Το βιβλίο των συναισθημάτων…

Ιούν 20184

   

Φέτος προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους εαυτούς μας (κατασκευή βιβλίου)…

Ασχοληθήκαμε με τα συναισθήματα, γνωρίσαμε τον εαυτό μας και αποφασίσαμε ότι θα τον αγαπάμε!

Κάθε παιδί είναι μοναδικό… όπως κάθε πλάσμα στη γη άλλωστε…

Η προσωπικότητα του καθενός χτίζεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και σιγά – σιγά αρχίζει να σχηματίζεται ο μοναδικός χαρακτήρας του. Τα στοιχεία που τον συνθέτουν προέρχονται από τις κληρονομικές καταβολές αφενός και αφετέρου από το άμεσο περιβάλλον του, από το σπίτι, από το σχολείο.

ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ είναι να βοηθήσουμε το παιδί να ανακαλύψει τις ικανότητές του και τα ιδιαίτερα ταλέντα του, να τα προσδιορίσει και να ενθαρρυνθεί να τα εξελίξει και να εκτιμήσει τον εαυτό του μέσα από αυτά, χωρίς να αισθάνεται ότι με κάποιον πρέπει να συγκρίνεται πάντα…

  

Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τα παιδιά μας. Έχουν ανάγκη να δείξουμε σεβασμό στα συναισθήματά τους, στις απόψεις τους, στις πράξεις τους, ακούγοντας αυτά που έχουν να μας πουν με πραγματικό ενδιαφέρον..

Το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν τη διαχείριση παιδικών προσωπικοτήτων, πέρα από την παροχή της γνώσης και των κατάλληλων για την ανάπτυξή της ερεθισμάτων, πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τη δυνατότητα και να τα βοηθήσουν, ώστε να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.

  

Μέσα από κατάλληλες δεξιότητες το παιδί ενθαρρύνεται, ώστε να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να τον αγαπήσει, να αισθανθεί σημαντικό και ξεχωριστό, όπως πραγματικά είναι!

Αυτό θα βοηθήσει να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του. Η αυτοεκτίμηση βοηθά τα παιδιά να εστιάζουν στους στόχους τους, να μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους. Τα λάθη είναι για όλους και μέσα από αυτά μαθαίνουμε… Τα παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους, δέχονται τις προκλήσεις και παίρνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, θα εξελιχθούν σε παραγωγικούς και χαρούμενους ενήλικες που θα αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αποδεχτούν και πράγματα που μπορούν να αλλάξουν. Παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση φαίνεται να έχουν λιγότερο άγχος, καλή προσαρμογή, υψηλή δημοτικότητα και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

  

Εμείς φέτος, στο Τμήμα Διευρυμένου Ωραρίου (Ολοήμερο Προαιρετικό), αφιερώσαμε πολύ χρόνο στο να μάθουμε να μιλάμε για τον εαυτό μας και στο πώς αισθανόμαστε και τι πιστεύουμε γι’ αυτόν… Προσπαθήσαμε να γνωρίσουμε καλύτερα το τι ακριβώς είμαστε, τι μας αρέσει, τι μας ενοχλεί. Μάθαμε να μιλάμε για τα συναισθήματά μας και ανακαλύψαμε ότι αυτό μας κάνει καλό!

    

Με αφορμή ένα γεγονός, ένα παραμύθι, μια ιστορία, ένα βίντεο που παρακολουθήσαμε στον Η/Υ, ξεκινούσαμε μια όμορφη συζήτηση κατά την οποία ο καθένας είχε την ευκαιρία να εκφράσει σκέψεις, απόψεις, συναισθήματα, μπαίνοντας αρκετές φορές στη θέση του άλλου, με μοναδικό σκοπό, βέβαια, να βοηθηθεί και να λύσει το πρόβλημά του.

Μπήκαμε στη διαδικασία να προσπαθήσουνε να αναλύσουμε τα στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας, προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας. Μοιραστήκαμε αυτά που μας κάνουν να χαιρόμαστε ή να λυπόμαστε, μας θυμώνουν ή μας φοβίζουν, μιλήσαμε για τους προβληματισμούς μας…

Νήπια και προνήπια, μια πραγματικά δυναμική και ξεχωριστή ομάδα , αποτελούμενη από παιδιά με έντονες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, έδωσαν τα ερεθίσματα για να συζητηθούν ποικίλα θέματα καθώς και την έμπνευση να συγκεντρωθεί το υλικό σε αυτό εδώ το βιβλίο, το οποίο περιέχει τις σκέψεις, τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις αλήθειες των παιδιών. Δικά τους μυστικά, μικρά και μεγάλα, πράγματα που σκέφτονται και είχαν ανάγκη να εξωτερικεύσουν… Με απόλυτη, αξιοθαύμαστη για την ηλικία τους κατανόηση, πως ο καθένας είναι μοναδικός και έχει τη δική του προσωπικότητα και που όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να σέβονται…

       

Αξίζει να σκύψουμε με αγάπη και πραγματικό ενδιαφέρον και να δούμε τι έχουν να μας πουν τα παιδιά μας μέσα από τις ζωγραφιές τους και πάνω από όλα μέσα από τα μάτια και την αλήθεια της ΨΥΧΗΣ τους!!!

από κάτω από: Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το βιβλίο των συναισθημάτων…    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Πρόσφατα σχόλια

Ιστορικό



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων