Kosmos Anw Katw«Ένας Κόσμος Άνω Κάτω»(κλικ πάνω στην πρόταση)ονομάζεται το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης που σχεδίασε η ActionAid Ελλάς και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2009. Πρόκειται για τον μοναδικό διαδραστικό παιδαγωγικό χώρο στην Ελλάδα που πραγματεύεται θέματα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης μέσω βιωματικών προγραμμάτων. Το εκπαιδευτικό κέντρο βρίσκεται στα γραφεία της ActionAid στο Κουκάκι, σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για να υποδεχτεί ομάδες παιδιών όλων των ηλικιών.

Ο χώρος του κέντρου οργανώνεται ως ένα συνολικό διαδραστικό έκθεμα και χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη, οι επισκέπτες «επιβιβάζονται» σε ένα αεροπλάνο που τους μεταφέρει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Κένυας. Εκεί, συναντούν τους βασικούς σταθμούς της καθημερινής ζωής της κοινότητας Μπάμα: το σχολείο, την αγορά, ένα σπίτι, σε ένα τοπίο που αντιπροσωπεύει το αγροτικό περιβάλλον της Κένυας. Βασικός στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για το ζήτημα της ακραίας φτώχειας, η οποία προκαλείται από τη στέρηση βασικών δικαιωμάτων των κατοίκων στις φτωχές χώρες.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τα παιδιά να οραματιστούν έναν πιο δίκαιο κόσμο και να σκεφτούν τρόπους συμμετοχής τους στη διαμόρφωσή του. Η καινοτόμος αυτή προσπάθεια έρχεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, τόσο ως προς το γνωστικό περιεχόμενο, όσο και ως προς τις βιωματικές μεθόδους μάθησης και την υιοθέτηση προτύπων συμπεριφοράς που χαρακτηρίζονται από σεβασμό προς τις ανθρωπιστικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ετικέτες: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *