“Κοινωνικός Ρατσισμός”

1

Συγγραφέας: 5gymgala | Κατηγορία 2ο Τεύχος 2012-13, Αρθρα | , στις 19-11-2012

των μαθητριών  Αυγερινού Δώρα (Γ1) και Δήμα Εύα (Γ1)


 


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι ο ρατσισμός ; Παρόλο που το συναντάμε καθημερινά ελάχιστοι από μας αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι και  γιατί μας έχει επηρεάσει όλους μας  σε μεγάλο βαθμό . Ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα ακόμα και σήμερα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους, δίνοντας την ευκαιρία στους “ανώτερους” να κατακρίνουν και να χλευάζουν ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουν κοινά.

 

Ο σύγχρονος ρατσισμός συνήθως διακρίνεται σε φυλετικό που αφορά τη διάκριση μεταξύ φυλών, δηλαδή η διαφορά των ανθρώπων στο χρώμα, τη γλώσσα καθώς τα οικονομικά προνόμια της κάθε χωράς. Επιπλέον, αυτή η κατηγορία ρατσισμού συναντάται κυρίως σε άτομα με στερεότυπα και μεγάλη πατριωτική αγάπη σε σημείο που να βλάπτει κάποιους ανθρώπους.

 

Όσο για τον κοινωνικό ρατσισμό, στρέφεται εναντίον αδύνατων κοινωνικών ομάδων, που διαφέρουν από τους άλλους ανθρώπους ως προς τον τρόπο ζωής, ως προς το θρήσκευμα, τις αντιλήψεις τους, τις ερωτικές επιλογές τους και το φύλο τους. Κάτι τέτοιες ομάδες αποτελούν οι συνάνθρωποι από άλλες θρησκείες, ναρκομανείς, άνεργοι, μετανάστες, τσιγγάνοι καθώς και οι άνθρωποι με περισσότερα κιλά από τα κανονικά.

 

Τα αίτια του ρατσισμού είναι σχετικά γνωστά στους περισσότερους από εμάς. Η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας και η πνευματική φτώχεια είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια του φαινομένου αυτού. Αυτό οφείλεται στους ανθρώπους που δεν έχουν μάθει  τη σημασία της ισότητας, της αλληλεγγύης ,της δικαιοσύνης και του σεβασμού, άρα για  αυτούς τους ”παλιομοδίτικους ανθρώπους” ο ρατσισμός φαίνεται παιχνιδάκι. Επιπλέον, δημιουργούν την αίσθηση της υπεροχής και την επιθυμία της κυριαρχίας έναντι των άλλων συνανθρώπων.

 

Τα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν άλλο ένα αίτιο στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Για παράδειγμα, μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα καθώς και Έλληνες που μεταναστεύουν σε άλλες χώρες τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζούνε δραματικές καταστάσεις λόγω της οικονομικής κρίσης κατά πρώτο λόγο . Δεν είναι όμως μόνο η χώρα μας που δέχεται τον οικονομικό ρατσισμό καθώς χώρες σαν την Αλβανία, το Πακιστάν, την Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία που αποτελούν το 80% των μεταναστών στην Ελλάδα, καθημερινά δέχονται αρκετό μίσος.

 

Αφού ο ρατσισμός αποτελεί ένα πρόβλημα, σαφώς θα έχει και τις επιπτώσεις του. Αρχικά, μια σημαντική επίπτωση που μπορεί να έχει η κάθε κατηγορία ρατσισμού είναι η απομόνωση του ανθρώπου που δέχεται το ρατσισμό. Ένας άνθρωπος ο οποίος πέφτει θύμα κοροϊδίας και μίσους από άλλους ανθρώπους με διαφορετικά “πιστεύω” από αυτόν, οδηγείται στην κατάθλιψη, την απομόνωση, την εσωτερική συναισθηματική “καταστροφή” και ίσως και το θάνατο.

 

Επιπλέον, άλλη μια  επίπτωση ρατσισμού αποτελεί η καταπάτηση των δικαιωμάτων, καθώς κανένας από εμάς δεν αξίζει να δέχεται και ούτε να ”δίνει” μίσος.

 

Τέλος, ένα συχνό και πολύ δυσάρεστο φαινόμενο είναι οι εκδηλώσεις βίας από τους ρατσιστές. Ο εθνικισμός, ο οποίος είναι επίσης μορφή ρατσισμού, μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε πολεμικές συγκρούσεις.

 

 

Σίγουρα θα  αναρωτιέστε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό και πώς να τον εμποδίσουμε. Κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση του  ρατσισμού θα ήταν η αφιέρωση κάποιων μαθημάτων στον τομέα του ρατσισμού και κυρίως στις επιπτώσεις του. Έτσι, οι έφηβοι θα μπορούν να αναγνωρίσουν τα λάθη των προγόνων τους. Αυτά τα μαθήματα, δεν πρέπει να γίνονται μόνο στο σχολείο, καθώς και η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει, αφού η διαμόρφωση χαρακτήρα του παιδιού συσχετίζεται με την οικογενειακή συνεννόηση. Επιπλέον, οι ίδιοι οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα ρατσισμού πρέπει να απευθύνονται σε ειδικούς τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση και να καλυτερεύσουν τη ζωή τους. Κυρίως, όμως, αυτοί οι άνθρωποι αρχικά πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο πλέον γι’ αυτούς καθώς η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και η διαφορετικότητά τους, έχουν επιφέρει την κακή ψυχολογική τους κατάσταση.

 

 


(1)

  • Ο/Η Ελένη λέει:

    Την εικονογράφηση ποιος την επιμελήθηκε; Με ενθουσίασε::::
    Ελένη

  • Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση