Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του. Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 κάθε σχολικής μονάδας:

  • ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19,
  • έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Οι ανωτέρω Διευθύνσεις επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως φορέα υπεύθυνου για την ιχνηλάτηση επαφών,
  • ενημερώνεται για τις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με θέματα COVID-19 σε εκπαιδευτικές μονάδες και την αντιμετώπισή τους,
  • έχει την ευθύνη για την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών, που σχετίζονται με συμπτώματα συμβατά με COVID-19 για μαθητές και προσωπικό και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς διαγνωστικού τεστ για COVID19 (εφόσον συστηθεί από ιατρό) και του αποτελέσματός του,
  • διαμορφώνει λίστα ατόμων του Τμήματος της σχολικής τάξης, που εκδηλώθηκε το κρούσμα και παρέχει σχετικές πληροφορίες στον φορέα ιχνηλάτησης των επαφών,
  • έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με COVID19 στο σχολείο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε παρακάτω:Λήψη αρχείου

 

Έναρξη Σχολικού Έτους 2020-2021

Αγαπητοί μας γονείς και αγαπητά μας παιδιά,

Φέτος, ξεκινάει μια σχολική χρονιά διαφορετική από τις άλλες.

Όμως, όλοι μαζί (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες) τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του COVID-19, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε μια όμορφη και δημιουργική σχολική χρονιά.

Επομένως, δεν ξεχνάμε να φοράμε τη μάσκα μας, να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και να ερχόμαστε στο σχολείο μας με αντισηπτικό και το παγούρι μας. 

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι, από αύριο Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 το σχολείο μας θα λειτουργήσει κανονικά, τόσο το πρωινό πρόγραμμα όσο και το ολοήμερο πρόγραμμα σύμφωνα με τις δηλώσεις που μας έχουν υποβληθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι:

Α. Σχετικά με το πρωινό πρόγραμμα:

8:00-8:15 Προσέλευση μαθητών

13:15  Αποχώρηση μαθητών

Β. Σχετικά με το πρόγραμμα του ολοήμερου ισχύουν τα παρακάτω:

Στην Πρωινή Υποδοχή, οι μαθητές προσέρχονται στις 7:00 – 7:15

Στο πρόγραμμα του ολοήμερου οι μαθητές αποχωρούν στις 15:00 ή στις 16:00 ανάλογα με τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί.

Γ. Σχετικά με τη σίτιση

Συστήνεται στερεά τροφή που δεν χρειάζεται ζέσταμα και διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.

Δ. Σχετικά με την λειτουργία του κυλικείου

Το κυλικείο μας θα λειτουργεί και φέτος κανονικά στα διαλείμματα ακολουθώντας τους κανόνες προστασίας του ΕΟΔΥ.

Σας επισυνάπτουμε τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας  (ΕΟΔΥ) για τα Δημοτικά Σχολεία.Λήψη αρχείου

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής – Χέλμειο

Αγιασμός για το σχολικό έτος 2020-2021 – Διανομή Βιβλίων

Αγαπητοί μαθητές και γονείς, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  • Ο Αγιασμός για το σχολικό έτος 2020-21 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 11:00. Οι μαθητές θα προσέλθουν στο σχολείο στις 10:45 ως εξής: Οι μαθητές των Α, Γ και Ε΄τάξεων εισέρχονται/εξέρχονται από την ηλεκτρική πόρτα (αριστερά όπως βλέπετε το κτίριο). Οι μαθητές των Β΄, Δ και ΣΤ΄τάξεων εισέρχονται/εξέρχονται από την αυλόπορτα (δεξιά όπως βλέπετε το κτίριο).
  • Η είσοδος των μαθητών θα γίνεται υποχρεωτικά με μάσκες.
  • Στη συνέχεια οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους θα μπουν στις αίθουσές τους. Ο Αγιασμός θα ξεκινήσει αμέσως μετά και θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του σχολείου όπου θα βρίσκονται μόνο οι μαθητές της Α΄τάξης και αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών. Κατόπιν ο ιερέας θα μπει σε κάθε τάξη και θα αγιάσει εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μετά τον Αγιασμό, στις 12:00, θα αποχωρήσουν όλοι οι  μαθητές.
  • Επίσης, οι μαθητές θα έχουν μαζί τους και τις τσάντες του προκειμένου να πάρουν τα βιβλία τους.

Σας ευχόμαστε Καλή Σχολική Χρονιά, με Υγεία και Ασφάλεια!

Επίδοση τίτλων προόδου και ελέγχων

Αγαπητοί γονείς,
Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων αφού έλαβε υπόψη του την Υ.Α Φ.7/ΦΜ/67997/ΓΔ4/4-6-2020 και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε αποφάσισε τα παρακάτω:
Η επίδοση των Τίτλων Προόδου για τους μαθητές  των Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ και Ε΄ τάξεων και οι Έλεγχοι Προόδου για τους μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ’ τάξεων θα δοθούν  στους ίδιους τους μαθητές χωρίς τη φυσική παρουσία των γονέων σε φάκελο ως εξής:
Ομάδα Α, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 και Ομάδα Β, Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020
Την τελευταία ημέρα 26/6/2020, τα παιδιά θα σχολάσουν στις 13:15.
Οι μαθητές/τριες που δεν είναι παρόντες στο σχολείο, μπορούν να πάρουν τους τίτλους  είτε στις 29/6/2020 από τις 9 έως τις 11 το πρωί, είτε ηλεκτρονικά, εφόσον το ζητήσουν με mail.
Χαρά Μπούτα
Διευθύντρια 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής – Χέλμειου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ 2020

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προτίθεται να υλοποιήσει και φέτος το πρόγραμμα Παιδικών Κατασκηνώσεων για περίπου 130 παιδιά ηλικίας 6 – 15 χρονών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κατοίκους του Δήμου Αγίας Παρασκευής που το ταμείο τους δε δικαιολογεί πρόγραμμα κατασκηνώσεων και θα διαρκέσει για εφτά περιόδους φιλοξενίας, 11 ημερών η κάθε μία. Η οικονομική συμμετοχή κάθε παιδιού καθώς και οι προβλεπόμενες θέσεις ανά κατηγορία ορίζονται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και για ορισμένο αριθμό θέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Για την αίτηση πατήστε εδώ.

Εγγραφές στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του Σχολείου για το σχολικό έτος 2020 – 2021

Αγαπητοί γονείς,

Όσοι από εσάς επιθυμείτε να εγγράψετε τα παιδιά σας  στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του σχολείου μας για το 2020-2021, θα πρέπει  έως την Παρασκευή 19-06-2020 να συμπληρώσετε το παρακάτω έντυπο και να το στείλετε στο email του σχολείου μαζί με τη σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είστε άνεργοι:

Έντυπο «ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

 

Εmail του σχολείου μας:

mail@5dim-ag-parask.att.sch.gr

Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών/τριών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15:00), εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:
1. Οι μαθητές/τριες των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς/κηδεμόνες, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής στο ολοήμερο δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα/κηδεμόνα ή κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους ακόμα και αν δεν έχει εξοφληθεί.

2. Οι μαθητές/τριες, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως,
• πολύτεκνοι/τρίτεκνοι/μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς/κηδεμόνες με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένοι,
• πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και τα παιδιά τους φοιτούν σε σχολικές μονάδες Π.Ε. με εγγραφή στο πρωινό πρόγραμμα, και δεν είναι ενταγμένα στις λειτουργούσες Δ.Υ.Ε.Π.
• Η εγγραφή των μαθητών/τριών που ανήκουν σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες (Ρομά, προσφυγόπουλα) στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Χαρά Μπούτα

Διευθύντρια 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής – Χέλμειο

Etwinning project 2019-2020: Old and Modern Occupations “Knowing our past, Understanding the present, We envision and plan our future …”

Δείτε εδώ,

το e-book που δημιούργησαν οι μαθητές της Δ΄2 Τάξης στο πλαίσιο του προγράμματος που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους μαθητές της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ή κάντε «κλικ» πάνω στη διπλανή εικόνα.

Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα μάτια των παιδιών… Επαγγέλματα που έσβησαν …

Τα επαγγέλματα εξαρτώνται από την εποχή και τις ανάγκες της. Όταν εκλείπει ο λόγος ύπαρξής τους ατονούν και σιγά σιγά εγκαταλείπονται. Αντανακλούν όμως τις ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μιας εποχής, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές των δύο τελευταίων αιώνων..

Προσπαθήσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα επαγγέλματα που υπήρχαν κάποτε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:  μαγαζάτορες, μόνιμους πλανόδιους πωλητές, εποχικούς πλανόδιους μικροπωλητές, σε όσους πρόσφεραν διάφορες υπηρεσίες αλλά και στα γυναικεία επαγγέλματα.

All professions depend on the times they are practiced and the according needs they fulfill. When the reason for their existence is no longer relevant, they fade away and are slowly abandoned. However, they reflect the particular socio-economic conditions of an era, the great changes of the last two centuries.

We tried to categorize these professionist that once existed, into three major categories: shopkeepers, permanent street vendors, seasonal street vendors, those who offered various services and women’s professions.

Με την εκπαιδευτικό, Βιβή Μπελεγρίνου, Δασκάλα της τάξης, που βρίσκει πάντα τον τρόπο να ταξιδεύει τους μαθητές της σε ταξίδια αλλιώτικα… Από την Crecia Celentina (Κάτω Ιταλία) αναζητώντας κοινές ρίζες, στην Πορτογαλία των fados, στην Ολλανδία και στην Ιρλανδία για τα επαγγέλματα που χάθηκαν στον χρόνο…

Χαρά Μπούτα, Διευθύντρια Σχολείου (Συντονίστρια Προγράμματος).

Πολύτιμη η βοήθεια των εκπαιδευτικών: Αντωνίας Παφιλιάρη, Βίκυς Καλτσά, Βαλίνας Χαβελέ, Σταμάτη Κοκκινόπουλου

Επισημάνσεις επαναλειτουργίας σχολικής μονάδας

Αγαπητοί γονείς,

Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας της σχολικής μας μονάδας σας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο αυστηρά στο διάστημα 08:00 π.μ – 8:15 π.μ. Παραλαμβάνονται στην εξωτερική πόρτα του σχολείου και πηγαίνουν αμέσως μέσα στην τάξη τους. Εκεί ο συνάδελφος που έχει την 1η ώρα μάθημα τους τοποθετεί σε συγκεκριμένο θρανίο. Προφανώς οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί βάσει των οδηγιών με τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου δεν επιτρέπεται συγκέντρωση στο προαύλιο και η πρωινή προσευχή θα γίνεται μέσα στις τάξεις.

Στις τάξεις θα υπάρχει αντισηπτικό για όλα τα παιδιά. Επίσης η καθαρίστρια του σχολείου θα παρευρίσκεται τις πρωινές ώρες στο σχολείο και θα καθαρίζει στα διαλείμματα (καρέκλες – θρανία) και την ώρα των μαθημάτων τις λοιπές επιφάνειες (κουπαστές, τουαλέτες, γραφεία κλπ).

Η είσοδος των γονέων δεν επιτρέπεται στο σχολείο. Η επικοινωνία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή του σχολείου μπορεί να γίνεται είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι μαθητές που θα προσέλθουν στο σχολείο θα πρέπει απαραίτητα να έχουν μαζί τους :

Φαγητό και 2-3 μπουκαλάκια με νερό δεδομένου ότι θα προαυλίζονται τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα σε συγκεκριμένο κομμάτι του προαυλίου υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών.

Το κυλικείο δεν θα λειτουργεί.

Υπενθυμίζουμε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, με απόφαση της κ. ΥΠΑΙΘ ΔΕ θα λειτουργήσει το Ολοήμερο.

Η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται ως εξής:

13.15 – 13.20: Α΄ και Β΄ Τάξη

13.20 – 13.25: Γ΄ και Δ΄ Τάξη

13.25 – 13.30: Ε΄ και Στ΄ Τάξη

 Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής – Χέλμειου

Επαναλειτουργία της σχολικής μονάδας

Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι σχετικά με τη δυνατότητα που σας δίνει η Πολιτεία να μη στείλετε το παιδί σας στο σχολείο στο διάστημα από 1η Ιουνίου 2020 έως και 26 Ιουνίου 2020 εφόσον, κατά την αποκλειστική κρίση σας,  έχετε στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον σας άτομο/α που νοσούν ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άτομα άνω των 65, με χρόνια προβλήματα υγείας κλπ), θα πρέπει να συμπληρώσετε και να στείλετε την υπεύθυνη δήλωση που θα βρείτε εδώ.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας στο σχολείο μας θα λειτουργήσει με υποτμήματα σε όλες τις τάξεις ως εξής :

1η ΕΒΔΟΜΑΔΑ (1/6/2020 – 5/6/2020)

Ομάδα Α: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή

Ομάδα Β: Τρίτη – Πέμπτη

2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ( 8/6/2020 – 12/6/2020)

Ομάδα Α: Τρίτη – Πέμπτη

Ομάδα Β: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή

3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ( 15/6/2020 – 19/6/2020)

Ομάδα Α: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή

Ομάδα Β: Τρίτη – Πέμπτη

4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ( 22/6/2020 – 26/6/2020)

Ομάδα Α: Τρίτη – Πέμπτη

Ομάδα Β: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή

Σημείωση : Τη Δευτέρα 8/6/2020 το σχολείο θα παραμείνει κλειστό λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Εντός της ημέρας θα σας κοινοποιηθούν στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν στα υποτμήματα.  Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα αδέλφια, να έρχονται τις ίδιες ημέρες για διευκόλυνση των γονέων.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής – Χέλμειου

 

Aσύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση των Εικαστικών. Ο βυθός της θάλασσας με τα μάτια των παιδιών της Α΄Τάξης!!

Το 5ο θέμα της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των Εικαστικών της Α’ δημοτικού .. ήταν ομαδικό!!!
Σύμφωνα με αυτό κάθε μαθητής/τρια ζωγράφισε από ένα στοιχείο που συναντάμε στη θάλασσα, το ανάρτησε στην πλατφόρμα ψηφιακής εκπαίδευσης eme, και η δασκάλα των Εικαστικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας, φρόντισε να συναντηθούν όλα τα έργα των παιδιών σε δύο ομαδικά έργα, ένα για κάθε τμήμα της Α΄Τάξης!!!
Απολαύστε τους βυθούς των μικρών μας μαθητών…