• Ημερολόγιο

    Δεκέμβριος 2012
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

    Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
  • Σαν σήμερα

    20/4/1941: Ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού με τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής.

  • Σκακιστική άσκηση

  • Άκουσε την Ιστορία σου

    Άκουσε την Ιστορία σου

Η πυραμίδα του Ταϋγέτου και η εντυπωσιακή σκιά της!

       

 Ταΰγετος!  Το ψηλότερο βουνό της  Πελοποννήσου κι ένα από τα επιβλητικότερα βουνά της  Ελλάδας. Έχει όμως κι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που το κάνει αξιοπρόσεκτο.  Η ψηλότερη κορυφή του  “Προφήτης  Ηλίας”  στα  2.407  μέτρα  έχει σχήμα τετράπλευρης πυραμίδας !

 

 Πώς  δημιουργήθηκε αυτή η πυραμίδα;  Είναι έργο ανθρώπων ή δημιούργημα της φύσης;  Δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ερευνητών που υποστηρίζουν ότι η κορυφή “Προφήτης Ηλίας” του Ταϋγέτου λαξεύτηκε, προκειμένου να αποκτήσει πυραμιδοειδές σχήμα πριν από  αρκετές χιλιάδες χρόνια για λατρευτικούς σκοπούς, ενώ υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι η πυραμίδα είναι φυσική και δεν κατασκευάστηκε από ανθρώπινο χέρι.  Η πυραμίδα είναι ορατή από τη πόλη της Σπάρτης, αν κοιτάξεις προς τα δυτικά.

    

       Οι υποστηρικτές της πρώτης άποψης θεωρούν την λαξευτή αυτή πυραμίδα σαν την αρχαιότερη στον κόσμο! , που έχει βέβαια υποστεί τεράστιες φθορές από την πάροδο του χρόνου.  Λένε επίσης ότι,  το ότι πρόκειται για λαξευτικό έργο αποδεικνεύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδας  αλλά κυρίως από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσης της.   Και είναι πραγματικά γεγονός ότι ενώ το τοπίο του βουνού είναι γενικά τραχύ, μόλις φτάνει κανείς στο σημείο που αρχίζει η πυραμίδα, στη βάση της, γίνεται λείο και ομαλό!

         Ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί στην άποψη της κατασκευής είναι το ότι ακριβώς στην κορυφή της υπάρχει ένα ερειπωμένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, κι αυτό γιατί οι Χριστιανοί συνήθιζαν να χτίζουν ναούς πάνω σε τόπους λατρείας αρχαίων Θεών!

       Την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία ομάδα ορειβατών μαζί με έναν ιερέα ανεβαίνουν στην κορυφή και λειτουργούν το εκκλησάκι!  Το κρύο βέβαια καθώς πέφτει ο ήλιος σ’ αυτό το υψόμετρο είναι τσουχτερό παρότι βρισκόμαστε  στην καρδιά του καλοκαιριού και η διανυκτέρευση στις σκηνές θέλει γερό ντύσιμο…

       Το πρωινό όμως της επόμενης ημέρας  αποζημιώνει με το παραπάνω την ταλαιπωρία.   Μπορεί κανείς να απολαύσει το υπέροχο φαινόμενο της σκιάς της πυραμίδας  του Ταϋγέτου.   Λίγο πριν  ανατείλει  ο ήλιος σχηματίζεται ψηλότερα στον ουρανό  στη δυτική του πλευρά η σκιά της πυραμίδας σαν ένα “γκρίζο ισόπλευρο τρίγωνο”.  Αυτό οφείλεται στην διάθλαση των ακτίνων στην ατμόσφαιρα. Οι ακτίνες διαθλόμενες πίσω από τον Πάρνωνα σε υψόμετρο 2000μ.   κτυπούν την πυραμοειδή κορυφή  του  Ταϋγετου  στα 2407μ.   και σχηματίζουν ψηλά το είδωλό της!  Το όμορφο  αυτό  θέαμα διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά!

Παρατηρήστε τη φωτογραφία!

Παρατηρήστε τη φωτογραφία!

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση