GREECE Vs U.K.

GREECE Vs U.K.
“Those who know nothing of foreign languages, know nothing of their own.”
Jonathan Wolfgang von Goethe
(Εκείνοι που δε γνωρίζουν τίποτα από ξένες γλώσσες, δεν γνωρίζουν τίποτα ούτε για τη δική τους.)

2015-03-20 09.35.45
Τι νόημα μπορεί να έχει η εκμάθηση μιας γλώσσας όταν αυτή γίνεται ανεξάρτητα από τα όσα αντιπροσωπεύει και συμβολίζει; Όχι ότι αυτό φυσικά είναι εφικτό… Κάθε γλώσσα είναι ένας ολόκληρος κόσμος που ξεδιπλώνεται μπροστά μας όσο τη γνωρίζουμε καλύτερα. Με συντροφιά τους το πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το διάστημα Οκτωβρίου- Μαρτίου του φετινού σχολικού έτους στο μάθημα των Αγγλικών, οι μαθητές της ΣΤ1 ταξίδεψαν σε τόπους γνωστούς και άγνωστους προσπαθώντας να εξερευνήσουν αυτή τη στενή σχέση γλώσσας, λαών και πολιτισμών.
Μέσα από τη σύγκριση της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου κατάφεραν να αναγνωρίζουν τυπικά χαρακτηριστικά των δυο αυτών χωρών τόσο στην καλλιτεχνική έκφραση όσο και στην καθημερινή ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικειώθηκαν όχι μόνο με τη ξένη κουλτούρα, αλλά γνώρισαν πολλά πράγματα για την ίδια τους την πατρίδα τα οποία αγνοούσαν ή τα θεωρούσαν δεδομένα.
Η αρχή έγινε με την παρουσίαση από τη διδάσκουσα κάποιων έργων τέχνης, εικαστικών, λογοτεχνικών, μουσικών από τις δύο χώρες σε ζεύγη με παρεμφερή θέματα. Αφού έγινε συζήτηση πάνω στα έργα και αναζητήθηκαν τυπικά στοιχεία των δύο χωρών μέσα σε αυτά, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και ανέλαβαν την αντιπαραβολική παρουσίαση των παραπάνω έργων σε μορφή powerpoint. Ο κύριος όγκος της δουλειάς εκπονήθηκε στο εργαστήρι Η/Υ του σχολείου.  2014-11-21 08.36.38

 

2014-11-21 08.36.25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με την απαραίτητη καθοδήγηση στην αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, αλλά και με την καταγραφή των δικών τους εντυπώσεων, τα παιδιά ολοκλήρωσαν την εργασία τους, την οποία και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους παράλληλα με συζήτηση.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε και το βιωματικό κομμάτι του προγράμματος. Η σύγκριση επεκτάθηκε και στον γαστρονομικό τομέα, όπου οι μικροί σεφ παρασκεύασαν τυπικά εδέσματα προερχόμενα και από τους δύο πολιτισμούς. Υλικά, μυρωδιές και γεύσεις αντιπαρατέθηκαν για μια μάχη με μοναδικό νικητή μια απολαυστική εμπειρία!

2014-12-15 13.31.182014-12-15 13.36.01

 

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος, δίνοντας μια ανθρωπιστική διάσταση στο πρόγραμμα, επισκεφθήκαμε το Βρετανικό προξενείο στη Ρόδο, όπου η ευγενέστατη υποπρόξενος κ. Ράνια Κοσσιώρη μας υποδέχθηκε και μας ενημέρωσε αναλυτικά για το λόγο ύπαρξης και τη λειτουργία του προξενείου. Ειδικότερα, μας ανέλυσε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι βρετανοί επισκέπτες στο νησί έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες του και αφορούν κυρίως έκτακτα και αρκετά συχνά δυσάρεστα περιστατικά. Επιπλέον, με την προετοιμασία κάποιων τυπικών διαλόγων από την υποπρόξενο σχετικών με τα παραπάνω περιστατικά, οι μαθητές παρουσίασαν παιχνίδι ρόλων, πράγμα που αποτέλεσε μια πρωτότυπη εμπειρία. 2015-03-20 08.53.20 2015-03-20 09.32.16 2015-03-20 09.33.37 2015-03-20 09.34.20

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα πρώτα τους μαθητές μου, που ανταποκρίθηκαν με όρεξη στο πρόγραμμα, τους υπαλλήλους στο προξενείο και ιδιαίτερα την κ. Κοσσιώρη και τη δασκάλα της τάξης κ. Ζωή Γιάννουστα για τις ώρες και τη βοήθεια που μου διέθεσε.

Η καθηγήτρια Αγγλικών
Γραμματική Ψαρά

Ακολουθούν οι εργασίες των μαθητών

CUSTOMS     MUSEUMS

PAINTINGS    POETRY       SONGS

 

 

Μία σκέψη στο “GREECE Vs U.K.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων