9 Μάι 2014

Το παιδικό βιβλίο και η εικονογράφηση

Συντάκτης: 95o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κάτω από: Eκπαιδευτικοί, Δράσεις, Φιλαναγνωσία

 

 Ημερίδα και εργαστήρια: Το παιδικό βιβλίο και η εικονογράφηση

 Με χαρά  τα σχολεία μας, 93ο-95ο Δ.Σ.Α,  φιλοξένησαν την εξαιρετική ημερίδα που διοργάνωσαν τα γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄ Διεύθυνσης Π. Ε. Αθηνών για 8Ο εκπαιδευτικούς με θέμα «Το παιδικό βιβλίο και η εικονογράφηση» 

Η  ημερίδα ήταν ενταγμένη στον θεματικό επιμορφωτικό κύκλο για τη Φιλαναγνωσία και υλοποιήθηκε  στο πλαίσιο της καμπάνιας για την Προώθηση της Ανάγνωσης , Μέρες βιβλίου 2014.

Οι πολλαπλές αναγνώσεις της εικονογράφησης, η σχέση της με το κείμενο,η αξιοποίησή της στην τάξη, οι  ιδέες για την εικονογράφηση με τα παιδιά ήταν οι άξονες της  σημερινής ημερίδας

Η Κεντρική  ομιλήτρια  κ. Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας , ΕΚΠΑ , μας ταξίδεψε  μ΄εναν παραμυθένιο τρόπο  στα στην εικονογράφηση κλασσικών παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων  και μας έδειξε νέες  οπτικές   προσέγγισης-“ανάγνωσης”  της εικονογράφησης του  λογοτεχνικού βιβλίου

Για την τέχνη τους και τη σχέση εικόνας και κειμένου τοποθετήθηκαν οι γνωστοί, σ όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς,   εικονογράφοι παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων : Λήδα Βαρβαρούση, Σβετλίν Βασίλεφ, Μυρτώ Δεληβοριά, Κατερίνα Χαδουλού.

Με  μια ανοιχτή  συζήτηση  των εισηγητών με τους    εκπαιδευτικούς   ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της ημερίδας.

Στα τέσσερα βιωματικά εργαστήρια που ακολούθησαν,οι τέσσερις εικονογράφοι  έβαλαν όχι μόνο χρώμα και φαντασία στο απόγευμα μας  αλλά  προσπάθησαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο ο καθένας , να μας δείξουν μονοπάτια  που μπορούμε ν ακολουθήσουμε και  ν αναδείξουμε τις δεξιότητες και τα ταλέντα των μαθητών μας  παρακινώντας  τους απλά , σε μια κόλλα χαρτί με χρώματα και σκίτσα  να αποτυπώσουν την  ιστορία  που τους  αφηγήθηκαν ή την ιστορία που δημιούργησαν  οι ίδιοι.

Συγχαρητήρια στις υπεύθυνες  Περιβαλλοντικής Εκπ/σης . Μ.Δημοπούλου και Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Κύρδη που για ακόμα μια φορά κατάφεραν να μας  ταξιδέψουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *