Το ποίημα του Καβάφη “Ιθάκη” σε ένα μικρό, τέλειο κόμικ.

ithakaΠηγή: http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/42080

H επιμέλεια στα ελληνικά του κόμικ έγινε από τη φιλόλογο Κατερίνα Προκοπίου και αναρτήθηκε στο Blog της http://3gymnasio-toumpas-thessalonikis.blogspot.gr/ «… φέγγε μου να περπατώ, να πηγαίνω στο σχολειό» καθώς και στο λογαριασμό της στο slideshare.net http://www.slideshare.net/katerina60/ss-27384884

slide-1-638 slide-2-638 slide-3-638 slide-4-638 slide-5-638 slide-6-638 slide-7-638 slide-8-638 slide-9-638 slide-10-638 slide-11-638 slide-12-638 slide-13-638

Ο DeLaNet, το εντόπισε στo Zen Pencils.

 http://antikleidi.com

Γιατί δεν έχει νόημα να διαφωνεί κανείς με κάποιον που δεν μπορεί να καταλάβει το προφανές…

Το βίντεο αποδεικνύει με δηκτικό τρόπο για ποιον λόγο δεν έχει νόημα να διαφωνεί κανείς με κάποιον που δεν μπορεί να καταλάβει το προφανές.

Νομοτελειακά, η ισχυρογνωμοσύνη του θα προκαλέσει εκνευρισμό σε αυτόν που θα προσπαθήσει να του εξηγήσει ότι κάνει λάθος και στην καλύτερη περίπτωση θα του χαλάσει τη διάθεση. Υπάρχει όμως και η χειρότερη εκδοχή. Να τον παρασύρει στην ανοησία του. Τότε είναι βέβαιο ότι το τίμημα της διαφωνίας θα το πληρώσει ο λογικός.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:…

Wildebeest from Birdbox Studio

Ετικέτες:

Η μακάβρια ιστορία κανιβαλισμού πίσω από το παιδικό τραγούδι, «ήταν ένα μικρό καράβι».

«Να δούμε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί».  Το «ήταν ένα μικρό καράβι» είναι ένα από τα πιο γνωστά παιδικά τραγούδια που εδώ και δεκάδες χρόνια μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είναι ένα παιχνιδιάρικο τραγούδι, καθώς στη στροφή: «και τότε ρίξαμε τον κλήρο να δούμε ποιος, ποιος, ποιος θα φαγωθεί» τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια του να προσθέσουν όποιο όνομα θέλουν, λέγοντας «κι ο κλήρος πέφτει στον/στην…». Το αυθεντικό τραγούδι είναι γαλλικό και έχει τίτλο «il etait un petit navire».

Η αληθινή ιστορία στην οποία βασίζεται δεν είναι παιδική, αλλά δυσάρεστη και μακάβρια.

Ποιο ήταν το «μικρό καράβι;»

Το καράβι στο οποίο αναφέρεται το τραγουδάκι είναι η γαλλική φρεγάτα Μέδουσα, που ξεκίνησε το ταξίδι του μαζί με άλλα τρία γαλλικά πλοία, τον Ιούνιο του 1816 από τη Γαλλία με προορισμό τη Σενεγάλη. Μεταξύ των 400 περίπου επιβατών της φρεγάτας, ήταν και ο νέος κυβερνήτης της Σενεγάλης με τη σύζυγό του. Την ώρα που η νηοπομπή ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, ο 53χρονος κυβερνήτης του Μέδουσα, Ντιρουά ντε Σαμερί, αποφάσισε να χαράξει δική του πορεία ώστε να φτάσει πρώτος στον προορισμό του. Ο Ντιρουά ήταν αριστοκράτης και άπειρος σαν καπετάνιος. Όχι μόνο δεν ακολούθησε τους κυβερνήτες των άλλων πλοίων, που ήταν έμπειροι αξιωματικοί, αλλά βασίστηκε στις συμβουλές ενός απλού επιβάτη, ο οποίος τον έπεισε ότι γνώριζε καλά τις θάλασσες και τους χάρτες της περιοχής. Όταν το πλοίο προσέγγισε την Αφρική, έπλεε πολύ κοντά στις ακτές, με αποτέλεσμα να προσαράξει σε μια ξέρα. Αρχικά το πλήρωμα προσπάθησε να απομακρύνει τη Μέδουσα ώστε να συνεχίσει την πορεία της με ασφάλεια, αλλά δεν κατάφερε. Η εγκατάλειψη του πλοίου ήταν επιτακτική, αλλά οι σωσίβιες λέμβοι, ανεπαρκείς για να χωρέσουν όλους τους επιβάτες. Έτσι κατασκευάστηκε η «σχεδία της Μέδουσας» πάνω στην οποία στριμώχτηκαν περίπου 150 άνθρωποι, οι περισσότεροι άντρες. Στην αρχή η πρόχειρη κατασκευή που είχαν φτιάξει βιαστικά οι μαραγκοί του πλοίου ήταν δεμένη με τις λέμβους, αλλά αποκόπηκε. Εκ των υστέρων αναφέρθηκε ότι τα σκοινιά είχε κόψει ο ίδιος ο κυβερνήτης του πλοίου ο οποίος ήταν σε μια από τις βάρκες, αλλά αυτό δεν αποδείχτηκε. Οι μακάβριες σκηνές που εκτιλύχθηκαν στη σχεδία απεικονίζονται σε διάσημο πίνακα ζωγραφικής. Η σχεδία ήταν παραδομένη στις καιρικές συνθήκες και έπλεε χωρίς προορισμό για 13 ολόκληρες ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα διαδραματίστηκαν φριχτές σκηνές. Οι ναυαγοί δεν είχαν παρά ελάχιστες προμήθειες που τελείωσαν γρήγορα. Πολλοί από αυτούς δεν άντεξαν και πέθαναν από την πείνα, τη δίψα και τις κακουχίες. Οι υπόλοιποι μέσα στην απελπισία τους και την ανάγκη για επιβίωση αναγκάστηκαν να φάνε ορισμένα πτώματα τα οποία πρώτα ξέραιναν στον ήλιο. Τη σχεδία εντόπισε το πλοίο «Άργος» και περισυνέλεξε ζωντανούς μόνο 15 επιβάτες, από τους οποίους τελικά έζησαν οι 10. Τα περιστατικά κανιβαλισμού που εκτυλίχθηκαν πάνω στη σχεδία έγιναν γνωστά από τις μαρτυρίες των επιζώντων. Η υπόθεση τάραξε τα νερά της γαλλικής κοινωνίας και η νέα «κυβέρνηση» του Λουδοβίκου του ΧVIII (ο Ναπολέων είχε ηττηθεί ένα χρόνο πριν στο Βατερλό) δέχτηκε σκληρή κριτική. Έτσι ο στίχος «να δούμε ποιος, ποιος, ποιος, θα φαγωθεί» έχει κυριολεκτική και μακάβρια σημασία!

Εκτός από παιδικό τραγουδάκι, η ιστορία της Μέδουσας έγινε και πίνακας ζωγραφικής.

Ο Γάλλος ζωγράφος Τεοντό Ζερικώ εμπνεύστηκε από την τραγωδία και δημιούργησε το πίνακά του τον οποίο ονόμασε «Σχεδία της Μέδουσας». Το πρωτότυπο έργο, που σήμερα έχει κυκλοφορήσει σε αμέτρητα αντίγραφα και είναι πολύ αναγνωρίσιμο, ήταν πολύ μεγάλο, με διαστάσεις 4,19 Χ 7,16 εκατοστά. Ο Ζερικώ, μελέτησε σε βάθος την περίπτωση του ναυαγίου και για να έχει ολοκληρωμένη άποψη για τα όσα διαδραματίστηκαν πάνω στη σχεδία, επισκέφτηκε κάποιους από τους επιζώντες στο νοσοκομείο και ζήτησε να δει κάποια από τα πτώματα στο νεκροτομείο. Συναντήθηκε με τον διασωθέντα μαραγκό του πλοίου, ο οποίος κατασκεύασε ένα πιστό αντίγραφο της σχεδίας και κλείστηκε 8 ολόκληρους μήνες στο εργαστήριό του για να ολοκληρώσει τον πίνακα. Ο Ζερικώ, πέθανε 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου και μέχρι τότε η «σχεδία της Μέδουσας» δεν είχε πουληθεί.

Αργότερα τον πίνακα αγόρασε η γαλλική κυβέρνηση και έκτοτε αποτελεί ένα από τα διάσημα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου….
medoysa-thumb-large

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%A3%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%AD%CE%B4%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%82

 

Ετικέτες:

Τι σκέφτονται και αισθάνονται τα ζώα;

Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό των ζώων; Μπορούμε να ξέρουμε αν και τι σκέφτονται και αισθάνονται; Ο Καρλ Σαφίνα νομίζει ότι μπορούμε. Χρησιμοποιώντας ανακαλύψεις και ανέκδοτα από την οικολογία, τη βιολογία και την επιστήμη της συμπεριφοράς, συνενώνει ιστορίες φαλαινών, λύκων, ελεφάντων και αλμπατρός για να υποστηρίξει ότι όλα τα πλάσματα με τα οποία μοιραζόμαστε τη Γη, σκέφτονται, αισθάνονται, χρησιμοποιούν εργαλεία και εκφράζουν συναισθήματα, ακριβώς όπως κι εμείς.

Greek translation by Sofia Tsairidou.

Ετικέτες:

Πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τα Χριστούγεννα!

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι μία από τις αγαπημένες γιορτές μας, ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα -συγκεκριμένα 6- που πολλοί από εμάς δεν τα γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη γιορτή. Όπως για παράδειγμα ισχύει ότι ο Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου; Γιορτάζονταν πάντοτε τα Χριστούγεννα αυτή την ημερομηνία; Πόσοι ήταν οι Μάγοι και που φυλάσσονται σήμερα τα δώρα τους; Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ; Διαβάστε τις απαντήσεις…

Perierga.gr - 5+1 πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τα Χριστούγεννα

1. Πότε γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα..Μια σταθερή γιορτή για τη γέννηση του Χριστού που πέφτει στις 25 Δεκεμβρίου..Μα ήταν πάντα έτσι;

Τα Ευαγγέλια (ένα για την ακρίβεια) μας ενημερώνουν για τη γέννηση του Χριστού αλλά φυσικά δεν μας παρέχουν καμία συγκεκριμένη ημερομηνία. Επιπλέον ο Ιησούς ζητούσε από τους μαθητές τους να εορτάζουν την ανάμνηση του θανάτου του.(Λουκ 22:19, 20)

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην Εβραϊκή παράδοση, καθώς οι Εβραίοι της εποχής δεν γιόρταζαν γενέθλια,διότι ήταν ταυτισμένα με τις παγανιστικές εορτές των Ρωμαίων. Η ανάπτυξη του εορτασμού των Χριστουγέννων έγινε μετά το τέλος των διωγμών των Χριστιανών περί τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Οι πρώτοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μαζί με την Βάπτιση του Ιησού στις 6 Ιανουαρίου, τα περίφημα «Θεοφάνια».

Η απόφαση να μεταφερθεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έγινε για να επικαλύψει την μεγάλη παγανιστική εορτή των Ρωμαίων, που ήταν αφιερωμένη στον «ανίκητο Ήλιο». (Dies Invictis Solis)

Επίσης μεγάλες εορτές ήταν τα Saturnalia (προς τιμήν του Κρόνου) και τα Broumalia. Η εορτές αυτές είχαν περίοπτη θέση στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο αφού σηματοδοτούσαν το τέλος του χειμερινού ηλιοστασίου.

Η 21η Δεκεμβρίου είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου ενώ για τις τρεις επόμενες μέρες ο Ήλιος φαίνεται στάσιμος. Την 25η Δεκεμβρίου οι μέρες αρχίζουν και πάλι να δυναμώνουν, σηματοδοτώντας τη νίκη του φωτός έναντι του σκότους. Έτσι η εορτή των Χριστουγέννων τοποθετήθηκε και συμβολικά αλλά και πολιτικά: σηματοδοτούσε την νίκη των Χριστιανών επί των ειδωλολατρών. Ο Ήλιος της Δικαιοσύνης είναι λοιπόν ο Ιησούς που είναι «το φως του κόσμου» (Ιωαν 8:12) και όχι ο παγανιστικός θεός Ήλιος των Ρωμαίων.

2. Πόσοι ήταν οι Μάγοι;

Όλοι ξέρουμε τον Βαλτάσαρ, τον Μελχιόρ και τον Γκασπάρ, τους Μάγους εξ Ανατολών που ήρθαν να επισκεφθούν το Θείο Βρέφος. Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Τα Ευαγγέλια ΔΕΝ αναφέρουν πόσοι και ποιοι Μάγοι επισκέφθηκαν τον Ιησού, αλλά αναφέρονται σε αριθμό δώρων! Τα ονόματα των μάγων μας είναι γνωστά από απόκρυφα Ευαγγέλια. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μάγοι ήταν Πέρσες, καθώς η Περσία ήταν η μόνη χώρα που συνόρευε με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όπου οι Μάγοι θεωρούντο σημαντικοί επιστήμονες.

3.Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ;

Πολλοί μελετητές έχουν προσπαθήσει να «αποκρυπτογραφήσουν» το περίφημο Άστρο της Βηθλεέμ. Με βάση αστρονομικές παρατηρήσεις, το «άστρο» δεν ήταν παρά μια σύνοδος Δία-Κρόνου ή Δία-Αφροδίτης. Το άστρο δεν ήταν στην Ανατολή όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι. Τα Ευαγγέλια αναφέρουν ότι είδαν το άστρο «εν τη ανατολή» δηλαδή στην ανατολή του, πράγμα που σημαίνει ότι το αστέρι ήταν ψηλά στον Ουρανό όλη τη νύχτα. Ανέτειλε όπως ο ήλιος και στάθηκε όπως ο ήλιος. Αυτό είναι μια από τις πέντε κύριες αστρολογικές θέσεις των Βαβυλωνίων, όταν θεωρήθηκε ότι έτσι συνέβαινε για να έχει ένα ουράνιο σώμα τη μέγιστη επιρροή του στα παγκόσμια γεγονότα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε το 7 π.Χ είτε το 2 π.Χ οπότε έγιναν οι σύνοδοι Δία-Κρόνου ή Δία-Αφροδίτης έγιναν δύο θαυμαστά γεγονότα που μπορεί να θεωρήθηκαν σημεία για τους αστρονόμους.

Στην περίπτωση Δία-Κρόνου, βλέπουμε ότι ο Δίας και ο Κρόνος ήρθαν σε στενή επαφή στον Ουρανό τρεις φορές. Στις 27 Μαΐου του 7 π.Χ., σταμάτησαν απέχοντας απόσταση μία μοίρα και δύο μήνες αργότερα ήταν σε απόσταση 3 μοιρών.
Ακολούθως έκαναν σύνοδο δύο περισσότερες φορές, απέχοντας 1 μοίρα στις 6 Οκτωβρίου και στις 1 Δεκεμβρίου του 7 π.Χ. προτού να απομακρυνθούν οριστικά ο ένας από τον άλλον. Ήταν αυτό που οι αστρονόμοι καλούν τριπλή σύνοδος. Ένα αστρονομικό γεγονός που συμβαίνει κάθε 20 χρόνια, έγινε τρεις φορές σε λίγους μήνες. Μάλιστα στις 25 Φεβρουαρίου ο Άρης συμμετείχε στη σύνοδο, σχηματίζοντας ένα ισοσκελές τρίγωνο με τον Δία και τον Κρόνο!

Στην περίπτωση Δία-Αφροδίτης που έγινε το 2 π.Χ έγινε κάτι πραγματικά περίεργο! Ο Δίας φάνηκε να περνά μπροστά από την Αφροδίτη, να σταματά και να κινείται ανάδρομα περνόντας δεύτερη φορά από την Αφροδίτη και τελικά να ξαναβρίσκει την κανονική του πορεία και να ”προσπερνά” την Αφροδίτη για τρίτη φορά!

4. Τελικά πότε γεννήθηκε ο Χριστός;

Με βάση τους παραπάνω αστρονομικούς υπολογισμούς και τα ιστορικά δεδομένα μπορούμε να υπολογίσουμε την ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Εάν γεννήθηκε το 7 π.Χ., όπως πολλοί θεωρούν σωστό, και εάν η θεωρία συνόδου είναι σωστή τότε αυτό δείχνει τη Γέννηση του Ιησού τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.

Δεν έχουμε κανέναν τρόπο να είμαστε βέβαιοι για την ακριβή ημέρα αλλά θα μπορούσαμε να πάρουμε την ημέρα κατά την οποία ο Δίας και ο Κρόνος όταν ήταν στον ουρανό όλη η νύχτα, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου του 7 π.Χ.

Η ημερομηνία αυτή αντιστοιχεί στον εβραϊκό μήνα Τισρί, ο οποίος τοποθετείται από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως στις αρχές του Οκτωβρίου- θυμίζουμε ότι το Εβραϊκό Ημερολόγιο είναι ΣΕΛΗΝΙΑΚΌ. Σύμφωνα με τις Γραφές ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Πρόδρομου, ήταν ιερέας και συνάντησε τον αρχάγγελο Γαβριήλ τις ημέρες της εφημερίας του στον Ναό. Αυτό συνέβη τον μήνα Ταμμούζ (Ιούνιο-Ιούλιο). Μετά την υπηρεσία του, η στείρα γυναίκα του, η Ελισάβετ, συνέλαβε – όπως προανήγγειλε ο αρχάγγελος – τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Όταν η Ελισάβετ βρισκόταν στον έκτο μήνα κυήσεως, πιθανώς τον μήνα Τεμπέθ (Δεκέμβριος-Ιανουάριος), ο αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε και στην Παρθένο Μαρία ότι πρόκειται να γίνει μητέρα του Υιού του Θεού. Έτσι η γέννηση 9 μήνες αργότερα, τοποθετείται στον μηνά Τισρί, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, που ίσως είναι ο μήνας γέννησης του Χριστού.

5. Τι αντιπροσωπεύουν τα δώρα;

Σύμφωνα με την παράδοση, χρυσός, σμύρνα και λιβάνι προσφέρθηκαν από τους Μάγους. Ο χρυσός ήταν δώρο που προσφερόταν σε Βασιλείς και συμβολίζει τη Βασιλεία των Ουρανών. Το λιβάνι, χρησιμοποιείτο σε θρησκευτικές τελετές και συμβολίζει τον Ιησού ως Ιερέα. Τέλος τα σμύρνα χρησίμευαν στην παραγωγή αρωμάτων και στην περιποίηση των νεκρών. Συμβολίζει την αθανασία του Χριστού. Παρόλα αυτά, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι και τα τρία δώρα δεν χάνουν ΠΟΤΕ τις φυσικές τους ιδιότητες παρά το πέρασμα του χρόνου. Σμύρνα, χρυσός και λιβάνι παραμένουν τα ίδια ακριβώς όπως και οι ιδιότητες του Χριστού τις οποίες συμβολίζουν!

6. Τα Δώρα των Μάγων βρίσκονται στην… Ελλάδα

Δεν αστειευόμαστε! Σύμφωνα με την παράδοση, η Παρθένος Μαρία τα παρέδωσε στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων όπου και φυλάσσονταν μέχρι το 400 μ.Χ. Τότε ο Αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Όταν η πόλη κυριεύθηκε από τους Σταυροφόρους το 1204, τα Δώρα μεταφέρθηκαν στην Νικομήδεια (Ιζνίκ). Με την ανακατάληψη της Πόλης τα Δώρα επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την Άλωση. Το 1453 με την Άλωση της Πόλης στους Οθωμανούς, η μητριά του Μωάμεθ του Πορθητή, Σέρβα στην καταγωγή και Χριστιανή, τα μετέφερε στο Άγιον Όρος για να τα προστατεύσει.

Όταν το πλοιάριο έφτασε στο λιμάνι του Αγίου Όρους, η Μάρω συνάντησε ως εκ θαύματος την Παναγία η οποία της είπε να μην προχωρήσει διότι υπήρχε Άβατο στο Άγιο Όρος και δεν έπρεπε να το παραβιάσει. Έτσι τα άφησε να τα παραλάβουν οι μοναχοί.

Σήμερα, τα Δώρα των Μάγων βρίσκονται στην Μονή Αγ. Παύλου στο Άγιο Όρος. Τα Δώρα αποτελούνται από 28 πλακίδια χρυσού και 60 μπάλες σμύρνων και λιβανιού.

Ετικέτες:

Αυτές είναι οι 116 φωτογραφίες που επέλεξε η NASA για να εξηγήσει τον κόσμο μας στους εξωγήινους.

Μια εικόνα που δείχνει πώς τρέφονται οι άνθρωποι βρίσκεται στη συλλογή των 116 φωτογραφιών που ταξιδεύουν στο διάστημα. Η φωτογραφία απεικονίζει τρεις ανθρώπους και δείχνει το πώς πίνουν δαγκώνουν και γλείφουν. Μια εικόνα που δείχνει πώς τρέφονται οι άνθρωποι βρίσκεται στη συλλογή των 116 φωτογραφιών που ταξιδεύουν στο διάστημα. Η φωτογραφία απεικονίζει τρεις ανθρώπους και δείχνει το πώς πίνουν δαγκώνουν και γλείφουν.
Μια εικόνα που δείχνει πώς τρέφονται οι άνθρωποι βρίσκεται στη συλλογή των 116 φωτογραφιών που ταξιδεύουν στο διάστημα. Η φωτογραφία απεικονίζει τρεις ανθρώπους και δείχνει το πώς πίνουν δαγκώνουν και γλείφουν.
Εάν οποιαδήποτε μορφή ζωής με νοημοσύνη στο γαλαξία διακόψει την πορεία του διαστημόπλοιου Voyager και μπορέσει ν’ αποκωδικοποιήσει τις οδηγίες που περιέχει το μήνυμα που μεταφέρει, οι 116 εικόνες που ακολουθούν είναι το μόνο πράγμα που θα μάθει για το ανθρώπινο είδος και τη Γη, σ’ ένα μέλλον μακρινό που μπορεί να είμαστε χαμένοι από καιρό. To 1977, τα μη επανδρωμένα ανιχνευτικά διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2, εκτοξεύτηκαν στο διάσημα με στόχο να εξερευνήσουν τα απώτερα όρια του ηλιακού μας συστήματος και κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας έκαναν τη δουλειά τους πολύ καλά. Εξοπλισμένα με ένα σύστημα μνήμης 8 – track, όργανα και υπολογιστές χιλιάδες φορές πιο ανίσχυρους από τους επεξεργαστές των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται στην τσέπη σας, τα Voyager 1 & 2 έστειλαν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, εικόνων και πληροφοριών για κάθε έναν από τους απομακρυσμένους γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα)αλλά και τους δορυφόρους τους. Η ερευνητική ομάδα της NASA που είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο project γνώριζε εξ’ αρχής πως μόλις τα δύο διαστημόπλοια ολοκλήρωναν την προκαθορισμένη πλανητικής τους περιοδεία, θα παρέμεναν σε τροχιά προς το διαστρικό κενό και χάρη στην ταχύτητα που θα αποκτούσαν από το βαρυτικό πεδίο του Δία, θα ξέφευγαν από την ηλιόσφαιρα, την προστατευτική φούσκα που δημιουργεί ο ήλιος, βγαίνοντας από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Από τη στιγμή που τα δύο διαστημόπλοια θα μπορούσαν πλέον να περιπλανηθούν στα αχαρτογράφητα νερά του γαλαξία μας, οι επιστήμονες της NΑSA αποφάσισαν ότι έπρεπε να μεταφέρουν ένα μήνυμα φτιαγμένο από τους ίδιους, στην απίθανη περίπτωση που θα έρχονταν σε επαφή με κάποια εξωγήινη μορφή ζωής. Αυτές είναι οι 116 φωτογραφίες που επέλεξε η NASA για να εξηγήσει τον κόσμο μας στους εξωγήινους Για να συνθέσουν το περιεχόμενο του μηνύματος επιστράτευσαν το διάσημο αστροφυσικό και εκλαϊκευτή της επιστήμης, Καρλ Σαγκάν. Ο Σαγκάν μαζί με μία επιτροπή ειδικών επέλεξαν ένα φωνογράφο δίσκων βινυλίου LP και μετά από έξι εβδομάδες δημιούργησαν έναν «Χρυσό Δίσκο». O δίσκος περιέχει μία συλλογή από ήχους και εικόνες που πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο από οποιαδήποτε αντικείμενο που έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους. Ο «χρυσός δίσκος» περιέχει 116 κωδικοποιημένες φωτογραφίες σε αναλογική μορφή που απεικονίζουν στιγμιότυπα γύρω από την επιστημονική γνώση, την ανατομία, τα μεγάλα ανθρώπινα επιτεύγματα και το περιβάλλον της Γης. Οι εικόνες αυτές παρουσιάζονται ως έγχρωμες στο βίντεο, αλλά στο δίσκο έχουν εγγραφεί όλες (εκτός από 20) ασπρόμαυρες. Πέρα από τις εικόνες ο «χρυσός δίσκος» περιέχει επίσης ομιλούντες χαιρετισμούς σε περισσότερες από 50 γλώσσες και διαλέκτους, μία συλλογή από γήινους ήχους και 90 λεπτά επιλεγμένης μουσικής από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως από αυτά τα 90 λεπτά απουσιάζουν οι Beatles, οι οποίοι ήθελαν πολύ να στείλουν στο διάστημα το τραγούδι «Here Comes the Sun», αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να εξασφαλίσουν την άδεια της δισκογραφικής τους εταιρείας. Η επιτροπή άφησε χώρο στο δίσκο και για ένα μήνυμα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα αρχεία είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό περίβλημα των Voyager 1 και Voyager 2 και προστατεύονται από ένα περίβλημα αλουμινίου. Στην επιφάνειά του έχουν χαραχθεί σύμβολα που εξηγούν πώς μπορούν να αποκωδικοποιηθούν οι χρυσοί δίσκοι σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με κάποια εξωγήινη μορφή ζωής. Αυτή τη στιγμή, τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 βρίσκονται ακόμη σε επαφή με τη Γη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASΑ δεν πρόκειται να χάσουν ισχύ τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 2020. Πριν από δύο περίπου χρόνια ανακοινώθηκε ότι το Voyager 1 είναι το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο που βγήκε από το ηλιακό μας σύστημα. Ο ανιχνευτής του συνέλεξε υψηλής πυκνότητας πλάσμα, χαρακτηριστικό υλικού που βρίσκεται στο χώρο πέρα από την ηλιόσφαιρα. Το Voyager 2 αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα εξωτερικά στρώματα της ηλιόσφαιρα, με κατεύθυνση νότια προς την τροχιά της Γης, ενώ το Voyager 1 περιπλανιέται προς το Βορρά, σε απόσταση περίπου 19 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον «γαλάζιο πλανήτη».
Το Vox.com συγκέντρωσε όλες τις εικόνες σε ένα βίντεο:

Πηγή: www.lifo.gr

Ετικέτες: ,

Σαν σήμερα το 1925 γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις – Ακούστε 10+1 μοναδικές συνθέσεις του!

xatzidakis

 

Η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυΐα της Ελλάδας, ο Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, «τη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες», όπως έλεγε και ο ίδιος.

Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι και της Αλίκη Αρβανιτίδου.

Ακούστε 10+1 μοναδικές συνθέσεις του με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του.

Το βαλς των χαμένων ονείρων

Κεμάλ

Τα παιδιά του Πειραιά

Η μελαγχολία της ευτυχίας

Ο Κυρ Αντώνης

Οδός Ονείρων

Θάλασσα Πλατιά

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι

Βροχή

Ο ηθοποιός

Μανούλα μου

 

Ετικέτες:

Η Ιστορία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένα εκπαιδευτικό φιλμ που παρουσιάζει με συντομία τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ιδιαίτερα κατάλληλο για μαθητές και φοιτητές.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;
Ενώ μερικά λεξικά τα ορίζουν ως «προνόμιο», όταν ο όρος χρησιμοποιείται με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλάμε για κάτι πιο θεμελιώδες.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ορισµένα θεμελιώδη δικαιώµατα — απλά και µόνο επειδή είναι ανθρώπινα όντα. Αυτά, τα λεγόμενα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» δεν είναι απλά προνόμια, που μπορούν να αφαιρεθούν εξαιτίας της ιδιοτροπίας κάποιου άλλου.

Είναι «δικαιώµατα» γιατί είναι πράγµατα που σου επιτρέπουν να είσαι, να κάνεις και να έχεις. Αυτά τα δικαιώµατα υπάρχουν για να σε προστατέψουν από ανθρώπους που ίσως να θέλουν να σου κάνουν κακό ή να σε πληγώσουν. Υπάρχουν επίσης για να µας βοηθήσουν να ζούµε σε µια ατµόσφαιρα φιλικότητας µεταξύ µας και να ζήσουµε ειρηνικά.

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Αρχικά, οι άνθρωποι είχαν δικαιώµατα απλώς και µόνο επειδή αποτελούσαν µέλη µιας οµάδας, όπως η οικογένεια.

Έπειτα το 539 π.Χ., ο Κύρος ο Μέγας, αφού κατέκτησε τη Βαβυλώνα, εντελώς αναπάντεχα ελευθέρωσε όλους τους σκλάβους, έτσι ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ακόµα, διακήρυξε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωµα να επιλέξουν τη δική τους θρησκεία.

Ο Κύλινδρος του Κύρου, µια πήλινη πινακίδα που περιέχει αυτές τις εξαγγελίες, θεωρείται η πρώτη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωµάτων στην ιστορία.

Η ιδέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων γρήγορα εξαπλώθηκε στην Ινδία, στην Ελλάδα και τελικά, στη Ρώµη. Οι πιο σηµαντικές εξελίξεις από τότε περιέλαβαν:

1215: Τη Μάγκνα Κάρτα — η οποία καθιέρωσε νέα δικαιώµατα και κατέστησε το βασιλιά υποτελή στο νόµο.

1628: Η Αίτηση για Δικαιοσύνη — κείμενο το οποίο προέβαλε τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες του λαού.

1776: Η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των Ηνωµένων Πολιτειών — η οποία διακήρυξε το δικαίωµα στη ζωή, στην ελευθερία και στην επιδίωξη της ευτυχίας.

1789: Η Διακήρυξη των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, — έγγραφο της Γαλλίας που καθιέρωσε το ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόµου.

1948: Η Οικουµενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων — το πρώτο καταστατικό που δηλώνει επίσηµα τα τριάντα δικαιώµατα που έχει κάθε ανθρώπινο ον.

Πηγή: http://gr.youthforhumanrights.org

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

Αυτή η απλοποιημένη έκδοση των 30 άρθρων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει δημιουργηθεί ειδικά για τους νέους.

1. Είµαστε Όλοι Γεννηµένοι Ελεύθεροι και Ίσοι. Είµαστε όλοι γεννηµένοι ελεύθεροι. Όλοι έχουµε τις δικές µας σκέψεις και ιδέες. Θα πρέπει όλοι να μας αντιμετωπίζουν µε τον ίδιο τρόπο.

2. Μην Κάνεις Διακρίσεις. Αυτά τα δικαιώµατα ανήκουν σε όλους, ανεξάρτητα από τις διαφορές µας.

3. Το ∆ικαίωµα στη Ζωή.Όλοι έχουµε δικαίωµα στη ζωή, και να ζήσουµε με ελευθερία και.ασφάλεια.

4. Όχι Σκλαβιά. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µας κάνει σκλάβους. ∆εν µπορούµε εµείς να σκλαβώσουµε κανέναν.

5. Όχι Βασανιστήρια. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µας πληγώσει ή να µας βασανίσει.

6. Έχεις Δικαιώµατα Όπου κι αν Πηγαίνεις. Είµαι ένας άνθρωπος όπως κι εσύ!

7. Είµαστε Όλοι Ίσοι Ενώπιον του Νόµου. Ο νόµος είναι ίδιος για όλους. Πρέπει να φέρεται σε όλους μας δίκαια.

8. Τα Ανθρώπινα Δικαιώµατά σου Προστατεύονται από το Νόµο. Μπορούµε όλοι να ζητήσουµε τη βοήθεια του νόµου όταν αντιμετωπίζουμε άδικη μεταχείριση.

9. Όχι Άδικη Κράτηση. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µας φυλακίσει χωρίς καλό λόγο και να µας κρατάει εκεί ή να µας διώξει από τη χώρα µας.

10. Το Δικαίωµα για Δίκη. Αν δικαζόµαστε, αυτό πρέπει να γίνεται δηµοσίως. Οι άνθρωποι που µας δικάζουν, δεν πρέπει να αφήνουν κανένα να τους λέει τι να κάνουν.

11. Είµαστε Πάντα Αθώοι Μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου. Κανείς δεν θα πρέπει να κατηγορείται για τίποτα µέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Όταν οι άνθρωποι λένε ότι κάναµε κάτι κακό, έχουµε το δικαίωµα να δείξουµε ότι δεν είναι αλήθεια.

12. Δικαίωµα στην Ιδιωτική Ζωή.Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να βλάψει την υπόληψή µας. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να µπει στο σπίτι µας, να ανοίξει τα γράµµατά µας ή να ενοχλεί εµάς ή την οικογένειά µας χωρίς κάποιο καλό λόγο.

13. Ελευθερία της Μετακίνησης. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να πάµε όπου θέλουµε στη χώρα µας και να ταξιδέψουµε όπως θέλουµε.

14. Το Δικαίωµα στο να Αναζητάς Ασφαλή Τόπο να Ζήσεις. Αν φοβόµαστε µια κακή µεταχείριση στη χώρα µας έχουµε όλοι το δικαίωµα να µεταβούµε σε µια άλλη χώρα για να είµαστε ασφαλείς.

15. Δικαίωµα στην Εθνικότητα. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να ανήκουµε σε µια χώρα.

16. Γάµος και Οικογένεια. Κάθε ενήλικας έχει το δικαίωµα να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια αν το θέλει. Άνδρες και γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώµατα όταν είναι παντρεµένοι, και όταν είναι χωρισµένοι.

17. Το Δικαίωµα στα Δικά σου Πράγµατα. Ο καθένας έχει το δικαίωµα να κατέχει πράγµατα ή να τα µοιράζεται. Κανείς δεν έχει το δικαίωµα να παίρνει τα πράγµατά µας χωρίς κάποιον καλό λόγο.

18.. Ελευθερία της Σκέψης. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να πιστεύουµε σε αυτό που θέλουµε να πιστεύουµε, να έχουµε µια θρησκεία ή να την αλλάζουµε αν θέλουµε.

19.. Ελευθερία της Έκφρασης. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να παίρνουµε αποφάσεις, να σκεφτόµαστε ότι θέλουµε, να λέµε ό,τι πιστεύουµε και να µοιραζόµαστε τις ιδέες µας µε άλλους ανθρώπους.

20. Το Δικαίωµα στις Δηµόσιες Συγκεντρώσεις. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να συναντιόµαστε µε τους φίλους µας και να δουλεύουµε µαζί ειρηνικά για να υπερασπιστούµε τα δικαιώµατά µας. Κανείς δεν µπορεί να µας κάνει µέλη µιας οµάδας αν δεν το θέλουµε.

21.. Το Δικαίωµα στη Δηµοκρατία. Όλοι έχουµε το δικαίωµα να συµµετέχουµε στην κυβέρνηση της χώρας µας. Κάθε ενήλικας θα πρέπει να µπορεί να επιλέξει τους δικούς του ηγέτες.

22. Κοινωνική Ασφάλιση. Όλοι έχουµε το δικαίωµα για µια οικονοµικώς προσιτή στέγαση, φάρµακα, εκπαίδευση και παιδική φροντίδα, αρκετά χρήµατα για να ζούµε και ιατρική περίθαλψη αν είµαστε άρρωστοι ή ηλικιωµένοι.

23. Δικαιώματα Εργαζομένων. Κάθε ενήλικος έχει το δικαίωµα να κάνει µια δουλειά, να παίρνει ένα τίµιο εισόδηµα για τη δουλειά του και να γίνει µέλος ενός επαγγελματικού σωματείου.

24. Το Δικαίωµα στο Παιχνίδι. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ξεκουραζόμαστε από την εργασία μας και να αναπαυόμαστε.

25. Φαγητό και Στέγη για Όλους. Όλοι έχουµε το δικαίωµα µιας καλής ζωής. Μητέρες και παιδιά, ηλικιωµένοι, άνεργοι ή ανάπηροι, όλοι έχουν το δικαίωµα να λαµβάνουν φροντίδα.

26. Το Δικαίωµα στην Εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι ένα δικαίωµα. Το δηµοτικό σχολείο πρέπει να είναι δωρεάν. Πρέπει να μάθουμε για τα Ηνωµένα Έθνη και για το πώς να συνεργαζόμαστε µε τους άλλους. Οι γονείς µας µπορούν να επιλέξουν τι θα µάθουµε.

27. Δικαίωμα Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τα πνευµατικά δικαιώµατα είναι ένας ειδικός νόµος που προστατεύει τις προσωπικές καλλιτεχνικές δηµιουργίες και συγγράµµατα. Οι άλλοι δεν µπορούν να κάνουν αντίγραφα χωρίς άδεια. Έχουµε όλοι το δικαίωµα του δικού µας τρόπου ζωής και του να επωφελούµαστε από την τέχνη, την επιστήµη και τη µάθηση.

28. Ένας Δίκαιος και Ελεύθερος Κόσµος. Πρέπει να υπάρχει τάξη ώστε να επωφελούµαστε από τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες στη χώρα µας και σε όλο τον κόσµο.

29. Υπευθυνότητα. Έχουµε ένα καθήκον απέναντι στους άλλους ανθρώπους και θα πρέπει να προστατεύουµε τα δικά τους δικαιώµατα και τις ελευθερίες τους.

30. Κανείς δεν Μπορεί να σας Αφαιρέσει αυτά τα Δικαιώµατα.

Ετικέτες:

Η ιστορία της ζωής σε φωτογραφίες.

Σε αυτήν την εκπληκτική παρουσίαση, ο διάσημος φωτογράφος φύσης Φρανς Λάντινγκ παρουσιάζει το έργο LIFE, μια ποιητική συλλογή από φωτογραφίες που αφηγούνται την ιστορία του πλανήτη μας, από το εκρηκτικό του ξεκίνημα έως την τωρινή του πολυμορφία. Μουσική επένδυση από τον Φίλιπ Γκλας.

Ετικέτες: ,

Το θαλασσινό τριφύλλι: όταν ο Ελύτης συνάντησε τον Κόκοτο και μια καλοκαιρινή γιορτή

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ ΤΟ » ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ » ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΛΙΝΟΥ ΚΟΚΟΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΗΣΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 1972

to_thalassino_trifili_coverΈνας δίσκος-σταθμός. Το Θαλασσινό Τριφύλλι του Λίνου Κόκοτου και η μεγάλη συνάντησή του με τονΟδυσσέα Ελύτη. “Αλήθεια, πώς προέκυψε το «Θαλασσινό Τριφύλλι», σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη;” τον ρώτησε η Φωτεινή Βαρδάκα στη συνέντευξη που είχαν για λογαριασμό του ELNIPLEX.“Με καλεί, λοιπόν, στην εταιρεία ο Πατσιφάς και μου δίνει δύο ποιήματα… Το πρώτο ήταν «Τα τζιτζίκια» και το δεύτερο «Το ερημονήσι». Τα διάβασα. Το «Τα τζιτζίκια» είχε μια διάσταση, ένα άνοιγμα, για να γίνει ένα γρήγορο τραγούδι. Αντίθετα το ερημονήσι είχε μια άλλη διάσταση, για κάτι στοιβαρό, κάτι δυναμικό. Λέει «άμα βρεις το ερημονήσι όλα τ’άλλα είναι καπνός», χωρίς να εννοεί την μοναξιά αλλά αν βρεις τον εαυτό σου, αν βρεις κάποιες τέτοιες στιγμές είναι δημιουργία, δεν αναφέρει «το ερημονήσι» πεσιμιστικά. Πρόκειται δηλαδή για δύο τελείως διαφορετικά, στην εξέλιξή τους τραγούδια, που δεν τα διάλεξε τυχαία. Μου δίνει λοιπόν πρώτα «Τα τζιτζίκια». Τα διαβάζω και φτάνοντας στο τέλος ψάχνω να βρω ποιος έγραψε τους στίχους. Δεν βλέπω κάτι και μου έκανε εντύπωση. «Καλά γιατί δεν γράφει το στιχουργό;», ρώτησα. «Ποιος είναι;». «Δεν σου λέω». Πρώτη φορά αντιμετώπισα τέτοια κατάσταση. Και ήταν σοφό αυτό που έκανε.”

Ο λόγος;

“Γιατί θα έπεφτε πάνω στους ώμους μου ο βράχος που λεγόταν Ελύτης. Τότε είχε μελοποιήσει Ελύτη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νότης Μαυρουδής! Τον πίεσα αλλά δεν μου είπε ποιανού ήταν. Δεν πήγαινε το μυαλό μου πάντως στον Ελύτη. Το μόνο που μου είπε ήταν να μην βιαστώ, να τα δω με ηρεμία. «Όταν εσύ νομίσεις ότι τα έγραψες και ότι αυτό που έγραψες σε καλύπτει, έλα να μου τα δείξεις», μου είπε. Στο πιάνο μου μπροστά λοιπόν είχα αφήσει «Τα τζιτζίκια». Κάποιο πρωί, σηκώνομαι και κάθομαι στο πιάνο. Ξεκινάω να παίζω την εισαγωγή, όχι τα λόγια, τα λόγια όμως ήταν αυτά που μου είχαν δώσει το ρυθμό! Μέσα σε τρία λεπτά είχα παίξει «Τα τζιτζίκια» ακριβώς όπως αργότερα ηχογραφήθηκαν. Ακόμα και τα ακόρντα, δεν άλλαξα τίποτα. Ετοίμασα και το «Ερημονήσι» και πήγα στον Πατσιφά. «Τα ετοίμασα. Θες να τα ακούσεις;», του λέω και καθόμαστε στο πιάνο. Τα ακούει, και ο Πατσιφάς έχοντας κρίση, του άρεσαν. «Τώρα, μου λέει θα σου πω ποιανού είναι». Περιμένοντας να ακούσω ένα οποιοδήποτε όνομα, μου λέει του Οδυσσέα Ελύτη. Μου κόπηκαν τα πόδια. Έπαθα την πλάκα μου, με καταλαβαίνετε. Έβαλα τα χέρια μου στο κεφάλι, 25 χρονών παιδί ήμουνα, και είπα «Δεν είναι δυνατόν» «Θα κανονίσουμε μία συνάντηση μαζί με τον ποιητή για να τα ακούσει» Μου ξανακόπηκαν τα πόδια. «Και πώς θα τον συναντήσω; Πώς θα τον αντικρίσω αυτόν τον άνθρωπο;». Εν πάση περιπτώσει, μετά από λίγες μέρες έρχεται και ο ποιητής και κάθομαι στο πιάνο. Το πιάνο ακουμπούσε στον τοίχο όπου δεν υπήρχε κάποιος καθρέφτης ώστε να βλέπω αντιδράσεις. Παίζω «Τα τζιτζίκια» και πριν να φτάσω στο δεύτερο ρεφρέν νιώθω ένα χέρι στον ώμο μου. «Μπράβο παιδί μου», μου λέει «έβγαλες το Αιγαίο, μπράβο!» Γυρίζει στον Πατσιφά και του λέει «Αλέκο και τα υπόλοιπα τραγούδια να τα δώσεις στο Λίνο». Και ένιωσα όμορφα, γιατί εκείνη τη στιγμή έδωσα εξετάσεις. Και επιλέχθηκα χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος ή κάτι. Ίσως να τα είχαν δώσει και σε άλλους, δεν το γνωρίζω. Ωστόσο εγώ νιώθω ότι έδωσα εξετάσεις.”

“Στη συνέχεια πήγαινα, και ακόμη δεν το πιστεύω, στο σπίτι του Ελύτη προκειμένου να ακούσει και τα υπόλοιπα τραγούδια. Εγώ, βέβαια, ντρεπόμουν ακόμη και να τον κοιτάξω στα μάτια και το κατάλαβε. «Νεαρέ, αυτή την εποχή είμαστε συνεργάτες, δουλεύουμε για τον ίδιο σκοπό», μου είπε βάζοντας με στην ίδια θέση με αυτόν. Ποιος θα έλεγε κάτι τέτοιο; Μόνο ένας σπουδαίος και σοφός άνθρωπος. Αυτός ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης! Ξέρετε, αργότερα, επειδή η μουσική μου είναι εύληπτη, μελωδική, με λιτές φράσεις, με καλούσαν σε σχολεία, σε χορωδίες, να παραβρεθώ σε συναυλίες με αφορμή τα τραγούδια μου. Μετά τα τραγούδια του Οδυσσέα Ελύτη οι προτάσεις άρχισαν να πληθαίνουν και δεν υπήρχε συναυλία ακόμη και πολλά χρόνια αργότερα, που να μην περιέχει 4-5 τραγούδια του Οδυσσέα Ελύτη.”

“Ξέρετε τι μου είχε πει ο Οδυσσέας Ελύτης; «Λίνο, αυτά τα τραγούδια τα έγραψα για να τα τραγουδάνε γέροι και παιδιά. Θέλω να μείνουν σαν παραδοσιακά. Ας μην ξέρουν ποιος τα έγραψε». Και συμβαίνει. Το είδατε και στη συναυλία χθες. Είναι η μεγαλύτερη δικαίωση για μένα.”

Από αυτήν την μαγική συνάντηση προέκυψαν εννέα όμορφα λαϊκά τραγούδια που πηγαινοέρχονται στο Αιγαίο, στην παράδοση, στον ήλιο, στα παιδιά. Σκέφτεστε καλύτερο τρόπο ώστε να τραγουδηθούν από τρεις τουλάχιστον γενιές, απ’ το να γίνει το «Θαλασσινό τριφύλλι» καλοκαιρινή γιορτή;

Ο δίσκος μυρίζει θάλασσα και εκπέμπει καλοκαιρινό ήλιο. Η μουσική του Λίνου Κόκοτου είναι χαρούμενη, ακόμη και στα πιο αργά του τραγούδια, και εύληπτη, «μένει» στο αυτί των μικρών παιδιών. Τα τραγούδια προσφέρονται για δραματοποίηση, υπάρχουν ορχηστρικά κομμάτια που μπορούν να γίνουν χορογραφίες, μπορείτε να τα τραγουδήσετε. Το έχω δει στην πράξη, δις. Και ήταν πολύ όμορφη εμπειρία για παιδιά, γονείς και παππούδες!

Ο Αύγουστος
Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
1η μελοποίηση-μουσική: Λίνος Κόκοτος, Ερμηνεία: Ρένα Κουμιώτη
(από το Cd «Το θαλασσινό τριφύλλι»)

Ο Αύγουστος ελούζονταν
μες στην αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν
άστρα και γιασεμιά.

Αύγουστε μήνα και Θεέ
σε σένανε ορκιζόμαστε
πάλι του χρόνου να μας βρεις
στο βράχο να φιλιόμαστε.

Ο Αύγουστος ελούζονταν
μες στην αστροφεγγιά
κι από τα γένια του έσταζαν
άστρα και γιασεμιά.

Απ’ την Παρθένο στο Σκορπιό
χρυσή κλωστή να ράψουμε
κι έναν θαλασσινό σταυρό
στη χάρη σου ν’ ανάψουμε.

***

Το θαλασσινό τριφύλλι
Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης, Ερμηνεία: Ρένα Κουμιώτη
(από το Cd «Το θαλασσινό τριφύλλι»)

Μια φορά στα χίλια χρόνια
του πελάγου τα τελώνια
μες στα σκοτεινά τα φύκια
μες τα πράσινα χαλίκια.

Το φυτεύουνε και βγαίνει
πριν ο ήλιος ανατείλει
το μαγεύουνε και βγαίνει
το θαλασσινό τριφύλλι.

Το θαλασσινό τριφύλλι ποιος
θα βρει να μου το στείλει.
Ποιος θα βρει να μου το στείλει
το θαλασσινό τριφύλλι.

Μια φορά στα χίλια χρόνια
κελαηδούν αλλιώς τ’ αηδόνια.
Δε γελάνε μήτε κλαίνε,
μόνο λένε μόνο λένε.

Μια φορά στα χίλια χρόνια
γίνεται η αγάπη αιώνια.
Να ‘χεις τύχη να ‘χεις τύχη
κι η χρονιά να σου πετύχει.

Το θαλασσινό τριφύλλι ποιος
θα βρει να μου το στείλει.
Ποιος θα βρει να μου το στείλει
το θαλασσινό τριφύλλι.

***

Τα τζιτζίκια
Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης, Ερμηνεία: Μιχάλης Βιολάρης
(από το Cd «Το θαλασσινό τριφύλλι»)

Η Παναγιά τα πέλαγα
κρατούσε στην ποδιά της.
Την Σίκινο, την Αμοργο
και τ’ άλλα τα παιδιά της.

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί:

Ζει και ζει και ζει και ζει και ζει και ζει και ζει
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Απο την άκρη του καιρού
και πίσω απ’ τους χειμώνες
άκουγα σφύριζε η μπουρού
κι έβγαιναν οι Γοργόνες.

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί:

Ζει και ζει και ζει και ζει και ζει και ζει και ζει
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

Κι εγώ μέσα στους αχινούς
στις γούβες στ’ αρμυρίκια
σαν τους παλιούς θαλασσινούς
ρωτούσα τα τζιτζίκια:

Ε σεις τζιτζίκια μου άγγελοι
γεια σας κι η ώρα η καλή.
Ο βασιλιάς ο Ήλιος ζει;
Κι όλ’ αποκρίνονται μαζί.

Ζει και ζει και ζει και ζει και ζει και ζει και ζει
ο βασιλιάς ο ήλιος ζει.

***

Ντούκου ντούκου μηχανάκι
Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Ερμηνεία: Μιχάλης Βιολάρης, Ρένα Κουμιώτη
(από το Cd «Το θαλασσινό τριφύλλι»)

Σκίζει η πλώρη τα νερά
κι αντηχάνε τα βουνά.
Ντούκου ντούκου μηχανάκι,
ντούκου το παλιό μεράκι.

Τρίτη, Πέμπτη και Σαββάτο
μες της θάλασσας τον πάτο.
Ποιος θα ρίξει, ποιος θα πάρει
τ’ ασημένιο το φεγάρι.

Χάιντε, χάιντε βρε παιδιά,
πάμε στην Άγια Μαρίνα.
Πάμε στην Άγια Μαρίνα
με την όμορφη μπενζίνα.

Και Δευτέρα και Τετάρτη
ποιος θ’ ανέβει στο κατάρτι
κι άχου την Παρασκευή
ποιος θα κάτσει στο κουπί.

Βρε παπά το θυμιατό σου
γύρισέ το κατα δω
και με το βασιλικό σου
ράντισε μας το νερό.

Χάιντε, χάιντε βρε παιδιά,
πάμε στην Αγια Μαρίνα.
Πάμε στην Άγια Μαρίνα
με την όμορφη μπενζίνα.

Να βγουν και να περπατήσουν
σαν κορίτσια οι νερατζιές
κι όλ’ οι άντρες ν’ αγαπήσουν
μια και δυο και τρεις φορές.

Σκίζει η πλώρη τα νερά
κι αντηχάνε τα βουνά.
Ντούκου ντούκου μηχανάκι,
ντούκου το παλιό μεράκι.

Χάιντε, χάιντε βρε παιδιά,
πάμε στην Άγια Μαρίνα.
Πάμε στην Άγια Μαρίνα
με την όμορφη μπενζίνα.

***

Το δελφινοκόριτσο
Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης, Ερμηνεία: Μιχάλης Βιολάρης
(από το Cd «Το θαλασσινό τριφύλλι»)

Εκεί στης Ύδρας τ’ ανοιχτά και των Σπετσών
να σου μπροστά μου ένα δελφινοκόριτσο
Μωρέ τού λέω πούν’ το μεσοφόρι σου
έτσι γυμνούλι πας να βρεις τ’ αγόρι σου

Άιντε μωρό μου, ανέβα και κινήσαμε
πέντε φορές τους ουρανούς γυρίσαμε

Αγόρι εγώ δεν έχω, μου αποκρίνεται
Βγήκα μια τσάρκα για να δω τι γίνεται
Δίνει βουτιά στα κύματα και χάνεται
ξανανεβαίνει κι απ’ τη βάρκα πιάνεται

Άιντε μωρό μου, ανέβα και κινήσαμε
πέντε φορές τους ουρανούς γυρίσαμε

Θεέ μου, συγχώρεσέ με, σκύβω για να δω
κι ένα φιλί μου δίνει, το παλιόπαιδο
Σα λεμονιά τα στήθη του μυρίζουνε
κι όλα τα μπλε στα μάτια του γυαλίζουνε

Άιντε μωρό μου, ανέβα και κινήσαμε
πέντε φορές τους ουρανούς γυρίσαμε

***

Η Ελένη
Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης, Ερμηνεία: Μιχάλης Βιολάρης
(από το Cd «Το θαλασσινό τριφύλλι»)

Σήκωνε το κλουβί μια δω μια κει
κι ο ήλιος πήγαινε απ’ την άλλη
Ν’ανάψει τ’ όμορφο κεφάλι
μια δω μια κει
ο ήλιος κάθε Κυριακή

Φώναζε στην αυλή και ψι και ψι
κι ο γάτος σήκωνε ποδάρι
Μέσα απ’ τα μάτια της να πάρει
και ψι και ψι
την αστραπή τους την χρυσή

Πήγαινε ν’ ανεβεί σκαλί σκαλί
την αγκαλιά ρούχα γεμάτη
Κι έλεγαν οι αγγέλοι νά’τη
σκαλί σκαλί
τη πιο μικρή μας αδερφή

Κάτασπρο γιασεμί και μι και μι
και μυστικέ μου αποσπερίτη
πάρτε με πάρτε με στην Κρήτη
και μη και μη
και μη ρωτάτε το γιατί

***

Το ερημονήσι
Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Ερμηνεία: Μιχάλης Βιολάρης, Ρένα Κουμιώτη
(από το Cd «Το θαλασσινό τριφύλλι»)

Γεια σου Απρίλη, γεια σου Μάρτη
και πικρή Σαρακοστή
βάζω πλώρη και κατάρτι
και γυρεύω ένα νησί
που δεν βρίσκεται στον χάρτη
βάζω πλώρη και κατάρτι.

Γεια σας έχθρες, γεια σας μίση
και γινάτι καθενός
άμα βρεις το ερημονήσι
όλα τ’ άλλα είναι καπνός.

Το κρατάνε στον αέρα
τέσσερα χρυσά πουλιά
δεν γνωρίζεις εκεί πέρα
ούτε κλέφτη ούτε φονιά
ούτε μάνα, ούτε πατέρα
δεν γνωρίζεις εκεί πέρα.

Μες της ερημιάς τ’ αγέρι
όλα αλλάζουνε με μιας
πιάνεις του Θεού το χέρι
και στα κύματα ακουμπάς
σαν το άγριο περιστέρι
πιάνεις του Θεού το χέρι.

***

Το χρυσό κλειδί
Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Ερμηνεία: Μιχάλης Βιολάρης
(από το Cd «Το θαλασσινό τριφύλλι»)

Εσείς του κόσμου οι σοφοί
για δώστε απάντηση σωστή.
Ποιος έχει το χρυσό κλειδί
όπου ανοίγουν οι ουρανοί;

Ένα κορίτσι το ‘χει
κι όποιος κι αν το παρακαλεί,
όχι του λέει όχι.

Βρε κορίτσι, βρε κορίτσι
μια ζωή την έχουμε.
Άνοιξέ μας άνοιξέ μας
άλλο δεν αντέχουμε.

Μάγισσες ρίχτε χαρτιά
και μελετήστε τα καλά.
Ποιος έχει το χρυσό κλειδί
όπου ανοίγουν οι ουρανοί;

Ένα κορίτσι το ‘χει
κι όποιος κι αν το παρακαλεί,
όχι του λέει όχι.

***

Ο ταχυδρόμος 
Μουσική: Λίνος Κόκοτος, Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης
Ερμηνεία: Ρένα Κουμιώτη

Κάθε πρωί όπου ξυπνώ
τρέχω στην πόρτα και κοιτώ
Τρίτη, Κυριακή, Δευτέρα
κι άλλη μια χαμένη μέρα
πάνε κι έρχονται όλη μέρα
τα βαπόρια και τα τραίνα

Ταχυδρόμε ανάθεμά σε
μόνο εμένα δε θυμάσαι
πιάνει ο κόσμος περιστέρια
κι εγώ μένω μ’ άδεια χέρια

Ίσως νά `ναι και σταλμένο
σ’ άνθρωπο του φεγγαριού
ή και παραπεταμένο
σε μιαν άκρη τ’ ουρανού

Γράμμα τέτοιο δεν λαβαίνεις
άδικα μη περιμένεις
δεν σου το `χουνε γραμμένο
κι αν σου το `χουν πάει αλλού
Άλλος μένει εκεί που μένεις
και το δίνουν αυτουνού

ABOUT THE AUTHOR

Φωτεινή Βαρδάκα

Είμαι η Φωτεινή και είμαι παιδί. Και σαν παιδί θυμώνω, κλαίω, γελάω, γκρινιάζω και παίζω! Παίζω πολύ, με τα παιδιά μου, τα παιδιά της τάξης μου, τα παιδιά στο εργαστήρι που δουλεύω, σε πάρτι και εκδηλώσεις! Και εδώ, στο elniplex, μεταφέρω κάποιες από τις εμπειρίες μου… Είμαι υπεύθυνη Εκδηλώσεων. Τα δελτία τύπου με ξέρουν και τα ξέρω. fofovardaka@gmail.com elniplexcity@gmail.com elniplexdiagonismoi@gmail.com

Πηγή: http://www.elniplex.com/

Ετικέτες: , ,

Απαγορευμένη Εκπαίδευση (Ντοκιμαντέρ)

Η «Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La Educacion Prohibida)» είναι ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012. Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ οίκον διδασκαλία.

Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό. Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών. Η ταινία περιέχει σχεδόν 30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια. Είναι η πρώτη Ισπανική ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω της μεθόδου πληθοχρηματοδότησης και προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα. [by Phaedra]

Ετικέτες:

Παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά UNESCO.

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς. Στόχος της UNESCO είναι η προστασία από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.

Ναος Επικουρειου Απολλωνος – Βασσες

(Χρονολογία ένταξης 1986)

Ο φημισμένος ναός αφιερωμένος στον θεό της ίασης και του ήλιου, χτίσθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα στα απόκρημνα βουνά της Αρκαδίας. Ο ναός, με το παλαιότερο Κορινθιακό κιονόκρανο, που έχει βρεθεί ποτέ, συνδυάζει τον Αρχαϊκό ρυθμό με την ρώμη του Δωρικού, με ορισμένα τολμηρά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Αρχαιολογικος χωρος Ακροπολεως

(Χρονολογία ένταξης 1987)

Απεικονίζοντας τους πολιτισμούς, τους μύθους και τις θρησκείες, οι οποίες άνθισαν στην Ελλάδα για μια περίοδο μεγαλύτερη των χιλίων ετών, η Ακρόπολη περιλαμβάνει τέσσερα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της κλασσικής Ελληνικής περιόδου, τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και τον ναό της Αθηνάς Νίκης, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν σύμβολα της ιδέας της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αρχαιολογικος χωρος Δελφων

(Χρονολογία ένταξης 1987)

Το Πανελλήνιο Ιερό των Δελφών, όπου δινόταν ο χρησμός του Απόλλωνα, εθεωρείτο ο «ομφαλός της γης». Προσαρμοσμένος αρμονικά στο εξαίσιο τοπίο και εμποτισμένος με ιερή σημασία, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών ήταν τον 6ο π.Χ. αιώνα θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο ενότητας του αρχαίου κόσμου.

Ιερο του Ασκληπιου στην Επιδαυρο

(Χρονολογία ένταξης 1988)

Σε μια μικρή κοιλάδα της Πελοποννήσου ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου εκτείνεται σε διαφορετικά επίπεδα. Η λατρεία του Ασκληπιού ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα, αλλά τα κύρια μνημεία, ειδικότερα το Θέατρο το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο αμιγή αριστουργήματα της Ελληνικής αρχιτεκτονικής χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Ο ευρύς αρχαιολογικός χώρος συνιστά φόρο τιμής στις ιαματικές λατρείες της Ελληνικής και Ρωμαϊκής περιόδου με ναούς και νοσοκομειακά κτίρια αφιερωμένα στους θεούς τους.

αγιον ορος – αθως

(Χρονολογία ένταξης 1988)

Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054, το Όρος Άθως απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από την εποχή του Βυζαντίου. Το «Άγιο Όρος», η είσοδος στο οποίο είναι απαγορευμένη σε γυναίκες, έχει επίσης αναγνωρισθεί ως τοπίο καλλιτεχνικής αξίας. Η διαρρύθμιση των μοναστηριών (σύνολο 20, στα οποία κατοικούν περίπου 1400 μοναχούς) έχει επηρεάσει μονές πολύ μακρινές (όπως αυτές της Ρωσίας) και η σχολή αγιογραφίας τους έχει επηρεάσει σημαντικά την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης.

Μετεωρα

(Χρονολογία ένταξης 1988)

Σε μια δυσπρόσιτη περιοχή των Μετεώρων, στις κορυφές απόκρημνων βράχων, μοναχοί εγκατέστησαν «τους στύλους του ουρανού», όπως τους αποκαλούσαν, τα ιερά μοναστήρια τους από τον 11ο αιώνα ως σήμερα. Την περίοδο αναβίωσης του ερημιτισμού κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τον 15ο αιώμα μ.Χ., χτίστηκαν 24 μοναστήρια. Οι τοιχογραφίες των μοναστηριών, οι οποίες χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, αποτελούν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη της Μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

Παλαιοχριστιανικα και Βυζαντινα μνημεια Θεσσαλονικης

(Χρονολογία ένταξης 1988) *

 • Ροτόντα
 • Ναός της Αχειροποιήτου
 • Ναός Αγίου Δημητρίου
 • Μονή Λατόμου
 • Ναός Αγίας Σοφίας
 • Παναγία των Χαλκέων
 • Ναός Αγίου Παντελεήμονα
 • Ναός Αγίων Αποστόλων
 • Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού
 • Ναός Αγίας Αικατερίνης
 • Ναός του Παντοκράτορα Σωτήρα Χριστού
 • Μονή Βλατάδων
 • Ναός του Προφήτη Ηλία
 • Βυζαντινά Λουτρά
 • Τείχη της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη σημαντικότερη πόλη της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 315 και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα κέντρα εξάπλωσης του Χριστιανισμού. Μεταξύ των χριστιανικών της μνημείων συγκαταλέγονται προχριστιανικοί ναοί και τρίκλιτες βασιλικές εκκλησίες. Χτίσθηκαν από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα και συνιστούν μία διαχρονική τυπολογική σειρά, η οποία επηρέασε σημαντικά τον Βυζαντινό κόσμο. Τα μωσαϊκά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Δαυίδ συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιότερων αριστουργημάτων της πρώιμης χριστιανικής τέχνης.

Μεσαιωνικη πολη της Ροδου

(Χρονολογία ένταξης 1988)

Το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ κατείχε την Ρόδο από το 1309 έως το 1523 και μετέτρεψε την πόλη σε προπύργιο. Μεταγενέστερα, η πόλη εντάχθηκε υπό Ιταλική και Τουρκική κατοχή. Με το Παλάτι των Μεγάλων Αρχόντων, το Νοσοκομείο και τον δρόμο των Ιπποτών, η Άνω Πόλη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά κέντρα της Γοτθικής περιόδου. Στην Κάτω Πόλη, η Γοτθική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με τα τζαμιά, τα δημόσια λουτρά και με άλλα κτίρια της Οθωμανικής περιόδου.

Αρχαιολογικος χωρος Ολυμπιας

(Χρονολογία ένταξης 1989)

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, σε μια κοιλάδα της Πελοποννήσου, κατοικείται από την προϊστορική περίοδο. Τον 10ο αιώνα π.Χ. η Ολυμπία έγινε το κέντρο λατρείας του Δία. Το μνημείο της Άλτης – το ιερό των θεών – συγκεντρώνει σημαντικά αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Εκτός από τους ναούς, υπάρχουν και τα υπολείμματα όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι διοργανώνονταν στην Ολυμπία, από το 776 π.Χ., κάθε τέσσερα χρόνια.

Αρχαιολογικος χωρος Μυστρα

(Χρονολογία ένταξης 1989)

Το θαύμα του Μοριά ανεγέρθη ως φρούριο το 1249 από τον Βασιλιά της Αχαΐας Γουλιέλμο τον Βιλλεαρδουίνο. Επανακτήθηκε από τους Βυζαντινούς, αργότερα κατακτήθηκε από τους Τούρκους και τους Βενετούς. Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1832 αφήνοντας συναρπαστικά μεσαιωνικά ερείπια να στέκουν μέσα σε μία εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία.

Αρχαιολογικος χωρος Δηλου

(Χρονολογία ένταξης 1990)

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Απόλλωνας γεννήθηκε σε αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων. Τα ιερό του Απόλλωνα προσέλκυε προσκυνητές απ΄ όλη την Ελλάδα και η Δήλος ήταν ένα ακμάζον εμπορικό λιμάνι. Το νησί φέρει επιρροές από τους διαδοχικούς πολιτισμούς του «Αιγιακού» κόσμου, από την 3η χιλιετηρίδα π.Χ. έως την παλαιοχριστιανική εποχή. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εξαιρετικά εκτεταμένος και πλούσιος και αποδίδει την εικόνα ενός σπουδαίου κοσμοπολίτικου μεσογειακού λιμανιού.

Μονη Δαφνιου, Μονη Οσιου Λουκα
και Νεα Μονη Χιου

(Χρονολογία ένταξης 1990)

Παρά τη σημαντική γεωγραφική τους απόσταση (το πρώτο στην Αττική, το δεύτερο στην Φωκίδα και το τρίτο στο Αιγαίο) αυτά τα τρία μοναστήρια ανήκουν στην ίδια τυπολογική σειρά. Οι εκκλησίες έχουν κτισθεί με μεγάλο θόλο ο οποίος στηρίζεται με μικρές αψίδες δημιουργώντας έναν οκταγωνικό χώρο. Τον 11ο και 12ο αιώνα οι εκκλησίες είχαν ποικίλο διάκοσμο, πολύχρωμες ορθομαρμαρώσεις, ψηφιδωτά και μωσαϊκά σε χρυσό φόντο, όλα χαρακτηριστικά της «δεύτερης Βυζαντινής Περιόδου».

Αρχαιολογικος χωρος Ηραιου Σαμου

(Χρονολογία ένταξης 1992)

Από την 3 χιλιετηρίδα π.Χ. πολλοί πολιτισμοί έχουν κατοικήσει σε αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου κοντά στην Μικρά Ασία. Τα ερείπια του Πυθαγόρειου, ενός αρχαίου οχυρωμένου λιμανιού με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και ένα εντυπωσιακό υδραγωγείο, καθώς και το Ηραίο, ο ναός της Ήρας της Σάμου, είναι ακόμα επισκέψιμα.

Αρχαιολογικος χωρος Αιγων (Βεργινα)

(Χρονολογία ένταξης 1996)

Η πόλη Αιγαί, η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε τον 19 αιώνα κοντά στην Βεργίνα στην Βόρεια Ελλάδα. Τα πιο σημαντικά μνημεία είναι το Παλάτι, διακοσμημένο με μωσαϊκά και τοιχογραφίες και ο χώρος ταφής, μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ. Ένας από τους βασιλικούς τάφους στην Μεγάλη Τύμβο, αναγνωρίστηκε ως ο τάφος του Φιλίππου του Β’ ο οποίος κατέκτησε όλες τις ελληνικές πόλεις-κράτη, χαράσσοντας τον δρόμο για τον γιο του Αλέξανδρο και την εξάπλωση του Ελληνιστικού κόσμου.

Αρχαιολογικοι χωροι Μυκηνων και Τιρυνθας

(Χρονολογία ένταξης 1999)

Οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας αποτελούν τα επιβλητικά μνημεία των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. και διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού. Αυτές οι δύο πόλεις συνδέονται με τα Ομηρικά έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια, τα οποία επηρέασαν την ευρωπαϊκή τέχνη και λογοτεχνία για περισσότερες από 3 χιλιετίες.

Ιστορικο κεντρο (Χωρα),
με τη Μονη Αγιου Ιωαννη του Θεολογου
και το Σπηλαιο της Αποκαλυψης στην Πατμο

(Χρονολογία ένταξης 1999)

Η Πάτμος, στα Δωδεκάνησα, φημίζεται ως το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη. Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον «αγαπημένο μαθητή» ανακαλύφθηκε στο νησί στα τέλη του 10ου αιώνα. Από τότε είναι τόπος προσκυνήματος και σταθμός της ελληνορθόδοξης μάθησης. Το μοναστηριακό συγκρότημα κυριαρχεί στο νησί. Ο παλιός οικισμός της Χώρας, ο οποίος συνδέεται με αυτό, περιλαμβάνει θρησκευτικά και λαϊκά κτίρια.

Παλαια Πολη της Κερκυρας

(Χρονολογία ένταξης 2007)

Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας με τα δύο φρούριά της, το παλαιό και το νέο, και με ίχνη πολλαπλών επιρροών, βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας και κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Λόγω της στρατηγικής θέσης της η Κέρκυρα εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι που προστάτευε το νησί από τις αλλεπάλληλες πολιορκίες. Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου.

Ετικέτες: ,

Το πείραμα του ρατσισμού [video]

Ένα παιδί βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με δύο κούκλες, από τις οποίες η μία έχει λευκό δέρμα και η άλλη μαύρο.

Ένας ερευνητής κάνει ερωτήσεις.

Οι απαντήσεις μπορεί να σοκάρουν, αλλά μήπως ήταν αναμενόμενες;

Το συγκεκριμένο πείραμα έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν,

και εδώ έγινε ως μέρος της εκστρατείας κατά του ρατσισμού «Racismo en Mexico» για να αναδείξει τα βαθιά προβλήματα της μεξικανικής κοινωνίας…

Δυστυχώς, τα προβλήματα αυτά είναι λίγο πολύ παγκόσμια…!

Παίζει και ρόλο το γεγονός ότι από μικροί μαθαίνουμε ότι το μαύρο χρώμα είναι κακό χρώμα

(σκότος, κακοί χαρακτήρες στα κινούμενα σχέδια, σκιές, άγνωστο)

και το λευκό χρώμα το καλό χρώμα (αυτό του φωτός, της γαλήνης, της ζεστασιάς του Ήλιου, του γνώριμου).

Ένα απλό πείραμα, που δείχνει πόσο βαθιά στην ανθρώπινη συνείδηση είναι τυπωμένα τα στερεότυπα ομορφιάς, το ένστικτο του φόβου για ανθρώπους

που είναι πιο σκούροι, ακόμα και όταν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ανοιχτόχρωμοι.

Άραγε υπάρχει απόχρωση-δείκτης επικινδυνότητας τόσο έντονα τυπωμένη στο μυαλό μας ;

Πηγή – Πνευματικά δικαιώματα:
http://www.videoman.gr/59340
http://tvxs.gr/news/paideia/peirama-t…

Ετικέτες:

Με παρακολουθεί… κανείς;

BOOKLET
BOOKLET2

Ετικέτες:

Παραδειγματισμός…!

O Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινκστον

Σαν τις παράξενες πολύχρωμες πινακίδες των ψυχοτέστ, ο γλάρος Ἰωνάθαν παίρνει άλλη μορφή, ανάλογα με τον κάθε αναγνώστη. Ἡ επιτυχία του όμως οφείλεται στην απλότητα τοῦ μύθου καὶ της αφήγησης. «Δὲν ξέρω τι ήθελα να πω με τον Ἰωνάθαν», παραδέχτηκε ο Μπάχ. «Την ώρα που  τον έγραφα, το χέρι μου πήγαινε μόνο του. Λὲς και το  έσπρωχνε κάποιος άλλος. Όταν το λέω αυτό, με αποκαλούν τρελό».
Ισως όμως οι όμορφες ιστορίες να μη γράφονται παρα μόνον ετσι: Απο ένα χέρι που τρέχει σαν τρελό  πάνω στο χαρτί, αποτυπώνοντας σκέψεις απλές, στοιχειώδεις, χωρὶς φραστικά πυροτεχνήματα, χωρὶς ακροβασίες, αλλά με ένα περίεργο «βάθος».Ἢ… ὕψος;
Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον», απορρίφθηκε από 18 εκδότες πριν τελικά εκδοθεί. «… Είμαστε της γνώμης ότι ο χαρακτήρας ενός γλάρου που μπορεί και μιλάει δεν θα είχε ενδιαφέρον στη σημερινή αγορά του βιβλίου. Γι’ αυτό με λύπη σε πληροφορούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτών των χειρογράφων, τα οποία και σου επιστρέφουμε…»

Μια συνοπτική περίληψη της ιστορίας του Γλάρου Ιωνάθαν σε βίντεο που όμως
παραλείπει σημαντικά κομμάτια της πλοκής.Ακόμα και έτσι,είναι μια καλή  πρώτη γεύση.Οι λήψεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι παρμένες απο την κινηματογραφική  μεταφορά του βιβλίου το 1973

Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον έχει γραφτεί για ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, που αφουγκράζονται την εσωτερική τους πυξίδα και την ακολουθούν, ακόμα κι αν χρειαστεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τα κατεστημένα. Για ανθρώπους που αντιλαμβάνονται πως στη ζωή υπάρχουν κι άλλα πράγματα πέραν της χειροπιαστής επιτυχίας και του φαίνεσθαι. Ο Γλάρος Ιωνάθαν συμβολίζει την ελπίδα και την πίστη στη φωτεινή πλευρά της ύπαρξης.
Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινκστον ειναι ενα απο τα μεγάλα παραμύθια του καιρού μας πλάι στον Μικρό Πρίγκηπα του Σαιντ Εξυπερύ. Και γιαυτό αμφίσημο.

«Εἶναι μία βρώμικη ἱστορία», εἶπε ἕνας παπᾶς ἀπὸ τὴν Καλιφόρνια, «ἕνα βιβλίο ποὺ γκρεμίζει θεσμούς, καὶ ἀμφισβητεῖ τὶς πιὸ ἱερές μας ἀξίες, κηρύσσοντας τὸ ἀχαλίνωτο πάθος τῆς ἐλευθερίας». Ἕνας ἄλλος ἱερωμένος τὸ σύστησε στοὺς ἐνορίτες του σὰν «εὐαγγέλιο ψυχικῆς ἀνατάσεως». Μερικοὶ ἀναγνῶστες πίστεψαν πὼς στὸν γλάρο Ἰωνάθαν κρύβεται ἡ ψυχὴ τῶν ἐλευθέρων. Ἄλλοι καυχήθηκαν πὼς ἀνακάλυψαν τὸν δικό τους κόσμο. Ὁ συγγραφέας Ραίη Μπράντμπουρυ εἶπε: «Ἀνακάλυψα στὸν Ἰωνάθαν τὰ μυστικὰ θεμέλια τῆς ψυχῆς μου».

«Ἀπὸ μία ἄποψη», εἶπε ἕνας κριτικός της Νέας Ὑόρκης, «αὐτὸς ὁ Ἰωνάθαν εἶναι ἕνα πελώριο μαρξιστικὸ παραμύθι». Τὸ ζήτημα εἶναι ὅμως πῶς ξυπνᾷς ὕστερα ἀπὸ ἕνα τέτοιο παραμύθι. Κατὰ τοὺς φίλους τοῦ Μπάχ, πιὸ ὥριμος. Κατὰ τοὺς ἐχθρούς του, πιὸ συνεπαρμένος —καὶ ἴσως ἐπικίνδυνος. Γιατί ἄραγε ἀρνοῦνταν ὅλοι οἱ ἐκδότες τῆς Ἀμερικῆς ν᾿ ἀναλάβουν αὐτὸ τὸ βιβλίο ἐπὶ τρία χρόνια; «Δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω», εἶπε ἕνας ἀπ᾿ αὐτούς, «ἂν εἶναι γιὰ παιδιὰ ἢ γιὰ μεγάλους». Γιατὶ αὐτὸ τὸ «ἀναρχικὸ παραμύθι» διαδραματίζεται στὰ ὕψη! Παίζεται σ᾿ ἕνα ἐπίπεδο πολὺ πιὸ πάνω ἀπ᾿ τὸ καθημερινό, κι ὅμως πολὺ πιὸ σίγουρο, πιὸ σταθερὸ καὶ αἰώνιο. Ἔχει νὰ κάνει, ἀσφαλῶς, μὲ τὶς δονήσεις μιᾶς χορδῆς, τεντωμένης ἀπ᾿ τὴ μιὰ ἄκρη τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς ὡς τὴν ἄλλη. Κι ἂν γεννάει ἐρωτήματα, ἀμφιβολίες, καχυποψία στὸν πραγματιστὴ ἀναγνώστη, μαγεύει ὅμως τὸν νοῦ, καὶ ἠλεκτρίζει τὴ φαντασία… Κάτι τέτοιο, περίπου, εἶναι ὁ γλάρος Ἰωνάθαν.
Καὶ τὸ περιοδικὸ «Τάιμ» ρώτησε τὸν Ρίτσαρτ Μπάχ, τὸν πατέρα τοῦ Ἰωνάθαν: «Μήπως εἶστε σεῖς αὐτὸς ὁ γλάρος;» Γέλασε ὁ Μπάχ: «Ἐγώ;» εἶπε. «Κάθε ἄλλο! Ὁ Ἰωνάθαν βρίσκεται ἐκεῖ, ψηλά», κι ἔδειξε τὸν οὐρανό, «ἐνῷ ἐγὼ ἱδρώνω ἐδῶ κάτω, χτυπιέμαι καὶ φτεροκοπῶ, κι ἀκόμη δὲν μπόρεσα νὰ πετάξω!» Τρόπος τοῦ λέγειν, φυσικά, γιατί ὁ Μπὰχ εἶναι ὁ πιὸ δαιμόνιος, ὁ πιὸ «τρελός», ἀλλὰ καὶ ὁ πιὸ ἔμπειρος ἐρασιτέχνης ἀεροπόρος τῆς Ἀμερικῆς. Κι ὅσο γιὰ τὸν γλάρο του, αὐτὸς ἔχει «ἀπογειωθεῖ» ἐδῶ κι ἕνα χρόνο… πουλώντας κάπου 50.000 ἀντίτυπα τὴν ἡμέρα.

                              Στὸν πραγματικὸ Γλάρο Ἰωνάθαν,ποὺ ζεῖ στὸν καθένα μας…

Ετικέτες: ,

Τα κέρματα του ευρώ (οι εθνικές τους όψεις).

Τα κέρματα, σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα που είναι ίδια σε όλη την ευρωζώνη, πα­ρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα: κοινή είναι μόνο η μία όψη τους. Η άλλη διαφέρει από χώ­ρα σε χώρα· είναι η λεγόμενη εθνική όψη των κερμάτων. Φυσικά, ισχύουν όλα και κυ­κλοφορούν κανονικά.

Στις εθνικές όψεις υπάρχουν σχέδια που έχουν σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και το παρόν των χωρών. Κατά κάποιον τρόπο αυτές οι παραστάσεις αποτελούν την ταυτό­τητα κάθε κράτους.Οι χώρες της ευρωζώνης είναι 19, αλλά το ευρώ χρησιμοποιείται ως επίσημο νόμισμα και σε τρία κρατίδια που δεν ανήκουν στην ΕΕ: τον Άγιο Μαρίνο και το Βατικανό στην ιτα­λική χερσόνησο και το Μονακό στη ΝΑ Γαλλία, κοντά στα γαλλοϊταλικά σύνορα.

Υπάρχουν, κατά συνέπεια, 22 εθνικές όψεις στα κέρματα. Από αυτές:
● Σε 5 χώρες υπάρχουν 8 διαφορετικές παραστάσεις, δηλαδή κάθε κέρμα είναι διαφορε­τικό.
● Σε 10 χώρες υπάρχουν 3 διαφορετικές παραστάσεις, κατά κανόνα μία για τα μεγάλα σε αξία κέρματα (1 €, 2 €), μία για τα μεσαία (10, 20, 50 λ.) και μία για τα μικρά (1, 2, 5 λ.).
● Σε 7 χώρες υπάρχει μία παράσταση, δηλαδή όλα τα κέρματα έχουν την ίδια όψη.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ
ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΨΗ ΤΩΝ ΚΕΡΜΑΤΩΝ ΤΗΣ:
(οι αριθμοί δηλώνουν το πλήθος των παραστάσεων)

[Σημαίες χωρών με ευρώ]

(όλες οι εθνικές όψεις ανά κέρμα βρίσκονται εδώ)
Τέλος, υπάρχουν και τα αναμνηστικά δίευρα. Κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει μέχρι δύο φορές τον χρόνο αναμνηστικά κέρματα των 2 ευρώ, προκειμένου να εορταστεί μια ι­στορική επέτειος ή να τιμηθούν σύγχρονα γεγονότα ιστορικής σημασίας. Τα κέρματα αυτά μπορούν να εκδίδονται και από όλες τις χώρες μαζί. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.

Πηγή: http://podilato98.blogspot.gr/

Ετικέτες:

17 sites που μπορούν να μας κάνουν λίγο πιο έξυπνους !

Θέλεις να είναι πιο παραγωγική η επόμενη φορά που θα μπεις στο internet;

17 sites που μπορούν να μας κάνουν λίγο πιο έξυπνους

Έχετε κουραστεί να χάνετε το χρόνο σας βλέποντας αστεία βίντεο για γάτες και σκύλους ή κάνοντας σκρολ το  Facebook newsfeed σας; Θέλετε να είναι πιο παραγωγική η επόμενη φορά που θα μπείτε στο internet;   Εδώ είναι μια λίστα δικτυακών τόπων που μπορούν να σας κάνουν λίγο πιο έξυπνους:

1. Digital Photography School – Ένα χρυσωρυχείο με άρθρα που μπορούν να βελτιώσουν τις φωτογραφικές σας ικανότητες ακόμα και αν είστε εντελώς αρχάριοι. Υπάρχει επίσης ένα ενεργό φόρουμ στο οποίο μπορείτε να συνδεθείτε με άλλους φωτογράφους.

2. Duolingo –  Ακονίστε τις γλωσσικές δεξιότητές σας με αυτό το διασκεδαστικό, σχεδόν εθιστικό παιχνίδι. Παρέχει κολλεγιακού επιπέδου εκπαίδευση και χωρίς δίδακτρα. Αν ψάχνετε για περισσότερο ελεύθερο γλώσσικό εκπαιδευτικό υλικό, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το BBC Languages.

3. Factsie – Γνωρίζετε ότι η κερασφόρος σαύρα μπορεί να εκτοξεύσει αίμα από τα μάτια της; Κάντε κλικ σε αυτό το site για να βρείτε ασυνήθιστα ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα, μαζί με τις πηγές.

4. FreeRice – Αναπτύξτε το λεξιλόγιό σας, ενώ θα συμβάλλετε στην σίτιση πεινασμένων ανθρώπων. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αισθανθείτε καλά για τον εαυτό σας και να μάθετε λέξεις που μπορεί να χρησιμοποιείτε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

5. Gibbon – Ίσως η μεγαλύτερη playlist μάθησης. Οι χρήστες συλλέγουν άρθρα και βίντεο για να σας βοηθήσουν να μάθετε τα πάντα. Από προγραμματισμό για iOS μέχρι πώς να γράφετε και να μιλάτε σωστά.

6. Instructables – Μέσα από τα βίντεο και απλές οδηγίες, μπορείτε να μάθετε πώς να κάνετε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει. Μπορείτε επίσης να στείλετε τις δικές σας δημιουργίες και να τις μοιραστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο.

7. Investopedia – Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κόσμο των επενδύσεων, τις αγορές και την προσωπική χρηματοδότηση.

8. Khan Academy – Μια ευρεία ποικιλία θεμάτων τα οποία έρχονται στον υπολογιστή σας μέσω βίντεο. Μάλιστα μπορείτε να κρατήσετε στατιστικά για την πρόοδό σας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την περαιτέρω κατανόηση των θεμάτων που έχετε ήδη διαβάσει.

9. Lifehacker – Σε αυτό το εξαιρετικά χρήσιμο site, θα βρείτε μια τεράστια γκάμα από συμβουλές, κόλπα και tips για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη.

10. Lumosity – Ακονίστε το μυαλό σας με διασκεδαστικά, επιστημονικά σχεδιασμένα παιχνίδια. Μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης για να βελτιώσετε τη μνήμη και την προσοχή σας και να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας.

11. Quora – Βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα που σας απασχολούν, ή διαβάστε τι προβληματίζει τους υπόλοιπους χρήστες και ποιες είναι οι απαντήσεις.

12. Recipe Puppy – Γράψτε τα υλικά που έχετε στο ψυγείο σας και αυτή η υπέροχη μηχανή αναζήτησης θα σας δώσει μια λίστα με όλες τις συνταγές που μπορείτε να κάνετε με αυτά.

13. Spreeder – Αυτό το δωρεάν λογισμικό, μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα ανάγνωσης και την κατανόηση ενός  κειμένου. Απλά επικολλήστε το κείμενο που θέλετε να διαβάσετε, και αυτό θα φροντίσει τα υπόλοιπα.

14. StackOverflow – Ο χώρος στον οποίο θα βρείτε χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήσεις για προγραμματιστές.

15. TED-Ed – Αυτή είναι μια νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το TED με τον τίτλο: «μαθήματα που αξίζει να μοιράζονται». Έχει ως στόχο να προκαλέσει την περιέργεια των μαθητών σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μια βιβλιοθήκη, με «κινούμενα» μαθήματα που δημιουργούνται από εκπαιδευτές, σεναριογράφους και animators. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας προσαρμοσμένο μάθημα, με προσθήκη ερωτήσεων, θέματα προς συζήτηση και άλλα συμπληρωματικά υλικά και να το ανεβάσετε το βίντεο στο YouTube.

16. Unplug The TV – Ένας διασκεδαστικός δικτυακός τόπος με ενημερωτικά βίντεο για να μπορείτε να τα παρακολουθήσετε αντί της τηλεόρασης.

17. VSauce – Αυτό το Κανάλι Youtube έχει εκπληκτικά γεγονότα, τα οποία θα σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε πόσο υπέροχος είναι ο κόσμος μας. Τι θα συνέβαινε αν η γη σταματούσε να περιστρέφεται; Γιατί βαριόμαστε; Πόσα πράγματα υπάρχουν; Παρακολουθήστε τα βίντεο και μάθετε.

Πηγή: www.lifo.gr

Ετικέτες: ,

Δέκα εφευρέτες, που μετανιώνουν για τις εφευρέσεις τους!

Δεν είναι ασυνήθιστο για εφευρέτες, ερευνητές και προγραμματιστές να αμφιβάλλουν και να μετανιώνουν για τις εφευρέσεις τους.

Για παράδειγμα, ο Άλπερτ Αϊνστάιν μπορεί να μην δούλεψε για τη δημιουργία της ατομικής βόμβας, μετάνιωσε όμως για τον ρόλο που έπαιξε στην πορεία της ανάπτυξής της.

Αντίστοιχα, δέκα σύγχρονοι εφευρέτες μετανιώνουν για τις δημιουργίες τους.

Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

1. Ο JOHN SYLVAIN ΓΙΑ ΤΑ Κ CUPS

 Το 1992, ο John Sylvain ανέπτυξε τις γνωστές σε όλους μας ατομικές συσκευασίες με τον χαρακτηριστικό πλαστικό λοβό για την καφετιέρα Keurig, τα οποία δημιούργησαν μόνο πέρσι αρκετά μη-βιοαδιασπώμενα αποβλήτα για να περικυκλώσουν τον πλανήτη 10,5 φορές. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα: «αισθάνομαι μερικές φορές άσχημα για αυτό που έκανα κάποτε». Πλέον, με την εταιρεία ηλιακών πάνελ την οποία διαθέτει ελπίζει να αντισταθμίσει την ζημιά που προκάλεσε στο περιβάλλον η προηγούμενη εφεύρεσή του.

2. Η ANNA JARVIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

 Η Anna Jarvis ήταν εκείνη που πρώτη σκέφτηκε την ιδέα της καθιέρωσης μίας ημέρας αφιερωμένη στις μητέρες το 1905, συντετριμμένη από τον θάνατο της δικής της μητέρας. Μέχρι τα 1920 όμως είχε ήδη μετανιώσει, αηδιασμένη για την εμπορικότητα που κατέκλυζε αυτή την ημέρα, απομακρύνοντάς την από το νόημα που εκείνη αρχικά ήθελε να προσδώσει.

3. O ETHAN ZUCKERMAN ΓΙΑ ΤΙΣ POP-UP ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

 Ο Ethan Zuckerman έγραψε πέρυσι ένα δοκίμιο στο οποίο πραγματευόταν το ζήτημα της διαφήμισης ως προεπιλεγμένο επιχειρηματικό μοντέλο στο Διαδίκτυο. Στο ίδιο δοκίμιο, ζήτησε συγγνώμη για την πιο ενοχλητική ίσως εκδοχή των διαφημίσεων: τις pop-up διαφημίσεις. «Δημιούργησα τον κώδικα ανοίγματος ενός παραθύρου για τη φιλοξενία μίας διαφήμισης. Λυπάμαι. Οι προθέσεις μας ήταν καλές».

4. O DONG NGUYEN ΓΙΑ ΤΟ FLAPPY BIRD

Ο προγραμματιστής Dong Nguyen λάνσαρε το 2013 το παιχνίδι Flappy Bird για κινητά τηλέφωνα, η δημοτικότητα του οποίου εκτοξεύτηκε στις αρχές του 2014. Μετά από περισσότερα από 50 εκατομμύρια downloads, ο Nguyen απέσυρε το παιχνίδι τον Φεβρουάριο εκφράζοντας την ανησυχία ότι το παιχνίδι ήταν πολύ εθιστικό. Ο ίδιος ανακοίνωσε την απόσυρση του παιχνιδιού στο Twitter, προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να το συνεχίσω άλλο».

5. Ο ROBERT PROPST ΓΙΑ ΤΟ ACTION OFFICE

Το 1968 ο Robert Propst  δημιούργησε το Action Office . Επρόκειτο για τη δημιουργία «θαλάμων» εντός ενός γραφείου ή χώρου εργασίας. Για τον σκοπό αυτό αξιοποιούνταν οι τοίχοι προκειμένου να παρέχουν την ιδέα ενός κυβικού περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεκουράζονται όταν το είχαν ανάγκη ή να εργάζονται πιο ήσυχα. Ωστόσο, ο ίδιος ο Propst  μετάνιωσε για το ρόλο του στη δημιουργία αυτή.

6. Ο VINCENT CONNARE ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ COMIC SANS

Ο Vincent Connare είναι ο δημιουργός της γραμματοσειράς  Comic Sans, καθώς το 1994 έφτιαξε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον υπολογιστή για παιδιά.  Ωστόσο, η γραμματοσειρά αυτή έγινε ευρέως γνωστή όταν συμπεριλήφθη στο λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Ο ίδιος έχει μετανιώσει για την δημιουργία της γραμματοσειράς που σχολιάζοντας, μάλιστα, πως: «αν σας αρέσει, μάλλον δεν ξέρετε πολλά για την τυπογραφία».

7. O WALLY CONRON ΓΙΑ ΤΟ LABRADOODLE

Ο Wally Conron είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το  Labradoodle,  μία διασταύρωση Λαμπραντόρ και poodle, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σήμερα,  εκφράζει τη λύπη του που υλοποίησε μία τρέλα των σχεδιαστών. «Έχω κάνει πολλές ζημιές .Έχω δημιουργήσει πολλά προβλήματα.  Υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα σκυλιά εκεί έξω», έχε δηλώσει σχετικά.

8. Ο KAMRAN LOGHMAN ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΡΕΙ ΠΙΠΕΡΙΟΥ

Ο Kamran Loghman ήταν εκείνος που ανέπτυξε τη δημιουργία του σπρέι πιπεριού τη δεκαετία του ’80, για λογαριασμό του FBI. Το 2011, ωστόσο, δήλωσε μετανιωμένος για αυτό, εκφράζοντας μάλιστα τον αποτροπιασμό του για τη χρήση του σπρέι πιπεριού από τις διωκτικές αρχές σε ειρηνικούς διαδηλωτές.

9. Ο SCOTT FAHLMAN ΓΙΑ ΤΑ EMOTICONS

Πριν από περίπου 30 χρόνια, ο καθηγητής πληροφορικής Scott Fahlman δημιούργησε τα διάσημα σε όλο τον κόσμο emoticons, τα οποία χρησιμοποιούνται σε κάθε είδους γραπτό μήνυμα και μέσο κοινωνικής δικτύωσης.  Ο ίδιος ο Scott Fahlman, ωστόσο έχει δηλώσει σχετικά: «Μερικές φορές αισθάνομαι σαν Δρ Φρανκενστάιν. Το «πλάσμα» που δημιούργησα έχει ξεφύγει και κάνει πράγματα που δεν εγκρίνω».

10. Ο MIKHAIL KALASHNIKOV ΓΙΑ ΤΟ AK-47

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ είναι ο  δημιουργός του AK-47, του αυτόματου όπλου το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον για εγκληματικούς σκοπούς. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, εξέφρασε τη λύπη του για τους πολλούς θανάτους που οφείλονται στην εφεύρεσή του. «Ο πνευματικός πόνος είναι ανυπόφορος», είχε σημειώσει σε επιστολή του.

Πηγή: http://www.fortunegreece.com/

Ετικέτες:

Καλλιθέα, κάποτε και… τώρα!

Αφιερωμένη – καταπληκτική προσπάθεια -, σε όσους κατοικούν τώρα, στην Καλλιθέα…

foto: Γ. Μπακούρης

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.766424623385587.1073741848.763335723694477&type=3

Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων