Δημοσιεύθηκε στην ΤΠΕ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (Europe Code Week) 8-23 Οκτωβρίου 2022

   Οι μαθητές του Σχολείου μας συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (Europe Code Week) που διεξήχθη από τις 8 έως και τις 23 Οκτωβρίου 2022. Το Σχολείο μας συμμετείχε στη συμμαχία της εκπαιδευτικού, Ναταλίας Γεωργιτζίκη, με κωδικό cw22-1AqU1. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://codeweek.eu/ Οι μαθητές μας ασχολήθηκαν, κατά το διάστημα από 14 έως και 21 Οκτωβρίου, με τις εξής δραστηριότητες:

1η Δραστηριότητα: Ψηφιοποίηση εικόνας (Pixel Art)

Μπορείτε να βρείτε την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://codeweek.eu/view/452963/psifiopiisi-eikonas-pixel-art

   Σ’ αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τις έννοιες της κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης, μαθαίνουν πώς δημιουργείται μια ψηφιακή εικόνα και γνωρίζουν τα εικονοστοιχεία (pixels, picture elements).

    Είναι μια δραστηριότητα που δεν απαιτεί τη χρήση του υπολογιστή, αλλά αποτυπώνεται σε χαρτί, το οποίο είναι χωρισμένο σε κουτάκια που αντιστοιχούν στα εικονοστοιχεία της εικόνας. Οι μαθητές καλούνται να “διαβάσουν” τον κώδικα μιας εικόνας προκειμένου να τη δημιουργήσουν! Καθώς χρωματίζουν τα κουτάκια, ανακαλύπτουν την ψηφιοποιημένη εικόνα.

    Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε μαθητές των τάξεων από Β΄ μέχρι και Στ΄ Δημοτικού. Στις μικρές τάξεις μπορούμε να δώσουμε τον κώδικα μιας εικόνας και να ζητήσουμε από τους μαθητές να χρωματίσουν τα κατάλληλα κουτάκια, ενώ στις μεγαλύτερες τάξεις μπορούμε να εφαρμόσουμε και την αντίστροφη διαδικασία, δηλαδή να δώσουμε έτοιμη την εικόνα και να τους ζητήσουμε να την κωδικοποιήσουν.

Minion image18x15 2

Μπορείτε να κατεβάσετε τη δραστηριότητα από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δραστηριότητα Pixel Art

G2 9 CodeWeek

E 9 CodeWeek

2η Δραστηριότητα: Κρυπτογράφηση – Αποκρυπτογράφηση

Μπορείτε να βρείτε την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://codeweek.eu/view/452961/kriptoghrafisi-apokriptoghrafisi

   Σ’ αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές γνωρίζουν για την κρυπτογράφηση ενός μηνύματος. Είναι μια δραστηριότητα που δεν απαιτεί τη χρήση του υπολογιστή και υλοποιείται στο χαρτί.

   Η δραστηριότητα ενδείκνυται για μαθητές από Α΄ μέχρι και Στ΄ Δημοτικού. Στις μικρές τάξεις δίνουμε ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα και οι μαθητές προσπαθούν να το αποκρυπτογραφήσουν με βάση το αλφάβητο που τους δίνεται. Στη συνέχεια, τους ζητάμε να προσπαθήσουν να κρυπτογραφήσουν το δικό τους όνομα. Στις μεγαλύτερες τάξεις μπορούμε να ζητήσουμε από τους μαθητές να κρυπτογραφήσουν ένα δικό τους μήνυμα το οποίο θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν οι συμμαθητές τους. Επίσης, μπορούμε να τους παροτρύνουμε να στείλουν τα δικά τους κωδικοποιημένα μηνύματα με ένα αλφάβητο που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι.

message crypto

Μπορείτε να κατεβάσετε το αλφάβητο και τη δραστηριότητα από τους παρακάτω συνδέσμους:

 Αλφάβητο

Δραστηριότητα Κρυπτογράφησης

B2 9 Code Week

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *