Νοεμβρίου 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Δίκτυο Μένων- δραστηριότητα

29 Μαΐου 2014 από

 

Στις 13/5/2014 ραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον κ, Ιωάννη Μπούρα διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΙΝΕΡΒΑ και τον κ. Ιωάννη Γεωργόπουλο σχολικό σύμβουλο Οικονομικών  στους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος για την καινοτομία του δικτύου ΜΕΝΩΝ.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν βασικά στοιχεία για τη λειτουργία μιας επιχείρησης και για το πως μπορούν τα ψηφιακά μέσα να βοηθήσουν στην προώθηση και την ανάπτυξη της. Στο τέλος παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για την ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων.

Μικρό δείγμα στο video

 

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

Συμμετοχή του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων στο Q4I

5 Μαΐου 2014 από

q4i

 

Το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων συμμετέχει στο πρόγραμμα Quality for Innovation in European Schools (Q4I).

Στα πλαίσια του Προγράμματος για τη Σχολική Καινοτομία παρέχεται η δυνατότητα σε όσους εκπαιδευτικούς και σχολεία επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα εκπαιδευτικής έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το  Quality for Innovation in European Schools (Q4I).
Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Q4I απευθύνεται σε σχολεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που στοχεύουν στην ανάπτυξη, και τη διάδοση μιας προσέγγισης ποιοτικής ανάπτυξης για αυτά.
Συμμετέχοντας σε αυτό, ανήκουμε στην ομάδα των ελληνικών σχολείων που παίρνει μέρος στην πιλοτική φάση του (συμμετέχουν συνολικά 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία,Ισπανία).

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

Γιάννινα: μέσα από τους μαχαλάδες και τα σοκάκια

27 Απριλίου 2014 από


Πολιτιστικό πρόγραμμα

Σε πρώτη φάση καταγράψαμε τιςς γειτονιές της πόλης μας και τους δρόμους που ο καθένας από αυτούς μπορεί να κρύβει ενδιαφέροντα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία

Μέσα από τις συζητήσεις των μελών της ομάδας προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προγραμματίσαμε επισκέψεις σε αυτές.

Παράλληλα με την αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο υλοποιούμε επισκέψεις για μελέτη πεδίου στην κάθε γειτονιά, όπου μέσα από συνεντεύξεις με τους κατοίκους της περιοχής θα έχουμε την ευκαιρία να συλλέξουμε πολύτιμες γνώσεις.Για την κάθε γειτονιά που επισκεπτόμαστε,  δημιουργούμε τις αντίστοιχες ταινίες χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα ψηφιακής καταγραφής . Οι ταινίες αυτές ανεβαίνουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος.

 

 

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

Αναζητώ Πράττω Οραματίζομαι Ψηφιακά ( Α.Π.Ο.ΨΗ )

27 Απριλίου 2014 από

Ψηφιακή Αφήγηση μαθητών DIGITAL STORY TELLING

Στα πλαίσια αυτού του έργου σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε με τους μαθητές μας μικρές ιστορίες  video, μικρά εκπαιδευτικά σενάρια, που θα σχετίζονται με διάφορους τομείς της κοινωνικής και σχολικής ζωής όπως:

 • Περιβαλλοντικά ζητήματα
 • Ανθρώπινες σχέσεις
 • Κοινωνικά δίκτυα και αλληλεπιδράσεις
 • Τοπική Ιστορία
 • Ευκαιρίες απασχόλησης

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας μέσα ψηφιακής καταγραφής δημιουργούν ταινίες με τις οποίες συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συνδυάζουν τη χρήση νέων τεχνολογιών, με την ενασχόληση σε κοινωνικά ζητήματα έτσι ώστε μέσα από το τελικά παραγόμενο προϊόν να καταθέσουν τη δική τους παιδαγωγική πρόταση.

Μέσα από τη ψηφιακή αφήγηση επιδιώκουμε με τη χρήση κατάλληλων οπτικοακουστικών μέσων να δημιουργήσουμε άλλοτε μέσα από απλές περιγραφές και άλλοτε μέσα από μεταφορές και συμβολισμούς, την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να επικοινωνήσουμε στο εκπαιδευτικό κοινό το μήνυμα της κάθε ψηφιακής ιστορίας.

Το καινοτόμο στοιχείο έχει να κάνει με την αλλαγή ρόλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου οι μαθητές δημιουργώντας τα δικά τους σενάρια, καταθέτουν τη δική τους άποψη και οπτική.

Μικρά παραδείγματα από videos:

 

 

Στα πλαίσια του έργου αυτού συνεργαζόμαστε με το δίκτυο καινοτομίας Μένων και το CICERO Learning ( http://cicero-movie.edu.helsinki.fi)  εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι στα πλαίσια του προγράμματος BOUNDLESS CLASSROOM. Στη προσπάθεια μας αυτή έχουμε σχολεία- συνεργάτες από τη Φινλανδία και την Ισπανία και έχουμε ήδη αναπτύξει διαδικτυακή συνεργασία μαζί τους καθώς και με το Λύκειο Ελεούσας Ιωαννίνων.

 

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

Επίσκεψη στο Μοναστήρι και στο Κρούσεβο

27 Απριλίου 2014 από

Στις 12 και 13 Απριλίου καθηγητές, μαθητές  γονείς μαθητών και στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την γειτονική χώρα της Π.Γ.Δ.Μ. (F.Y.R.O.M.) και συγκεκριμένα τις πόλεις του Μοναστηρίου(Bitola) και του Κρουσόβου (Krucevo).

Πέρα από τον εκδρομικό, περιηγητικό χαρακτήρα η επίσκεψή μας  αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το αδελφοποιημένο με το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Γυμνάσιο Κρουσόβου, να επικοινωνήσουμε με τους  εκπαιδευτικούς και μαθητές  και να σχεδιάσουμε κοινά μελλοντικά βήματα στα πλαίσια συνεργατικών δράσεων.

Επισκεφθήκαμε την βλάχικη κοινότητα του Κρουσόβου  και ενημερωθήκαμε  για ζητήματα που τους αφορούν

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από την αιγίδα της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτυωνίας, που μέσω του προέδρου της κ. Μιχάλη Μαγειρία  και του μέλους του ΔΣ της από το Κρούσοβο κ. Βασίλη Αμπατζή μας παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια και εξυπηρέτηση.

Μικρές εικόνες στα video που ακολουθούν

 

 

 

 

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

Κινηματογραφικό σεμινάριο για τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων

11 Απριλίου 2014 από

 

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση διοργάνωσαν φέτος ένα πρόγραμμα κινηματογραφικού σεμιναρίου για μαθητές στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκμάθησης της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής, μέσα από την παραγωγή δυο ταινιών μικρού μήκους (μιας μυθοπλασίας και ενός ντοκιμαντέρ), σε σενάριο και παραγωγή των ίδιων των μαθητών.

Αναλυτικότερα σε αυτό σεμινάριο ασχοληθήκαμε με τα εξής:

 • Παρουσιάστηκε από κάθε ένα από τους συμμετέχοντες μαθητές μια ιδέα για τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ
 • Επιλέχθηκε από τους μαθητές ι ιδέα που θα υλοποιηθεί
 • Γράφηκαν τα σενάρια
 • Πραγματοποιήθηκε ο χωρισμός σε ομάδες και η ανάληψη ρόλων
 • Τεχνικά εργαστήρια
 • Εύρεση ηθοποιών και πρόβες
 • Γυρίσματα
 • Μοντάζ

Από τις 5 του Μάρτη μέχρι και τις 4 Απριλίου, είχαμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο σχολείο μας τον Παναγιώτη Κράββαρη, έναν αξιόλογο  κινηματογραφιστή που είχε αναλάβει το συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και τους συνεργάτες του το Λευτέρη το Καμπαλώνη και το Νίκο το Γαβαλά. Θερμά τους ευχαριστούμε όλους, καθώς και τους συνεργάτες που δεν μπόρεσαν να έρθουν στα Ιωάννινα ,για τη δυνατότητα που μας έδωσαν να προσεγγίσουμε το μαγικό χώρο του κινηματογράφου.

Στο πρώτο video που ακολουθεί ένα μικρό δείγμα από τα μαθήματα και τα γυρίσματα.

 

Και στο επόμενο video παρακολουθείστε μια εικόνα από την παρουσίαση των ταινιών στις 4/4/2014 στο σχολείο

 

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

ACSTAC 2014

11 Απριλίου 2014 από

Συνεχίζεται η αναφορά σε επιτυχίες των Δημοσίων Σχολείων των Ιωαννίνων στο 4ο Διεθνές Μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC 2014. Για 3η συνεχή χρονιά το 5οΓυμνάσιο Ιωαννίνων συμμετείχε στο διεθνές μαθητικό συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (ACSTAC 2014). Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, την τρέχουσα σχολική χρονιά προτάχθηκε η ανάδειξη συνεργασιών με άλλα δημόσια σχολεία του νομού.  Οι συμμετοχές  στις οποίες συμμετείχε το σχολείο έχουν ως εξής:

acstac5 

Η συνεργαζόμενη ομάδα, από τα 1ο  ΓΕΛ, 7ο  ΓΕΛ, τη Ζωσιμαία Σχολή και το 5ο  Γυμνάσιο υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Τζίμα Αναστασίας και Κονετά Δημήτρη βραβεύτηκε ως η επιστημονική εργασία με την πληρέστερη διαθεματική προσέγγιση στον τομέα της Βιολογίας σε συνδυασμό με τις ανθρωπιστικές επιστήμες.( «ΒΙΟΣ: Βλαστοκύτταρα – ΗθΙκοί και θρησκευτικΟί προβληματιΣμοί«, )

Το 5ο Γυμνάσιο συμμετείχε επίσης με εργασία των μαθητριών: Ηλιάνα Ζιώρη, Ιωάννα Κόκκα, Μυρτώ Κολιού, Ευαγγελία Πανούτσου και Ιωάννα Τσουμάνη,  υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Τζίμα Αναστασίας και Κονετά Δημήτρη παρουσίασαν την εργασία με τίτλο «Εθιστικές ουσίες και εφηβεία. Ζήτημα στατιστικής; βιολογίας; χημείας; φυσικής; ή … κοινωνικών συνθηκών και ψυχολογικής ωριμότητας;» .

Οι μαθητές της Β΄ Τάξης του 5ου Γυμνασίου Ντέμος Σπύρος, Ντούλες Γιώργος, Σιαμαντά Μάρα, Συγκούνας Ιωάννης, Τσιάβου Χριστίνα παρουσίασαν την ταινία μικρού μήκους «Μαγικό Σχολείο» όπου σε δικό τους σενάριο οι φιλόσοφοι Lock και Πλάτωνας παρουσιάζουν τις  αντιλήψεις τους προς μια άλλη όψη της εκπαίδευσης βοηθώντας τους μαθητές να αναπτύξουν τις δικές τους προσδοκίες προς άλλες συνθήκες μάθησης. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί και μέρος των αποτελεσμάτων πολιτιστικού προγράμματος το οποίο υλοποιείται παράλληλα στο 5ο Γυμνάσιο  στο Λύκειο Πεδινής και στο ΓΕΛ Ελεούσας.acstac2

 

actsac8

Αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί οι προηγούμενες, βραβευμένες, συμμετοχές του 5ου Γυμνασίου Ιωαννίνων στο συνέδριο υπήρξαν η αφόρμηση για τη συνεργασία περισσοτέρων σχολείων της πόλης μας τόσο με παρουσιάσεις αξιόλογων επιστημονικών εργασιών όσο και με συμμετοχή σε επιτροπές αξιολόγησης.  Ελπίζουμε ότι και η φετινή συμμετοχή θα λειτουργήσει καταλυτικά εκ νέου για μελλοντικές συνεργατικές διασχολικές δράσεις.

acstac7

 

acstac3

 

acstac4

acstac6

 

acstac1

 

 

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

Το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων στο γήπεδο

11 Απριλίου 2014 από

PAS1

Στις 27/3/2014, μαθητές και καθηγητές του σχολείου προσκεκλημένοι της Π.Α.Ε. ΠΑΣ Γιάννινα παρακολούθησαν τον αγώνα της τοπικής μας ομάδας με τον Πανθρακικό. Φιλοξενηθήκαμε στην παλιά σκεπαστή στη Θύρα 9Β και ευχαριστούμε την ΠΑΕ για την προσφορά της.

 

PAS2

 

 

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

O Στέλιος Πελασγός στο 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων

11 Απριλίου 2014 από

pelasgosΤην Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, επισκέφθηκε το σχολείο μας ο κ. Στέλιος Πελασγός και μέσα από τις αφηγήσεις των παραμυθιών που έκανε στους μαθητές του σχολείου,  τους έδειξε πως μπορούν να αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις αδυναμίες.

 

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

Γιατροί της καρδιάς στο 5ο Γυμνάσιο

8 Απριλίου 2014 από

«Οι Γιατροί της καρδίας» στις 18 Μαρτίου επισκέφθηκαν το σχολείο μας  για ενημέρωση μαθητών/τριων σχετικά με τις ανθρωπιστικές τους  δραστηριότητες και για ευαισθητοποίηση τους σε θέματα εθελοντισμού και συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους  μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπαρξης.

Η ενημέρωση περιλάμβανε παρουσίαση από την Αντιπρόεδρο των «Γιατρών Καρδιάς» κ. Σωτηρίου, προβολή κάποιου VIDEO με εικόνες από τις δραστηριότητές των «Γιατρών της καρδίας» και συζήτηση με τα παιδιά.

Περισσότερες πληροφορίες για τους γιατρούς τη καρδιάς  http://www.heartdoctors.gr

 

DSC01326

 

 

DSC01333

 

DSC01339

DSC01335

 

DSC01336

 

 

Κατηγορία sxoleio | 0 σχόλια »

« Προηγούμενες καταχωρήσεις