Αθλούμαι – Χαράζω το μέλλον

4η  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

                     Το δρώμενο παρουσίασε το Γ1 για την Πανελλήνια ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

          ΑΘΛΟΥΜΑΙ- ΧΑΡΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Καλημέρα, φίλοι μου, καλοί!

Τα φετινά Τριτάκια είμαστε,

τα… Δευτεράκια τα περσινά,

που κάποιες φορές και πέρσι, από εδώ,

σας είπαμε, πράγματα σοβαρά!

 

2 Οκτώβρη, σήμερα,

και πάλι αυτή η μέρα έχει ορισθεί

για να μας πει

ότι η άθληση είναι ΖΩΗ,

ΧΑΡΑ, ΥΓΕΙΑ, ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ

και όλοι πρέπει να συμμετέχουμε σ’ αυτή.

 

Το μήνυμα της ημέρας:

ΑΘΛΟΥΜΑΙ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ,

δυνατά φωνάζουμε,

τώρα που είμαστε μικροί

την άθληση να κάνουμε φίλη κολλητή!

 

Παιδιά, καλή η τηλεόραση,

δε… λέω καλός και ο υπολογιστής

αλλά πάνω απ’ όλα κολλητός

πρέπει να’ ναι ο συναθλητής!

Γυμνάσου, τρέξε, παίξε,

όπου μπορείς,

ατομικά ή ομαδικά.

Το άγχος θα νικήσεις,

το στρες, τη στεναχώρια

Σίγουρα θα εξαφανίσεις

και δυνατό τον χαρακτήρα σου… θα χτίσεις!

 

Οι αρετές που θα αποκτήσεις πολλές:

άμιλλα, σεβασμό, αγωνιστικότητα

και πάνω απ’ όλα τρόπο ζωής υγιεινό!

 

Σε κακές συνήθειες, που κάνουν τη ζωή μας

δύσκολη και επικίνδυνη πολύ,

στάση επιθετική, φίλοι μου,

θα κρατάει η άθληση η καθημερινή!

 

Πάρε την μπάλα, πέτα την ψηλά,

δώσε πάσα στη φιλία και στη χαρά!

Απόκρουσε τον φόβο, τον ανταγωνισμό

και πες κι εγώ αυτό να κάνω , μπορώ!

Εξάλλου, οι νίκες και οι ήττες θα’ ναι πολλές

Και το… καλάθι της ΖΩΗΣ θα γεμίσει

κάμποσες φορές!

Α, και κάτι ακόμα, εξίσου σοβαρό:

Τους  ΜΕΓΑΛΟΥΣ μην τους ξεχνάτε,

ν’ αθληθούν μαζί σας, φωνάξτε!

Ποτέ δεν είναι αργά, με την άθληση να’ ρθούν κοντά.

τα οφέλη  θα είναι γρήγορα, πολλά!

 

Ο αθλητισμός κάνει σώμα γερό

και πνεύμα καθαρό,

το έλεγαν οι πρόγονοί μας,

εδώ και πολύ καιρό.

Τρέξτε, παίξτε, κολυμπήστε!

Δώστε πάσα στη ΖΩΗ,

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ με χαρά να ατενίζετε,

χαρούμενοι και υγιείς!!!

Κατηγορίες: Αθλητισμός, Δραστηριότητες, Εκδηλώσεις | Γράψτε σχόλιο

4η Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού

aulht4η Πανελλήνια Ημέρα σχολικού Αθλητισμού

    Η Δ/νση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. θέτοντας ως στόχο για τη φετινή σχολική χρονιά, η άθληση να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές/τριες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, τους έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις/δραστηριότητες με αφορμή την 4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού σχολ. έτους 2017-2018.

Με κεντρικό σύνθημα «Αθλούμαι – ΧαράΖΩ το μέλλον», την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας έλαβαν μέρος σε ποικίλες δράσεις.Στον προαύλιο χώρο του σχολείου οι μαθητές της Γ1 τάξης παρουσίασαν δρώμενο με θέμα τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός και την αξία της διά βίου άσκησης. Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια δράση, η οποία ήταν κοινή για όλους τους μαθητές-τριες των Δημοτικών σχολείων της χώραςκαι περιλάμβανε πετάγματα της μπάλας και πάσες μεταξύ των μαθητών.Στη συνέχεια, μεταβήκαμε σε Αθλητικό κέντρο, όπου εκεί τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ομαδικά, ψυχοκινητικά παιχνίδια και αθλοπαιδιές, ενώ οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης ασχολήθηκαν και με τη δημιουργία αφισών, πανό και κολάζ.

Η σχολική Φυσική Αγωγή αποτελεί το μοναδικό τρόπο με τον οποίο η πολιτεία μπορεί να επηρεάζει της συνήθειες άσκησης των παιδιών. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα εσωτερικά κίνητρα των μαθητών-τριών για άθληση, όπως η χαρά κι η ευχαρίστηση, είναι εκείνα που συνδέονται με την πρόθεσή τους για δια βίου συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες,το οποίο αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο.Για το λόγο αυτό, βασικός σκοπός όλων των δράσεων ήταν να αντιληφθούν τα παιδιά ότι η άθληση αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα και, ταυτόχρονα, το μέσο, για να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση, συνηθίζοντας σε έναν τρόπο ζωής που, ιδανικά, θα συνεχίσουν και στην ενήλικη ζωή τους. (Γράφει η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Μέρδη Νεκταρία)

Κατηγορίες: Αθλητισμός, Δραστηριότητες, Εκδηλώσεις, Επισκέψεις | Γράψτε σχόλιο

Συμμετοχή του σχολείου μας στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο eTwinning

DK3yStLXUAIc6dMΣτην Αθήνα 28-30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε φέτος το Πανευρωπαϊκό Θεματικό Συνέδριο eTwinning με θέμα «Learning to think in a digital society» (Μαθαίνοντας να σκεφτόμαστε σε μια ψηφιακή κοινωνία).

Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 200 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ανάμεσα στους 12 Έλληνες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν και η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Καραμπούλη Βασιλική.

Οι εργασίες του συνεδρίου αποτελούνταν από 24 Παράλληλα Εργαστήρια τα οποία συμπεριλάμβαναν  κατασκευές ρομποτικής, προγραμματισμό με scratch, επεξεργασία σε ελεύθερα λογισμικά, ψηφιακούς κόσμους, διαδικτυακή συνεργασία για επίλυση προβλημάτων, εκπαιδευτικά ανοιχτά λογισμικά και άλλα.

Αρκετά παραδείγματα είχαμε από σχολεία στα οποία μαθητές και δάσκαλοι συμμετέχουν σαν ενεργοί συντάκτες σε ιστοσελίδες και λογισμικά ανοικτού τύπου όπως η wikipedia https://el.wikipedia.org/ όπου δίνεται η ευκαιρία επεξεργασίας και σύνταξης άρθρων και το openstreetmap https://www.openstreetmap.org/ όπου μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στη χαρτογράφηση της περιοχής μας ή και οποιασδήποτε άλλης περιοχής θέλουμε.

Επίσης εκτός από τις εισαγωγικές ομιλίες σχετικά με την υπολογιστική σκέψη, την ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να επιλύει προβλήματα, έγιναν και παράλληλες εισηγήσεις σε εκπαιδευτικά θέματα σχετικά πάντα με τη σύγχρονη ψηφιακή κοινωνία. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η σημασία των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής επικοινωνίας στην ένταξη των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικότερα στα πλαίσια μιας συνεργασίας eTwinning.

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις, Εκπαιδευτικά, Επιμόρφωση, ΤΠΕ | Γράψτε σχόλιο

Η ΣΤ΄ΤΑΞΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ»

Κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου εορτάζεται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να HMEPA XOPIS AYTTO 2005 17χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα αλλά και τα πόδια τους.

Στα πλαίσια εορτασμού της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, ο Δήμος κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης να πάρουν μέρος σε διάφορες δράσεις στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Εκεί τα παιδιά γνώρισαν ένα μοναδικό μέσο οικολογικής μετακίνησης, ο ηλιακό τρίκυκλο που έχουν κατασκευάσει οι φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών  Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών και πληροφορήθηκαν τον τρόπο λειτουργίας του. Επίσης ενημερώθηκαν σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής  στη πόλη από την Δ/νση Τροχαίας Αγρινίου.

Τέλος, μαθητές και δάσκαλοι έπαιξαν ομαδικά παιχνίδια από τις παλιές γειτονιές της πόλης, όταν τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Επισκέψεις | Γράψτε σχόλιο

Προγραμματισμός ύλης μαθήματος ΤΠΕ

Γράφει η καθηγήτρια πληροφορικής Ράπτη Φωτεινή.

2013-04-15_0014

Αγαπητοί γονείς ,

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς , θα ήθελα να σας ενημερώσω για τον προγραμματισμό ύλης στο μάθημα των Τ.Π.Ε (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας ). Το μάθημα των Τ.Π.Ε. δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να εξερευνήσουν τον κόσμο των υπολογιστών και της πληροφορίας μέσω μιας σειράς εργαλείων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου , σε ευχάριστο και εύχρηστο περιβάλλον. Από την Α΄ – Στ ΄ τάξη οι μαθητές  θα σχεδιάσουν – ζωγραφίσουν , Θα μορφοποιήσουν κείμενα , θα επεξεργαστούν λογιστικά φύλλα , θα δημιουργήσουν παρουσιάσεις , θα αναζητήσουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο και τέλος θα μάθουν τις βασικές αρχές του προγραμματισμού που ενισχύει την μαθηματική και αλγοριθμική σκέψη.

Συγκεκριμένα  :

Α΄ – Β΄ τάξη

Γνωριμία με τα βασικά μέρη του υπολογιστή –Εξοικείωση με το ποντίκι , πληκτρολόγιο – Σχεδίαση – Ζωγραφική – Εισαγωγή στην επεξεργασία κειμένου.

Εκπαιδευτικό Λογισμικό : Libreoffice Draw , Tuxpaint , Libreoffice Writer , ψηφιακό πακέτο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την Γλώσσα και τα Μαθηματικά.

Γ΄– Δ΄ τάξη

Μορφοποίηση κειμένου – Δημιουργία πίνακα – Εισαγωγή εικόνας – Αναζήτηση πληροφοριών από το Διαδίκτυο  – Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο – Εισαγωγή στην δημιουργία Λογιστικού Φύλλου .

Εκπαιδευτικό Λογισμικό : Libreoffice Writer , Libreoffice Calc , Φυλλομετρής Ιστού (Mozilla Firefox ) , Ψηφιακό πακέτο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Ε΄– ΣΤ΄

Επεξεργασία δεδομένων σε Λογιστικό Φύλλο – Εισαγωγή τύπου , συνάρτησης , διαγράμματος – Δημιουργία Παρουσίασης – Προγραμματισμός .

Εκπαιδευτικό Λογισμικό : Libreoffice Calc , Libreoffice Impress , Easylogo – Scratch .

Στο σχολείο μας υπάρχει ένα εργαστήριο με 13 σταθμούς εργασίας. Το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται είναι το Linux – Ubuntu.Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε πάρα πολλές ελεύθερες και δωρεάν εφαρμογές από τα επίσημα αποθετήρια χωρίς εγκατάσταση καθώς επίσης και το πρόγραμμα «επόπτης» που περιλαμβάνει ,  βοηθάει σημαντικά στη διαχείριση της τάξης.

                                                                                                                           Με εκτίμηση

Η καθηγήτρια Πληροφορικής

                                                                                                                          Φωτεινή Ράπτη

 

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Ο Αγιασμός και το πρώτο κουδούνι

Τη Δευτέρα 11/9 ακούστηκε το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς. Μαθητές και δάσκαλοι συγκεντρώθηκαν για τον αγιασμό. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Αδάμης.  Μετά την ευλογία του ιερέα τα παιδιά μπήκαν στις αίθουσες και γνώρισαν τους καινούριους τους δασκάλους.

21754487_10209858849293131_182586192_n

21741544_10209858846333057_2104014189_n21729393_10209858848013099_1671126788_n

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις, Επικαιρότητα, Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | Γράψτε σχόλιο

Το σχολείο ανοίγει στις 11 Σεπτεμβρίου

back-to-school-make-a-differenceΤη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, το σχολείο μας  με χαρά θα υποδεχτεί τους μαθητές και τις μαθήτριές του. Και φέτος, στο σχολείο μας θα λειτουργήσει ολοήμερο πρόγραμμα και πρόγραμμα πρωινής ζώνης. Στις 08:30΄ θα έχουμε τον καθιερωμένο αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και κατόπιν τα παιδιά θα μπουν στις τάξεις για να γνωριστούν με τους εκπαιδευτικούς τους.

Θα πάρουν τα βιβλία τους, σχετικές ανακοινώσεις του σχολείου, το έντυπο με τα υλικά που θα χρειαστούν, το πρόγραμμα μαθημάτων της επόμενης μέρας και μετά θα αποχωρήσουν. Ώρα αποχώρησης  9:40΄.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

Προτάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές

Προτείνουμε για τα παιδιά  διευθύνσεις στο διαδίκτυο για ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση τις μέρες των διακοπών.Εδώ θα βρείτε παραμύθια και λογοτεχνικά αναγνώσματα, παιχνίδια γνώσεων, δράσης και μνήμης, σταυρόλεξα, comics, ζωγραφική, κατασκευές κ.ά.

                                           http://www.mikrosanagnostis.gr/

                           http://www.imeakia.gr/

                                      http://disneyjunior.disney.gr/

                            http://www.mathitis.gr/

                http://kidsfun.gr/

                                                                          http://krokotak.com/ ( ξένη γλώσσα, αλλά με                                                     κατανοητές οδηγίες κατασκευών)

Spiaggia - Mariarosaria Bellone (1)

Κατηγορίες: Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

«The Travelling Bear»: Πρόγραμμα E-twinning από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου και την εκπ/κό Καρασούλα Σταυρούλα

Κατηγορίες: Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

«Ο πολιτισμός είναι κίνηση, όχι κατάσταση. Είναι ταξίδι, όχι λιμάνι»: Πρόγραμμα Πολιτιστικής Δραστηριότητας από την Ε΄τάξη, τον εκπ/κό Κυριαζή Χρήστο και τις εκπ/κούς Παππά Χριστίνα και Φερεντίνου Μαρία

Κατηγορίες: Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο