Απρίλιος 2012 αρχείο

Οι Πολιούχοι μας – Γνωριμία με την αγιογραφία

Την Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, εμείς οι μαθητές της  Β΄ τάξης  μαζί με τους μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας  πήγαμε στην εκκλησία των Ταξιαρχών που είναι οι Πολιούχοι του Δήμου μας.  Όταν μπήκαμε μέσα στο ναό είδαμε δεξιά και αριστερά δύο μεγάλες εικόνες Αγίων. Μετά προχωρήσαμε σε ένα κόκκινο χαλί  και καθίσαμε στα καθίσματα για να ακούσουμε τη θεία λειτουργία. Μερικά παιδιά από την τάξη μας ανάψαμε κεράκι. Στο τέλος πήγαμε για να κοινωνήσουμε. Όταν τελείωσε η λειτουργία και έφυγε ο κόσμος παρακολουθήσαμε την κ. Χαλκιοπούλου που είναι αγιογράφος. Μας έδειξε τα μέρη του ναού, δηλ. τον πρόναο, τον κυρίως  ναό, το ιερό βήμα και την αγία τράπεζα και μας μίλησε για τις αγιογραφίες της εκκλησίας. Επίσης  μας εξήγησε ότι η εικονογράφηση του τρούλου είναι το πιο δύσκολο έργο γιατί ο αγιογράφος πρέπει να έχει το κεφάλι υψωμένο και το λαιμό τεντωμένο. Αμέσως μετά ήρθε ο πάτερ Νικόλαος και μας καλωσόρισε με γέλιο και χαρά. Καθίσαμε έξω από το Ιερό Βήμα. Στη συνέχεια ο ιερέας μας έδειξε την Αγία Τράπεζα που είναι ο θρόνος του Χριστού. Μας είπε ότι εκεί υπάρχουν λείψανα Αγίων. Επίσης ότι εκεί ανακατεύει το κρασί, το νερό και το ψωμί για να φτιάξει τη Θεία Ευχαριστία. Όταν τελειώνει, βάζει τη Θεία Ευχαριστία στο Άγιο Ποτήριο και το αντίδωρο στο Ιερό Δισκάριο. Μετά συζητήσαμε για τη ζωή και το λόγο του Χριστού και κάναμε ερωτήσεις. Τέλος είδαμε το Ιερό Ευαγγέλιο που στο εξώφυλλό του εικονίζεται ο Χριστός σταυρωμένος και στο οπισθόφυλλο, ο Χριστός που αναστήθηκε.  Αφού ευχαριστήσαμε και χαιρετήσαμε τον ιερέα, πήραμε το αντίδωρο και ένα πακέτο μπισκότα για δώρο. Έπειτα επιστρέψαμε στο σχολείο.

Η διαδρομή από το σχολείο στην εκκλησία

Όσα μάθαμε για το Ναό

Ο Ναός των Πολιούχων του Κορυδαλλού θεμελιώθηκε το 1957. Είναι βυζαντινού ρυθμού. Αποτελείται από τον κυρίως Ναό και το ιερό Βήμα. Στο τέμπλο, που χωρίζει το ναό από το ιερό βήμα βρίσκεται η Ωραία Πύλη που είναι η κεντρική είσοδος του ιερού Βήματος. Αριστερά από την Ωραία Πύλη εικονίζεται η μορφή του Χριστού. Δίπλα του εικονίζεται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος που είναι ο νονός του Χριστού. Δεξιά από την Ωραία Πύλη εικονίζεται η Παναγία με το Χριστό στην αγκαλιά της και δίπλα της οι Ταξιάρχες, ο Γαβριήλ και ο Μιχαήλ. Μπροστά από το ιερό Βήμα υπάρχει ο δεσποτικός θρόνος που είναι ξυλόγλυπτος και γύρω γύρω έχει τις μορφές των Αγίων Αποστόλων. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν τα στασίδια και τα αναλόγια των ψαλτών. Ο τρούλος της εκκλησίας που είναι ο απέραντος και γαλανός ουρανός εικονίζει τη μορφή του Χριστού. Πιο κάτω υπάρχουν οι μορφές των αγγέλων και των προφητών. Και τέλος οι τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Ιωάννης, ο Λουκάς, ο Μάρκος και ο Ματθαίος.

Διαβάστε για το ναό των Ταξιαρχών και για τις άλλες εκκλησίες του Δήμου μας

Διαβάστε για την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του χριστιανικού ναού

Δείτε την παρουσίαση της θεολόγου, Ελένης Αθανασίου, για τη ναοδομία και την αγιογραφία

Δείτε το στο slideshare.net

Η κ. Μαρία Χαλκιοπούλου, αγιογράφος και διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, μας βοήθησε να κατανοήσουμε το έργο της αγιογράφησης με ένα μοναδικά απλό τρόπο.

Διαβάστε τη διαδρομή της στα μονοπάτια της βυζαντινής τέχνης

Διαβάστε επίσης τις μελέτες της κ. Χαλκιοπούλου για:

“Τα ιερά σκεύη της Θείας Λατρείας”

*“Τα άμφια των κληρικών”

Δείτε αγιογράφους τη στιγμή της δημιουργίας:

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πάτερ Νικόλαο, την κ. Μαρία Χαλκιοπούλου και τις δασκάλες μας, Παρασκευή Βλαχάκη και Μαρία Κουνέλη.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Β1 (σχ. έτος 2011-2012)


Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/322

Διαδικτυακό περιβάλλον δημιουργικής γραφής – Από το Ε΄1

Το Ε’1 τμήμα του σχολείου μας δεν αναζητά πλέον εκδότες! Τα παιδιά και η δασκάλα τους κατάφεραν να δημοσιεύσουν το υπέροχο βιβλίο τους γεμάτο ποίηση, μουσική και τέχνη… Μη σας “τρώει” η αγωνία…Πατήστε εδώ για να το δείτε!

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/314

Ε’ Τάξη : Ποίηση…Μουσική…Τέχνη

Το Ε’1 μας παρουσιάζει σε διαδικτυακό περιβάλλον δημιουργικής γραφής, το βιβλίο τους “Ποίηση…Μουσική…Τέχνη”.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έγραψαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο κείμενα και ποιήματα εμπνεόμενοι από τρία έργα ζωγραφικής. Πατώντας στο εξώφυλλο του βιβλίου μπορείτε να το διαβάσετε:

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/313

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Την Τρίτη 8 Μαΐου η Α΄Τάξη θα επισκεφθεί το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Τα προγράμματα του Μουσείου μπορείτε να τα δείτε πατώντας στο σύνδεσμο:

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/312

ΓΡΑΦΩ και εικονοΓΡΑΦΩ – ΑΠΟ ΤΟ Α’1

Για να δείτε τις συγγραφικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες των μικρών μαθητών του Α’1 πατήστε εδώ:    Α’1

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/311

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α’ ΤΑΞΗ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ

Τα παιδιά του Α’1 έγραψαν και εικονογράφησαν τα δικά τους βιβλία σε διαδικτυακό περιβάλλον γραφής.
Το πρώτο με θέμα τον πατέρα είχε ως αφορμή τη διδασκαλία του δίψηφου “μπ” ενώ το δεύτερο με θέμα το παραμύθι του τζίτζικα και του μέρμηγκα γράφτηκε όταν τα παιδιά έμαθαν το “τζ”.  Για να δείτε τα βιβλία πρέπει να πατήσετε τον αντίστοιχο τίτλο:

“Γράφω και ζωγραφίζω για τον μπαμπά μου”
“Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας”

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/309

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Το θέμα της φετινής μας συνεργασίας με το Ειδικό Σχολείο είναι ο χειμώνας.

Για περισσότερα πατήστε εδώ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/308

ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ – ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Η σχολική χρονιά 2011-12 ξεκίνησε με τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το 1ο Ειδικό Σχολείο Κορυδαλλού. Το θέμα μας τώρα είναι “Ο Χειμώνας”. Οι μαθητές των τμημάτων της Α’ Τάξης και του Β’1 τμήματος προσέγγισαν διαθεματικά τα χαρακτηριστικά της εποχής και στις κοινές συναντήσεις των δυο σχολείων παρουσίαζαν και συμμετείχαν κάθε φορά σε δραστηριότητες οι οποίες πρωωθούσαν τη συνεργασία και την ομαδικότητα.  Οι μεγάλες γιορτές του Χειμώνα, τα έθιμα και οι συνήθειες του λαού μας αλλά και η επίδραση στην τέχνη ήταν τα κύρια θέματα που μας απασχόλησαν.

Η συνεργασία και οι δραστηριότητες μας κορυφώθηκαν τις Απόκριες που με δρώμενα από την πόλη και την ύπαιθρο κλείσαμε για φέτος  την κοινή διαδρομή των δύο σχολείων. Μια διαδρομή που χαρίζει στα παιδιά όλα όσα έχει να προσφέρει η ομόνοια,η ομαδικότητα και η αποδοχή της διαφορετικότητας . Τα βίντεο που ακολουθούν περιγράφουν την πορεία μας.

Η παρουσίαση που ακολουθεί αποτέλεσε αφόρμηση στην πρώτη μας συνάντηση

[slideboom id=536483&w=425&h=370]

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Από τη συνεργασία μας δεν μπορούσε να λείπει η γιορτή των Αποκρεών. Οι μικροί μαθητές των δύο σχολείων παρακολούθησαν αφιερώματα αλλά και ασχολήθηκαν με την κατασκευή μάσκας. Τέλος, δεν μπορούσαν να λείπουν τα δρώμενα. Έτσι ο κουδουνάτος από τη Νάξο και το παραδοσιακό μας γαϊτανάκι έκλεισαν με τον πιο ωραίο και διασκεδαστικό τρόπο τη συνάντηση. Μπορείτε να δείτε μερικές στιγμές στο βίντεο που ακολουθεί:

<object width=”420″ height=”315″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/FC16cGU-XWk?version=3&amp;hl=el_GR&amp;rel=0″></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/FC16cGU-XWk?version=3&amp;hl=el_GR&amp;rel=0″ type=”application/x-shockwave-flash” width=”420″ height=”315″ allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true”></embed></object>

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/306

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς