Η γη μας κινδυνεύει (μέρος 1ο)

  Ξεκινήσαμε τον Απρίλη παράλληλα να δουλεύουμε και το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα  “SOS, η γη μας κινδυνεύει” και θα σας παρουσιάσουμε το 1ο μέρος των δράσεών μας “Για να μη γίνει η γη μια τεράστια χωματερή : μείωση, επαναχρησιμοποίηση  και ανακύκλωση !”

   Ξεκινήσαμε τη συζήτηση και την έρευνά μας με μια διερευνητική συζήτηση “γιατί η γη μας κινδυνεύει;Απο τι άραγε; κλπ. ”  Τα παιδιά είχαν κάποιες ωραίες ιδέες και από τη συζήτηση είδαμε πως η γη μας αποτελείται από στεριά, πολύ νερό και αέρα (ατμόσφαιρα).

  

Παρατηρούμε και φροντίζουμε τα φυτά μας.

Είδαμε κάποιες ειδήσεις στις εφημερίδες σχετικές και φτιάξαμε το δικό μας πρωτοσέλιδο

 

Αποτύπωσε με ζωγραφική των πρώτων ιδεών των παιδιών

Διαβάσαμε παραμύθια και σχετικά βιβλία

Παρατηρήσαμε πόσα πολλά  σκουπίδια κάνουμε μόνο κατά τη διάρκεια του δεκατιανού και φανταστήκαμε πόσα μπορεί να κάνουν όλοι οι άνθρωποι.

Θάψαμε στην αυλή κάποια σκουπίδια  όπως γυαλί, πλαστικό, χαρτί, ξύλο , μέταλλο, αλουμινόχαρτο, φλούδες από μήλο και μπανάνα. Στόχος μας είναι να δούμε τι γινονται τα σκουπίδια που ρίχνουμε στη γη μας. Όταν στο τέλος της χρονιάς τα αναζητήσουμε τι θα βρούμε;

 

 

Τι είναι η ανακύκλωση ; Τι σημαίνει το σύμβολο με τα τρία πράσινα βελάκια;

Μείωση σκουπιδιών, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.

 Με το εκπαιδευτικό λογισμικό  “Δεν το θες , μην το πετάς ” μάθαμε πολλά χρήσιμα πράγματα για να μη γίνει η γη μια τεράστια χωματερή. Παίξαμε, τραγουδήσαμε , ζωγραφίσαμε,  επαναχρησιμοποιήσαμε και κάναμε ανακυκλωμένο χαρτί .

Παιχνίδια με παλιές εφημερίδες και με άδειες συσκευασίες

Ανακυκλώσαμε τα άχρηστα χαρτιά .

Επαναχρησιμοποιήσαμε διάφορα άχρηστα υλικά και δημιουργήσαμε ΄ργα τέχνης

 

Παράλληλα  η ΄Ανοιξη μας ενέπνευσε για διάφορα έργα  (χρησιμοποιήσαμε παλιές οδοντόβουρτες, σφουγγαράκια κ.ά υλικά αντί για πινέλα και ιδού

 Μας απασχόλησε και η ζωή των εντόμων και κυρίως της πεταλούδας και της μέλισσας που είναι τα αγαπημένα μας. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά βίντεο και είδαμε πολλά βιβλία.

           

 

 

Το γράμμα στους γονείς για τα τρία κλειδιά που θα σώσουν τη γη από τα σκουπίδια.

     Από την επίσκεψή μας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπου παρακολουθήαμε πρόγραμμα για το έργο του καλλιτέχνη Παύλου “τα Φτερά”. Από λωρίδες αφίσας  ο καλλιτέχνης δημιουργεί. Μήπως τελικά με όλα τα υλικά που μπορεί να μας φαίνονται άχρηστα μπορούμε να δημιουργήσουμε έργα τέχνης;

 

Πριν την ξενάγηση φάγαμε το δεκατιανό μας γιατί “νηστικό αρκουδι δε χορεύει”  που λέει και ο λαός μας.

Αποφασίσαμε να μελετήσουμε τι συμβαίνει στη στεριά (σκουπίδια, βλάστηση, δάση), τον αέρα , τη θάλασσα και τους κατοίκους της γης μας. Μήπως όλα είναι μια αλυσίδα ;

Τα λέμε  με τη συνέχεια των δράσεών μας για τα δάση, τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και των θαλασσών .

Καλό Σαββατοκύριακο και στο επανειδείν.

 

Αφήστε μια απάντηση