ευζηνΣύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία,  κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2014 – Μαΐου 2015 θα διεξαχθεί στο σύνολο των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόγραμμα αξιολόγησης της σωματικής διάπλασης και της φυσικής κατάστασης των μαθητών,  με την ονομασία Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. (Εθνική Δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων).

Οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, στο πλαίσιο του μαθήματός τους, θα προβούν σε:

  1. Αξιολόγηση σωματικής διάπλασης μαθητών (Ύψος, Βάρος, Περίμετρος μέσης).
  2. Αξιολόγηση φυσικής κατάστασης μαθητών (Καρδιοαναπνευστική αντοχή) [ όχι για τους μαθητές της Α’ τάξης], Μυϊκή ισχύς, Μυϊκή αντοχή, Ταχύτητα, Ευκαμψία).
  3. Αξιολόγηση των συνηθειών διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών (συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου).

Οι μετρήσεις θα γίνονται σε όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής (δηλαδή διαθέτουν Α.Δ.Υ.Μ. σε ισχύ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) και έχουν προσκομίσει την ενυπόγραφη δήλωση γονέα /κηδεμόνα (βλέπε επισυναπτόμενη δήλωση συγκατάθεσης).

Για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, η καταγραφή των μετρήσεων των μαθητών στην ηλεκτρονική φόρμα δεν θα εμπεριέχει κανένα προσωπικό στοιχείο και ο μαθητής θα παίρνει ένα τυχαίο μοναδικό αριθμό τον οποίο θα δημιουργεί ο εκπαιδευτικός κατ΄ επιλογή για κάθε μαθητή (θα εισάγεται στο πεδίο του Αριθμού Μητρώου) και όχι με τη χρήση του πραγματικού Αριθμού Μητρώου του μαθητή.

Αξίζει να σημειωθεί πως  για να μην υπάρξει ενδεχόμενο πρόβλημα ταυτοποίησης  των μαθητών με τον  ατομικό αριθμό μητρώου που απαιτεί το πρόγραμμα, θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικό αριθμό για κάθε μαθητή, γνωστό μόνο σε εμάς, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ταυτοποίησης των μαθητών σε περίπτωση διασύνδεσης των στοιχείων μεταξύ της βάσης δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος  MY SCHOOL και της βάσης του ΕΥΖΗΝ.

Η περιήγηση στον ιστότοπο του προγράμματος Ε.Υ.ΖΗ.Ν (http://eyzin.minedu.gov.gr) προσφέρει πολύτιμο υλικό για τους εκπαιδευτικούς καθώς και πλήθος χρήσιμων πληροφοριών για μαθητές και γονείς.

Παρακαλούμε για τους συμφωνούντες γονείς να επιστραφεί η δήλωση συγκατάθεσης έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας (Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου). Οι μαθητές που δεν θα επιστρέψουν συμπληρωμένη την υπεύθυνη δήλωση συγκατάθεσης των γονιών τους είναι ευνόητο πως δε θα συμπεριληφθούν στη διαδικασία των μετρήσεων.