ΈΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2019-2020

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Τετάρτη, 11-9-2019 σας περιμένουμε κοντά μας για να ξεκινήσει μια καινούρια παραγωγική σχολική χρονιά, μια διαδρομή γεμάτη προκλήσεις κι επιτυχίες.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Μια δημιουργική σχολική χρονιά έφτασε με επιτυχία στο τέλος της. Μετά από πολλή δουλειά ήρθε η ώρα της ξεκούρασης, της ανεμελιάς, των διακοπών και των παιχνιδιών στην παραλία…

Ευχόμαστε καλές διακοπές στους μαθητές μας, στους γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας, στο Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων, στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς…

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018-2019

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Αγαπητέ γονέα/ κηδεμόνα,

 Η σχολική χρονιά τελειώνει και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είναι στην ευχάριστη θέση να απαριθμήσει τις δράσεις του  και γι’ αυτήν τη χρονιά.

 • Με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς ο σύλλογος μοίρασε χειροποίητα σπιτικά μπισκότα σε σχήμα πολύχρωμων μολυβιών σε όλους τους μαθητές.
 • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον κήπο, καθώς τοποθετήθηκε και το αυτόματο πότισμα.
 • Ολοκληρώθηκε η διόρθωση του υπόστεγου – σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων του γειτονικού 3ου δημοτικού σχολείου-, που οδηγεί από το σχολείο προς το κυλικείο, καθώς ήταν μεγάλο το πρόβλημα ιδιαίτερα σε περίπτωση βροχής.
 • Μοιράστηκαν συμβολικά χριστουγεννιάτικα δωράκια και χειροποίητα μπισκότα σε όλους τους μαθητές λίγο πριν την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ενώ υπήρξε και ένας μικρός χριστουγεννιάτικος μπουφές και προσφορά τσαγιού μετά το πέρας της χριστουγεννιάτικης γιορτής που πραγματοποιήθηκε από την Α’ και Β’ τάξη. Επίσης, τα δώρα στα παιδιά μοίρασε ο γνωστός παραμυθάς (Νίκος Μειντανής) ντυμένος φυσικά Αη Βασίλης. Επιπλέον, ανανεώσαμε κάποια χριστουγεννιάτικα στολίδια και αγοράσαμε ένα καινούριο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
 • Η καινούρια χρονιά συνεχίστηκε με την κοπή βασιλόπιτας σε κάθε τάξη ξεχωριστά και φυσικά προσφορά δώρου στον/στην τυχερό/ή.
 • Ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία η διοργάνωση του αποκριάτικου χορού που φέτος  έγινε σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα  στην αίθουσα ΒΕΡΓΙΝΑ στο Φαληράκι . Στην εκδήλωση υπήρχε και πλούσια λαχειαγορά (130 δώρα), τα περισσότερα από τα οποία συγκέντρωσαν μέλη του συλλόγου γονέων, ενώ συνεισέφεραν και κάποιοι γονείς.
 • Προσφορά ευχετήριων καρτών με αφορμή την γιορτή των τριών Ιεραρχών (προστάτες της Παιδείας) στους μαθητές της Α’τάξης, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν μοιραστεί παρόμοιες καρτούλες σε όλους τους μαθητές.
 • Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η φωτογράφηση όλων των μαθητών ( ατομικές και ομαδικές με την τάξη τους) από την εταιρεία ΦΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗ.
 • Αγορά 12 μεγάλων αντισηπτικών χεριών, ένα για κάθε τάξη, γνωστής φαρμακευτικής εταιρίας κατά την περίοδο της έξαρσης της εποχικής γρίπης.
 • Προσφορά σε κάθε μαθητή μιας πλαστικοποιημένης καρτούλας με ευχές με αφορμή την διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
 • Αγορά φουλαριών και γραβατών για τους μαθητές του σχολείου μας που θα έπαιρναν μέρος στις παρελάσεις για τις επετείους της 7ης Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου. Τα παραπάνω αξεσουάρ θα παραμείνουν στην γκαρνταρόμπα του σχολείου μας για μελλοντική χρήση και από άλλους μαθητές στις παρελάσεις.
 • Προσφορά χυμών και κερασμάτων στους μαθητές κάθε φορά που εκκλησιάστηκαν και μετά από κάθε πραγματοποίησης γιορτής από κάθε τάξη στο θεατράκι του σχολείου μας, για τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην γιορτή ( με αφορμή την γιορτή για την 7η Μαρτίου, 25η Μαρτίου).
 • Πληρωμή του αεροπορικού εισητηρίου για την επίσκεψη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, κ. Παπαθεοδώρου στο σχολείο μας στις 05.04.19. Επίσης, αγορά και κλήρωση σε κάθε τάξη ενός βιβλίου του παραπάνω συγγραφέα κατά την ίδια μέρα της επίσκεψής του στο σχολείο μας, καθώς επίσης και αγορά ενός συμβολικού δώρου ( πένα), που προσέφερε ο σύλλογος γονέων στον κ. Παπαθεοδώρου.

-Πραγματοποίηση της  μεγάλης φιλανθρωπικής εκδήλωσης στο γήπεδο ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ στις 07.04.19 στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος   ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ, προκειμένου να βοηθήσουμε δυο μικρά παιδιά, τον Γιώργο και την Ελευθερία, που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Το ποσό που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σε συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος από χορηγίες και πώληση εισητηρίων, ανήλθε στο ποσό των 11.126 ευρώ, που ισομοιράστηκε και κατατέθηκε στους λογαριασμούς των γονέων των δυο μικρών παιδιών.

-Προσφορά ευχετήριων καρτών με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα και την γιορτή της μητέρας στις 12.05.19.

– Αγορά 16 σετ αθλητικών ενδυμασιών για τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης που πήραν μέρος σε αγώνες στις 15.05.19. Οι παραπάνω στολές θα παραμείνουν στην γκαρνταρόμπα του σχολείου μας για μελλοντική χρήση και από άλλους μαθητές.

– Επίσης, θα γίνει βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν σε διάφορους διαγωνισμούς κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά και προσφορά δώρου σε κάθε έναν απ’ αυτούς κατά την γιορτή λήξης του σχολικού έτους. Επίσης, θα μοιραστούν αναμνηστικά με ημερομηνία συνάντησης στους μαθητές-αποφοίτους του σχολείου μας, της Στ τάξης, καθώς και προσφορά μπαλονιών. Τέλος, η χρονιά θα κλείσει με προσφορά παγωτού σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας.

Και ενώ η χρονιά τελειώνει, δεν τελειώνουν μαζί της και οι δράσεις του συλλόγου, καθώς έχουμε έρθει σε επαφή με 2 μοδίστρες και με όποια καταλήξουμε να συνεργαστούμε – όποια μας δώσει καλύτερη προσφορά- θα ετοιμάσει μέσα στο καλοκαίρι κάποιες παραδοσιακές στολές που θα μείνουν φυσικά στη γκαρνταρόμπα του σχολείου μας. Έτσι, δε θα χρειάζεται οι δάσκαλοι να ψάχνουν να βρουν στολές από άλλα σχολεία για τους μαθητές μας κατά την προετοιμασία των σχολικών εορτών για τις εθνικές μας επετείους.( 28η Οκτωβρίου, 7η Μαρτίου, 25η Μαρτίου).

Επίσης, είμαστε στην διαδικασία να αγοράσουμε ή να δώσουμε σε κάποιον μαραγκό να κατασκευάσει 2 υπαίθρια ξύλινα τραπέζια για πικ νικ, προκειμένου να κάθονται τα παιδιά και να παίρνουν το κολατσιό τους. Και αυτά, θέλουμε να τα έχουμε έτοιμα πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς

                                                                                                                                                                                     

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ BRAVO SCHOOLS 2019 ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Ο Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης ΑνάπτυξηςBravo Schools 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία με τη συμμετοχή  294 σχολείων που με 738 σχολικές προσεγγίσεις κατέγραψαν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες που κινητοποιήθηκαν και οι οποίοι συμμετείχαν στην ανοιχτή ψηφοφορία με 32.256 ψήφους συνολικά, «ακούγοντας» τα μηνύματα των παιδιών μας και ανταποκρινόμενοι σε αυτά.

Με τη συμμετοχή  μας στο Bravo Schools, το σχολείο μας εντάχθηκε στο ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 17 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ του ΟΗΕ(in action SGDs Schools Club) και γίναμε μέρος ενός παγκόσμιου Δικτύου Σχολείων!

​Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί – πρέσβεις: Παπαζαχαρίου Ειρήνη Ανθή, Κυρίτση Ελισάβετ, Βουλγαρίδης Στέφανος, Κόγκα Ανθή, Σαβίγκου Μαριάνθη με τα τμήματα Β1, Δ2, Ε1 και Στ του 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου.

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/bravo-schools-results

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Bravo Schools 2019

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός 
για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους
(με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (198746/Δ7)

Το σχολείο μας, με τους μαθητές των Β1, Δ2, Ε1 και Στ, συμμετέχει στο Bravo Schools τον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους, στον οποίο καταγράφονται οι προτάσεις των μαθητών για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!
Συμμετέχει στο διαγωνισμό «Bravo Schools» με ένα Σχέδια Μαθήματος με τίτλο: «Σχολείο πολιτών: Γιατί με ένα θέλω όλα τα μπορώ». Από την προεπισκόπηση μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα. Θα θέλαμε, αν μπορείτε να μας υποστηρίζατε με την ψήφο σας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ψηφίστε ΕΔΩ

https://bravo.sustainablegreece2020.com/gr/voting-by-school/5-ds-polews-rodoy.534.html

Διάρκεια ψηφοφορίας από 20/5 έως 30/5

Σας ευχαριστούμε!

Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του προγράμματος:
1.Παπαζαχαρίου Ειρήνη Ανθή, 2.Κυρίτση Ελισάβετ, 3.Βουλγαρίδης Στέφανος, 4.Κόγκα Ανθή, 5.Σαβίγκου Μαριάνθη

 

 

ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΗ- ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

 

Οι μαθητές του Β1 του σχολείου μας είχαν την τύχη να γνωρίσουν την κεραμική παράδοση της χώρας τους μελετώντας τη μουσειοσκευή του Μουσείου Νεότερης Κεραμικής.

Η μουσειοσκευή σχεδιάστηκε με ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με σκοπό τη διακίνησή της σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών τόσο της νησιωτικής όσο και της υπόλοιπης περιφέρειας. Το βαλιτσάκι περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά κεραμικά αντικείμενα σε σμίκρυνση, εγχειρίδια για τη νεώτερη παραδοσιακή κεραμική, ψηφιακό δίσκο με αναφορές σε παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής αγγείων, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παζλ, οδηγίες αξιοποίησης του υλικού κ.ά.

Με το εκπαιδευτικό υλικό που περιέχει, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με βασικές πτυχές της νεώτερης παραδοσιακής κεραμικής του τόπου μας.

ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΌ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

 

Η μετάβαση των νηπίων από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο θεωρείται μια εξαιρετικά κρίσιμη εμπειρία στη ζωή του παιδιού επειδή θέτει τις βάσεις της μετέπειτα σχολικής του πορείας. Η ομαλή του μετάβαση δεν αποβλέπει μόνο στην ακαδημαϊκή επιτυχία του μαθητή αλλά πρωτίστως στη καλλιέργεια συναισθημάτων κοινωνικής και συναισθηματικής επάρκειας. Είναι σημαντικό λοιπόν η μετάβαση να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους να έχουν μια θετική άποψη για το σχολείο και ιδιαίτερα τα παιδιά να έχουν την αίσθηση ότι είναι επαρκείς ως μαθητές.

Έτσι, λοιπόν, η προετοιμασία των νηπίων για τη νέα πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν από το Σεπτέμβριο είναι απαραίτητη για την ομαλή μετάβαση. Για το σκοπό αυτό οργανώσαμε, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 πραγματοποιήσαμε δραστηριότητες σχετικές με το θέμα και υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας, στο Β1 τα νήπια του 6ου ΝΓ Πόλεως Ρόδου συστεγαζόμενου νηπιαγωγείου.
Οι μαθητές του Β1 υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά στην τάξη τους για την υλοποίηση δράσεων με θέμα την «Ομαλή Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο». Οι μικροί μαθητές γνώρισαν τους χώρους του σχολείου καθώς το νηπιαγωγείο συστεγάζεται με το δημοτικό.

Αρχικά τα νήπια καλωσόρισαν ζεστά η δασκάλα της τάξης και οι μαθητές του Β1. Μπήκαν στην Β1΄ τάξη και η κ. Ειρήνη με τη νηπιαγωγό τους κ. Σουζάνα τους μίλησαν λίγο για το τι θα μάθουν στην πρώτη δημοτικού. Στη συνέχεια οι μαθητές της Β1 τάξη τους μίλησαν για τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις δυο βαθμίδες. Έπειτα, ξεφύλλισαν τα βιβλία της πρώτης τάξης, συμπλήρωσαν ένα φυλλάδιο με μια απλή άσκηση γλώσσας και μαθηματικών και όλοι μαζί παρακολούθησαν  ένα βίντεο εκπαιδευτικού χαρακτήρα σχετικά με το μάθημα της γλώσσας. Ακόμα, συνεργάστηκαν και έφτιαξαν μια κατασκευή. Τέλος, οι μαθητές της Β1 τάξης παρέλαβαν ένα δώρο από τα νήπια, μια ομαδική αφίσα την οποία και στόλισαν στην τάξη τους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΡΑΒΕΥΜΝΕΝΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ κ. ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΦΡΑΓΚΕΣΚΑΚΗ

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, η κ.Χριστίνα Φραγκεσκάκη, επισκέφτηκε το Σχολείο μας και είχε μια όμορφη συζήτηση με τους μαθητές των τάξεων Β1 και Δ2.
Με αφορμή το βιβλίο της, «Να το πάρει το ποτάμι», οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, να μάθουν, να αφουγκραστούν, να ευαισθητοποιηθούν και να ανακαλύψουν … ότι η καρδιά τού κάθε σχολείου χτυπά στη … βιβλιοθήκη του.
Η καρδούλα του δικού μας Σχολείου είναι λίγο μικρούλα  αλλά … υπάρχει διάθεση και πολλή αγάπη να γίνει μεγάλη και να αγκαλιάσει όλο το Σχολείο μας.

Στη συνέχεια, οι μαθητές ενθουσιασμένοι, συζήτησαν με την συγγραφέα, αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και συναισθήματα και έφτιαξαν τα δικά τους χαϊκού.Τα χαϊκού είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα. Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά. Το χαϊκού είναι με συνολικά 17 συλλαβές η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο.

Χριστίνα Φραγκεσκάκη
Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη με καταγωγή από τη Ρόδο, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και δίδαξε για πολλά χρόνια Πολιτικές και Κοινωνικές επιστήμες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα 7 βιβλία της για παιδιά και νέους και ένα βιβλίο για ενήλικες. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου και με το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου», του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

ΒΙΒΛΙΟ:  ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ;
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΡΑΓΚΕΣΚΑΚΗ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΕΛΙΖΑ ΒΑΒΟΥΡΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ
ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ: ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ… ΜΕΓΑΛΟΥΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Μέσα στη βιβλιοθήκη η κυρία Συμέλη και τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Ψάχνουν την καρδιά του σχολείου. Ψάχνοντας θα βρεθούν μπροστά σε απροσδόκητες συναντήσεις, σε κρυμμένα μυστικά, σε πράγματα μαγικά… H βιβλιοθήκη είναι γεμάτη μαγικά… Το παιχνίδι τους δεν έχει τέλος. Η καρδιά του σχολείου όμως ακόμα να φανεί. Να το πάρει το ποτάμι;

Ένα βιβλίο για το θαυμαστό κόσμο της βιβλιοθήκης και το παιχνίδι της ανάγνωσης.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, οι μαθητές/τριες  των Β1, Δ1 και Δ2 του 5ου ΔΣ Πόλεως Ρόδου ήρθαν σε μία άμεση γνωριμία με τον όμορφο κόσμο της Kεραμικής κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης σε εργαστήριο Κεραμικής. Στόχος της επίσκεψης ήταν να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με το χώρο και τη λειτουργία ενός παραδοσιακού εργαστηρίου κεραμικής.

Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της κεραμικής τέχνης. Τα παιδιά μας ήλθαν σε επαφή με την τέχνη της αγγεοπλαστικής και των κεραμικών, καθώς και της ζωγραφικής πάνω σε αγγεία. Μια από τις αρχαιότερες ασχολίες του ανθρώπου, η αγγειοπλαστική, έφτασε στα αρχαία χρόνια σε υψηλά επίπεδα τέχνης με περίτεχνες αγγειογραφίες σε ερυθρόμορφο ή μελανόμορφο ρυθμό. Ακόμη και σήμερα, εργαστήρια όπως αυτό που επισκέφτηκαν οι μαθητές μας αποδεικνύουν ότι η κεραμική εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική διακοσμητική τέχνη.

θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιάννη Λαουδίκο, ο οποίος με πολύ μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις του για την κεραμική τέχνη.

 

  

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΛΑΖΑ

από 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΟΔΟΥ Κάτω από: Γενικά | Δεν υπάρχουν σχόλια »

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Πλάζα, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα: «Σχολική Βιβλιοθήκη: εναλλακτική εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη», την οποία διοργάνωσε το 5Ο Δημοτικό σχολείο Ρόδου, με την παρουσία του βραβευμένου συγγραφέα Παπαθεοδώρου Βασίλη και τη  συμμετοχή των κ.κ.:

Κόκκινο Δημήτρη (Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης)

Νάνσυ Τρυποσκούφη (Φιλόλογος, Προϊσταμένη Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.)

Μίσιου Μαριάννα (Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού)

Σπανό Πέτρο (μέλος παιδαγωγικής ομάδας Κ.Ε.Α. Πεταλουδών)

Αργύρη Κόσκορο, (Βιβλιοθηκονόμος Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.-Φιλόλογο)

Η Ημερίδα τελέστηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας, με χαρακτήρα εργαστηριακό, επιχειρήθηκε μια προσέγγιση των πρακτικών βιβλιοθηκονομίας η οποία αφορούσε στην οργάνωση μιας σχολικής βιβλιοθήκης, χρήσιμο εργαλείο για τους υπεύθυνους σχολικών βιβλιοθηκών και η υποδειγματική οργάνωση δράσεων φιλαναγνωσίας σε μια σχολική βιβλιοθήκη.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας, με χαρακτήρα θεωρητικό, επιχειρήθηκε η χαρτογράφηση των προκλήσεων, των ερωτημάτων και των δυσκολιών, που απασχολούν τη σύγχρονη σχολική βιβλιοθήκη και το ρόλο της στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναπτύχθηκαν ζητήματα τα οποία αφορούν στους σκοπούς ενός σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου και στις νέες δομές υποστήριξης των σχολικών βιβλιοθηκών, σε πρακτικά ζητήματα, δυσκολίες, προκλήσεις και διακυβεύματα στον 21ο αιώνα αναφορικά με τη λειτουργία και το ρόλο της σχολικής βιβλιοθήκης, τη λειτουργία της ως χώρο γνώσης, εξοικείωσης, ψυχαγωγίας και αυτοβελτίωσης των μαθητών/τριών, το ρόλο και τη σπουδαιότητα των κόμικ και άλλων έντυπων μέσων, αλλά και τη διαλογική σχέση του κινηματογράφου με το βιβλίο και την οθόνη. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του συγγραφέα βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας κ. Βασίλη Παπαθεοδώρου ο οποίος ανάλυσε και παρουσίασε τη σχέση του δημιουργού με το κοινό και τη σχολική πραγματικότητα.

Γενικός σκοπός της Ημερίδας ήταν η αναφορά, οι δυνατότητες, οι πρακτικές και οι δράσεις που προκύπτουν από την ενασχόληση του παιδιού και του εφήβου με το βιβλίο, ως μέσο γνώσης, ψυχαγωγίας και αυτοβελτίωσης καθώς και η σύνδεσή τους με διάφορα πεδία όπως ο κινηματογράφος, τα κόμικς κ.α.

Για τη διεκπεραίωση της ημερίδας ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές – ειδικούς.

Ακόμη ευχαριστούμε  για την υποστήριξη και τη συνδρομή τους:

κ. Καμπουράκη Αντώνη, για τη φιλοξενία του κ. Παπαθεοδώρου στο Mediterranean Hotel

Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δ.Σ. Ρόδου

Το ραδιόφωνο ΛΥΧΝΑΡΙ για την ραδιοφωνική παρουσίαση

Το ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ 1985 και τον κ. Χατζηκαλημέρη.