Οδοντωτός, ένα παράξενο τρενάκι!

     Η γραφική κωμόπολη των Καλαβρύτων συνδέεται και με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, τον γνωστό “Οδοντωτό σιδηρόδρομο”. Είναι ένα διαφορετικό τρενάκι που δίνει ένα ξεχωριστό χρώμα στην περιοχή. Ο Οδοντωτός συνδέει το παραθαλλάσιο Διακοπτό στον Κορινθιακό κόλπο, με τα ορεινά Καλάβρυτα  με μια γραμμή μήκους 22 χιλιομέτρων. Επειδή η υψομετρική διαφορά των δυο πόλεων είναι μεγάλη και οι κλίσεις που αντιμετωπίζει το τρενάκι σε κάποια σημεία της διαδρομής είναι έντονες,  έχει τοποθετηθεί σ’ εκείνα τα σημεία της γραμμής ανάμεσα στις δυο ράγες και μια τρίτη η οποία έχει “δοντάκια”. Πάνω σ΄αυτήν γαντζώνονται τα ειδικά γρανάζια που έχει από κάτω το τρένο κι έτσι ενισχύεται κι ασφαλίζεται στα επικίνδυνα σημεία. Το φάρδος των γραμμών του είναι μόνο 75 εκατοστά, πολύ στενότερο από το κανονικό για να είναι ευέλικτο στα δύσκολα σημεία από τα οποία περνάει.

Η γραμμή με τα… δοντάκια.

Η παλιά ατμομηχανή!

     Ο Οδοντωτός κατασκευάστηκε το 1.895 επί Χαριλάου Τρικούπη για να εξυπηρετήσει μεταφορικές ανάγκες της εποχής. Βέβαια εκείνη την εποχή λειτουργούσε με ατμομηχανή!  Σήμερα ο Οδοντωτός έχει ανακαινιστεί με νέα βαγόνια και οι επιβάτες του τον χρησιμοποιούν όχι τόσο για μεταφορικούς λόγους, αλλά για να απολαύσουν την απίστευτη ομορφιά της διαδρομής!  Το γραφικό αυτό τρενάκι αποτελεί ενα σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης.  Και πώς να μην είναι, αφού διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού!

     Ο επιβάτης στη διαδρομή μπορεί να απολαύσει το φαράγγι και το ποτάμι με την πλούσια του βλάστηση,  τους καταρράκτες του, περνώντας πάνω από γέφυρες, σήραγγες… Το τρενάκι σκαλωμένο πολλές φορές στην άκρη των βράχων, έτσι που σε κάνει κάποια στιγμή  να ανησυχήσεις για την ασφάλειά του!  Είναι όμως η στιγμή που τα δοντάκια του τρένου θα γραπωθούν στη μεσαία ράγα και θα κρατήσουν γερά το τρενάκι στην πορεία του!

     Η όλη  κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής είναι απόλυτα δεμένη κι εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον, τόσο πολύ που θεωρεί κανείς το τρενάκι αναπόσπαστο στοιχείο του!  Στη στάση της Κάτω Ζαχλωρούς μπορεί ο επιβάτης να κατεβεί και να επισκεφθεί το ιστορικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, που κρέμεται κυρολεκτικά κάτω από το βράχο!

Το ταξίδι με τον Οδοντωτό είναι μια συναρπαστική εμπειρία που αφήνει στη μνήμη μας  όμορφες εικόνες.

;


2 σχόλια προς “Οδοντωτός, ένα παράξενο τρενάκι!”

  1. Πάλι μας ταξίδεψες, κύριε! Από τον Ταΰγετο, στο Καστελόριζο και από εκεί στα Καλάβρυτα. Ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός;;;

  2. Εγώ περιμένω εναγωνίως τις Δρακόλιμνες!!!! 🙂

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση