Το Σεντούκι της Ιστορίας :Η κατάρα των Φαραώ

Έναν αιώνα πριν, στις 4 Νοεμβρίου 1922, το παιδί που είχαν για να τους φέρνει νερό στην ανασκαφή σκόνταψε τυχαία σε μια πέτρα που αποδείχθηκε το πρώτο σκαλοπάτι σκάλας σκαλισμένης πάνω στον βράχο που οδηγούσε σε θύρα καλυμμένης με σοβά λάσπης και επιγραφή σε ιερογλυφικά.
Μέρες αργότερα, ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ έσκαψε ένα μικροσκοπικό άνοιγμα στην επάνω αριστερή γωνία της θύρας, ενώπιον του χρηματοδότη της ανασκαφής Κάρναβον και προσπάθησε να δει με το φως ενός κεριού τι υπήρχε μέσα (φωτο 2).
Ο Κάρναρβον τον ρώτησε: «Μπορείς να δεις τίποτα;» και ο Κάρτερ απάντησε με λέξεις που πέρασαν στην Ιστορία της αρχαιολογίας «Ναι, θαυμαστά πράγματα!», είχε ανακαλύψει τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, ενός από τους 232 Φαραώ, άσημου στην εποχή του που όμως έμελλε να γίνει διάσημος.
Βασίλεψε 10 χρόνια (από τα 8 μέχρι τα 18 του), κούτσαινε γιατί βρέθηκαν 130 βακτηρίες θαμμένες μαζί με άλλα 5.000 αντικείμενα, πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 18 ετών, μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, δολοφονική επίθεση ή ατύχημα. Πιο διάσημος ήταν ο πατέρας του, ο Ακινατόν, ο πρώτος στην παγκόσμια ιστορία που εισήγαγε έστω και για λίγο τον μονοθεισμό, την λατρεία του ενός θεού, μετά τον θάνατο του, το ιερατείο επέβαλε το παλιό καθεστώς του πολυθεϊσμού.
Η περίφημη κατάρα των Φαραώ μάλλον δημιούργημα του συγγραφέα Κόναν Ντόυλ του περίφημου δημιουργού του «Σέρλοκ Χόλμς» που έγραψε ένα άρθρο ισχυριζόμενος ότι η κατάρα σκότωσε τον χρηματοδότη της ανασκαφής (τον Κάρναβον) αφού πράγματι όταν η πρώτη αχτίδα φωτός έμπαινε στον σφραγισμένο τάφο παραβιάζοντας την γαλήνη αιώνων των Φαραώ αυτός ξεψυχούσε στο Νοσοκομείο. Ακολούθησαν και άλλοι θάνατοι, ο τύπος μεγέθυνε τα γεγονότα.
Το 1925, ο φόβος έφτασε στο αποκορύφωμα του, έκπληκτοι οι υπάλληλοι του Βρετανικού Μουσείου είδαν να καταφθάνουν ανώνυμα και να χαρίζονται στο μουσείο εκατοντάδες μικρά και μεγάλα αντικείμενα από την Αρχαία Αίγυπτο που τα διατηρούσαν σε σπίτια και συλλογές, προκειμένου να απαλλαγούν από αυτά. Το 1927, Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούσαν με επιστολή τους στον έφορο του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών που επισκέπτονταν την αίθουσα με τις Αιγυπτιακές μούμιες.
Ο θρύλος δεν έχει λογική βάση, από τους 24 ανθρώπους που εκτέθηκαν στην υποτιθέμενη κατάρα πέθαναν μόνο 6, πολύ λιγότεροι από τους επιζήσαντες και όλοι πάνω από 70 ετών, επομένως ο θάνατός τους δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόωρος. Ο Ντάγκλας Ντέρι που έλυσε με τα χέρια του τις ταινίες της μούμιας του Φαραώ έζησε μέχρι τα 96 του χρόνια!
Ο Κάρτερ πέθανε σε ηλικία 64 ετών, από λέμφωμα, λίγοι άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία του. Παρά το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στη μεγαλύτερη ίσως αρχαιολογική ανακάλυψη της εποχής του, δεν τιμήθηκε ποτέ από το βρετανικό κράτος. «Υπήρχαν υπόνοιες ότι είχε διαρρήξει τον τάφο πριν από τα επίσημα εγκαίνια του και ότι είχε κλέψει αντικείμενα, κοσμήματα κ.α. Φυσικά δεν το παραδέχτηκε ποτέ.
Το επίγραμμα στον τάφο του γράφει:
«Ας ζήσει το πνεύμα σου, να σου στέλνει εκατομμύρια χρόνια, εραστή των Θηβών με τα μάτια σου να ατενίζουν την ευτυχία», παρμένο από επιγραφή σκαλισμένη στο αλαβάστρινο «Κύπελλο των ευχών» του τάφου του Τουταγχαμών.
Δημήτρης Τριάντος

 

 

1

 

 

2

 

 

3

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση