ΤΑ ΕΚΤΑΚΙΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΠΡΩΤΑΚΙΑ!!!

happy-kids

Στα πλαίσια των δράσεων του σχολείου μας εγκαινιάσαμε και εμείς φέτος ένα νέο θεσμό, τον θεσμό της «υιοθεσίας» που υλοποιείται προαιρετικά και με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα σχολεία της Ελλάδας περίπου από το 2007. Έτσι οι μαθητές/τριες της Α΄τάξης  «υιοθετήθηκαν» από τους μαθητές/τριες της ΣΤ΄τάξης.  ( Α1+Στ1 , Α2+ Στ2 , Α3+ Στ3 )

Μέσα από αυτό τον θεσμό τα μεγαλύτερα παιδιά μαθαίνουν να είναι πιο υπεύθυνα και τα μικρότερα αισθάνονται πιο ασφαλή. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος θεσμός στοχεύει έμμεσα και στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας, αφού η καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Λίγα λόγια για τον θεσμό:
Κάθε πρωτάκι  «υιοθετείται» από ένα ή 2 εκτάκια . Το εκτάκι αναλαμβάνει να το βοηθάει, να το καθοδηγεί και να το προστατεύει σε  όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έτσι το πρωτάκι ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί εκτός από τους δασκάλους του και κάπου αλλού για οτιδήποτε το απασχολεί. Από την άλλη τα εκτάκια έχουν συνεχώς τα μάτια τους ανοιχτά για οτιδήποτε χρειαστούν τα πρωτάκια.

Η πρώτη επαφή των παιδιών γίνεται την ώρα της γυμναστικής με την επίβλεψη των δασκάλων των τάξεων καθώς και των γυμναστών του σχολείου (κανονίζουν να κάνουν κοινή ώρα γυμναστική).
Τα παιδιά σε ζευγαράκια συνεργάζονται, παίζουν παιγνίδια γνωριμίας,  έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να γνωριστούν καλύτερα και όλα αυτά  ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και έκδηλος και από τις δυο τάξεις. Ήδη από αυτή την πρώτη συνάντηση δημιουργούνται τα ζευγαράκια.

Στην επόμενη συνάντηση, μετά από λίγες μέρες υπό την επίβλεψη των δασκάλων των τμημάτων, οι μαθητές της ΣΤ΄ πηγαίνουν στις τάξεις των μαθητών της Α΄ με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαδικασία «της υιοθεσίας». Τα πρωτάκια έχουν ετοιμάσει με μεγάλη χαρά πανέμορφες ζωγραφιές για τα εκτάκια και τα περιμένουν με ανυπομονησία! Εκείνα με τη σειρά τους έχουν μικρά δωράκια για τα πρωτάκια τους! Εκεί οριστικοποιούνται  τα ζευγάρια και ακολουθεί η «επίσημη» γνωριμία των μαθητών.

Έτσι είναι όλοι έτοιμοι και ανυπόμονοι να αναλάβουν δράση!!! Γιατί πάνω από όλα το σχολείο είναι …οι ανθρώπινες σχέσεις του!

sxoleio_exw_prwtakiΜε εκτίμηση

Η διευθύντρια &

οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

Χρήσιμος σύνδεσμος: http://www.aspaonline.gr/2014/10/10/ektakia-iothetoun-protakia-i-zoi-omorfoteri