Ο Λύραυλος στο 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

| 0 σχόλια

Ο Λύραυλος – Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς – ασχολείται με την έρευνα, την προβολή και ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Βασικός στόχος του Λύραυλου είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη αναβίωση και ορθή προβολή και διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, με την ανακατασκευή των μουσικών οργάνων που ζωντανεύουν τους αρχαίους ήχους.Μέρος αυτής της παγκοσμίως καταξιωμένης προσπάθειας αποτελούν και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Στο σχολείο μας θα έχουμε τη χαρά να τους φιλοξενήσουμε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 και να παρακολουθήσουμε την παρουσίασή τους.

Θα παρακολουθήσουμε μία παρουσίαση ανακατασκευασμένων αρχαίων μουσικών οργάνων μαζί με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων και άλλων αρχαιολογικών πηγών που αποτυπώνουν το ρόλο της Μουσικής στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Τα όργανα που θα παρουσιαστούν είναι απόλυτα λειτουργικά και έχουν κατασκευαστεί επιτυγχάνοντας την μέγιστη δυνατή προσέγγιση στα πρωτότυπα, τόσο στις διαστάσεις όσο και στο σχήμα και φυσικά στα υλικά κατασκευής. Της κατασκευής έχει προηγηθεί εντατική, συστηματική και συνδυαστική μελέτη πλήθους αρχαιολογικών πηγών. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι τα μουσικά αυτά όργανα καλύπτουν ένα χρονολογικό φάσμα είκοσι περίπου αιώνων – από το 1700 π.Χ. έως το 300 μ.Χ.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών, που συμμετέχουν μέσα από τον μουσικό τρόπο προσέγγισης του θέματος. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι μαθητές μας θα ακούσουν ζωντανά μουσικά παραδείγματα, διάφορες εκδοχές παιξίματος όλων των οργάνων – θα τους επιτραπεί ακόμα και να αγγίξουν τα ίδια τα όργανα. Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με την ερμηνεία μερικών από τα σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά έργα.

Τα έξοδα της παράστασης επιβαρύνουν τους μαθητές και ανέρχονται στα 3€ ανά μαθητή.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Λύραυλο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Αφήστε μια απάντηση

Τα απαραίτητα πεδία έχουν σήμανση με *.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων