Με μεγάλη χαρά παραλάβαμε στην τάξη μας και αξιοποιήσαμε δημιουργικά τα βιβλία σε ρόδες με θέμα “Οι φίλοι μου κι εγώ”.

 

“Ο θεματικός σάκος ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ έχει ειδικό στόχο να απλώσει το χέρι στα παιδιά, που είναι  τα πιο ευάλωτα στα αναπάντητα ερωτηματικά και τους φόβους από τις δυσκολίες της ζωής.

Στα βιβλία της ενότητας τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι μέσα από μια ιστορία, ένα παραμύθι μπορούν να εκφράσουν θέσεις, απόψεις, γνώμες και συναισθήματα.

Ο ήρωας ή η ηρωίδα της κάθε ιστορίας έχει προβλήματα που πονάνε και δεν συζητιούνται εύκολα: φτώχεια, ορφάνια, αρρώστια, απώλεια, θάνατος,  πόλεμος,  μετανάστευση,  μοναξιά. Δείχνει όμως πώς λες τον πόνο σου και πώς ακούς τον πόνο του άλλου, δείχνει δηλαδή πώς ωριμάζει ο άνθρωπος μέσα από τις δυσκολίες της ζωής.

Γι” αυτά λοιπόν, τα δύσκολα, θα μιλήσουμε με  τα παιδιά, στη ζεστασιά της  ομάδας. Ο σάκος αυτός έγινε για να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν  τα συναισθήματά τους μέσα στην ασφάλεια που προσφέρει μια κοινότητα αναγνωστών”

 

Η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν μεγάλος.

Τα βιβλία που περιείχε ο σάκος μας βοήθησαν πολύ στο πρόγραμμα Σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιείται φέτος στην τάξη μας με θέμα “Ο κόσμος μας ένα πολύχρωμο παζλ-Εγώ, εσύ ίδιοι και διαφορετικοί”.
Εντάξαμε τη διαδικασία δανεισμού των βιβλίων στο πρόγραμμά μας, συζητήσαμε μέσα στην τάξη για αυτά που μας άρεσαν , που μας προβλημάτισαν και τέλος οι μαθητές αντάλλαξαν τις απόψεις τους και αποτύπωσαν τις εντυπώσεις τους κρατώντας ημερολόγιο.

OΚάποια από τα βιβλία που τους άρεσαν ιδιαίτερα όπως για παράδειγμα “Ο κόσμος με τους παράξενους ανθρώπους”  του Νικόλα Ανδρικόπουλου, διαβάστηκαν μεγαλόφωνα στην τάξη και στη συνέχεια οι μαθητές προσπάθησαν να δώσουν τις δικές τους ερμηνείες για τη διαφορετικότητα και να εκφράσουν την ιστορία με δικά τους λόγια.

Πέρα όμως από το πρόγραμμά μας ο σάκος μας έδωσε την αφορμή να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαδικασία του δανεισμού και να φτιάξουν τους δικούς τους  κανόνες για τον τρόπο που “συμπεριφερόμαστε” σε ένα  βιβλίο που δεν ανήκει σε εμάς.


Επιπλέον είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην τάξη μας τη συγγραφέα κ. Λίλα Πατρόκλου , η οποία με το δικό της παραστατικό τρόπο διάβασε στα παιδιά ένα από τα βιβλία του σάκου “Οι φίλοι μου κι εγώ”(που εκείνη δημιούργησε) το βιβλίο “Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι” της  Marjane Satrapi  

Η συγγραφέας τους διάβασε με το μοναδικό παραστατικό της τρόπο την ιστορία  και τους  παροτρύνε να καταθέσουν τους φόβους τους  ,συζήτησε μαζί τους πως να διαχειρίζονται τις φοβίες τους   και στη συνέχεια τους παρότρυνε να αποτυπώσουν στο χαρτί με τα χρώματά τους την ιστορία.Για το τέλος κράτησε την πιο ευχάριστη εμπειρία για τα παιδιά το θεατρικό παιχνίδι. Η κ. Πατρόκλου δραματοποίησε την ιστορία και μοιράζοντας ρόλους στα παιδιά  κατάφερε να κάνει “τους φόβους τους παιχνίδι“.

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

 

 

Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι Μη μ’ ενοχλείτε!

Κάθε βράδυ τρία απαίσια τερατάκια δεν αφήνουν τη Μαρία να κοιμηθεί.

Άραγε φοβούνται το φως;

Η Μαρία αποφασίζει να φέρει το φεγγάρι στο δωμάτιό της…

Ένα παραμύθι για μικρά παιδιά που διαχειρίζεται το φόβο με τον γνωστό ανατρεπτικό τρόπο της Marjane Satrapi. 

Marjane Satrapi , Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, Μετάφραση:  Τώνια Νενοπούλου

 

 

Τα βιβλία σε ρόδες στην τάξη μας ήταν σίγουρα μια πολύ ωραία εμπειρία , που δημιούργησε στους μαθητές την προσμονή για έναν επόμενο σάκο στο μέλλον.

Δώρα Μαχαίρα εκπαιδευτικός της Β2τάξης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *