Οι Πολιούχοι μας – Γνωριμία με την αγιογραφία

Την Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, εμείς οι μαθητές της  Β΄ τάξης  μαζί με τους μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας  πήγαμε στην εκκλησία των Ταξιαρχών που είναι οι Πολιούχοι του Δήμου μας.  Όταν μπήκαμε μέσα στο ναό είδαμε δεξιά και αριστερά δύο μεγάλες εικόνες Αγίων. Μετά προχωρήσαμε σε ένα κόκκινο χαλί  και καθίσαμε στα καθίσματα για να ακούσουμε τη θεία λειτουργία. Μερικά παιδιά από την τάξη μας ανάψαμε κεράκι. Στο τέλος πήγαμε για να κοινωνήσουμε. Όταν τελείωσε η λειτουργία και έφυγε ο κόσμος παρακολουθήσαμε την κ. Χαλκιοπούλου που είναι αγιογράφος. Μας έδειξε τα μέρη του ναού, δηλ. τον πρόναο, τον κυρίως  ναό, το ιερό βήμα και την αγία τράπεζα και μας μίλησε για τις αγιογραφίες της εκκλησίας. Επίσης  μας εξήγησε ότι η εικονογράφηση του τρούλου είναι το πιο δύσκολο έργο γιατί ο αγιογράφος πρέπει να έχει το κεφάλι υψωμένο και το λαιμό τεντωμένο. Αμέσως μετά ήρθε ο πάτερ Νικόλαος και μας καλωσόρισε με γέλιο και χαρά. Καθίσαμε έξω από το Ιερό Βήμα. Στη συνέχεια ο ιερέας μας έδειξε την Αγία Τράπεζα που είναι ο θρόνος του Χριστού. Μας είπε ότι εκεί υπάρχουν λείψανα Αγίων. Επίσης ότι εκεί ανακατεύει το κρασί, το νερό και το ψωμί για να φτιάξει τη Θεία Ευχαριστία. Όταν τελειώνει, βάζει τη Θεία Ευχαριστία στο Άγιο Ποτήριο και το αντίδωρο στο Ιερό Δισκάριο. Μετά συζητήσαμε για τη ζωή και το λόγο του Χριστού και κάναμε ερωτήσεις. Τέλος είδαμε το Ιερό Ευαγγέλιο που στο εξώφυλλό του εικονίζεται ο Χριστός σταυρωμένος και στο οπισθόφυλλο, ο Χριστός που αναστήθηκε.  Αφού ευχαριστήσαμε και χαιρετήσαμε τον ιερέα, πήραμε το αντίδωρο και ένα πακέτο μπισκότα για δώρο. Έπειτα επιστρέψαμε στο σχολείο.

Η διαδρομή από το σχολείο στην εκκλησία

Όσα μάθαμε για το Ναό

Ο Ναός των Πολιούχων του Κορυδαλλού θεμελιώθηκε το 1957. Είναι βυζαντινού ρυθμού. Αποτελείται από τον κυρίως Ναό και το ιερό Βήμα. Στο τέμπλο, που χωρίζει το ναό από το ιερό βήμα βρίσκεται η Ωραία Πύλη που είναι η κεντρική είσοδος του ιερού Βήματος. Αριστερά από την Ωραία Πύλη εικονίζεται η μορφή του Χριστού. Δίπλα του εικονίζεται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος που είναι ο νονός του Χριστού. Δεξιά από την Ωραία Πύλη εικονίζεται η Παναγία με το Χριστό στην αγκαλιά της και δίπλα της οι Ταξιάρχες, ο Γαβριήλ και ο Μιχαήλ. Μπροστά από το ιερό Βήμα υπάρχει ο δεσποτικός θρόνος που είναι ξυλόγλυπτος και γύρω γύρω έχει τις μορφές των Αγίων Αποστόλων. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν τα στασίδια και τα αναλόγια των ψαλτών. Ο τρούλος της εκκλησίας που είναι ο απέραντος και γαλανός ουρανός εικονίζει τη μορφή του Χριστού. Πιο κάτω υπάρχουν οι μορφές των αγγέλων και των προφητών. Και τέλος οι τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Ιωάννης, ο Λουκάς, ο Μάρκος και ο Ματθαίος.

Διαβάστε για το ναό των Ταξιαρχών και για τις άλλες εκκλησίες του Δήμου μας

Διαβάστε για την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του χριστιανικού ναού

Δείτε την παρουσίαση της θεολόγου, Ελένης Αθανασίου, για τη ναοδομία και την αγιογραφία

Δείτε το στο slideshare.net

Η κ. Μαρία Χαλκιοπούλου, αγιογράφος και διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, μας βοήθησε να κατανοήσουμε το έργο της αγιογράφησης με ένα μοναδικά απλό τρόπο.

Διαβάστε τη διαδρομή της στα μονοπάτια της βυζαντινής τέχνης

Διαβάστε επίσης τις μελέτες της κ. Χαλκιοπούλου για:

“Τα ιερά σκεύη της Θείας Λατρείας”

*“Τα άμφια των κληρικών”

Δείτε αγιογράφους τη στιγμή της δημιουργίας:

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πάτερ Νικόλαο, την κ. Μαρία Χαλκιοπούλου και τις δασκάλες μας, Παρασκευή Βλαχάκη και Μαρία Κουνέλη.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Β1 (σχ. έτος 2011-2012)


Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/322

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς