4ο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου

Το blog του 4ου Γενικού Λυκείου Γαλατσίου

Γίναμε γονείς…

Απρ 20111

Επιτέλους  ήρθε η στιγμή να δράσουμε ως ομάδα! Γίναμε ανάδοχοι γονείς! Με πρωτοβουλία και βοήθεια από την καθηγήτρια Αγγλικών μας, κ. Μαλλιαρού καταφέραμε κάτι που ίσως φαντάζει ουτοπικό στην εποχή που διανύουμε, όχι τόσο για οικονομικούς λόγους όσο για λόγους έλλειψης αλτρουισμού και ευγένειας. Υιοθετήσαμε μέσω του μη κυβερνητικού οργανισμού της ΑctionAid πέντε παιδάκια από διάφορα σημεία του κόσμου.  Πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα υιοθεσίας πήραν μέρος πέντε τμήματα του σχολείο μας.

Το Α4 έχει ήδη αναλάβει ένα γλυκό κοριτσάκι από την Καμπότζη, το Α5 ένα μικρό αγόρι από το Πακιστάν, το Β2 φροντίζει ένα μαύρο μπόμπιρα από τη Ρουάντα, το Γ1 ένα κορίτσι από το  πολύπαθο Αφγανιστάν και τέλος το Γ2 είναι υπεύθυνο για ένα αγοράκι από τη Ζιμπάμπουε.

Με τη μικρή οικονομική μας συμβολή κάποια παιδιά και οι οικογένειές τους  θα εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση τους υλικά αγαθά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ActionAid η βοήθεια μας καταλήγει σε όλο το χωριό, βοηθώντας τους κατοίκους να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο με διάφορα μικρά έργα υποδομής, διοργανώνονται πρόχειρα και λιτά φυσικά, εκπαιδευτικά σεμινάρια για όλες τις ηλικίες και τους παρέχεται όσο το δυνατό, η τεχνογνωσία για τις γεωργικές τους εργασίες.

Ας δούμε όμως την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες καταγωγής των παιδιών που «υποστηρίζουμε».

Η Καμπότζη είναι το δεύτερο φτωχότερο ασιατικό κράτος με έντονες κοινωνικές ανισότητες. Ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών υποσιτίζεται υπάρχουν πανίσχυροι ιδιώτες που πλουτίζουν μέσω την παράνομης υλοτομίας. Μεγάλο έδαφος έχει κερδίσει η βία και η εγκληματικότητα, ο αναλφαβητισμός καθώς μόνο 1/5 παιδιά πηγαίνουν σχολείο και δυστυχώς η μάστιγα των υπανάπτυχτων χωρών τo ActionAid. Η ActionAid που δραστηριοποιείται εκεί από το 2004 παρέχει δάνεια στους μικροκαλλιεργητές και με τη βοήθεια αυτοχθόνων μοναχών πολεμά την αμάθεια. Τέλος με τη χρήση ActionAid εγκυμοσύνης και προγεννητικού ελέγχου με όσα μέσα διαθέτουν, βοηθούν τις εγκυμονούσες μητέρες.

Στο Πακιστάν από την άλλη, μόνο 1/12 παιδιά καταφέρνει να γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια. Αλλά ακόμη και αν είναι τυχερό εύκολα μπορεί να καταλήξει σε άλλη οικογένεια μέσω του εμπορίου βρεφών, καθώς έχουν καταγραφεί 200.000 περιστατικά παιδιών που πουλήθηκαν από τις ίδιες τους τις οικογένειες γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να τα αναθρέψουν με λιγότερο από 1$ τη μέρα, που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο του 31% των οικογενειών του Πακιστάν. Οι πολιτικές αναταραχές, με τα πραξικοπήματα και οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες δεν βοηθούν στην ανάπτυξη ενός υγιούς πνευματικά και ψυχικά παιδιού.  Το έργο της ActionAid από το 1992 επικεντρώνεται στην απόκτηση πόσιμου νερού από τους κατοίκους, στην υιοθέτηση κανόνων υγιεινής, στον περιορισμό του αναλφαβητισμού και τη δημιουργία βιβλιοθηκών και προγραμμάτων απογραφής και αποταμίευσης.

Στην Ρουάντα της Αφρικής τα δεκαπεντάχρονα αποτελούν το 60% ου πληθυσμού. Τα περισσότερα από τα παιδιά εργάζονται στην ύπαιθρο και δεν λαμβάνουν την απαραίτητη εκπαίδευση, η οποία σύμφωνα με τις αντιλήψεις των κατοίκων είναι προνόμιο μόνο των ανδρών. Η ActionAid λοιπόν προσπαθεί να βοηθήσει με τη δημιουργία σεμιναρίων για την ισότητα των δυο φύλων, ενώ προσπαθεί να μειώσει τις ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Παράλληλα, προχωρά και στον δανεισμό μικρών χρηματικών ποσών στους αγρότες για να τονώσει την παραγωγή τους και έχει βοηθήσει τις γυναίκες να δημιουργήσουν δικούς τους συνεταιρισμούς.

Στο Αφγανιστάν, η κατάσταση δεν είναι  και πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Κάθε 29 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει στην γέννα διότι το γυναικείο φύλο απαγορεύεται να παρακολουθείται από γιατρό, ενώ ένας γιατρός αντιστοιχεί σε 47.140 άτομα! Ο αναλφαβητισμός αγγίζει το 80%, το 44% του πληθυσμού υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια και το 20% των παιδιών πεθαίνουν πριν γίνουν πέντε ετών.  Ο οργανισμός της ActionAid στοχεύει στη βοήθεια των αστέγων, στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και πρόσφατα συμμετείχε στην παροχή τροφής σε 2.000 οικογένειες με δίμηνα, έμμισθα προγράμματα ανάπτυξης.

Στη Ζιμπάμπουε η οικονομική κατάσταση είναι ίσως η χειρότερη από όσες προαναφέρθηκαν. Εκεί το 88% των ανθρώπων ζουν με λιγότερο από 1$ ημερησίως, στερημένοι από καθαρό νερό και τροφή. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που προκειμένου να φοιτήσουν στο σχολείο είναι αναγκασμένα να περπατούν πάνω από 10 km. Εκεί ο μέσος όρος ζωής είναι τα 44 έτη εξαιτίας του ιού του AIDS, ενώ μετά την επιβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ανεργία αγγίζει το 90%. Παρόλα αυτά όμως η ActionAid έχει σπουδαία δράση εκεί. Συμβάλλει στη δημιουργία γυναικείων συνεταιρισμών, στην τροφοδότηση των μικροκαλλιεργητών με σπόρους, εργαλεία και  γνώση. Επιπλέον, η ActionAid ενημερώνει και τους κατοίκους για την προφύλαξή τους από το AIDS καθώς κάθε χρόνο προσβάλλονται 144.000 χιλιάδες άτομα, κυρίως γυναίκες. Τέλος, σεμινάρια γίνονται και για την ευαισθητοποίηση των γονέων γύρω από θέματα της εκπαίδευσης.

Λάβαμε ήδη τα πρώτα τους γράμματα και πλέον επίσημα ως γονείς τους, αισθανόμαστε μεγάλη χαρά! Μάλιστα φαίνεται να ευαισθητοποιήθηκαν κι άλλα τμήματα του σχολείου μας θέλοντας να συμμετάσχουν ανάλογα. Εύχομαι με αυτόν τον τρόπο να βοηθούμε όσο το δυνατό περισσότερους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και μακάρι η συλλογική μας αυτή προσπάθεια να πετύχει, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλους συμμαθητές και συμπολίτες μας.

Κωνσταντίνα Γ.

2 σχόλια στο άρθρο

“Γίναμε γονείς…”

  1. 1 Απριλίου, 2011 στις 16:47      Απάντηση ΜΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Έγραψε:

    Μπάβο σας παιδιά και συνάδελφοι εκεί στο Γαλάτσι!
    Θα μπορούσα να μάθω πληροφορίες για το πως έγινε η υιοθεσία, ώστε να προσπαθήσω κάτι αντίστοιχο και στο σχολείο μας;
    Σας ευχαριστώ όλους.


    • 7 Απριλίου, 2011 στις 16:10      Απάντηση Κωνσταντίνα Γ. Έγραψε:

      Ευχαριστουμε πολυ και χαιρομαστε ειλικρινα που καταφεραμε και ευαισθητοποιησαμε κι αλλο κοσμο… Μας συγχωρειτε που αργησαμε να απαντησουμε στο σχολιο σας αλλα επρεπε να ρωτησουμε την υπευθυνη καθηγητρια σχετικα με τα διαδικαστικα της υιοθεσιας. Λοιπον, οπως μου ειπε μπορειτε απο το http://www.actionaid.gr/Contact να βρειτε περισσοτερες πληροφοριες ή οπως καναμε εμεις να τηλεφωνησετε στο 801 11 900 800 και να τις ζητησετε απο εκει ή να κανονισετε την υιοθεσια. Επιπλεον εχετε τη δυνατοτητα να καταθετετε οιδιος μηνιαιως το ποσο στο λογαριασμο της actionaid ή να αφαιρεται το ποσο καθε μηνα αυτοματα απο το λογαριασμο σας. Η καθηγητρια μας εχει επιλεξει το δευτερο, αλλα εγω θα σας συνιστουσα το πρωτο. Eιναι πιο “ασφαλες” γιατι οι μαθητες δεν ειναι παντα τοσο συνεπεις στις οικονομικες υποχρεωσεις τους και υπαρχει σοβαρη πιθανοτητα στο τελος να αναλαβετε μονο σας την πληρωμη… Ελπιζω να σας βοηθησα καπως. Οτιδηποτε αλλο χρειαστειτε ειμαστε προθυμοι να σας απαντησουμε!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλωσήρθατε στο Blog του 4ου Γενικού Λυκείου Γαλατσίου.

Η σχολική κοινότητα του 4ου Γενικού Λυκείου Γαλατσίου «Κωνσταντίνος Καραθεωδορή» σας καλωσορίζει στο νέο δημοσιογραφικό blog που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία μαθητών και φυσικά την υποστήριξη των καθηγητών.

Στη σύγχρονη εποχή του καταιγισμού των πληροφοριών, θεωρήσαμε αναγκαία και ιδιαίτερα δημιουργική την ενασχόληση της μαθητικής κοινότητας με κρίσιμα ζητήματα της κοινωνίας μας σε επιμέρους τομείς. Επιδίωξη μας είναι αφενός η ενημέρωση των συμμαθητών μας και αφετέρου η ανάδειξη της κρίσης και της άποψης της νεολαίας που εκπροσωπούμε. Το σχολείο αποτελεί για μας φορέα κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης και σκοπεύουμε να τον εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.

Σας καλούμε, λοιπόν, να κρίνετε, να σχολιάσετε, να διασκεδάσετε, να εκφράσετε την άποψή σας και να αποδείξετε ότι κι εμείς οι νέοι έχουμε φωνή και μάλιστα δυνατή.



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων