60+ χρόνια Πέτρινο

“60+ χρόνια Πέτρινο”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε΄ ΤΑΞΗΣ 2014-2015

Συντονισμός: Μπαρμπαρή Δέσποινα (Ειδικότητα ΠΕ19 Πληροφορικής), Πετροπούλου Γεωργία (Δασκάλα ΠΕ70 Ε΄ τάξης)

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε στον χώρο του σχολείου μας από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι και τον Μάιο 2015 κατά κύριο λόγο στο εργαστήριο Τεχνολογίας Επικοινωνιών & Πληροφορικής(ΤΠΕ) αλλά και στην τάξη των τριών τμημάτων της Ε΄ τάξης.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΑΣ:

  1. Δεκέμβριος 2014:  Δώσαμε έντυπο-πρόσκληση συνεργασίας σε όλους τους γονείς του μαθητικού δυναμικού του σχολείου μας για συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού από το 1925 (έτος ίδρυσης του 4τάξιου προσφυγικού δημοτικού Καλογραίζης) αλλά και οποιουδήποτε εγγράφου που θα βοηθούσε στην αποτύπωση της ιστορίας του σχολείου και της περιοχής μας. Προφορική ενημέρωση τοπικής κοινωνίας.
  2. Ιανουάριος 2015: Συλλογή και ταξινόμηση του υλικού που συγκεντρώθηκε ανά σχολικό έτος λειτουργίας του σχολείου. Έρευνα και μελέτη αρχείων σχολείου(παλαιά μαθητολόγια και γενικοί έλεγχοι από το 1928 που διασώζονται στο σχολείο μας, φωτογραφίες, βιβλία σχολ. εφορίας και συλλόγου διδασκόντων, κ.λπ.). Αναζήτηση προσώπων για συνέντευξη. Ψηφιοποίηση υλικού.
  3. Φεβρουάριος 2015: Ψηφιοποίηση υλικού. Προβολή ενημερωτικού υλικού(φωτογραφικά ντοκουμέντα, ταινίες, βιντεάκια, κλπ.) στο εργαστήριο ΤΠΕ  σχετικά με την ιστορία της περιοχής, τις μικρασιατικές ρίζες των κατοίκων της Καλογρέζας και τα σχολεία της παλαιότερης εποχής. Έναρξη συνεντεύξεων από παππούδες και γιαγιάδες μαθητών και μαθητριών της Ε΄ τάξης σε ομάδες παιδιών στο σπίτι τους με ερωτηματολόγιο που δημιούργησαν τα παιδιά με τη βοήθεια της δασκάλας τους στην τάξη.
  4. Μάρτιος 2015: Παραχώρηση δύο ομαδικών συνεντεύξεων από παλαιούς απόφοιτους του σχολείου μας στο χώρο του σχολείου προς όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης. Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από απόφοιτους του 1952, έτος ορόσημο για το σχολείο μας καθώς τότε έγινε η μετάβαση από το σχολείο-παράγκα στο νεόκτιστο πέτρινο που εγκαινιάστηκε από τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Η δεύτερη ομάδα απαρτιζόταν από απόφοιτους που έζησαν την περίοδο της χούντας ως μαθητές. Και οι δύο συνεντεύξεις καταγράφηκαν ψηφιακά από μαθήτρια της Ε΄ τάξης. Τα ερωτηματολόγια προσαρμόστηκαν για κάθε συνέντευξη. Σύγκριση της σύγχρονης σχολικής ζωής με τις περιόδους που περιγράφθηκαν. Την Κυριακή, 1η Μαρτίου 2015, δέκα μαθητές και μαθήτριες από την Ε΄ και την ΣΤ΄ τάξη, επέλεξαν να επισκεφθούν συνοδεία της εκπαιδευτικού ΤΠΕ του σχολείου μας, το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»(Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2 στη Ν. Φιλαδέλφεια) για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια βαλίτσα με αναμνήσεις, ένα κλειδί, λίγο κανέλα και μια παλιά φωτογραφία.» Πατήστε εδώ το σχετικό άρθρο.
  5. Απρίλιος 2015: Δημιουργία ταινίας στο Movie Maker στο εργαστήριο ΤΠΕ με αξιοποίηση του ψηφιοποιημένου υλικού. Επιλογή μουσικής επένδυσης από λίστα που πρότεινε η εκπαιδευτικός ΤΠΕ από τους μαθητές/μαθήτριες. Δημιουργία εφέ. Την Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) όπου προβλήθηκε υλικό και έγινε ενημέρωση για την ιστορία της Νέας Ιωνίας και ειδικότερα της Καλογρέζας από τον πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κύριο Λουκά Χριστοδούλου. Ακολούθησε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ταπητουργίας.
  6. Μάιος 2015: Ολοκλήρωση της δεκάλεπτης ταινίας για την ιστορία του σχολείου μας. Συμμετοχή της ταινίας στον δεύτερο μαθητικό διαγωνισμό του Εθνικού Κέντρου Διάσωσης Σχολικού Υλικού (Ε.ΚΕ.ΔΙ.ΣΥ.) με θέμα “Η Ιστορία του σχολείου μας”. Δημιουργία μόνιμης έκθεσης με φωτογραφίες και ντοκουμέντα στον χώρο εισόδου του πέτρινου διδακτηρίου. Τα έξοδα της έκθεσης καλύφθηκαν από το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Νέας Ιωνίας. Η έκθεση πλαισιώθηκε με εργασίες των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με θέματα “Παλαιά Επαγγέλματα” & “Διάσημοι Μικρασιάτες” που εκπόνησαν στις τάξεις τους και στο εργαστήριο ΤΠΕ. Αναρτήθηκε επίσης η βιβλιογραφία και οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα. Παράλληλα, η κ. Μπαρμπαρή Δέσποινα σε συνεργασία με την θεατρολόγο μας κ. Λύκου Μαρία, την δασκάλα κ. Πετροπούλου Γεωργία και τον Διευθυντή μας κ. Παπασπυρόπουλο Δημήτριο, συνέγραψαν πρωτότυπο καινοτόμο θεατρικό σενάριο βασισμένο στη σύγκριση του παλιού με το σύγχρονο σχολικό βίο εμπλουτισμένο με πολλά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή και το σχολείο.

Το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας παρουσιάστηκε την Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:30 στον χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας.  Είχε προηγηθεί διανομή αφίσας και προσκλήσεων στην περιοχή και σε διάφορους φορείς. Η μεγάλη προσέλευση της τοπικής κοινωνίας αλλά και φορέων της περιοχής, το θερμό τους χειροκρότημα, η διάχυτη συγκίνηση αλλά και χαρά κατά την διάρκεια της θεατρικής παράστασης αποτέλεσαν την καλύτερη επιβράβευση των παιδιών μας και της συνολικής μας προσπάθειας. Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και θα διανεμηθεί αναμνηστικό dvd σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν.

1 σχόλιo

  1. ΕΚΠΛΗΞΗ-ΧΑΡΑ-ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΣΑΣ.ΑΠΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ?ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ-ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.Υ.Γ.ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ 1944.ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ-ΣΧΟΛΕΙΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *