5ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου

Χώρος επικοινωνίας μαθητών,εκπαιδευτικών και γονέων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου

Οδοντιατρικός έλεγχος

Φεβ 201821

Την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου , ήρθε στο σχολείο μας … ο οδοντίατρος!

Τα πρωτάκια μας και τα δευτεράκια μας ,με λίγο άγχος ζωγραφισμένο στο προσωπάκι τους, με τα δοντάκια τους καλοπλυμένα και μπόλικη περιέργεια υποδέχτηκαν τον οδοντίατρο κ. Σάββα-Γκάντακα Δημήτριο ,Υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Λαγκαδά.

Ο οδοντίατρος, αφού μας ενημέρωσε για τη σωστή στοματική υγιεινή και μας έδωσε συμβουλές για την προστασία των δοντιών μας, έδειξε με την τεράστια οδοντόβουρτσά του (του γίγαντα) πως θα πρέπει να γίνεται ένα «καλό» βούρτσισμα.
Στη συνέχεια, οι μικροί μαθητές άνοιξαν με προθυμία τα στοματάκια τους και επιδεικνύοντας άψογη συνεργασία εξετάστηκαν από τον οδοντίατρο. Τελικά, δεν ήταν και τόσο δύσκολο! Είμαστε όλοι περήφανοι, μαθητές και δασκάλες, γιατί πήραμε πολλά μπράβο από το γιατρό για τη σωστή συμπεριφορά και τη συνεργασία μας!

 

Αποτέλεσμα: Δοντάκια – διαμαντάκια!!

Ευχαριστούμε τον κ. Σάββα-Γκάντακα Δημήτριο, Υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας Λαγκαδά της υλοποίησης του προγράμματος/ δράσης οδοντιατρικού ελέγχου και ενημέρωσης για τη στοματική υγεία, στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής ευθύνης του.

Κολύμβηση στο σχολείο

Φεβ 201817

Αγαπητοί γονείς,  

Στα πλαίσια  του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής  υπάρχει η δυνατότητα  φέτος να διδαχθεί  για  πρώτη φορά το αντικείμενο της κολύμβησης στα παιδιά των   Γ΄  και Δ΄ τάξεων του σχολείου μας.

Τα παιδιά των τάξεων αυτών  μία φορά την  εβδομάδα για ένα δίωρο  (εντός του ωρολόγιου προγράμματος) θα ασκούνται στο αντικείμενο της κολύμβησης από έμπειρους προπονητές  στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου.  Η εκπαίδευση αυτή θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του γ΄ τριμήνου και ο αριθμός των μαθημάτων θα είναι περίπου 10. Η μετακίνησή τους θα γίνεται με λεωφορείο  και θα γίνεται με τη συνοδεία της γυμνάστριας του σχολείου μας καθώς και των εκπαιδευτικών των τμημάτων. (Το κόστος μετακίνησης θα καλύπτεται από εσάς περίπου 2 ευρώ κάθε φορά).

Θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε αν θέλετε το παιδί σας να συμμετάσχει σ΄αυτό το πρόγραμμα, για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εφαρμογής του.

Παρακαλούμε να συμπληρώσετε την Υπεύθυνη Δήλωση και να σταλεί στο σχολείο μέχρι 21/02/2018

(Περισσότερες πληροφορίες θα σας δοθούν εφόσον πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό).

Εμείς ως σχολείο θα θέλαμε να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στα παιδιά μας για τους παρακάτω λόγους:

Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα:

  • Η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής.
  • Ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον.
  • Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό.
  • Η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων.
  • Η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία.
  • Η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση του μαθητή ή της μαθήτριας.

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα

Φεβ 20187

Από την επίσκεψή μας στη νέα Βουλή

 

Οι μαθητές/τριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄ του σχολείου μας πραγματοποίησαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, στις 19, 20, 21 του Γενάρη. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν οι δάσκαλοι: Γκαβανάσιος Κωνσταντίνος, Δάγκος Αθανάσιος , Μοσχόπουλος Νικόλαος και η Διευθύντρια Κουτέλη Σεβαστή -Αικατερίνη.

 

Στα πλαίσια αυτής της εκδρομής οι μαθητές και μαθήτριές μας είχαν τη δυνατότητα πέρα από την επίσκεψη στη Βουλή να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Βράχο της Ακρόπολης και στο Μουσείο της Παλιάς Βουλής. Ακόμη να διαβούν την οδό Ηρώδη του Αττικού και να δουν από κοντά το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο. Συνεχίζοντας θαύμασαν από κοντά το Παναθηναϊκό Στάδιο και το Ζάππειο. Επίσης επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και το ζωολογικό κήπο στο Αττικό Πάρκο.

Χαμογελαστοί από την περιήγησή μας στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

 

Θαυμάσαμε το Θέατρο Ηρώδη του Αττικού από το βράχο της Ακρόπολης

Η εντυπωσιακή παλαιά Βουλή

Τα εξωτικά φλαμίνγκο στο Αττικό ζωολογικό Πάρκο

 

Οι μαθητές/τριες μας ετοίμασαν και το οδοιπορικό μας από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εμπλουτίζοντας το ταξίδι μας με γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία.  Πατήστε για να διαβάσετε το ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ .

Ήταν μια υπέροχη εκδρομή όπου όλοι, μαθητές , δάσκαλοι και γονείς περάσαμε υπέροχα και γεμίσαμε όμορφες αναμνήσεις.

Οι κηπουροί της Β΄τάξης!

Μαΐ 201712

Ηλιόλουστη μέρα του Μάη σήμερα και οι μαθητές της Β΄τάξης έγιναν οι χαρούμενοι κηπουροί του σχολείου μας!
Με πολλή χαρά και την καλύτερη διάθεση φέρανε λουλούδια, σπόρους , σκαλιστήρια και ποτιστήρια και με τη βοήθεια της δασκάλας τους κας Καφετζοπούλου Κατερίνας μάθανε δημιουργώντας και παίζοντας πώς μπορούν να ομορφύνουν με απλές δράσεις το χώρο που ζούνε. Οι γλάστρες τοποθετήθηκαν σε παλέτες που φέραμε στο σχολείο αφού προηγουμένως τις βάψαμε.
Μπράβο παιδιά! Κάνατε το σχολείο μας ακόμα πιο όμορφο!

P5100245  P5100246   P5100243

Εκδρομή Ε΄ τάξης στη λίμνη Κερκίνη

Μαΐ 201710

Την προηγούμενη Τετάρτη 3 Μαΐου η Ε΄τάξη έβαλε τα εκδρομικά της, πήρε καπέλα , σακίδια και την καλύτερη διάθεσή της και πήγε στο σπίτι των πουλιών στο κέντρο της Κερκίνης. Κάναμε ποδηλατάδα,βόλτα στη λίμνη με τη βάρκα, φωτογραφίσαμε την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου και φάγαμε παγωτό από βουβαλίσιο γάλα. Περάσαμε υπέροχα!
_DSC6274

DSC_0049

DSC_0029

_DSC6350

DSC_0046

_DSC6376

_DSC6334

_DSC6323

Εορτασμός 25ης Μαρτίου

Απρ 20173

Με ιδιαίτερη χαρά, σεβασμό και συμμετοχή απ’ όλους γιορτάσαμε και φέτος την επέτειο της επανάστασης του 1821. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις δυο μικρότερες τάξεις του σχολείου μας που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και προετοιμάστηκαν καλά για να κερδίσουν το «Μπράβο» , την αποδοχή και την αγάπη όλων μας και κυρίως των γονιών και των δασκάλων τους.

P3240058
Οι μαθητές της Α΄ τάξης, μας παρουσίασαν «Τα ελληνάκια» ένα θεατρικό κείμενο βασισμένο στο παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου που αναφέρεται στις δύσκολες στιγμές που ζούσαν οι Έλληνες την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το εξαιρετικό κείμενο διανθίστηκε με αποσπάσματα από το έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Ο ήλιος Ο Ηλιάτορας» που μιλά για την καταπίεση και την εκμετάλλευση των φτωχών από τον πλούσιο αφέντη.

P3240061

 

Οι μαθητές της Β΄τάξη ,με την καθοδήγηση της μουσικού μας κ. Αναστασίας Τσιρτσώνη, ερμήνευσαν γνωστά τραγούδια για την 25η Μαρτίου. Στη συνέχεια ανέλαβαν ρόλο ηθοποιών και ανέβασαν την θεατρική διασκευή του λαϊκού έργου « Ο Καραγκιόζης στην επανάσταση». Πρόκειται για ένα ηρωικό έργο του θεάτρου σκιών που έχει βαθιά τις ρίζες του στη καθημερινή ζωή του ελληνικού λαού.

Με τέτοια έργα ηρωικού χαρακτήρα γεμάτα από φιγούρες όπως Κολοκοτρώνης και ο Αθανάσιος Διάκος γαλουχήθηκαν γενιές Ελλήνων από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου έως και τις μέρες μας. Όπως γράφει και ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Σπαθάρης στα απομνημονεύματά του :« Τότε, όλος ο κόσμος έτρεχε στον Καραγκιόζη για να βλέπει το Διάκο, το Σούλι, το Μεσολόγγι, τον Κατσαντώνη και άλλες ηρωικές παραστάσεις. Ήταν σαν να τους μίλαγε ο Καραγκιόζης, σαν να τους έλεγε: Πρέπει να παλέψετε για την ελευθερία σας σαν τους προγόνους σας.»

Η γιορτή μας έκλεισε με δημοτικούς χορούς από τους μαθητές των Β΄, Ε΄και Στ΄ τάξεων, με τη βοήθεια της γυμνάστριάς μας κ. Βασιλικής Τσίντσιφα, που ξεσήκωσαν όλους τους παρευρισκόμενους και μας έκαναν να αισθανθούμε περήφανοι για άλλη μια φορά.

Οι νέοι μας βιβλιοφάγοι!

Μαρ 20178

Χαράς ευαγγέλια για τους  μικρούς μας μαθητές και μαθήτριες της Α΄τάξης που επισκέφτηκαν χθες και επίσημα τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Με τη συνοδεία της δασκάλας τους κ. Μαυρίδου Σοφίας και την επιμέλεια της υπεύθυνης βιβλιοθήκης κ. Καφετζοπούλου Κατερίνας, φόρεσαν το πιο σοβαρό τους ύφος και ξεναγήθηκαν στο φιλόξενο χώρο ως επίσημοι προσκεκλημένοι.

Οι δασκάλες του σχολείου μας , τους εξήγησαν τον τρόπο που λειτουργεί η βιβλιοθήκη καθώς και  τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Έριξαν προσεκτικές ματιές στο εκθετήριο των βιβλίων, ξεφύλλισαν τις πολύχρωμες σελίδες τους και άγγιξαν τα γυαλιστερά εξώφυλλα.

Στο τέλος της ώρας φάνηκαν να έφυγαν ενθουσιασμένοι κι εμείς αποκτήσαμε την ελπίδα ότι θα καλλιεργήσουμε νέους βιβλιοφάγους!

P2070054  P3060027

 

Το αλφαβητάρι της Τέχνης

Δεκ 20163

IMG_20160616_122333IMG_20160616_122404

Πριν από λίγο καιρό παρουσιάστηκε ολοκληρωμένο , σε ημερίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης με τίτλο «Παιδεία… Τέχνας κατεργάζεται!» , το πολιτιστικό πρόγραμμα «Το αλφαβητάρι της Τέχνης» που υλοποίησαν την προηγούμενη σχ. χρονιά οι μαθητές της Α΄δημοτικού με την δασκάλα τους Κατερίνα Καφετζοπούλου.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πρόγραμμα που προσεγγίζει την τέχνη  και το έργο μεγάλων ζωγράφων διαθεματικά και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Σκοπός μας ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την Τέχνη και να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες που μόνο η τέχνη με ξεχωριστό και μοναδικό τρόπο ξέρει να μας προσφέρει, όπως φαντασία , δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση, ευαισθησία, αποδοχή της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας.Απόστολος002 Ιωάννα008

Οι μικροί μαθητές γνωρίζοντας το έργο μεγάλων ζωγράφων εμπνεύστηκαν και  δημιούργησαν δικά τους πρωτότυπα έργα , εξέφρασαν τα συναισθήματά τους  καλλιτεχνικά και τους δόθηκε αφορμή να εμπλέξουν και τη δημιουργική γραφή αφού κάποιες φορές  τα έργα τους στάθηκαν αφορμή για την δημιουργία κειμένων ή και παραμυθιών.

 

IMG_20160616_122454 - ΑντιγραφήΜας εξέπληξαν όλους με τη φαντασία και τη δίψα τους για ότι νέο και ξεχωριστό, με το ανοιχτό μυαλό και την καρδιά τους να δουν τον κόσμο μέσα από την Τέχνη , να απελευθερωθούν και να φτιάξουν μια νέα πραγματικότητα εκφράζοντας σκέψεις , επιθυμίες και συναισθήματα, ζωγραφίζοντας  τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια.IMG_20160616_121854

 

Για να δείτε όλη την παρουσίαση του προγράμματος  πατήστε εδώ

“ Όταν ήμουν παιδί, ήθελα να μπορώ να ζωγραφίζω σαν τους μεγάλους. Τώρα που μεγάλωσα, θέλω να μπορώ να ζωγραφίζω σαν τα παιδιά.” Πάμπλο Πικάσσο

IMG_20161108_000659 IMG_20160616_122558

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Ιούν 201614

ΑΚΤΙΣ ΟΝΕΙΡΟΥ

Οι μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν για πρώτη φορά στους 16ους

Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες «Ακτίς Ονείρου 16», που οργάνωσαν τα Πρότυπα

Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, με το θεατρικό έργο «Σσσς! Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες»

και αποσπάσματα από το βιβλίο του Τριβιζά «Η Δέσποινα και το περιστέρι»,

σε δραματουργική επιμέλεια-σκηνοθεσία-διδασκαλία της εκπ/κού κ. Ταμπακούδη Αργυρώς.

argiro 1

Κατά την τελετή-απονομής των βραβείων την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στο θέατρο «Ολύμπιον»

το 5ο Δημ. Σχ. Ωραιοκάστρου, χάρη στην ερμηνεία και την προσπάθεια μαθητών εκπαιδευτικών

και γονέων απέσπασε το Βραβείο Συγγραφής και Παρουσίασης.

argiro      argiro2

Πολλά θερμά συγχαρητήρια στους δεκαεννέα μικρούς ηθοποιούς μας και τους εμψυχωτές τους…

Ευχαριστούμε επίσης όλους τους γονείς και ιδιαίτερα την κ.Ταμαμίδου Σοφία και

την κ. Ταμαμίδου Παρθένα που επιμελήθηκαν τη σκηνική παρουσία και την ενδυματολογική των παιδιών.

projects με θέμα « wild animals»

Απρ 201611

Στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών τα παιδιά της Δ τάξης δημιούργησαν και παρουσίασαν projects με θέμα « wild animals» .Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους ήταν εξαιρετικά…P3170284

P3170283

P3170281

P3170280

P3170276

P3170275

P3170274

 

P3170278

« Παλιότερα άρθρα

Kατηγορίες

Φεβρουάριος 2018
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Πρόσφατα σχόλιαTop
...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων