παιδιά και βιβλία

0

Συγγραφέας: 92 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | Κατηγορία 03.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | , στις 15-09-2017

Η εκπαιδευτικός Αντιόπη Φραντζή συμβουλεύει τι να κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί  για να βοηθήσουν το παιδί να αγαπήσει το εξωσχολικό βιβλίο;
Πρώτα πρώτα θα συμβούλευα τους γονείς να απαλλαγούν από το άγχος και το καθήκον να μάθουν στα παιδιά τους να αγαπούν το εξωσχολικό βιβλίο. Απλώς χρειάζεται να διευκολύνουν τα παιδιά να αναπτύξουν μια σχέση συντροφική με τα βιβλία. Να διαβάζουν παρέα, να επισκέπτονται παρέα βιβλιοπωλεία, να αφήνουν τα παιδιά τους να διαλέγουν μόνα τους ακόμα και ό,τι τους «γυαλίζει», να ακούνε τις απόψεις και προτιμήσεις των παιδιών που πολλές φορές είναι διαφορετικές από των μεγάλων και να μαθαίνουν από αυτά.
Η σχέση με το βιβλίο είναι μια προσωπική, εσωτερική κατάσταση που καλλιεργείται αλλά δεν επιβάλλεται. Σταθερά  προτείνω στους γονείς το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων να το αποδεσμεύσουν τελείως από το άγχος της σχολικής επίδοσης. Να το δουν ως μια ευκαιρία για επικοινωνία με το παιδί τους, όταν είναι μικρό και του διαβάζουν. Αλλά και ως μια ευκαιρία για τους μικρούς αναγνώστες, σε μια εποχή ταχύτητας,  να επιβραδύνουν τους ρυθμούς για να βρεθούνε μόνοι με τον εαυτό τους, τη φαντασία και το συναίσθημά τους.
Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη χρειάζεται να καλλιεργήσουν μια συνολική κουλτούρα στην τάξη και το σχολείο φιλική στο βιβλίο: σχολικές βιβλιοθήκες, αλλά και γωνιές με βιβλία στην τάξη. Αφήγηση ιστοριών, αξιοποίηση του πολλαπλού βιβλίου, γνωριμία με συγγραφείς, εμπλοκή των παιδιών στη συγγραφή προσωπικών κειμένων. Έκδοση εφημερίδων και περιοδικών (με την ηλεκτρονική τους μορφή είναι μια ανέξοδη και προσιτή σε όλους διαδικασία). Το σχολείο υποστηρίζει το βιβλίο και χρειάζεται βοήθεια και συμπαραστάτες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση