Οι Άβαροι

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

 ΟΙ ΑΒΑΡΟΙ

 

        Οι Άβαροι ήταν λαός που προερχόταν από τις στέπες της Ασίας, συγγενής  με τους Ούννους και τους μεταγενέστερους Μογγόλους. Εμφανίζονται  για πρώτη φορά στο Βυζάντιο στα μέσα του 5ου αιώνα. Το 558 στέλνουν πρεσβευτές στην Αυλή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Οι Άβαροι εγκαθίστανται πάνω από τον Δούναβη και κατακτούν τον λαό των Σλάβων που ζούσε σ΄ εκείνες τις περιοχές. Για ένα περίπου αιώνα οι Άβαροι και οι Σλάβοι ζουν και πολεμούν μαζί. Η ειρήνη ανάμεσα σε Βυζάντιο και  Αβάρους θα τελειώσει γύρω στο 580. Ηγεμόνας (Χαν) των Αβάρων την εποχή εκείνη είναι ο πολεμοχαρής Βαϊανός (ο λεγόμενος και Αττίλας των Αβάρων), που βλέποντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βυζαντινοί στην Ανατολή με τους  Πέρσες, ξεκινάει (μαζί με τους Σλάβους) μια  σειρά από επιδρομές στα Βόρεια σύνορα της Αυτοκρατορίας. 

 

Το 581 παραδίδεται στους Αβάρους το Σίρμιο (σημαντικό βυζαντινό φρούριο της εποχής), ενώ το 583 την ίδια τύχη έχει η Σιγγιδώνα (το σημερινό Βελιγράδι). Το 586 δεκάδες χιλιάδες Αβαροσλάβοι πολιορκούν τη Θεσσαλονίκη και σκορπούν τον τρόμο σε όλη την Ελλάδα, μέχρι την Πελοπόννησο. Το 597 η Θεσσαλονίκη πολιορκείται για δεύτερη φορά. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας  Μαυρίκιος  θα υπογράψει συμφωνία ειρήνης με τον Βαϊανό τo έτος 600. Ο λόγος που σταμάτησε τον πόλεμο ο Βαϊανός ήταν μια μεγάλη επιδημία πανούκλας που θέρισε το στρατό του (πέθαναν και οι επτά γιοι του).

 

        Οι  Άβαροι, που όπως έγραψε ένας ιστορικός, έμοιαζαν να έχουν κηρύξει τον πόλεμο  σε όλη την ανθρωπότητα, επιτίθενται τώρα και κυριεύουν εδάφη των Λομβαρδών στην Βόρεια Ιταλία. Αλλά το 617 εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης με απειλητικές διαθέσεις. Το 626 πάλι βλέποντας πως ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος μάχεται τους Πέρσες στην Ανατολή, οι Άβαροι και οι Σλάβοι  πολιορκούν με πείσμα την Πόλη, την υπεράσπιση της οποίας έχουν αναλάβει ο Πατριάρχης Σέργιος και ο μάγιστρος Βώνος. Η Πόλη σώζεται σαν από θαύμα. Τότε γράφεται ο περίφημος Ακάθιστος Ύμνος.

  

      Από το 635 και μετά  οι Άβαροι υποχρεώνονται σε  δεύτερο ρόλο, κυρίως γιατί οι έως τώρα υποτελείς τους, οι Σλάβοι, τους εγκαταλείπουν (με τη «βοήθεια» του Ηράκλειου). Αλλά και γιατί εμφανίζονται οι πολυάριθμοι Βούλγαροι. Οι Άβαροι θα περιοριστούν στην περιοχή της Παννονίας (σημερινή Ουγγαρία), ώσπου θα ηττηθούν από τους Φράγκους του Καρλομάγνου, το 796, και θα χαθούν σιγά σιγά από το πρόσωπο της γης, όπως είχαν εξαφανιστεί και οι πρόγονοί τους, οι Ούννοι, μερικούς αιώνες νωρίτερα.  

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση