Εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες

Το 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, πιστό σε μια παράδοση χρόνων, διοργάνωσε και φέτος σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς πολλοί μαθητές εργάστηκαν κατά ομάδες (πέραν του σχολικού ωραρίου), έκαναν επισκέψεις σε διάφορους πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς ή εκπαιδευτικούς χώρους, συγκέντρωσαν υλικό και έκαναν εργασίες. Τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 παρουσίασαν τη δουλειά τους στους συμμαθητές τους.

Μια απ’ αυτές τις σχολικές ομάδες είναι και η Ομάδα Φυσικής. Το θέμα για φέτος ήταν: «από τον Αριστοτέλη στην επιστημονική επανάσταση». Αφορμή για την επιλογή του θέματος απετέλεσε ο παγκόσμιος εορτασμός του 2016 ως έτους αφιερωμένου στον Αριστοτέλη.

Οι μαθητές βρήκαν πληροφορίες για τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου και προσπάθησαν να κατανοήσουν το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έζησε. Επικεντρώθηκαν στις απόψεις του για τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα και κυρίως στο ζήτημα της κίνησης και ειδικότερα της πτώσης των σωμάτων.

Φτάνοντας στην Αναγέννηση και στον Γαλιλαίο είδαν πώς τροποποιήθηκαν οι απόψεις του Αριστοτέλη και πώς οι άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν τον κόσμο με άλλα μάτια.

Στη διαδρομή τους μέχρι την επιστημονική επανάσταση έρχονται σε επαφή με τον Μεσαίωνα και τον Διαφωτισμό. Γνωρίζουν τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, τον Αρχιμήδη, τον Κοπέρνικο και τον Νεύτωνα.

Το ταξίδι τούς γοήτευσε και αποφάσισαν πως την επόμενη σχολική χρονιά θα κρατήσουν την επαφή με όλα αυτά τα ωραία που συνάντησαν φέτος, θα προσπαθήσουν να τα καταλάβουν καλύτερα και να τα συνδέσουν με το μάθημα της Φυσικής και της Ιστορίας που θα διδαχτούν.

Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.