“Είμαστε ασφαλείς στο Διαδίκτυο ??????”

0

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 7o Τεύχος 2017-18 | , στις 22-03-2018

του μαθητή Τσίλη Νικόλαου (Β4)

21ος Αιώνας. Βρισκόμαστε στην εποχή που η καθημερινή ζωή ενός φυσιολογικού, για την εποχή, ανθρώπου περιλαμβάνει χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και του διαδικτύου. Η καθημερινή ζωή για έναν έφηβο, τώρα πια, προϋποθέτει την χρήση του κινητού και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός αυτό βέβαια, έχει δημιουργήσει αρκετούς κινδύνους. Το πιο διαδεδομένο και αναπτυσσόμενο πρόβλημα είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός ή στην αγγλική του μορφή «CYBERBULLYING». Αρκετά παιδιά είναι θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού, είτε γιατί δεν είχαν κατάλληλη ενημέρωση από κάποιον είτε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων όπως να μην έχεις κάποιον για παρέα. Όλα αυτά σε συνδυασμό ότι αρκετοί στο λογαριασμό τους στα social media αναφέρουν αναλυτικές πληροφορίες για τον εαυτό τους όπως την διεύθυνσή τους, τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου και συνεχή αναμετάδοση της μέρας τους, των δραστηριοτήτων τους και αρκετές φορές των συναισθημάτων τους, δίνει την ευκαιρία σε άγνωστους  ή σε παιδιά που πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο να γνωρίσουν τα πάντα για εκείνα και να προσπαθήσουν να τα απειλήσουν, να τα ταπεινώσουν και ακόμα να τα παρενοχλήσουν με επαναλαμβανόμενο τρόπο μέσω της χρήσης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Μια μορφή CyberBullying είναι όταν άγνωστοι  επικοινωνούν μαζί τους μέσω γραπτών μηνυμάτων ώστε να τους συμπαρασταθούν στα προβλήματα που έχουν. Οι γνωστοί, άγνωστοι οι οποίοι έχουν αντλήσει πληροφορίες για τα παιδιά, έρχονται σε επαφή. Οι συζητήσεις που ανοίγουν μαζί τους είναι καλά μελετημένες. Αρχίζουν να στήνουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους επειδή «τυχαίνει» και έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα και τα ίδια γούστα. Στη συνέχεια, ξέροντας την ψυχική τους κατάσταση από τις δημοσιεύσεις τους στα social media, τους ρωτάνε ποιο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Τα παιδία νομίζουν ότι βρήκαν κάποιον στον οποίο μπορούνε να βασιστούνε και ξεκινάνε να ανοίγονται όλο και πιο πολύ προς αυτόν. Στο τέλος, επειδή υπάρχει μια άριστη σχέση μεταξύ τους αρχίζει η ανταλλαγή φωτογραφιών και ευαίσθητων πληροφοριών. Το αποτέλεσμα, οι «ΓΝΩΣΤΟΙ» τώρα πια να τα εκβιάζουν, ζητώντας χρήματα, ώστε να μην στείλουν τα μυστικά και τις φωτογραφίες τους στο σχολείο και στους συμμαθητές τους ή να μην τα ανεβάσουν στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, ελάχιστα παιδιά ενημερώνουν τους γονείς τους για το πρόβλημά τους, τα υπόλοιπα είτε πληρώνουν τα λύτρα, νομίζοντας ότι θα τα διαγράψουν, κάτι το οποίο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα διότι συνεχίζουν να ζητάνε όλο και περισσότερα χρήματα. Στην χειρότερη περίπτωση δίνουν τέλος στην ζωή τους, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τον δημόσιο εξευτελισμό.

 

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν πάρει κάποιες προφυλάξεις όπως:

  • ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΜΟΝΟ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.
  • ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ.
  • ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥΣ.
  • ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΥΚΟΛΟΥΣ
  • ΣΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΠΩΣ: ΤΗΛΕΦΩΝΟ,ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ,ΣΧΟΛΕΙΟ,ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ,ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ,ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΝΑΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΟΥ.
  • ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΣΥΖΥΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ.

Σε περίπτωση που κάποιος μας στείλει μήνυμα με απειλητικό περιεχόμενο ή μας εκβιάζει πρέπει αμέσως να ειδοποιήσουμε τους γονείς μας και να απευθυνθούμε για βοήθεια ή στην Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (210 600 7686) ή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων (www.dpa.gr) ή καλύτερα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού  Εγκλήματος (11888)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση