24 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών

un

Tο έμβλημα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αναπαριστά τον κόσμο να περιβάλλεται από δύο «κλαδιά ελιάς, που συμβολίζουν την ειρήνη»

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο ΟΗΕ αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη, εκτός από το Βατικανό και την Ταϊβάν.

Το οριστικό κείμενο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών υιοθετήθηκε με ομοφωνία στις 25 Ιουνίου 1945 και υπογράφτηκε την επόμενη μέρα, παρουσία του νέου Αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν. Τέθηκε σε ισχύ στις 24 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ένας αληθινά παγκόσμιος οργανισμός, είχε μόλις γεννηθεί. Ενας οργανισμός με κύρια αποστολή να περιφρουρεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, όπου τον πρώτο λόγο θα είχαν οι μεγάλες δυνάμεις.

Οι σκοποί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Στο άρθρο 1 του Χάρτη του ΟΗΕ τονίζεται ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν σκοπό:

1. Να διατηρούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια  και 2. Να αναπτύσσουν μεταξύ των εθνών φιλικές σχέσεις, που θα βασίζονται στον σεβασμό της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών. 3. Να επιτυγχάνουν διεθνή συνεργασία για την επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως, και για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας.

Οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών

Στο προοίμιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών τονίζεται:

Εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών, είμαστε αποφασισμένοι:

Να σώσουμε τις επερχόμενες γενεές από τη μάστιγα του πολέμου, που δύο φορές στα χρόνια μας έφερε στην ανθρωπότητα ανείπωτη/απερίγραπτη οδύνη.

Να διακηρύξουμε εκ νέου την πίστη μας στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στην αξιοπρέπεια και στην αξία του ανθρώπου, στα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, καθώς και μεγάλων και μικρών εθνών.

– Να συμβάλουμε στην κοινωνική πρόοδο και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μέσα σε μεγαλύτερη ελευθερία.

Και γι’ αυτούς τους σκοπούς:

Να δείχνουμε ανεκτικότητα και να ζούμε ειρηνικά ο ένας με τον άλλον σε ένα πνεύμα καλής γειτονίας.

Να ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διατηρήσουμε τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

– Να αποδεχθούμε αρχές και να καθιερώσουμε μεθόδους που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρησιμοποιείται ένοπλη βία παρά μόνο για το κοινό συμφέρον.

Πηγή: ηλεκτρονική έκδοση της εφημ. «Καθημερινή»

Διαβάστε ακόμα:   Τα Ηνωμένα Έθνη: Μία Εισαγωγή για Μαθητές

Δείτε επίσης το συντομο καρτούν ντοκιμαντέρ του Andreas Sandre von Warburg, “Τα Ηνωμένα Έθνη για παιδιά” . Πρόκειται για μια σειρά 6 επεισοδίων που μιλούν για την ιστορία και την αποστολή του ΟΗΕ. Στα αγγλικά, αλλά είναι σχετικά απλά και κατανοητά.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση