11/03/2017 αρχείο

Νοηματική γλώσσα, η λύτρωση από τη μοναξιά – από το Β’1

Υπάρχουν άραγε γλώσσες που δεν τις μιλά το στόμα, αλλά τα χέρια τις μιλούν; Υπάρχουν άραγε τραγούδια που δεν τ’ ακούν τα αυτιά, μα τα χέρια τα “ακούν”;

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στις χώρες του Ξένου και του Άλλου, με στόχο να αναπτύξουν τα παιδιά την προσωπικότητά τους σε ένα πλαίσιο αλληλοσεβασμού, ανοιχτής σκέψης και συμπεριφοράς απέναντι σε ατομικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, συνταξιδιώτες μας έγιναν οι δυο δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής του σχολείου μας, ο κος Γιώργος Σωτηρίου και η κα Ευγγελία Πουρνάρα. Αφορμή για την επίσκεψή τους αποτέλεσε ο προβληματισμός μας σχετικά με το πώς τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες επικοινωνούν τις ανάγκες τους, αφού μάθαμε πως έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άτομα τυπικής ανάπτυξης και τις ίδιες βασικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα, σημεία αναφοράς μας έγιναν τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Ο Γιώργος και η Ευαγγελία αρχικά προέτρεψαν τα παιδιά να κλείσουν τα αυτιά τους και ξεκίνησαν μια συζήτηση. Τα παιδιά, όταν άνοιξαν τα αυτιά τους απάντησαν πως δεν είχαν καταλάβει τι έλεγαν οι δάσκαλοι. Στη συνέχεια, ξαναέκλεισαν τα αυτιά τους και αυτή τη φορά η Ευγγελία και ο Γιώργος άρχισαν να “μιλούν” με χειρονομίες, κάνοντας χρήση της Νοηματικής Γλώσσας, στην οποία έχουν εκπαιδευτεί.

Εντυπωσιακό ήταν πως αυτή τη φορά, αν και τα παιδιά δεν κατάλαβαν το περιεχόμενο της συζήτησης, “έπιασαν” τη συναισθηματική απόχρωσή της, επισημαίνοντας πως ήταν μια χαλαρή κι ευχάριστη συνομιλία.

Στη συνέχεια, οι δάσκαλοι έβαλαν στα παιδιά να ακούσουν ένα μελοποιημένο ποίημα του Γιώργου – Μενέλαου Μαρίνου, το “Τραγούδι του Κλόουν”, που βρίσκεται στο Ανθολόγιο Κειμένων της Γ’ – Δ’ τάξης.

Έπειτα έμαθαν στα παιδιά να το τραγουδούν στη νοηματική γλώσσα!

Μέσα από μια διασκεδαστική δραστηριότητα τα παιδιά αντιλήφθηκαν πως υπάρχουν εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες να επικοινωνούν τις ανάγκες τους, απλά με διαφορετικό τρόπο!

Είμαστε όλοι ίσοι, μα όχι και ίδιοι!

Περάσαμε υπέροχα…και συμφωνήσαμε να μυηθούμε περισσότερο στη νοηματική γλώσσα, ώστε να μοιραστούμε το τραγούδι αυτό μέσω της νοηματικής γλώσσας και μαζί σας προς το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ευχαριστούμε θερμά το Γιώργο μας και την Ευαγγελία μας!

 

Πατήστε την εικόνα για να δείτε τη δράση μας3

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/1907

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς