1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού – Erasmus +“Artemotion Xpress In Europe”


Το γειτονικό μας σχολείο, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, συντονίζει και υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ επιχορηγούμενο από το ΙΚΥ, με την συνεργασία ακόμη 5 ευρωπαϊκών κρατών.

 Διαβάστε το κείμενο που συνοδεύει την επιτυχή εξέλιξη του έργου αυτού, ενώ έχει ήδη φτάσει στη μέση του.
“Μετά από 16 μήνες υλοποίησης και φτάνοντας πλέον στο μισό της διάρκειας του θεωρήσαμε σωστό να αναφέρουμε τα οφέλη, μετρήσιμα και μη, που παρατηρήσαμε και τον αντίκτυπο που έχει στους μαθητές μας, το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους γονείς αλλά και την κοινότητα.

Η σχολική αυτή σύμπραξη και το έργο “Artemotion Xpress in Europe” αφορά την χρήση των τεχνών ως μέσο για την βελτίωση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των μαθητών, την έκφραση και την επικοινωνία. Μέσα λοιπόν από οργανωμένες και στοχοκατευθυνόμενες δραστηριότητες που αφορούν το θέατρο, την μουσική, το τραγούδι, τις χειροτεχνικές κατασκευές, την φωτογραφία, την κεραμική, τον χορό, την ζωγραφική, παρέχουμε τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συμβάλλοντας καθοριστικά στην βελτίωση της επικοινωνίας, στην ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, στην βελτίωση των γνωστικών και αντιληπτικών τους δεξιοτήτων. Οι διαφορετικές κουλτούρες των ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν ενισχύουν την γνώση, την φαντασία, την δημιουργικότητα και την πολυπολιτισμικότητα.
Πρόκειται για ένα έργο με ένα τεράστιο φάσμα ευκαιριών για έκφραση και επικοινωνία για τους μαθητές μας. Ενισχύει την ιδέα ότι ο καθένας μπορεί να επικοινωνεί τις ιδέες και τις πεποιθήσεις, τα αισθήματα και τα συναισθήματα, απόψεις και σκέψεις, ακόμα και αν η ομιλούμενη γλώσσα δεν είναι πάντα επιλογή, ακόμη και αν υπάρχουν κινητικά προβλήματα και ψυχικοί ή νοητικοί περιορισμοί. Προσπαθούμε να εμπλέξουμε τους μαθητές μας με καινοτόμους και εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας που μέχρι τώρα φαίνεται πως έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.
Η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταιρικών σχολείων βοηθά σημαντικά το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας στην βελτίωση της επαγγελματικής μας ταυτότητας. Μας δίνει την ευκαιρία για μάθηση νέων καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων και προσεγγίσεων διδασκαλίας, βελτιώνει τις εκπαιδευτικές και διδακτικές μας δεξιότητες, μας δίνει την ευκαιρία να συγκρίνουμε εκπαιδευτικά συστήματα και να υιοθετήσουμε πρακτικές που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της δικής μας σχολικής δομής.
Η ανατροφοδότηση από τους γονείς, μέσα από την χρήση των ερωτηματολογίων μας αλλά και τις συζητήσεις μας, είναι πολύ θετική. Οι ίδιοι παρατηρούν αλλαγές στα παιδιά τους που σχετίζονται κυρίως με τις κοινωνικές τους δεξιότητες αλλά και την επικοινωνία και ταυτόχρονα επισημαίνουν πως το πρόγραμμα αποτέλεσε γέφυρα μεταξύ αυτών και του σχολείου. Οι γονείς μπήκαν μέσα στο χώρο του σχολείου και εργάστηκαν μαζί με τα παιδιά τους για ένα κοινό στόχο, ενισχύοντας έτσι και την σχέση τους με το προσωπικό καθώς και την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.
Τέλος, ο αντίκτυπος στην κοινότητα είναι επίσης πολύ σημαντικός. Το σχολείο μας είναι ήδη γνωστό στα όμορα σχολεία μιας και συχνά υλοποιούνται διαδραστικές δραστηριότητες και επισκέψεις στον χώρο μας ή τον χώρο τους. Ταυτόχρονα, ο δήμος Κορυδαλλού, ενισχύει συνεχώς το έργο μας μέσα από δημοσιεύσεις που αφορούν το έργο “Artemotion Xpress in Europe” αλλά και με την έμπρακτη βοήθειά του κάθε φορά που θα τον χρειαστούμε. Κάθε μαθητής μας αποτελεί ισότιμο μέλος της κοινότητας που ζει και κινείται και σίγουρα κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, την ταυτότητά μας και την προσωπικότητά μας στο δήμο μας αλλά και πέρα από τα όρια αυτού καταρρίπτοντας κάθε κοινωνικό αποκλεισμό και ενισχύοντας την κοινωνική ενσωμάτωση.
Η μέχρι τώρα πορεία του έργου αποδεικνύει πως αποτελεί μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή σύμπραξη που ωφελεί τους μαθητές μας, το συνολικό σχολικό πλαίσιο, τους γονείς, την κοινότητα και πετυχαίνει τους αρχικούς μας στόχους στο μέγιστο βαθμό, δίνοντας μας ώθηση να συνεχίσουμε τις δράσεις μας με τον ίδιο ενθουσιασμό και μεράκι”.

Περισσότερες πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:
Artemotion Xpress in Europe blog: http://artemotionxpressineurope.blogspot.gr/?zx=f8eb9360505019ea
Ιστοσελίδα Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού: https://blogs.sch.gr/dimeidkor/

Για την ομάδα Erasmus+ του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού, Μουρελάτου Σταμούλα, Γενική Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Artemotion Xpress in Europe”

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/8dimkoryd/archives/1932

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς