Ιούλ 26 2011

νέος τύπος εγγράφου, Computable Document Format

Συντάκτης: κάτω από Εκπαίδευση,Πληροφορική και με ετικέτα:

H εταιρία Wolfram που είναι πίσω από το Mathematica το λογισμικό υπολογισμών και το Wolfram Alpha, την μηχανή αναζήτησης με υπολογιστική γνώση, ανακοίνωσε τον νέο τύπο εγγράφου Computable Document Format (Μορφή Εγγράφου Υπολογισμών). Όπως δηλώνει το όνομα το CDF βοηθά στη διαδραστική πραγματικού χρόνου λειτουργία των εγγράφων, επιτρέποντας σε αυτά να περιέχουν μια ποικιλία γραφημάτων και τύπων.

Αυτό καθιστά το CDF αρκετά διαφορετικό από ένα τυπωμένο έγγραφο . Η πληροφορία δεν είναι σταθερή αλλά μπορεί να την χειριστεί ο χρήστης. Αντίθετα με τα σταθερά έγγραφα τα CDF είναι τόσο διαδραστικά όσο οι εφαρμογές, αλλά καθημερινά όσο τα έγγραφα. Το κέντρο τη ς ιδέας είναι οι εφαρμογές γνώσεων, τα διαδραστικά διαγράμματα, και οι εφαρμογές πληροφοριών οι ζωντανοί διάδοχοι των παραδοσιακών διαγραμμάτων   και των infographics.

Περιγράφοντας την νέα μορφή ο Conrad Wolfram  συγκρίνει ένα παραδοσιακό γράφημα που εξηγεί το φαινόμενο Doppler με μια “ικανή εφαρμογή” , με ένα CDF διάγραμμα που επιδεικνύει το ίδιο πράγμα. Με την χρήση του τελευταίου ο χρήστης μπορεί να ρυθμίζει μεταβλητές, , να παρατηρούν τη θέση, την συχνότητα της πηγής,  την αρχική ταχύτητα και τον χρόνο, για να λάβουν μια καλύτερη κατανόηση του πως λειτουργεί το φαινόμενο Doppler.

Η ιδέα να δοθούν στους αναγνώστες τα εργαλεία για καλύτερη κατανόηση ταιριάζει με την ευρύτερη αποστολή του Wolfram να υποστηρίζει την εκπαίδευση και τις προσπάθειες των επιστημόνων. Και ο Wolfram βλέπει το CDF σαν ιδιαίτερα χρήσιμα στην εκπαίδευση και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Δεν επωφελούνται μόνο οι αναγνώστες αλλά τα CDF είναι σχεδιασμένα να κάνουν ευκολότερο στους συγγραφείς και τους εκδότες να δημιουργούν και να ενσωματώσουν  αυτές τις εφαρμογές γνώσεων στα έγγραφα, επιχειρηματολογώντας πως μέχρι τώρα , αυτά τα πράγματα συχνά απαιτούσαν την γνώση γλώσσας προγραμματισμού, Τα CDF μπορούν να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας το λογισμικό Mathematica, και ο Wolfram επιμένει πως η δημιουργία μια εφαρμογής γνώσης είναι τόσο εύκολη όσο το να γράφεις ένα  macro στο Excel.

Αν και το CDF ανοίγει πολλές πιθανότητες, η να μορφή εγγράφου βασίζεται σε τεχνολογία μιας εταιρίας. Δεν είναι ανοιχτό πρότυπο, και υποθέτουμε πως ο Wolfram θα ασκεί αυστηρό έλεγχο στο πρότυπο, που έχει πολλά στοιχεία από το Mathematica, και αμφιβάλω αν οι άλλες εταιρίες θα θέλουν ή θα μπορούν να συμπορευτούν με την πολυπλοκότητα που προσφέρει.

Για να πειραματιστείτε τώρα με το CDF μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο Wolfram όπου θα δείτε μερικά παραδείγματα και  άλλες περιτπώσεις χρηστών. Αυτά απαιτούν να κατεβάσετε το Wolfram CDF πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Από


14 απαντήσεις μέχρι τώρα




14 σχόλια προς “νέος τύπος εγγράφου, Computable Document Format”