Επίσκεψη στην Α Δημοτικού!

Ιούν 201822

Πλησιάζοντας προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, η περιέργεια των νηπίων για την πρώτη δημοτικού αλλά και η αγωνία των γονέων τους για το αν είναι έτοιμα τα παιδιά τους να κάνουν το μεγάλο αυτό βήμα, βρίσκεται σε κατακόρυφη αύξηση!  “Τι είναι το δημοτικό;”, “πώς θα μάθουν να διαβάζουν;”, “τι βιβλία θα έχουν;” και πολλές άλλες σχετικές απορίες κατέχουν την πρώτη θέση στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Κάθε τέλος της σχολικής χρονιάς λοιπόν, η εγγραφή τους στην Α Δημοτικού συνοδεύεται με ενθουσιασμό (θα πάω στο μεγάλο το σχολείο! σήμερα η μαμά μου πήγε να με γράψει στην πρώτη τάξη! σε ποιο τμήμα θα είσαι; θα είμαστε στην ίδια αίθουσα! και άλλες παρόμοιες δηλώσεις ) αλλά και αρκετή αγωνία. Έτσι αρχίζουν στην  τάξη οι συζητήσεις για την καινούρια τους τάξη που πρόκειται να τα υποδεχτεί σε μερικούς μήνες.

Για το λόγο αυτό κάθε χρόνο φροντίζουμε, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ομαλή Μετάβαση στο Δημοτικό”, να εξοικειωθούν οι μαθητές μας όσο το δυνατόν καλύτερα με την πρώτη τάξη, γνωρίζοντάς την από κοντά. Στο γεγονός αυτό συμβάλλει και η συστέγαση του νηπιαγωγείου μας με το δημοτικό σχολείο, με το οποίο σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς υπάρχει συνεχής αλληλεπίδραση, πράγμα που καθιστά από την αρχή τον χώρο του δημοτικού οικείο για τα νηπιάκια μας!

Για να λυθούν επομένως γρήγορα οι περισσότερες και κυριότερες απορίες τους (τα παιδιά πάντα έχουν αμέτρητες απορίες!), αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε… δυναμικά για την επίσκεψή μας  στην πρώτη τάξη!

Καταγράφουμε τις ερωτήσεις και τις απορίες των νηπίων μας με σκοπό να τις υποβάλουμε στην δασκάλα και στους μαθητές της (και είναι τόσες πολλές…).

Τους παρουσιάζουμε από κοντά για μερικές μέρες τα βιβλία της πρώτης με σκοπό να τα ξεφυλλίσουν με παρέα ανά δύο, τρεις ή και μόνα τους, να δουν εικόνες, λέξεις, παιχνίδια, ιστοριούλες, αριθμούς, ακόμα και να γράψουν επάνω σε αυτά με μολύβι και να σβήσουν με σβήστρα, όπως κάνουν και στην πρώτη!

                 

Και από εκεί και πέρα τα πράγματα οδηγούνται από μόνα τους με τρόπο αυθόρμητο! Εμείς οι νηπιαγωγοί είμαστε δίπλα τους εξηγώντας κάθε απορία τους. Κάποια προσπαθούν να συλλαβίσουν, κάποια διαβάζουν, κάποια γράφουν, κάποια υπολογίζουν γράφοντας αριθμούς, μετρώντας μπαλίτσες χρωματιστές, αντιστοιχίζοντας παίκτες ποδοσφαίρου με μπάλες και φανέλες (εν όψει του Μουντιάλ που βρίσκεται στην επικαιρότητα), κάποια συζητούν με αφορμή μια εικόνα που τους έκανε εντύπωση…

                

Τα παιδιά άφησαν ελεύθερο τον εαυτό τους χωρίς να φοβούνται μήπως κάνουν λάθος ή δεν τα καταφέρουν και φαντάστηκαν πως είναι για λίγο μαθητές της πρώτης! Το αποτέλεσμα: Να μην θέλουν να αφήσουν τα βιβλία! Μερικά νήπια επιθυμούσαν να “γράψουν” όλο το βιβλίο μέχρι το τέλος γιατί στην πορεία ενθουσιάστηκαν!

Έτσι λοιπόν χαρούμενοι και με μεγάλη ανυπομονησία επισκεφθήκαμε και την πρώτη τάξη! Η υποδοχή των δασκάλων και των μαθητών υπήρξε θερμότατη!

Τέθηκαν οι ερωτήσεις των νηπίων και λύθηκαν οι απορίες τους! Μάλιστα παρακολούθησαν για λίγο και το μάθημα εκείνης της ώρας!

             

Στη συνέχεια η δασκάλα παρότρυνε τα νήπια να γράψουν στον πίνακα με τον ειδικό μαρκαδόρο!

                                 

Επίσης διαβάσαμε και τραγουδήσαμε και το αγαπημένο μας “Παπί” (αυτό που είχε χάσει ένα… πι!) το οποίο περιέχεται στο βιβλίο της Γλώσσας:

Δείξαμε στη δασκάλα και στους μαθητές πως κι εμείς μπορούμε να γράφουμε και, μάλιστα, για να μας πιστέψουν, φέραμε να δουν όλοι “το Αλφαβητάρι μας” εισπράτοντας ένα μεγάλο “Μπράβο” από τη δασκάλα και χειροκροτήματα από τα πρωτάκια!!!

  

Και στο τέλος χαρίσαμε στη δασκάλα, την κυρία Γλυκερία, τις ζωγραφιές μας, την ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία και για το χρόνο που διέθεσε για εμάς, αποχαιρετήσαμε και τους μαθητές και αποχωρήσαμε με πολύ μεγάλη απροθυμία για την τάξη μας!

Επιστρέφοντας λοιπόν στην δική μας τάξη, συζητήσαμε για αυτά που ζήσαμε στην τάξη της πρώτης. Τα περισσότερα παιδιά δήλωσαν πως τους αρέσει ενώ ένα με δύο παιδάκια φάνηκαν διστακτικά, με τα οποία και συζητήσαμε έπειτα ιδιαίτερα προσπαθώντας να τα κάνουμε να μας φανερώσουν τις σκέψεις τους ώστε να λύσουμε και σε εκείνα τυχόν απορίες που δεν εξέφρασαν πιο πριν.

Αναμφίβολα είναι ένα μεγάλο και σημαντικό για τη ζωή τους βήμα η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό αλλά συνήθως όλα πάνε καλά στο τέλος!!!

Προς το παρόν ας χαρούμε το καλοκαίρι που είναι μπροστά μας, ανανεώνοντας το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη!!!

 

 

 

 

 

 

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επίσκεψη στην Α Δημοτικού!    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων