ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΥ – ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ

Τα τμήματα Δ΄5 & ΣΤ΄2 του σχολείου μας επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό  χώρο του Δίου και παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση ‘’ΠΛΟΥΤΟΣ’’ του Αριστοφάνη. Οι μαθητές μας με αφορμή τα μαθήματα της Γλώσσας , Ιστορίας & Θεατρικής Αγωγής – όπως ακριβώς οι πρόγονοί τους – πήγαν στο ανοιχτό    αρχαίο θέατρο του Δίου  και παρακολούθησαν  αρχαία κωμωδία υπό το φως  του ήλιου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ο γερο – αγρότης Χρεμύλος πνιγμένος στα χρέη, μηχανεύεται τρόπους για να εξαπατήσει τους δανειστές του, όνομα επινόηση του Αριστοφάνη (από τις λέξεις χρέος + αιμύλω = απατώ), απογοητευμένος από την φτώχεια του, αναχωρεί για το μαντείο των Δελφών για να συμβουλευθεί τον θεό Απόλλωνα πώς να αναθρέψει τον γιο του : τίμια για να πεθάνει φτωχός ή ως κλέφτη και απατεώνα για να πνιγεί στα πλούτη. Η Πυθία με τον χρησμό της του απαντά :  “-Να παραλάβεις στην οικία σου τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσεις αναχωρώντας από τον ναό μου’’.

Τον Χρεμύλο τον συνοδεύει ο δούλος του Καρίωνας ( Το όνομα Καρίωνας, είναι δηλωτικό της καταγωγής του, από την Καρία της Μ. Ασίας), συναντούν ένα τυφλό ρακένδυτο και εριστικό γέροντα χωρίς να αναφέρει ποιος είναι και όπως διατείνεται δεν επιθυμεί να θεραπευθεί. Είναι ο θεός Πλούτος, τον οποίο κατά τον Αριστοφάνη τον έχει τυφλώσει ο Δίας, για να μην βλέπει που μοιράζει τα πλούτη του. Ο θεός Πλούτος φοβάται πως αν αναβλέψει, ο κορυφαίος των θεών Δίας θα θυμώσει και θα προξενήσει καταστροφές στην ανθρωπότητα.

Ο φιλοξενούμενος θεός μεταπείθεται και ο Χρεμύλος αποφασίζει να τον γιατρέψει για να πλουτίζουν οι καλοί άνθρωποι και όχι όπως τώρα οι άτιμοι, οι πονηροί.  Εδώ όμως παρεμβαίνει η θεά Πενία ,η οποία προσπαθεί με διάφορα επιχειρήματα να πείσει τους φτωχούς πως αν γιατρευτεί ο Πλούτος θα γίνουν οκνηροί, δεν θα έχουν ζήλο για εργασία. Η σύγκρουση στην κωμωδία είναι ανάμεσα στον χωρικό Χρεμύλο και την Πενία, μία αποκρουστική γριά που εισβάλλει έξαλλη στην κωμωδία και αντιδρά για την αποκατάσταση του Πλούτου και τη δική της περιφρόνηση από τους τίμιους.

Στο τέλος ο Πλούτος οδηγείται πανηγυρικά στο ταμείο της πολιτείας, όνειρα θερινής αττικής νύκτας σε μια χρεοκοπημένη Αθήνα.

Ο ‘’Πλούτος’’ είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη πλούσια σε μηνύματα, με κείμενο επίκαιρο και το πέρασμα από την αρχαία αττική κωμωδία στη Μέση κωμωδία.

Οι μαθητές μας χάρηκαν, τραγούδησαν, συμμετείχαν μέσα από το  αυθόρμητο γέλιο τους στη θεατρική δράση. Και πάνω απ’ όλα ένιωσαν τη μαγεία της  ανοιξιάτικης φύσης σε συνδυασμό με τη θεατρική πράξη. Θέαμα αναπόσπαστο!

Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί:

Γιώργος Παπανικολάου, Δ΄5

Μάρθα Νέλλα ,  ΣΤ΄2

Βίλλη Κίτσιου,  Θεατρικής Αγωγής

Ράνια    Εταγγέλου,  Φυσικής Αγωγής

Φωτεινή Ευαγγέλου, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *