ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (Παρουσίαση βιβλίου – Δε 29 Νοέμβρη 2010 7 μ.μ.)

Ένα καλάθι ιστορίες (Φώτης Βασίλογλου)

Την Δευτέρα 29 Νοέμβρη 2010 ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού κέντρου Πικροδάφνης (Σολωμού 40, τηλ. 2109818663),

ο διευθυντής του Σχολείου μας κ. Βασίλογλου Φώτης, θα παρουσιάσει το βιβλίο του “Ένα καλάθι ιστορίες .. Η τέχνη της καλαθοπλεκτικής στο Μεσότοπο ΛέσβουΕξωτερικός σύνδεσμος προς άλλο site Ομιλητές ο κ. Γιάννης Μανούκας (φιλόλογος) και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Βασίλογλου Φώτης (δάσκαλος).

Θα ακολουθήσει προβολή ερασιτεχνικού βίντεο, χοροί και τραγούδια της Λέσβου από τους “ΓλεντιστάδεςΕξωτερικός σύνδεσμος προς άλλο site  του συλλόγου “Αναγέννηση”.

Οργάνωση: Δ.Σ. Γυναικείου Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Π.Φαλήρου “Η ΑΘΗΝΑ”.

Κατηγορίες: Βιβλία, Εκδηλώσεις. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Ένα σχόλιο στο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (Παρουσίαση βιβλίου – Δε 29 Νοέμβρη 2010 7 μ.μ.)

  1. Καλάθια στο Παλαιό Φάληρο!
    Γράφει: Λαδά Ταξιαρχούλα
    11/12/2010
    Μια πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου ενός συμπατριώτη μας, του Φώτη Βασίλογλου, συγγραφέα και διευθυντή του 8ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης, διοργανώθηκε πριν από μερικές ημέρες στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Παλαιού Φαλήρου από τον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών «Αθηνά». Ο τίτλος του βιβλίου που παρουσιάστηκε είναι «Ένα καλάθι ιστορίες – Η τέχνη της καλαθοπλεκτικής στο Μεσότοπο Λέσβου». Πρόκειται για μία έκδοση ιστορική-λαογραφική, που ανασταίνει το μόχθο, τα όνειρα, τις αξίες, τον κόσμο της παράδοσης, που χρόνο με το χρόνοπάεινασβήσει.Ξεφυλλίζοντας κανείς το περιεχόμενο του βιβλίου, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την ιστορία του τόπου. Ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και αντλεί πληροφορίες για την τέχνη της καλαθοπλεκτικής στο νησί, για τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμη, βλέποντας την ίδια στιγμή ένα πολύ πλούσιο φωτογραφικό-λαογραφικό υλικό. Η συλλογή των μαρτυριών, οι συνεντεύξεις-διηγήσεις των ίδιων των καλαθοπλεκτών, μάλιστα, είναι εκείνες που δίνουν άλλο αγέρα σ’ αυτό το βιβλίο. Έναν αγέρα που σε συνεπαίρνει και σε ταξιδεύει!
    Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Αθηνά», Μαρία Καφούρου, που καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο Γιάννη Μανούκα, φιλόλογο, καθηγητή και πρόεδρο του Συλλόγου Βατουσαίων Λέσβου, ο οποίος στη μεστή του παρουσίαση αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή αυτής της λαϊκής τέχνης, στα κίνητρα και στους παράγοντες που επηρέασαν το Φώτη Βασίλογλου, στο γράψιμο του βιβλίου και στο πολύ αξιόλογο αποτέλεσμαπουεπετεύχθη.Οσυγγραφέας
    Αμέσως μετά, στο βήμα ανέβηκε ο ίδιος ο συγγραφέας, που ασφαλώς ευχαρίστησε το Σύλλογο για την άψογη διοργάνωση, αλλά και τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους. Εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο ο ομιλητής, που έχοντας ως έρεισμα την προβολή φωτογραφιών, «ξεφύλλισε» και τις 110 σελίδες του βιβλίου, ξεκινώντας απ’ τα παιδικά βιώματα και συνεχίζοντας με την ιστορική αναδρομή της τέχνης, με τη γλώσσα αυτής της ξεχωριστής έκδοσης, τη γνωριμία με τον τόπο, τον όμορφο Μεσότοπο, με την παρουσίαση των 11 καλαθοπλεκτών και των τριών γυναικών που βίωσαν στην καθημερινότητά τους τη χρηστικότητα των έργων της τέχνης τους. Κλείνοντας, ο συγγραφέας διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου του, μέσα στο οποίο ενυπάρχει αρμονικά ο ιδιωματικός λόγος με την κοινή γλώσσα, έτσι ώστε η ανάγνωσή του ναείναιάνετηαπότονκαθένα.Δεν είναι καθόλου υπερβολή να αναφέρουμε ότι όλοι όσοι βρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου έμειναν εντυπωσιασμένοι και παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη ιστορία της καλαθοπλεκτικής να ξετυλίγεται σελίδα-σελίδα, με το γλαφυρό τρόπο που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας. Συγκινημένος και ο ίδιος, αυτό ήταν και η ανταμοιβή του, να βλέπει την ευχαρίστηση στα μάτια τόσων ανθρώπων που μάθαιναν για αυτή την τέχνη του νησιού μας. Τέχνη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς μας, που ο χρόνος δεν κατάφερε να σβήσει, καθώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι στον τόπο μας που με τα «θαυματουργά» τουςχέριαπλέκουναριστουργηματικάκαλάθια!Χορόςκαιτραγούδι!
    Η εκδήλωση δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσίαση του βιβλίου του Φώτη Βασίλογλου. Το Παλαιό Φάληρο εκείνη τη μέρα πήρε μία πολύ δυνατή γεύση από Λέσβο, μια και παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια του νησιού μας, και όχι μόνο. Με το δικό τους ξεχωριστό και αυθεντικό τρόπο, οι «Γλεντιστάδες», η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών, της οποίας μέλος είναι και ο συγγραφέας παρακαλώ, παρουσίασαν και τη χορευτική μας παράδοση στους παρευρισκομένους. Όπως ήταν λογικό, καταχειροκροτήθηκαν, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε κέρασμα μυτιληνιού ούζου, προσφορά της γνωστής ποτοποιίας «Βαρβαγιάννη» από το Πλωμάρι της Λέσβου, και εδεσμάτων, προσφορά του αρτοποιείου «Στολή» που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη.
    Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ασημακόπουλος – ο οποίος κατάγεται από την Ερεσό της Λέσβου -, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Φαληριωτών, Στέλιος Βαλέτας, η αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Κλαίρη Δεληγιάννη, από την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής ο Γιώργος Βαζιργιαντζίκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου, Ειρήνη Κουτρούπη, οι Στρατής Καραγιασσώτης και Στρατής Γιαννίκος από τον Παγγεραγωτικό Σύλλογο, o Παναγιώτης Αραπέκος από το Σύλλογο Μυτιληνιών Πετρούπολης και η Πέλλη Φωστιέρη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον εκθεσιακό χώρο υπήρχαν σχετικές με το θέμα φωτογραφίες, που απεικόνιζαν έργα καλαθοπλεκτών, υπέροχα καλάθια, μοναδικά πανέρια και τυροβόλια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *