ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΣΥΡΜΑΚΕΖΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΕΙΑ

Τον ελαιώνα και το μουσείο Θεσσαλικής Ζωής της οικογένειας Συρμακέζη στην Ελάτεια επισκέφθηκαν σήμερα οι μαθητές της Δ΄τάξης του σχολείου μας.

Η στοχοθεσία που τέθηκε αφορούσε την επαφή με το φυσικό περιβάλλον, την ενημέρωση σχετικά με το λιομάζωμα αλλά  και ό,τι αφορά τη θεματολογία της ελιάς.

Αρχικά, επισκέφθηκαν τοπικό βιολογικό ελαιώνα, όπου ενημερώ­θηκαν από τους υπεύθυνους για τις διαδικασίες συγκομιδής και επεξερ­γασίας της ελιάς.Μάζεψαν ελιές με τα χτένια,αφού πρώτα έστρωσαν τα πανιά και  βελανίδια από μια βελανιδιά.

Στη συνέχεια στην αυλή του μουσείου έφαγαν φρέσκο ζυμωτό ψωμί χειροποίητο ψωμί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο και ελίτσες.

 

Το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, της οικογένειας Συρμακέζη, αναπτύσσεται μέσα στον ιδιόκτητο χώρο της Οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια Λαρίσης.

Οι πρόγονοι των σημερινών ιδιοκτητών, έξι γενιές πριν, ήρθαν το 1854 από τα Γιάννενα στα Αμπελάκια. Λίγο αργότερα αγόρασαν από τούρκο κτηματία, την έκταση με ορισμένα από τα κτίσματα. Για την κάλυψη των αναγκών, κατασκευάσθηκαν στην πορεία και άλλα κτίσματα.

Όλα τα κτίρια ακολούθησαν τους δομικούς κανόνες της εποχής στην περιοχή: τοίχοι από λιθοδομή και ξύλινη σκεπή με κεραμίδια.

Μέσα σε αυτό το χώρο, που έχουν μέχρι σήμερα ζήσει έξι γενιές της οικογένειας, έχουν βρεθεί σημαντικά δείγματα της διαχρονικής λειτουργίας της τοπικής αγροτικής οικονομίας, αλλά και της καθημερινης τοπικής ζωής, όχι μόνο της αγροτικής, αλλά και της ιδιότυπης αστικής των εύπορων ιδιοκτητών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *