμβος της ελληνικής ομάδας στη Μαθηματική Ολυμπιάδα (ένα χρυσό, τρία χάλκινα και ένας έπαινος), δυστυχώς,  πέρασε σχεδόν απαρατήρητη: δημοσιεύτηκε με ΄΄ψιλά΄΄ γράμματα σε ορισμένα δημοσιογραφικά-ενημερωτικά έντυπα, ενώ, απ΄ όσο γνωρίζω (μακάρι τα γεγονότα να με διαψεύδουν), μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει την ανάλογη προβολή  από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ούτε έχει αμειφθεί ηθικά από την πολιτική ηγεσία με την έκφραση συγχαρητηρίων.   Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σημασία της επιτυχίας και στους δύο τομείς, γι’ αυτό και οι συντελεστές της είναι άξιοι συγχαρητηρίων και όχι μόνο. Η σπουδαιότητά της μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο αν  αναλογιστεί κανείς τη χρονική στιγμή που σημειώθηκε. Αποτελεί όαση στο άνυδρο τοπίο που έχει διαμορφωθεί λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχουμε περιέλθει ως χώρα,  στέλνει  μήνυμα αισιοδοξίας δείχνοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να σηκώσουν το φορτίο της κρίσης, λειτουργεί ως φάρος που δείχνει τον δρόμο της εξόδου από το αδιέξοδο, υποδεικνύει τις δυνάμεις και τις αξίες στις οποίες οφείλουμε να επενδύσουμε  το μέλλον μας.   Με όλο τον σεβασμό προς τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες του πόλο και προς όλους τους συντελεστές της παγκόσμιας πρωτιάς τους και χωρίς την παραμικρή διάθεση να απαξιώσω την επιτυχία τους, θα θελα να σταθώ στον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα ο άλλος ελληνικός άθλος, η κατάκτηση δηλαδή του χρυσού μεταλλίου στη Μαθηματική Ολυμπιάδα για πρώτη φορά από  Έλληνα μαθητή (ο μαθητής Γιώργος Βλάχος πρώτευσε μεταξύ 560 μαθηματικών μυαλών από 101 χώρες). Πριν εκθέσω τον προβληματισμό και τις απόψεις μου, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, δηλώνω ότι είμαι εκπαιδευτικός, αλλά όχι μαθηματικός και πως με τους μαθητές που διέπρεψαν στη  Μαθηματική Ολυμπιάδα δεν έχω καμία μα καμία απολύτως σχέση.   Η τηλεόραση στην πατρίδα μας λειτουργεί ως επί το πλείστον με βάση τους κανόνες της αγοράς. Ενδιαφέρεται συνήθως για ό,τι πουλάει. Το εντυπωσιακό και το εφήμερο ανήκουν στην κατηγορία αυτή, γι’ αυτό και  αποτελούν το καθημερινό μενού που παρασκευάζει  με πολύ μεγάλη προσοχή και επιμέλεια για τον πελάτη της, τον τηλεθεατή. Η ενημέρωση περιορίζεται συνήθως στην προσωπική ζωή των επωνύμων. Είναι δυνατόν να κάνει είδηση την πρωτιά του μαθητή Γιώργου Βλάχου και να μην ενημερώσει τον πειναλέο καταναλωτή προϊόντων υποκουλτούρας για τις προσωπικές περιπέτειες, προτιμήσεις, επιλογές, ιδιορρυθμίες των ΄΄διάσημων΄΄; Δεν πρέπει να γνωρίζει το φιλοθεάμον τηλεοπτικό κοινό ποιος παντρεύτηκε, ποιος χώρισε, ποιος φλέρταρε κτλ. κτλ. κτλ.; Οι αξίες, λοιπόν, και τα πρότυπα που προβάλλει δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι προάγει τον ανθρώπινο πολιτισμό και την  κοινωνία. Διαμορφώνει έναν καινούριο κώδικα αξιών από τον οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι εξορισμένες οι πνευματικές αξίες. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που φιλοξενούμενοι τηλεοπτικών εκπομπών είναι εργάτες του πνεύματος. Κατά συνέπεια δεν ξενίζει το γεγονός ότι το επίτευγμα των αυριανών επιστημόνων δεν αποτέλεσε ούτε καν είδηση.   Κι αν έτσι έχουν τα πράγματα όσον αφορά την τηλεόραση, οι πάσης φύσεως ταγοί γιατί σωπαίνουν; Οι μαθητές ίσως να μην έχουν ανάγκη από την προσωπική τους προβολή. Η πολιτεία όμως και οι ηγέτες της οφείλουν να αναδείξουν τη διάκριση αυτή,  να εκλάβουν την επιτυχία ως αφορμή για να στείλουν ένα ελπιδοφόρο και παρήγορο μήνυμα στη νεολαία και στην κοινωνία: ΄΄παρακολουθούμε τα βήματα των νέων ανθρώπων, τους εμπιστευόμαστε, νιώθουμε περηφάνια για τις διακρίσεις τους, μπορούμε και γνωρίζουμε να αξιοποιούμε τους άξιους και δεν προσφέρουμε τον πνευματικό ανθό της πατρίδας δώρο στην παγκόσμια αγορά΄΄.  Επίσης, έχουν χρέος να υποδείξουν αληθινά πρότυπα για μίμηση,  να εμπεδώσουν με τη στάση της την πολύπαθη στον τόπο μας ιδέα της αξιοκρατίας,  να κάνουν πράξη αυτό που συνεχώς διατυμπανίζουν, ότι δηλαδή μόνο με ανασκούμπωμα των μανικιών θα πάει μπροστά ο τόπος, να ΄΄κόψουν εμπράκτως τον βήχα΄΄   όλων εκείνων οι οποίοι στις κρίσεις κάθε είδους στελεχών δημόσιας διοίκησης προσκομίζουν ΄΄μαϊμουδίστικους΄΄ τίτλους, να αποδοκιμάσουν εκείνους που επιχειρούν με πλάγια μέσα και ανύπαρκτα διοικητικά προσόντα να ΄΄αλώσουν΄΄  δημόσιες θέσεις και να καταδικάσουν την κοινωνία σε  οπισθοδρόμηση και στασιμότητα, να γκρεμίσουν το ευδοκιμούν πελατειακό σύστημα,  να δώσουν, τέλος, ένα γερό μάθημα στον πατερναλισμό που φαλκιδεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας (αχ πατρίδα μου καημένη ποια κατάρα σε…).

Οι πνευματικές αξίες μοιάζουν με το γνήσιο χρυσάφι, το οποίο έχει την εξής ιδιότητα: και στον βούρκο να πέσει, όποτε και να το ανασύρεις, διατηρεί πάντα αναλλοίωτη τη λάμψη, την αξία και τη γνησιότητά του. Γι’ αυτό, λοιπόν, τον λόγο, επειδή δηλαδή οι πνευματικές δυνάμεις που εκπροσωπούν οι πρωτεύσαντες στη Μαθηματική Ολυμπιάδα μαθητές έχουν διαχρονική και όχι εφήμερη ισχύ, και ορθώς αξιοποιούμενες δίνουν το φιλί της ζωής στις ανθρώπινες κοινωνίες, θεωρώ το χρυσό μετάλλιο του αδιάβλητου διαγωνισμού πιο σημαντικό και το επίτευγμα των μαθητών άξιο μεγαλύτερης προβολής και καλύτερης αξιοποίησής του.

Μιχάλης Σαρρής

Εκπαιδευτικός-Ναύπλιο

Μια χελώνα 178 ετών είναι το πιο ηλικιωμένο ζώο στον πλανήτη

Ζει στο νησί της Αγίας Ελένη στον Ατλαντικό και έχει γεννηθεί το 1882
Μια χελώνα 178 ετών είναι το πιο ηλικιωμένο ζώο στον πλανήτη

Αγία Ελένη

Το αρχαιότερο εν ζωή μέλος του ζωικού βασιλείου φαίνεται να είναι μια χελώνα, του γένους Testudinipae cytodira, ο Τζόναθαν, που ζει στο νησί του Νότιου Ατλαντικού, Αγία Ελένη από το 1882. Από τις τρεις χελώνες που έφτασαν στο νησί εκείνη τη χρονιά, ο Τζόναθαν είναι ο μοναδικός που έχει επιβιώσει. Όπως εκτιμάται, κατά την άφιξή του ήταν ήδη τουλάχιστον 50 χρόνων, έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι σήμερα είναι το λιγότερο… 178 ετών!
Είναι ο αρχαιότερος κάτοικος του νησιού και πολλοί ισχυρίζονται πως είναι και η αρχαιότερη χελώνα εν ζωή στον κόσμο, αφήνοντας πίσω την προηγούμενη κάτοχο του τίτλου, μια τεράστια χελώνα Γκαλαπάγκος, που πέθανε το 2005 στην Αυστραλία σε ηλικία “μόλις” 175 ετών.
Στη διάρκεια της ζωής του, έχουν κυβερνήσει την Αγγλία οκτώ βασιλείς – από το Γεώργιο Δ΄ μέχρι την Ελισάβετ Β΄ – και 50 πρωθυπουργοί. Τη δεκαετία του ’30 ο Τζόναθαν βγήκε από την ανωνυμία, καθώς ο κυβερνήτης Σπένσερ Ντέιβις του έδωσε το όνομα που έχει μέχρι σήμερα. Η αξιοσημείωτη ύπαρξη του έγινε ευρύτερα γνωστή μετά την ανακάλυψη μιας συλλογής φωτογραφιών από τον πόλεμο των Μπόερ το 1900, όπου διαπιστώθηκε με έκπληξη ότι η χελώνα της φωτογραφίας ήταν ο Τζόναθαν. Οι εικόνες αυτές πουλήθηκαν πρόσφατα σε δημοπρασία στην τιμή των 2.800 ευρώ.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής τουρισμού του νησιού, ο Τζόναθαν ανήκει στην κυβέρνηση της Αγίας Ελένης και ζει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κατοικία του κυβερνήτη, γνωστή ως ‘Plantation House’, μαζί με άλλες πέντε – κατά πολύ νεότερές του – χελώνες.
Φαίνεται να είναι τυφλός από το ένα μάτι, αλλά αυτό δεν τον πτοεί. Παραμένει αρκετά δραστήριος και του αρέσει να τραβάει την προσοχή. Και το σημαντικότερο: οι ντόπιοι λένε ότι, παρά την ηλικία του, έχει αρκετά αποθέματα ενέργειας ώστε να ζευγαρώνει τακτικά με τρεις νεότερες θηλυκές χελώνες.
TO BHMA

Νέα έκρηξη της Αίτνας στέλνει σύννεφα τέφρας προς το Ιόνιο

Βίαιο ξύπνημα

Στην τέταρτη και μεγαλύτερη έκρηξη της Αίτνας τον τελευταίο μήνα, πίδακες λάβες εκτινάσσονται σε ύψος 250 μέτρων, πέφτουν στις πλαγιές και σχηματίζουν φωτεινά, απειλητικά ποτάμια.

Ένα από τα ενεργότερα ηφαίστεια του κόσμου, η Αίτνα ξύπνησε το Σάββατο και δύο ημέρες μετά παραμένει ασυνήθιστα δραστήρια, ανακοίνωσε το Ιταλικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας.

Αρχικά υπήρχαν ανησυχίες ότι τα σύννεφα τέφρας θα εμπόδιζαν τις πτήσεις από και προς το γειτονικό αεροδρόμιο της Κατάνης στη Σικελία. Τελικά όμως ο άνεμος φύσηξε τα σκούρα νέφη προς το Ιόνιο και το αεροδρόμιο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Το ηφαίστειο παρέμενε κοιμισμένο για έξι μήνες πριν αρχίσει η νέα σειρά εκρήξεων στις αρχές Ιουλίου.

tanea.gr, 1/8/2011

Αρκούδα διέσχισε την Εγναντία Οδό

Από σημείο χωρίς ενισχυμένη περίφραξη
Η ειδική σήμανση στην Εγνατία Οδό (τμήμα Παναγιά-Γρεβενά) προειδοποιεί εδώ και αρκετό καιρό τους οδηγούς πως περνάνε από περιοχή που αποτελεί βιότοπο αρκούδας. Παρόλα αυτά λίγοι είναι εκείνοι, και δικαίως, που θεωρούν πως υπάρχει πιθανότητα οι αρκούδες να περάσουν στο οδόστρωμα.

Την Τετάρτη το βράδυ ειδοποιήθηκε και πάλι η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ πως μια αρκούδα είχε μπει στο δρόμο και είχε διασχίσει την Εγνατία Οδό μεταξύ Μυρσίνας και Γρεβενών. Ένα ζευγάριτο οποίο κατευθύνονταν προς την Πτολεμαΐδα, είδε την αρκούδα να περνάει το δρόμο, χωρίς ωστόσο να τη χτυπήσει. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Τροχαία Γρεβενών προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έσπευσε στο σημείο του παρ’ ολίγον ατυχήματος, όπου με συνοδεία της Τροχαίας και των υπαλλήλων του Κέντρου Ελέγχου Σηράγγων διερεύνησαν την ευρύτερη περιοχή. Η αρκούδα είχε ευτυχώς απομακρυνθεί χωρίς να τραυματιστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί ενισχυμένη περίφραξη, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υποδομών 16 μήνες πριν.

Μετά από αυτοψία της Ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, διαπιστώθηκε για μία ακόμα φορά πως η περίφραξη είναι παραβιασμένη σε περισσότερα από πέντε σημεία, ενώ οι καλλιέργειες ηλιόσπορου οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στον οδικό άξονα αποτελούν πηγή έλξης για τις αρκούδες οι οποίες σε αναζήτηση τροφής περνούν με ευκολία τον φράχτη. Ένα χρόνο πριν, στην ίδια περιοχή είχε συμβεί τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα αγριογούρουνο και σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας η περίφραξη σε εκείνο το σημείο δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, ενώ σε πολλά σημεία η συντήρησή της είναι υποτυπώδης (αντί για να μπαζωθεί, στηρίζεται πρόχειρα με σιδερόβεργες).

Βασική αιτία του τόσο μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες αποτελεί η ανεπάρκεια της περίφραξης του δρόμου τόσο στον κύριο άξονα της Εγνατίας, όσο και στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής.

Τόσο η ενίσχυση όσο και η διαρκής συντήρηση της περίφραξης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μη συνεχίζουν οι οδικοί άξονες στη χώρα μας να αποτελούν τεχνητά εμπόδια για την πανίδα και επικίνδυνες διαδρομές για τους οδηγούς.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, υλοποιεί πρόγραμμα LIFE στην περιοχή με σκοπό μεταξύ άλλων και τη λειτουργία μια Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, ώστε να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά.

Πηγή: Καλλιστώ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση