Καλή Πρωτομαγιά!

20170428_121616Με χρώματα και αρώματα πλημμύρισε ο χώρος του σχολείου την περασμένη Παρασκευή, από τα λουλούδια που έφεραν τα παιδιά για να φτιάξουν το παραδοσιακό στεφάνι της Πρωτομαγιάς και να υποδεχτούν την άνοιξη.

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας για πολλές χώρες του κόσμου (Εργατική Πρωτομαγιά), ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος. Μια μαθήτρια της Στ΄ τάξης ενημέρωσε όλα τα παιδιά για τη σημασία της μέρας αυτής και στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες από την Δ΄και την Στ΄ τάξη έφτιαξαν όμορφα στεφάνια και τα κρέμασαν, στολίζοντας το  σχολείο μας.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Επικαιρότητα | Γράψτε σχόλιο

Καλλιτεχνικοί περίπατοι για την Ε΄και την Στ΄τάξη

Ημέρες τέχνης για την Ε” και ΣΤ” τάξη με επισκέψεις  σε εκθέσεις καλλιτεχνών στην Παλιά Δημοτική Αγορά της πόλης. Εκεί τα παιδιά  είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δύο εκθέσεις: ένα ζωγραφικό «ταξίδι στον χρόνο…» με παλιούς και νέους πίνακες του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή, καθώς και την έκθεσης φωτογραφίας της Λένας Αρκουμάνη με τίτλο “ανάδρομος”.

Ακολούθησε επίσκεψη στη  Δημοτική Πινακοθήκη για τη  δεύτερη έκθεση με έργα-δωρεές που προσέφεραν στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου κορυφαίοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί, «προσφορά – IΙ».

Η επίσκεψη της Στ΄  τάξης έγινε με αφορμή την ενότητα της Γλώσσας «Τρόποι ζωής και επαγγέλματα», ενώ της Ε΄ τάξης στα πλαίσια  πολιτιστικού προγράμματος που εκπονεί τη φετινή χρονιά.

Κατηγορίες: Επισκέψεις | Γράψτε σχόλιο

Εγγραφές μαθητών στην Α΄τάξη για το σχολικό έτος 2017-18

30868691Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 2 έως 19 Μαΐου 2017.

Tα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου σύμφωνα με την υπ. αριθμ.Φ.6/ΦΜ/66238/Δ1 24-4-2017  εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ είναι τα εξής:

α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. Δεν απαιτείται η προσκόμισή του από τους γονείς, αλλά αναζητείται από το σχολείο μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool. Για τυχόν αλλαγή στα στοιχεία  του μαθητή (πριν ή μετά την εγγραφή),  ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να ενημερώνει ως προς την αλλαγή αυτή τον οικείο Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής.  

β. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι  έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).

δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του Διευθυντή του σχολείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

ε. Βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου.

Για τη διευκόλυνσή σας, μπορείτε να κατεβάσετε και να φέρετε συμπληρωμένα την Φόρμα Εγγραφής  και το έντυπο  Ατομικό Δελτίο Υγείας μαθητή

Πατήστε εδώ για να δείτε την σχολική περιφέρεια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου (Πατώντας το Χ πάνω δεξιά γίνεται μεγέθυνση του χάρτη της περιοχής)

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Γράψτε σχόλιο

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Την Παρασκευή, 7 Απριλίου, αποχαιρετήσαμε το σχολείο μας για τις διακοπές των γιορτών του Πάσχα με δραστηριότητες, κατασκευές, επισκέψεις και διασχολικούς αγώνες.

Το πρωί, τα παιδιά της Δ τάξης μας είπαν τα κάλαντα του Λαζάρου κρατώντας καλαθάκια με λουλούδια και τα παραδοσιακά λουλουδένια στεφάνια. Η μικρή μπάντα από την Ε τάξη, πρώτα έπαιξε τα κάλαντα στο σχολείο και  μαζί με τα παιδιά της τάξης, επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη, το Μουσείο, το Γυμνάσιο  και τα γειτονικά μαγαζιά για «να τα πούνε».

Ένας δημιουργικός αέρας φύσηξε και όλες οι τάξεις γέμισαν με όμορφες πασχαλινές κατασκευές. Καλαθάκια, φαναράκια, λαμπάδες, βαμμένα αυγά, στεφάνια, κάρτες ευχών, χελιδόνια κ.ά. διακόσμησαν τις αίθουσες και έφεραν χαρά και προσμονή για τη μεγάλη γιορτή της Ανάστασης.

Είχαμε και επισκέψεις: το γειτονικό νηπιαγωγείο που μας είπε τα κάλαντα και αντάλλαξε δώρα με τις τάξεις της Πρώτης, καθώς και το 12ο δημοτικό  με το οποίο αγωνίστηκαν οι μαθητές  της Ε και Στ τάξεων σε αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Σας στέλνουμε τις πιο θερμές ευχές μας μέσα από το βίντεο

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Επικαιρότητα | Γράψτε σχόλιο

Πειράματα χημείας από το ΕΚΦΕ Αγρινίου

analizΤην  Δευτέρα, 3 Απριλίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας το ΕΚΦΕ Αγρινίου  και πραγματοποίησε θεαματικά πειράματα χημείας με τους μαθητές  και τις μαθήτριες της  Στ τάξης σχετικά με την ενότητα Οξέα – Βάσεις -Άλατα. Οξέα, βάσεις και άλατα συναντάμε παντού γύρω μας στη φύση και στο σπίτι μας και τα χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη χρησιμότητά τους, αλλά και  ότι  οι χημικές ουσίες δεν είναι πάντα ακίνδυνες.

Καταγραφή

Καταγραφή 2

Κατηγορίες: Επιμόρφωση | Γράψτε σχόλιο

Οι πλανήτες … ήρθαν στο σχολείο μας!

Στο γυμναστήριο του σχολείου μας στήθηκε  ένα φορητό ψηφιακό Πλανητάριο, που προβάλλει ψηφιακές παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης  σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου.

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων είχαν  μια  μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία. Σε ένα  εντυπωσιακό περιβάλλον που συναρπάζει, τα παιδιά «ξεκλείδωσαν» κάποια από  τα μυστήρια του σύμπαντος κάνοντας  περιήγηση στα άστρα και στους γαλαξίες  και ενημερώθηκαν για τις σπουδαίες ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος.

DSC0751420170405_114003

 

 

 

 

 

Κατηγορίες: Επιμόρφωση | Γράψτε σχόλιο

4 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

adespotapagosmiahmeraΗ Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων  καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να βοηθήσει  σε  προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους. Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα –όπως και απέναντι στους συνανθρώπους μας- δείχνει τον πολιτισμό και την παιδεία μιας κοινωνίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε2΄τάξης, θέλοντας να δείξουν την ευαισθησία τους απέναντι στα αδέσποτα, έφτιαξαν αφίσα και συνθήματα, μας διάβασαν το βιβλίο που έγραψαν και εικονογράφησαν με τίτλο  «Όσκαρ, η ιστορία ενός αδέσποτου» και μας τραγούδησαν σε δικούς τους στίχους.

Καταγραφή 1

 

 

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το βιβλίο

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Παγκόσμιες μέρες | Γράψτε σχόλιο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2/4/2017-Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο…

1489606862-poster-pagosmia-hmera-bibliou-smallΗ Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με σκοπό να τονίσει την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης αλλά και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) το 1966.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, τη Δευτέρα 3 Απριλίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε1΄τάξης  κρέμασαν την όμορφη αφίσα που ζωγράφισαν και αφού μας ενημέρωσαν για τη μέρα αυτή, μας παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο  με απόσπασμα από το βιβλίο του  Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα».

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Παγκόσμιες μέρες | Γράψτε σχόλιο

Πρόγραμμα ανακύκλωσης από το ΚΠΕ Μεσολογγίου

KPE-PhotoΟι μαθητές και οι μαθήτριες από τις Δ, Ε και Στ τάξεις του σχολείου μας με τους εκπαιδευτικούς τους ,συμμετείχαν βιωματικά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Μεσολογγίου για την ανακύκλωση «Το πέταγμα των φτερών μιας πεταλούδας στην Ασία μπορεί να δημιουργήσει τυφώνα στη Β. Αμερική».

Οι μαθητές έμαθαν πως έστω και μία λευκή κόλλα που χρησιμοποιούν  στο σχολείο, σημαίνει πως σε κάποιο παρθένο δάσος ένα τουλάχιστον δέντρο πρέπει να κοπεί, εκτός των άλλων και πολλαπλών δυσμενών επιπτώσεων που θα υπάρξουν στο φυσικό περιβάλλον από την παραγωγή και εμπορία του χαρτιού.

Στο τέλος του προγράμματος, οι πεταλούδες που έφτιαξαν τα παιδιά, σύμβολα του χάους που μπορεί να δημιουργηθεί από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και την αλόγιστη χρήση φυσικών πόρων, ομόρφυναν το χώρο του σχολείου.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Επιμόρφωση | Γράψτε σχόλιο

Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση – ActionAid 2017

DSC07448Η εβδομάδα, 27-31 Μαρτίου, ήταν για το σχολείο μας η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, η μεγαλύτερη διεθνής μαθητική εκστρατεία της ActionAid. Στο επίκεντρο της εκστρατείας η ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Η φετινή εκστρατεία με τίτλο «Ένα τραγούδι, πολλά σχολεία, ένας κόσμος!», ήταν αφιερωμένη στα παιδιά πρόσφυγες και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Ένταξης και της Β΄τάξης μάς μίλησαν για τα καλά της εκπαίδευσης και μας τραγούδησαν  ένα πρωτότυπο τραγούδι, που τραγούδησαν την ίδια ώρα όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στην εκστρατεία.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Παγκόσμιες μέρες | Γράψτε σχόλιο