5ο ΓΕΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα!

5ο Πρόγραμμα (Μαθητική ραδιοφωνική εκπομπή 5ου ΓΕΛ Κέρκυρας)

Παίζει τώρα!

5o προγραμμαEuropeanSchoolRadio

Εκπομπές (mp3)

Spots-trailers

Όλες οι δράσεις μας!

Άρθρα στο ESR

Προφίλ

Συχνές ερωτήσεις

 • Τι είναι το μαθητικό ραδιόφωνο;

Το μαθητικό ραδιόφωνο (EuropeanSchoolRadio) είναι ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο (web radio) που εκπέμπει στην διεύθυνση http://europeanschoolradio.eu/player.php.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, και στόχος είναι μαθητές από σχολεία της Ελλάδας της Κύπρου και της ομογένειας, να εκφράζονται μέσω του ραδιοφώνου.

Οι εκπομπές πρέπει να αφορούν ένα εκπαιδευτικό θέμα (κοινωνικό, πολιτισμικό, αθλητικό κλπ) και μπορεί να είναι προηχογραφημένες ή ζωντανές.

Το πρόγραμμα των εκπομπών μπορείτε να το δείτε εδώ. Σας συμβουλεύουμε να ακούτε εκπομπές άλλων σχολείων ώστε να παίρνετε ιδέες!

Για περισσότερες πληροφορίες για το EuropeanSchoolRadio επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μαθητικού Ραδιοφώνου

 • Τι είναι το «5ο Πρόγραμμα»;

Το σχολείο μας εγκαινίασε το σχολικό έτος 2016-2017, και για πρώτη φορά στο νομό Κέρκυρας, τη μαθητική ραδιοφωνική του εκπομπή, με τίτλο «5ο Πρόγραμμα». Εκφωνητές και ραδιοφωνικοί παραγωγοί είναι αποκλειστικά οι μαθητές! To εγχείριμα στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, και έκτοτε συνεχίζεται με νέες ιδέες και πολύ όρεξη!

 • Κάθε πότε γίνεται έκπομπή;

Όταν είμαστε έτοιμοι! Οι εκπομπές είναι προηχογραφημένες προς το παρόν, αλλά ελπίζουμε στο μέλλον και σε ζωντανές εκπομπές. Συνήθως κάνουμε μια ωριαία εκπομπή τον μήνα, από αρχές Δεκέμβρη μέχρι τέλη Απρίλη κάθε σχολικού έτους. Υπάρχουν όμως και πολλές έκτακτες εκπομπές, ραδιοφωνικά σποτ, μικρές θεματικές εκπομπές διάρκειας 15′, συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό μαθητικού ραδιοφώνου.

 • Τι περιεχόμενο έχουν οι εκπομπές;

Οι εκπομπές πρέπει να διαπραγματεύονται ένα πολιτιστικό, κοινωνικό, παιδαγωγικό θέμα και πρέπει πάντα να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η ραδιοφωνική ομάδα μαζί με τους συντονιστές αποφασίζουμε το θέμα. Μπορεί να έχει σχέση με κάποια παγκόσμια ημέρα, να είναι επίκαιρο ή και όχι. Τη σχολική χρονιά 2016-2017, για παράδειγμα, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα παιδιά πρότειναν να κάνουμε εκπομπή για τον Έρωτα! Για τα Χριστουγεννα κάναμε θεατρικό μέσα από το ραδιόφωνο. Για την παγκόσμια ημέρα κατα των φυλετικών διακρίσεων έγινε αντίστοιχη εκπομπή κλπ

 • Πότε και που μπορεί κανείς να ακούσει τις εκπομπές μας;

Όταν ετοιμάζεται η εκπομπή αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου και στο facebook, η μέρα και ώρα προβολής της. Η εκπομπή μεταδίδεται μέσω web στην πλατφόρμα του EuropeanSchoolRadio εδώ .

 • Ποιοί ακουν τις εκπομπές μας;

Οποιοσδήποτε στον κόσμο! Το μαθητικό ραδιόφωνο εκπέμπει μέσω web, οπότε μπορεί οποιοσδήποτε στον κόσμο να ακούσει την εκπομπή. Οπότε αν έχετε συγγενείς οπουδήποτε στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μην ξεχάσετε να τους ενημερώσετε! Συνήθως ακροατές είναι μαθητές και καθηγητές από άλλα σχολεία της Ελλάδας, όπου ακούν εκπομπές άλλων σχολείων για να «κλέβουν» ιδέες. Μια καλή τακτική είναι να ακούτε και εσείς τις εκπομπές άλλων σχολείων για να παίρνετε ιδέες!

Στο μαθητικό ραδιόφωνο συμμετέχουν πάνω από 100 σχολεία κάθε χρόνο.

 • Υπάρχει επικοινωνία με τους ακροατές, όπως στο πραγματικό ραδιόφωνο;

Ναι! Στην διεύθυνση που εκπέμπει το μαθητικό ραδιόφωνο, υπάρχει η δυνατότητα chat! Όποιος ακροατής επιθυμεί μπορεί να κάνει είσοδο στο chat και να να συνομιλεί με τα μέλη της ομάδας του σχολείου αλλά και με τους άλλους ακροατές. Είναι μια καλή ευκαιρία για γνωριμίες με άλλες ομάδες και ανταλλαγής απόψεων. Καλό είναι όχι μόνο να ακούτε αλλά και να συνομιλείτε με μαθητές άλλων σχολείων κατα τη διάρκεια των εκπομπών τους. Συνήθως ανταποδίδουν την κίνηση και θα ακούν και αυτοί τη δική σας! Έτσι αποκτάτε ακροατές!!

 • Θα έχουμε και καλεσμένους στην εκπομπή;

Εννοείται! Το μαθητικό ραδιόφωνο δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα κανονικό ραδιόφωνο. Αυτό που διαφέρει είναι το μέσο που εκπέμπει (ίντερνετ). Οι καλεσμένοι μπορεί να είναι απόφοιτοι μαθητές του σχολείου , φοιτητές, συμμαθητές του σχολείου ή μαθητές άλλων σχολείων, αλλά και πιο επίσημοι καλεσμένοι (ψυχολόγοι κλπ)

 • Έχασα μια εκπομπή. Μπορώ να την ακούσω ξανά αργότερα;

Όλες οι εκπομπές του σχολείου μας αποθηκεύονται  στο ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ αμέσως μετά αφού παιχτούν και μπορείς να τις ακούσεις όσες φορές θέλεις!  Στην κορυφή της σελίδας θα βρεις συνδέσμους προς όλες τις εκπομπές και τα διαφημιστικά σποτ της εκπομπής μας.

 • Πως προετοιμάζονται οι εκπομπές;

Τα στάδια προετοιμασίας μιας εκπομπής είναι:

-Αποφασίζουμε το θέμα

-Ηχογραφούμε το διαφημιστκό σποτ της εκπομπής (trailer)

-Σχεδιάζουμε την αφίσα της κάθε εκπομπής.

-Συγκεντρώνουμε υλικό σχετικά με την εκπομπή(τραγούδια, και κείμενα)

-Σε κάθε διάλειμμα, όποιο μέλος της ομάδας έχει φέρει κάποιο υλικό, βρίσκει τον συντονιστή του προγράμματος (κ. Φαγογένη) και ηχογραφεί. Η ηχογράφηση γίνεται συνήθως στην αίθουσα προβολών του σχολείου στον ημιόροφο.

-Γίνεται η μίξη κειμένων – μουσικής

Η επικοινωνία μας γίνεται κυρίως στην ομάδα μας στο facebook . Στο σχολείο βρισκόμαστε για την ηχογράφηση.

 • Θα χάνω ώρες από μαθήματα; Θα χρειάζεται να μένω στο σχολείο παραπάνω ώρες;

Όχι! Τίποτα από τα δύο. Όλη η δουλειά γίνεται στα διαλείμματα, ενώ εκμεταλλευόμαστε κενές ώρες, ημιαργίες, εκδρομές κλπ

Η ηχογράφηση γίνεται με φορητή συσκευή ηχογράφησης φωνής (voice recorder) και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μέρος, στην αυλή, σε μια αίθουσα, στο διάδρομο, σε εκδρομή

 • Θα έχω φόρτο εργασίας στο σπίτι;

Όχι! Απαιτείται ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας στο σπίτι ή και στο σχολείο. Μπορείς πολύ εύκολα να αντλήσεις πηγές από το ιντερνετ, σχετικά με το θέμα κάθε εκπομπής. Συνήθως η ομάδα αποτελείται από 20-25 άτομα. Αρκούν 10 γραμμές κειμένου από τον καθένα και η εκπομπή είναι έτοιμη! Τόσο απλά!

Μπορείς την ώρα του διαλείμματος (αλλά όχι του μαθήματος!!) να σκεφτείς κάτι που θα ήθελες να πεις στην εκπομπή.

Μπορείς επίσης να μην ετοιμάσεις απολύτως τίποτα και να αυτοσχεδιάσεις την ώρα της εκπομπής! Ίσως αυτό είναι το καλύτερο, αφού έτσι η εκπομπή θα είναι πιο ζωντανή!

 • Θα χρειαστεί να έρχομαι σχολείο εκτός σχολικού ωραρίου (απογεύματα, Σάββατα);

Όχι! Όπως είπαμε, όλη η δουλειά γίνεται στα διαλείμματα και σε κενές ώρες. Μόνο όταν θα επισκεφθούμε κάποιον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ή συμμετάσχουμε σε κάποια δράση, ενδέχεται η επίσκεψη να γίνει απόγευμα ή Σάββατο. Επίσης σε περίπτωση που κάνουμε ζωντανή εκπομπή και όχι ηχογραφημένη, θα πρέπει υποχρεωτικά να βρεθούμε σε κάποιο χώρο απογευματινές ή βραδυνές ώρες!

 • Θα πάρω κάποιο βαθμό στο τετράμηνο;

Όχι. Το μαθητικό ραδιόφωνο εντάσσεται στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας. Είναι μια εργασία που γίνεται και στηρίζεται καθαρά στο ενδιαφέρον, το μεράκι και την όρεξη των μαθητών και των καθηγητών που συμμετέχουν σε αυτό και που θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό στο σχολείο, και να εκφραστούν μέσα από το ραδιόφωνο!

 • Εκτός από τις εκπομπές, γίνονται άλλες δράσεις;

Ναι! Αυτές περιλαμβάνουν επίσκεψη σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς,  συμμετοχή στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ραδιοφώνου, συμμετοχή σε δράσεις που οργανώνει η διεύθυνση δευτεροβάθμιας. Στο πάνω μέρος της σελίδας θα βρείς συνδέσμους για όλες τις δράσεις μας καθώς και φωτογραφικό υλικό.

 • Υπάρχει συνεργασία με άλλα σχολεία;

Ναι! Η πλατφόρμα του EuropeanSchoolRadio δίνει τη δυνατότητα συνεργατικών εκπομπών με άλλα σχολεία της Ελλάδας. Μαθητές από διαφορετικά σχολεία μπορούν να δουλεύουν πάνω στο ίδιο θέμα και να ετοιμάσουν απο κοινού μια εκπομπή. Είναι μια ωραία ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας με άλλους μαθητές.

 • Γιατί να συμμετάσχω στη ραδιοφωνική ομάδα;

-Θα ζήσεις μια μοναδική εμπειρία που σπάει τη μονοτονία του σχολείου. Είναι γενικά μια εμπειρία που «τα σπάει»!

-Θα γίνεις μέλος μιας ευχάριστης και δημιουργικής παρέας.

-Θα μπεις στη θέση ενός ραδιοφωνικού παραγωγού, θα επιλέξεις τη δική σου μουσική και τα δικά σου κείμενα.

-Θα γνωρίσεις άτομα από άλλα σχολεία και θα ανταλλάξεις απόψεις για τις εκπομπές σας.

-Θα μοιραστείς ιδέες και θα εκφραστείς ελεύθερα με τους συμμαθητές σου αλλά και μαθητές από άλλα σχολεία της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι ιδέες σου και οι μουσικές σου επιλογές θα ακουστούν ουσιαστικά σε κάθε άκρη του πλανήτη!

-Θα επισκεφθείς έναν πραγματικό τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Κέρκυρας και θα γνωρίσεις επαγγελματίες του χώρου. Θα δεις πως γίνεται μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή, και αν είσαι τυχερός θα κάνεις και εσύ τη δική σου!

-Είναι ένας τρόπος να προβάλλεις το σχολείο σου εντός και εκτός Ελλάδας!

-Θα κάνεις στο σχολείο κάτι διαφορετικό, ξεχωριστό και σίγουρα πολύ ευχάριστο!

-Και…που ξέρεις; Μπορεί να ανακαλύψεις το επάγγελμα που σου ταιριάζει!

*

Αν διάβασες όλα τα παραπάνω και τα βρήκες ενδιαφέροντα και θες και εσύ να γίνεις μέλος μια κεφάτης ραδιοφωνικής παρέας, ακολούθησε τα δύο παρακάτω  απλά βήματα:

ΒΗΜΑ 1: Κατέβασε και εκτύπωσε την Υπεύθυνη δήλωση που θα βρεις εδώ  και παρέδοσέ την υπογεγραμμένη από τον κηδεμόνα σου, στους υπεύθυνους καθηγητές του προγράμματος (δες στο τέλος)

ΒΗΜΑ 2: Γράψου στην (κλειστή) ομάδα 5ο Πρόγραμμα. Ραδιοφωνική εκπομπή 5ου ΓΕΛ Κέρκυρας στο facebook

Αυτό ήταν! Καλως ήρθες στο 5ο Πρόγραμμα!!

Α, και μη ξεχάσεις να διαδόσεις το 5ο Πρόγραμμα1 Εκτύπωσε την κάρτα του σταθμού μας και μοίρασέ την στους φίλους σου!!! :

card *

Υπεύθυνοι καθηγητές ραδιοφωνικού προγράμματος

(για το σχολικό έτος 2017-2018)

Βασίλης Φαγογένης (Μαθηματικός) – Συντονιστής του προγράμματος

Μαρία Παπαγιάννη (Φιλόλογος)

Γκουλιάκος Νίκος (Φυσικής Αγωγής)

Αφήστε μια απάντηση

Εικονική περιήγηση


αυλή|τάξη | Θέα | αμφιθέατρο

Επικοινωνία


(κάντε click στην κάρτα του σχολείου μας και εκτυπώστε την!)

5o ΓΕΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ευ. Ναπολέοντος 12, Κέρκυρα,
T.K. 49100
τηλ. 26610 41841
fax: 26610 34413
mail@5lyk-kerkyr.ker.sch.gr

5ο ΓΕΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Φόρμα επικοινωνίας
Σχεδιασμός: Φαγογένης Βασίλης
(Μαθηματικός, 5ο ΓΕΛ Κέρκυρας)
Ιούλιος 2012

Μετάφραση

Αρχείο

Σκακιστική άσκηση

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Σας αρέσει το site του σχολείου μας;

Ψηφίστε εδώ!!

Δείτε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας


Ημερολόγιο

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

RSS Σαν Σήμερα .gr – Πρωτοσέλιδο

 • Το χρονικό των Δεκεμβριανών
  Η πρώτη εμφύλια σύγκρουση στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τη γερμανική κατοχή. Αναμετρήθηκαν στρατιωτικά, με έπαθλο την εξουσία, το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ με τις αντιστασιακές δάφνες της Κατοχής και οι αποδυναμωμένες αστικές δυνάμεις, που χρειάστηκαν τη συνδρομή των Βρετανών για να επικρατήσουν...
 • Το πολυτιμότερο από τα υπάρχοντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
  Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος, έφευγε για την κοσμοϊστορική εκστρατεία του, την παραμονή μοίρασε στους φίλους του όλα τα προσωπικά του αντικείμενα...
 • Ο Πόλεμος των Άστρων
  Επική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας και ένα μυθικό σύμπαν, που δημιούργησε ο σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας στα τέλη του 1970.
 • Frosty the Snowman
  Δημοφιλές χριστουγεννιάτικο τραγούδι, σε μουσική του Τζακ Ρόλινς και στίχους του Στιβ Νέλσον. Κυκλοφόρησε στις 14 Δεκεμβρίου 1950, με τη φωνή του Τζιν Ότρι...
 • Μανώλης Καλομοίρης
  Κορυφαίος έλληνας μουσουργός. Θεωρείται ο δημιουργός της Εθνικής Σχολής, καθώς επιδίωξε να συνθέσει τη λόγια μουσική με την ελληνική ταυτότητα. Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 14 Δεκεμβρίου του 1883...
 • Χανουκά
  Εβραϊκή γιορτή, σε ανάμνηση της επανάκτησης του Ναού του Σολομώντος, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μακκαβαίων εναντίον του ελληνιστικού βασιλείου των Σελευκιδών τον 2ο π.Χ. αιώνα.
 • Πίτερ Ο’ Τουλ
  Σπουδαίος Ιρλανδός ηθοποιός, που απέκτησε διεθνή φήμη, χάρη στην επιτυχημένη ερμηνεία του Τ. Ε. Λόρενς στην κινηματογραφική ταινία του Ντέιβιντ Λιν «Ο Λόρενς της Αραβίας». Πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου του 2013...
 • Μπελούρ Ιγενγκάρ
  Θρυλικός γκουρού, που διέδωσε στη Δύση τη γιόγκα και γοήτευσε με τη διδασκαλία του εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918...
 • Saturday Night Fever
  Ήταν 14 Δεκεμβρίου του 1977 όταν βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία, που έφερε τη ντίσκο και γενικότερα την κουλτούρα του χορού στο προσκήνιο...
 • Ο φοβερός σεισμός του 557 στην Κωνσταντινούπολη
  Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 577, ένας τρομερός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές. Ήταν μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ...
 • Γεώργιος Ιβάνοφ
  Πολωνός πράκτορας των Συμμάχων, που έδρασε στην κατεχόμενη Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1911...

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑTop
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων