Δεκ 30 2008

οικολογική ζωή

Συντάκτης: κάτω από Γενικά

Οκτ

Ο οικολογικός τρόπος ζωής έχει γίνει πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, άνθρωποι του θεάματος γενικότερα διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία τα «πράσινα» πιστεύω τους και τις οικολογικές τους πεποιθήσεις. Το οικολογικό lifestyle γίνεται ολοένα και περισσότερο δημοφιλές όσο περνάνε τα χρόνια και ο κόσμος συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει το φυσικό μας περιβάλλον. Οι συνέπειες άλλωστε της κακομεταχείρισης και μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι πλέον ορατές. Τις βλέπουμε καθημερινά παντού τριγύρω μας. Οι χωματερές γεμίζουν και πολλαπλασιάζονται, πνεύμονες πρασίνου αφανίζονται και το νέφος αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο στην Αθηναϊκή ατμόσφαιρα.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Πέρα από τα προφανή (ανακύκλωση, χρήση αστικών συγκοινωνιών κτλ) υπάρχουν και δεκάδες άλλες κινήσεις που αφορούν την καθημερινή μας ζωή και οι οποίες αν και απλοϊκές, μπορούν να συνεισφέρουν αρκετά στο να καλλιεργήσουμε έναν «πράσινο» τρόπο ζωής, κρατώντας παράλληλα τις καθημερινές μας συνήθειες. Απλά, καθημερινά tips που ο καθένας μας μπορεί να εφαρμόσει στο σπίτι του και όχι μόνο.

 

*Βούρτσισμα Δοντιών 

Για σωστή στοματική υγιεινή οι οδοντίατροι συνιστούν να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας κάθε τρείς μήνες ή και πιο νωρίς αν έχουμε κάποιο κρύωμα. Με έναν σύντομο υπολογισμό σχεδόν 4 οδοντόβουρτσες πετιούνται κάθε χρόνο ανά άτομο. Κάτι τέτοιο επιβαρύνει κατά πολύ το περιβάλλον μιας και το πλαστικό από το οποίο είναι φτιαγμένες δεν ανακυκλώνεται εύκολα. Κάθε χρόνο σύμφωνα με υπολογισμούς, πετιούνται γύρω στους 4.000 τόνους πλαστικό μόνο από οδοντόβουρτσες. Η λύση; Προτιμήστε μία οδοντόβουρτσα με ανταλλακτικά. Μπορεί να κοστίζει περισσότερο, αλλά δεν θα χρειαστεί να την πετάτε κάθε τρείς μήνες, απλά θα αλλάζετε το βουρτσάκι ανά τακτά χρονικά διαστήματα αγοράζοντας ανταλλακτικό. Μπορείτε να βρείτε τέτοιες οδοντόβουρτσες εδώ. 

 

*Καλλυντικά

Η περιποίηση του προσώπου μας και γενικότερα του σώματός μας, σίγουρα μας ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. Μελέτες έχουν δείξει όμως ότι χρησιμοποιούμε (κυρίως οι γυναίκες) γύρω στα 10 διαφορετικά προϊόντα περιποίησης την μέρα, που περιέχουν τουλάχιστον 126 συστατικά και χημικές ουσίες. Η «αγάπη» μας για περιποίηση συμβάλλει τα μέγιστα στην λεγόμενη «beauty pollution», που συνδέεται άμεσα με την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της άγριας ζωής. Τι μπορούμε να κάνουμε εναλλακτικά; Να αγοράζουμε βιολογικά καλλυντικά που δεν περιέχουν βλαβερές χημικές ουσίες (paraben, phthalates, πρόσθετα GM κτλ.) Στην χώρα μας θα βρείτε πολλά τέτοια καλλυντικά στα φαρμακεία αλλά και σε συγκεκριμένα καταστήματα όπως το Ecofamily και το Bioshop.

 

*Εμφιαλωμένο νερό

Καλό για το δέρμα και το σώμα, συνεισφέρει θετικά στην υγεία, αλλά όχι στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα τα πλαστικά μπουκάλια, φτιάχνονται από πετρόλαιο και χρειάζονται τουλάχιστον 450 χρόνια για να αποσυντεθούν πλήρως. Ακόμα χειρότερα είναι τα σκούρα μπλε πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται από αρκετές εταιρείες εμφιαλώσεως και τα οποία χρειάζονται σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο! Όλοι μας πίνουμε εμφιαλωμένο νερό, καλό θα ήταν λοιπόν να προτιμήσουμε τα γυάλινα μπουκάλια που ανακυκλώνονται ευκολότερα. ΙΟΛΗ, ΚΟΡΠΗ και ΑΥΡΑ είναι μερικές από τις ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν και γυάλινες φιάλες με εμφιαλωμένο νερό. Αν πάλι βρίσκετε τις τιμές τους κάπως «τσιμπημένες» τότε δεν έχετε παρά να αγοράσετε ένα φίλτρο για την βρύση σας που θα σας απαλλάξει από τα περιττά άλατα και τις βλαβερές ουσίες (αν υπάρχουν). Κοστίζουν αλλά σκεφτείτε ότι θα το αγοράσετε μία φορά και θα το έχετε συνέχεια. Ενδεικτικά μπορείτε να βρείτε μερικά εδώ και εδώ.

*Λαχανικά και Φρούτα

Η πλειονότητα των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουμε, καλλιεργούνται με την βοήθεια χημικών ουσιών και συσκευάζονται ως επί το πλείστον σε πλαστικό. Μπορεί να κάνουν καλό στην υγεία, αλλά τόσο τα φυτοφάρμακα, όσο και οι πλαστικές συσκευασίες επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. Αποφεύγετε να αγοράζετε συσκευασμένα προϊόντα και προτιμήστε τις αρκετές βιολογικές λαϊκές που λειτουργούν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και όχι μόνο. Συζητήστε με τους παραγωγούς και μάθετε για τους τρόπους καλλιέργειας των προϊόντων τους, ακόμα και στις κανονικές λαϊκές υπάρχουν πάγκοι με βιολογικά προϊόντα. Κάντε μια έρευνα και προτιμήστε τα. Εδώ θα βρείτε μία λίστα με τις βιολογικές αγορές κατά περιοχή.

 

*Καθαριότητα Σπιτιού

Η εύκολη και ?απόλυτη? καθαριότητα που υποτίθεται ότι προσφέρουν τα χημικά απορρυπαντικά έχει σοβαρές συνέπειες. Τόσο κατά την παραγωγή τους, όσο και μετά την χρήση τους τα χημικά απορρυπαντικά μολύνουν τους υδάτινους πόρους. Ακόμη όμως και για την δικιά μας υγεία, η χρήση των χημικών απορρυπαντικών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Η μυρωδιά του λεμονιού, για παράδειγμα, στα υγρά πιάτων δημιουργείται συνήθως με τη λεμονίνη (limonene), ουσία ύποπτη για καρκίνο, αρκετά αποσμητικά χώρου μπορεί να περιέχουν παραδιχλωροβενζίνη (paradichlorobenzine), που προκαλεί καρκίνο και ασθένεια του ήπατος και ο ? κατάλογος δεν έχει τέλος. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να περιορίσουμε την χρήση των χημικών αππορυπαντικών στο σπίτι μας και να αγοράζουμε μη τοξικά απορρυπαντικά, φιλικά προς το περιβάλλον. Το ?Αρκάδι? για παράδειγμα, είναι σαπούνι σε νιφάδες και έχει βάση το ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό για τα ρούχα των παιδιών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γενική χρήση. Επίσης, γνωρίζατε ότι το ξύδι χρησιμοποιείται για απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας; Επίσης, για γενική καθαριότητα βάζουμε μισό φλυτζάνι ξίδι και 1/4 φλυτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα νερό. Το διάλυμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, τις αποθέσεις ασβεστίου σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια! Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα γαλλικά οικολογικά καθαριστικά L?arbre vert , τα οποία έχουν έρθει και στην ελληνική αγορά.

 

*Το Γάλα

Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής και άκρως θρεπτικό. Τα σκουπίδια από τις πλαστικές συσκευασίες του όμως ξεπέρασαν τους 100.000 τόνους μόνο στην Αγγλία. Καλό θα ήταν λοιπόν να προτιμούμε τις χάρτινες, ανακυκλώσιμες συσκευασίες γάλακτος. Αν πάλι πρέπει πάση θυσία να πάρουμε γάλα σε πλαστικό μπουκάλι, τότε ας φροντίσουμε να το ανακυκλώσουμε μετά. Επίσης, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε βιολογικό γάλα. Αφενός έχει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από το επεξεργασμένο, αφετέρου οι ζωοτροφές είναι 100% φυσικές.

 

*Σιδέρωμα

Το σίδερωμα καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Ένα κανονικό σίδερο καταναλώνει τουλάχιστον 10 φορές περισσότερη ενέργεια απ?όσο 10 λαμπτήρες των 100 Watt! Αν αναλογιστεί κανείς πόσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν το σίδερο σε καθημερινή βάση, τότε η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται είναι πολύ περισσότερη. Πολλές φορές τα ρούχα μας δεν χρειάζονται σιδέρωμα. Κυρίως αν τα απλώσουμε έτσι ώστε να είναι ?τεντωμένα?. Αν πάλι πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε σίδερο, τότε λάβετε υπόψη σας τα εξής για να γλιτώσετε την υπερβολική κατανάλωση:

·                                 Σιδερώνετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Εσώρουχα, πετσέτες και σεντόνια δεν είναι ανάγκη να σιδερώνονται.

·                                 Μην αφήνετε τα ρούχα σας για πολύ καιρό μέσα στο πλυντήριο. Απλώστε τα αμέσως και τις περισσότερες φορές δεν θα χρειαστούν καν σίδερο!

·                                 Οργανώστε σωστά το σιδέρωμα. Σιδερώστε όλα τα ρούχα μια και έξω. Πρώτα αυτά που χρειάζονται χαμηλή θερμοκρασία, έπειτα αυτά που θέλουν ψηλή. Επίσης, μην ξεκινάτε να σιδερώνετε εφόσον ξέρετε ότι θα διακόψετε κάποια στιγμή.

·                                 Αν χρειαστεί να διακόψετε το σιδέρωμα, σβήστε το σίδερο.

·                                 Αγοράστε καινούργιο σίδερο. Είναι συνήθως καλύτερα και καίνε λιγότερο.

Όπως είδατε, το οικολογικό lifestyle δεν είναι κάτι το σύνθετο ή πολυέξοδο. Όλοι μπορούμε να το εφαρμόσουμε ανεξαρτήτως ηλικίας και ελεύθερου χρόνου κάνοντας κανονικά την ζωή μας και προστατέυοντας παράλληλα -ότι έχει μείνει από- το περιβάλλον. Και ποιος ξέρει, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον η Φύση μας ανταμείψει?

Ανακτήθηκε από: www.euro2day.gr

Σχετικό link: http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/articles/159386/article.aspx?m=46

 

14 απαντήσεις μέχρι τώρα




Λυπούμαστε αλλά δεν επιτρέπεται η προσθήκη σχολίων προς το παρόν.