• Ημερολόγιο

    Δεκέμβριος 2012
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!

    Προλάβετέ το και στείλτε μας ένα e-mail!!!
  • Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών

    Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 88ου Δ.Σ. Αθηνών
  • Σαν σήμερα

    25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.

  • Σκακιστική άσκηση

  • Άκουσε την Ιστορία σου

    Άκουσε την Ιστορία σου

Οι Ούννοι

ΙΣΤΟΡΙΑ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

Ο Αττίλας και οι Ούννοι

Οι Ούννοι: Οι Ούννοι ήταν λαός Μογγολικής προέλευσης που ζούσε για πολλά χρόνια σε περιοχές της κεντρικής Ασίας, βόρεια της Κίνας. Το 374 μ.Χ. φθάνουν στα βόρεια του Δούναβη αφού έχουν κυριαρχήσει σε όλη τη περιοχή από την Ανατολική Σιβηρία μέχρι τα Ουράλια Όρη και την Κασπία Θάλασσα. Οι Ούννοι δεν ζούσαν σε πόλεις ούτε έμεναν στο ίδιο μέρος για πολύ καιρό. Ήταν νομαδικός λαός, δηλαδή μετακινούνταν συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο. Αντί γα σπίτια, διέμεναν σε άμαξες. Ήταν άριστοι ιππείς, πολύ καλοί πολεμιστές και η εμφάνιση τους σκόρπισε τον τρόμο στους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης. Οι Ούννοι είχαν έντονο κίτρινο χρώμα, μακρύ κεφάλι, μικρά κολλητά μάτια και πλακουτσωτή μύτη. Δεν ήταν λίγοι οι Ρωμαίοι που τους θεωρούσαν δαίμονες ή τουλάχιστον παιδιά δαιμόνων. Διάφοροι λαοί, όπως Γότθοι, Αλανοί, Βάνδαλοι κλπ., με το που είδαν τους Ούννους να πλησιάζουν μετακινήθηκαν προς τα Δυτικά, προξενώντας πολλά προβλήματα στα δύο κομμάτια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Αρκάδιος και ο Ονώριος προσπάθησαν και πέτυχαν να κρατήσουν τους Ούννους έξω από Ρωμαϊκά εδάφη. Το 434 όμως γίνεται αρχηγός των Ούννων ο Αττίλας, ο οποίος μισεί όσο τίποτα τους Ρωμαίους και έχει βάλει σκοπό να κυριεύσει τόσο τη Ρώμη όσο και τη Νέα Ρώμη (Κωνσταντινούπολη).

Αττίλας, η μάστιγα του Θεού

Αττίλας: Η Μάστιγα του Θεού

 

Ο Αττίλας γεννήθηκε το 395, χρονιά που ο Μέγας Θεοδόσιος μοίραζε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στους δύο γιους του (βλέπε χάρτη).

Ήταν γιος του βασιλιά Μουντζούκ. Το όνομα Αττίλας σήμαινε «μικρός πατέρας». Λένε ότι ονομάστηκε έτσι από τον ποταμό Βόλγα, που αλλιώς λεγόταν Αττέλ. Όταν ήταν μικρός έζησε πολλά χρόνια στη Ρώμη, στην Αυλή του Αυτοκράτορα. Εκεί ο Αττίλας σκέφτηκε το μεγάλο σχέδιο του, να ενώσει τον τεράστιο νομαδικό λαό των Ούννων σε μια και μόνη αυτοκρατορία και κατόπιν να ξεκινήσει για την κατάκτηση όλου του κόσμου. Θα του πάρει τουλάχιστον 10 χρόνια για να ενώσει όλο το λαό του, που ζούσε διασκορπισμένος σε μια τεράστια έκταση. Γύρω στο 446 όμως νιώθει αρκετά ισχυρός και έτσι σε μια επίδειξη δύναμης ορμάει στη Θεσσαλία. Καταστρέφει καμιά εβδομηνταριά πόλεις, μέχρι που ο Θεοδόσιος ο Β΄ τον χρυσοπληρώνει προκειμένου να φύγει από τα εδάφη του Ανατολικού κράτους.

Η Μάχη των Εθνών

Το έτος 450 ο Αττίλας αποφασίζει να ξεκινήσει την εκστρατεία του εναντίον της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μόνο που δεν ξέρει ποιο κομμάτι να χτυπήσει πρώτα ,το Ανατολικό ή το Δυτικό. Η περήφανη στάση του νέου Αυτοκράτορα της Ανατολής, του Μαρκιανού, τον πείθει να επιτεθεί εναντίον της Δύσης, όπου κυβερνούσε ο ανίκανος Βαλεντινιανός Γ΄. Με 700.000 περίπου άνδρες μπαίνει στα εδάφη της Δύσης, από την περιοχή της Γαλατίας (σημερινής Γαλλίας) και «από όπου περνάει δεν απομένει τίποτα, παρά μόνο η γη και ο ουρανός».

Φλάβιος Αέτιος: Ο Τελευταίος των Ρωμαίων

 

Φλάβιος Αέτιος: Ο Τελευταίος των Ρωμαίων

Την διοίκηση των Ρωμαϊκών στρατευμάτων έχει ο στρατηγός Αέτιος, ένας έμπειρος πολεμιστής που έχει τιμητικά χαρακτηριστεί και ως «ο Τελευταίος των Ρωμαίων». Στις 20 Ιουνίου του 451 οι Ρωμαίοι και οι Σύμμαχοι τους συγκρούστηκαν με τις ορδές του Αττίλα στα Καταλαυνικά Πεδία. Η σύγκρουση αυτή ονομάστηκε Μάχη των Εθνών, αφού πολέμησαν σχεδόν όλα τα έθνη του τότε γνωστού κόσμου. Με τη πλευρά του Αττίλα εκτός από τους Μογγόλους Ούννους πολέμησαν οι Γέπιδες, οι Οστρογότθοι και πολλοί άλλοι Γερμανικοί λαοί όπως και οι Σλάβοι. Ενώ μαζί με τον Αέτιο πολέμησαν εκτός από τις λεγεώνες της Ρώμης, οι Βησιγότθοι, οι Αλανοί, οι Βουργουνδοί, οι Φράγκοι όπως και Σάξονες, Αρμορικανοί, Σουήβοι κλπ. Ο στρατός του Αέτιου κατάφερε να νικήσει τους άτακτους Ούννους και να τους τρέψει σε φυγή. Η Ευρώπη είχε σωθεί.

Ο Πάπας εναντίον του Αττίλα

Ο Πάπας εναντίον του Αττίλα

Ο Αττίλας στη Ρώμη. Μπορεί να ηττήθηκε από τον Αέτιο στα Καταλαυνικά Πεδία ο Αττίλας, ήξερε όμως πως οι Ούννοι μπορούσαν ακόμη να απειλήσουν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τον επόμενο χρόνο αφού οργάνωσε πάλι το στρατό του, έβαλε πορεία προς τη Ρώμη. Οι Ιταλικές πόλεις έπεφταν η μία μετά την άλλη. Όταν όμως έφθασε σχεδόν έξω από την αιώνια πόλη ο Αττίλας αντί να βρει μπροστά του τις λεγεώνες του Αέτιου, αντίκρισε τον Πάπα της Ρώμης, τον Λέοντα Α΄ τον Μέγα. Άγνωστο με ποιο τρόπο ο Πάπας κατάφερε με τα λόγια να πείσει τον Αττίλα να μαζέψει τους Ούννους του και να γυρίσει στα μέρη του. Λένε πως αυτό συνέβη γιατί αν και ο Αττίλας ποτέ του δεν φοβήθηκε άνθρωπο, φοβόταν πάρα πολύ τους Θεούς, και ειδικά τον «Θεό των Ρωμαίων». Λίγους μήνες αργότερα ο Αττίλας πέθανε. Σήμερα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες όλων των εποχών. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από το θάνατο του η Αυτοκρατορία των Ούννων είχε διαλυθεί. Οι περισσότεροι Ούννοι γύρισαν πίσω στις στέπες της Ασίας. Αρκετοί όμως έμειναν μόνιμα στις στέπες της σημερινής Ουγγαρίας, σε μια χώρα όπου ακόμα και σήμερα ένα από τα συνηθέστερα μικρά ονόματα είναι “Αττίλας”.

;


Τα σχόλια είναι κλειστά.

Copyright © 88ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ          Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση