Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ…

Νίκ. Καζαντζάκης


Ο αυτισμός είναι μία διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (“διάχυτη” σημαίνει ότι το άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλούς τομείς της ανάπτυξής του ταυτόχρονα, ενώ “αναπτυξιακή” σημαίνει ότι οι δυσκολίες αυτές εμφανίζονται από την στιγμή της γέννησης και υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια της ανάπτυξης του ατόμου, ακόμη και αν δεν γίνονται ορατές από την πρώτη στιγμή), με βασικές δυσκολίες στον τομέα της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Άλλωστε, ο όρος “αυτισμός” προέρχεται από την λέξη “εαυτός” και σημαίνει, ακριβώς, την απομόνωση του ατόμου από τους άλλους.

Δημοσιεύτηκε eidikiagogimeaplalogia.blogspot.gr,31-1-2012

10 Πράγματα που θα μας έλεγε ένα παιδί με αυτισμό.



Προσαρμόζομαι δύσκολα, αλλά δεν είμαι ένα κακομαθημένο παιδί. Απλά είμαι πολύ μικρότερος εσωτερικά απ’ ό,τι εξωτερικά.

-Γίνομαι εύκολα υπερβολικός, επειδή βλέπω και ακούω τα πάντα. Ακούω το βουητό από τα φώτα και τον κτύπο του ρολογιού. Όλα ηχούν τόσο δυνατά στ’ αυτιά μου που το κεφάλι μου πονάει όλη την ώρα και τα μάτια μου πληγώνονται από όλα τα λαμπερά φώτα.

-Δεν είμαι χαζός, είμαι πραγματικά πολύ έξυπνος. Απλά δεν μπορώ να μάθω με τον τρόπο που θέλετε. Σας παρακαλώ ενημερωθείτε σχετικά με τον αυτισμό, έτσι ώστε να γνωρίζετε πως μπορείτε να με βοηθήσετε να κατανοήσω καλύτερα αυτά που προσπαθείτε να με διδάξετε.

-Σας παρακαλώ μην θυμώνετε με την μαμά και τον μπαμπά που δεν σας επισκέπτονται σε γιορτές και γενέθλια. Θέλουν πραγματικά να έρθουν, αλλά εγώ δεν τα καταφέρνω καλά σε ξένα σπίτια. Είναι υπερβολικό για μένα και το γνωρίζουν. Δεν πηγαίνουν γιατί με αγαπάνε, και ΟΧΙ επειδή δεν σας συμπαθούν.

-Σας παρακαλώ να έχετε υπομονή μαζί μου. Προσπαθώ πολύ σκληρά να πάρω τις σωστές αποφάσεις, αλλά μερικές φορές είμαι πολύ παρορμητικός.

-Ναι, έχω αυτισμό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι ένας κατώτερος άνθρωπος. Αντιθέτως, είμαι άνθρωπος παρά τον αυτισμό.

-Το σπίτι μου μπορεί να είναι ακατάστατο μερικές φορές. Αυτό συμβαίνει, επειδή η μαμά μου και ο μπαμπάς μου διαθέτουν όλο τους τον χρόνο προσπαθώντας να βρουν νέους τρόπους για να με βοηθήσουν ή να μάθουν τον αδελφό μου να μιλάει.

-Επειδή δεν μπορώ να μιλήσω, δεν σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνω τι λέτε. Τα αισθήματά μου μπορεί να πληγωθούν, όπως και τα δικά σας.

-Εύχομαι η μαμά μου και ο μπαμπάς να ήξεραν πόσο τους αγαπάω. Αντιμετωπίζω πραγματικά δυσκολίες με τα συναισθήματά μου και συχνά δεν θέλω να με αγγίζουν. Αλλά τους αγαπώ περισσότερο απ’ οτιδήποτε στον κόσμο, ακόμη και από τα Lego μου.

-Ξέρω ότι μπορεί να σας απογοητεύσω, αλλά μην μου λέτε ότι δεν σημαίνω τίποτα επειδή έχω αυτισμό. Αν με αγαπάτε και με υποστηρίζετε, θα μπορέσω να κάνω σπουδαία πράγματα στη ζωή μου, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζω.



Kοινωνία και αυτισμός


Το παιδί μου έχει αυτισμό….

O μικρός μου αδελφός από το φεγγάρι.


Η διαφορετικότητα ίσως είναι το πιο δύσκολο

πράγμα που υπάρχει σε μια κοινωνία, αλλά μπορεί να είναι

και το πιο επικίνδυνο αν δεν υπάρχει.

William Sloane Coffin


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών, ΔΕΠΥ Ελληνική Εταιρία Μελέτης ΔΕΠΥ,  Δυσλεξία.

Καθώς και τις ιστοσελίδες που μας έστειλε ο Σχολικός σύμβουλος της 9ης Περιφέρειας Ε.Α.Ε., Γιώργος Μπαλαμώτης

http://www.pi-schools.gr/special_education_new/html/gr/8emata/analytika/analytika.htm

http://www.autismhellas.gr/el/BehaviouralApproach.aspx

http://www.prosvasimo.gr/

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *