Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο σχολείο μας

DSC07206Την Παρασκευή,  17 Μαρτίου,  κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου με ένα όχημα  επισκέφτηκε το  σχολείο μας  και μίλησε στους μαθητές του σχολείου για θέματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας, καθώς και για θέματα αντιμετώπισης σεισμού και φυσικών καταστροφών. Η παρουσίαση και η επίδειξη που έγινε ήταν πολύ διδακτική και εντυπωσιακή και ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.           Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα!

Κατηγορίες: Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

Επίσκεψη του σχολείου μας στο στάδιο της πόλης

Την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, δάσκαλοι και μαθητές επισκέφτηκαν το στάδιο της πόλης μας, όπου πραγματοποιήθηκαν  εσωτερικοί αγώνες αθλημάτων στίβου μεταξύ των τμημάτων των τάξεων και οι προκριματικοί αγώνες για τα παιδιά που θα αποτελέσουν την ομάδα στίβου του σχολείου, καθώς και όσων θα συμμετάσχουν στους σχολικούς αγώνες ανώμαλου δρόμου.

Ακολούθησε, τι άλλο; Παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους!

Κατηγορίες: Αθλητισμός, Επισκέψεις | Γράψτε σχόλιο

Επίσκεψη της Ε΄τάξης στην Παλιά Λαχαναγορά της πόλης

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις στις πολιτιστικές γωνιές της πόλης μας, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που εκπονείται τη φετινή χρονιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες της  Ε΄ τάξης παραβρέθηκαν σήμερα στην Παλιά Λαχαναγορά του Αγρινίου για την έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών και θέμα «Μια ζωγραφιά για τον Παναιτωλικό».

Επισκέφτηκαν επίσης και την αίθουσα της Δημοτικής Γλυπτοθήκης, στον ίδιο χώρο, όπου εκτίθενται τα προϊόντα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με την επωνυμία «επί – χειρών». Πρόκειται για χειροποίητα έργα με έμπνευση και φαντασία.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

Η Ε΄ τάξη λέει: Όχι στην ενδοσχολική βία!

20170314_105141Στα πλαίσια της 6ης Μαρτίου , Πανελλήνιας Σχολικής ημέρας Δράσεων κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στα Σχολεία και για το χρονικό διάστημα 6 έως 11 Μαρτίου 2017,  πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας δράσεις (συζητήσεις με τους μαθητές σχετικά με τη βία, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών συναφούς θεματολογίας, εικαστικές δημιουργίες σχετικά με τη βία, θεατρικά κ.ά.) με σκοπό την ενδυνάμωση τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών και των γονέων, μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης, ώστε να ενισχυθεί η θετική κοινωνική συμπεριφορά της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης,  για να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού στα σχολεία.

Ειδικότερα,  η Ε΄ τάξη  ανέλαβε το εξωστρεφές τμήμα των δράσεων και παρουσίασε το κείμενο ενημέρωσης, τα μηνύματα κατά της βίας που έγραψε,  την αφίσα που δημιούργησε στο μάθημα των Καλλιτεχνικών, καθώς και θεατρικά στιγμιότυπα παρμένα από την καθημερινή  σχολική ζωή.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Επικαιρότητα | Γράψτε σχόλιο

Το πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» για τους μαθητές της Δ΄ τάξης

Photo_programmatos-l  «Την Τετάρτη στις 8 Μαρτίου επισκέφθηκε το σχολείο μας ένας υπεύθυνος του ιδρύματος «Πάνος Μυλωνάς » και μας παρουσίασε το πρόγραμμα   «Ασφαλώς ποδηλατώ».

  Αφού μας έκανε κάποιες ερωτήσεις, μας χώρισε σε ομάδες για να παίξουμε το «Δικαστήριο ποδηλάτου». Στο τέλος του παιχνιδιού, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως τα θετικά της χρήσης του ποδηλάτου είναι περισσότερα από τα αρνητικά με μια προϋπόθεση : να φροντίζουμε για την ασφάλειά μας.

   Μας  εξήγησε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να φοράμε κράνος, ανακλαστικά, γιλέκο, επιγονατίδες και πιάστρες.    Επίσης, μας μίλησε για τον υπόλοιπο εξοπλισμό και μας τόνισε πως πρέπει να ξέρουμε και τη σωστή θέση κάθε εξαρτήματος.  Για να το καταλάβουμε καλύτερα, κάποια παιδιά  κόλλησαν αυτοκόλλητα με τον εξοπλισμό σε μια αφίσα ποδηλάτου σε φυσικό μέγεθος.

  Η ενημέρωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, γιατί μάθαμε πολλά πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε, αν και όλοι μας έχουμε ποδήλατο. Η ζωή του καθενός είναι πολύτιμη, γι” αυτό  πρέπει στον δρόμο, όχι μόνο να νιώθουμε, αλλά και να είμαστε πραγματικά ασφαλείς.»

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης

Κατηγορίες: Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

Η Δ2΄ ΤΑΞΗ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΕΝΑ LAP BOOK ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ

Πρέπει να το ομολογήσουμε: η γραμματική είναι βαρετή και κάπως μπερδεμένη, αλλά απαραίτητη. Η ιδέα όμως να φτιάξουμε ένα lap book γραμματικής, την έκανε ξαφνικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Έτσι, αποφασίσαμε να την εφαρμόσουμε. Κουραστήκαμε βέβαια, κάναμε και κάποια λαθάκια, αλλά στο τέλος τα καταφέραμε: κάναμε τη γραμματική παιχνιδάκι!

Κατηγορίες: Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

Το Ε2΄ τρέχει … βιβλιομαραθώνιο

diabazo

Η Μαρία διαβάζει το βιβλίο, το δίνει στην Ελισάβετ, που δίνει το δικό της στον Βαγγέλη κι αυτός το δικό του στην Αμαλία … Έτσι ταξιδεύουν τα βιβλία: όταν τα διαβάζεις, όταν τα μοιράζεσαι.

Με τις αναγνώσεις μας κάνουμε έναν αγώνα, τον βιβλιομαραθώνιό μας. Μπαινοβγαίνουμε από το ένα βιβλίο στο άλλο  κάνοντας χιλιόμετρα ανάγνωσης.

Σας παρουσιάζουμε  τον αγώνα μας στις σελίδες της ανάγνωσης· γιατί όταν διαβάζουμε, νιώθουμε τον κόσμο να κινείται γεμάτος δυνατότητες, νιώθουμε πως ο κόσμος δεν γίνεται ολοένα και πιο στενός: σε κάθε σελίδα πλαταίνει λίγο περισσότερο…(παραλλαγή μιας πρότασης του συγγραφέα Ντέηβιντ Γκρόσμαν από το κείμενό του «Γράφω και ο κόσμος κινείται ξανά…»)

Το σενάριό μας

Το παραμύθι μας

 

Κατηγορίες: Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο

Επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο αρχαίο θέατρο Οινιάδων

Δείτε την περιγραφή της επίσκεψης

Παρακολουθήστε τα θεατρικά αποσπάσματα από τους μύθους της Αιτωλίας

Κατηγορίες: Δραστηριότητες, Επισκέψεις | Γράψτε σχόλιο

Actionaid: Νέα από την Αϊσά και την κοινότητα Μούκο

ActionAidΤην περασμένη εβδομάδα λάβαμε γράμμα από την Αϊσά, τη μικρή από τη Ρουάντα που έχει υιοθετήσει το σχολείο μας.

Μαζί με το δικό της γράμμα λάβαμε και μία επιστολή από τη Διευθύντρια της Actionaid Ρουάντας, που μας ανέφερε τι έκανε η οργάνωση γι΄ αυτούς το 2016.

  • Ίδρυσε νηπιαγωγεία
  • Τα σχολεία απέκτησαν χώρους υγιεινής για τα κορίτσια
  • Γιόρτασε την Ημέρα του Παιδιού της Αφρικής
  • Εγκατέστησε 2 παιδικές χαρές – τη μία στο Δημοτικό σχολείο Μούκο
  • Κατασκεύασε 3 τάξεις στο σχολικό συγκρότημα Μούκο

Επίσης λάβαμε και μια ενημερωτική έκθεση για την κοινότητα Μούκο – όπου ζει και η μικρή Αϊσά – με πληροφορίες για το συνεταιρισμό γυναικών και τη σχολική ζωή των μαθητών στην Ρουάντα.

Όλα αυτά τα παρουσιάσαμε στα παιδιά και τους δασκάλους σήμερα το πρωί.

Η Β΄ τάξη

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Γράψτε σχόλιο

Δημιουργία βιβλίου με κόμικς από την Δ2΄ τάξη

Τα κόμικς αρέσουν ιδιαίτερα στα παιδιά, γιατί με τις εικόνες  τους κάνουν κατανοητό και ευανάγνωστο  και το πιο δύσκολο  κείμενο, ενώ με το χιούμορ τους τα διασκεδάζουν. Έτσι, αφού γνωρίσαμε κάποια έργα του Αριστοφάνη διαβάζοντας κόμικς, θελήσαμε να φτιάξουμε κι εμείς τα δικά  μας. Τα καταφέραμε αρκετά καλά για πρώτη φορά  και ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, σας παρουσιάζουμε το βιβλιαράκι που δημιουργήσαμε: Τα κόμικς του Δ2.

Κατηγορίες: Δραστηριότητες | Γράψτε σχόλιο