Πασχαλιά – Πασχαλιά με τα κόκκινα τ΄αυγά

    Ήρθε κιόλας το Πάσχα και είχαμε τόσα πολλά να πούμε σε μια μόλις εβδομάδα. Φυσικά ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με την ερώτηση “Τι είναι το Πάσχα και τι ξέρετε γι’ αυτό”.  Τα παιδιά έδωσαν απαντήσεις σχετικές με τα βιώματά τους (κόκκινα αυγά, λαμπάδα της νονάς και δώρα ) .’ Ετσι μιλήσαμε για την εβδομάδα των Παθών , τη Σταύρωση και την Ανάσταση μέσα από πίνακες ζωγραφικής, εικόνες – αγιογραφίες καθώς και βιβλία.

 

Η κατασκευή  μας

Οι πίνακες που ζωγράφισαν τα παιδιά εμπνευσμένα από όσα είδαν και άκουσαν

 

 

Τα  έθιμα του Πάσχα

   Παλιά τα παιδιά περιμέναν τα παπούτσια της νονάς γιατί δεν είχαν άλλα, αυτό ήταν το δώρο το Πασχαλινό. Περιμέναν να φάνε τσουρέκι και αρνί γιατί δεν τρώγαν συχνά όπως εμείς. Επίσης νηστεύαν 40 μέρες άρα το αυγό, το τσουρέκι , η μαγειρίτσα , το κατσικάκι κλπ.  ήταν κάτι ξεχωριστό γι΄αυτά και το περίμεναν με λαχτάρα. Πώς  νιώθουμε και ζούμε τα Πασχαλινά έθιμα σήμερα;

 

Η κάρτα με τις πασχαλινές ευχές μας

Η πασχαλιά και η πασχαλίτσα .

 

Βάψαμε τα αυγά και στολίσαμε τα καλαθάκια μας.

Τα παιδιά του 1ου τμήματος δούλεψαν σε ομάδες για να εικονογραφήσουν με την σωστή χρονκ΄γ σειρά την ιστορία

            Τα παιδιά του 2ου τμήματος δούλεψαν σε ομάδες , την ομάδα των ευχών του Πάσχα,  την ομάδα των εθίμων και την ομάδα της ιστορίας των Παθών και της Ανάστασης και όταν τελείωσαν παρουσίασαν το έργο του ςστην  ολομέλεια της τάξης.

Οι αισθήσεις μας το Πάσχα

Το κρυπτόλεξό μας

Βιβλία που διαβάσαμε

  Την Παρασκευή  κλείσαμε με  ” Το δέντρο που έδινε” μια καταπληκτική θεατρική παράσταση με σύγχρονα μέσα , που ενθουσίασε τα παιδιά καθώς ήταν διαδραστική και ζωντανή και ακολούθησε μετά θεατρικό παιχνίδι.

                                     

Μόνο η αγάπη μετράει, να δίνεις και να δέχεσαι αγάπη είναι αυτό που μετράει  όπως έλεγε και η Πασχαλιά στην Πασχαλίτσα.

Παρακολουθούμε και την ανάπτυξη των φυτών γιατί και αυτά θέλουν αγάπη

 

 

Καλό Πάσχα σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση