Το Σχολείο μας

 

25/3/2015
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ 4ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Αιδεσιμότατε
Κύριε Δήμαρχε του Δήμου Αγίας Παρασκευής
κ. Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας
Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες
25η Μαρτίου σήμερα και στο νου όλων των Ελλήνων είναι συμβολικά δεμένα το ανεπανάληπτο ιστορικό γεγονός της ελληνικής επανάστασης του 1821 κατά των Τούρκων, με τη θρησκευτική γιορτή , του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Όπως ο Eυαγγελισμός σηματοδοτεί για τους χριστιανούς τη στιγμή που το παλιό υποχωρεί και αποχωρεί, μπρός στην αναγγελία του νέου, του αληθινού, κατ΄ανάλογο τρόπο η επανάσταση σηματοδοτεί για τους Έλληνες την εναρκτήρια πράξη για την αποχώρηση και υποχώρηση καθεστώτος 400 χρόνων δουλείας, καταπιέσεων και αιματηρών θυσιών, και το πέρασμα στην ελευθερία, την αυτοπεποίθηση, την ανεξαρτησία και την αυτόνομη κρατική συγκρότηση.
Η συμβολική αυτή σύνδεση θρησκευτικού και εθνικού γεγονότος εκφράστηκε και στην υμνολογία: Δίπλα στο χαιρετισμό προς τη Παναγία, <<χαίρε, κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σού>> ο εθνικός μας ποιητής Σολωμός θα παρατάξει το δικό του χαιρετισμό προς την ελευθερία, <<χαίρε ώ χαίρε ελευθεριά>>
Η σημερινή μέρα, συνειδητά, πρέπει να είναι μέρα μνήμης και αναστοχασμού.
Τιμούμε τους αγωνιστές, επώνυμους και ανώνυμους, της επανάστασης του 1821.
Τιμούμε όλους τους ήρωες που έδωσαν συντονισμένους αγώνες, διαφορετικούς,
άλλοι με τα όπλα σε ξηρά και θάλασσα , απέναντι σε πολυάριθμα στρατεύματα θυσιαζόμενοι,
αλλοι με τη συγγραφική τους πένα, μεταφέροντας νέες ιδέες για το φωτισμό και τη καλλιέργεια του γένους ,
και άλλοι μοχθούντες με τη διπλωματική και πολιτική τους κατάρτιση , για τη διεθνή κατοχύρωση του νέο-ιδρυθέντος κράτους και τη συνταγματική οργάνωση της νέας πολιτείας.
Για τετρακόσια χρόνια, μετά την άλωση της Πόλης, ο ελληνικός λαός έδινε καθημερινούς αγώνες κατά της στέρησης οικονομικών μέσων, της πνευματικής και παιδευτικής ανελευθερίας, του καθεστώτος δουλείας και φόβου, μέσα σε μία πολυεθνική αυτοκρατορία που πορευόταν καταπιεστική για τους υπηκόους της.
Από τις αρχές του 17ου αιώνα, είχαν ξεκινήσει αξιόλογες αντι- οθωμανικές εξεγέρσεις Ελλήνων, που άλλες πνίγονταν στο αίμα και άλλες αποδεικνύονταν απέλπιδες προσπάθειες ανεξαρτησίας.
Η περίπτωση του Ρήγα Φεραίου, στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, πέραν του ότι συγκλονίζει με το μέγεθος της αυτοθυσίας του, συνεπαίρνει το νου, με τη σύλληψη ενός οργανωμένου επαναστατικού σχεδίου, το οποίο είχε ιδεολογικές ρίζες στο Διαφωτισμό, προέτασσε τη μορφωτική και πνευματική αφύπνιση των υποδούλων και διέθετε καταστατικό χάρτη, με την εμπλοκή της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, στην επανάσταση και αυτονόμηση από τον κορμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η εθνική συνείδηση και η εμπέδωση της ιδέας της ανεξαρτησίας στον ελλαδικό χώρο είχε αναπτυχθεί σταδιακά , κυρίως τα τελευταία 50 χρόνια πριν την επανάσταση, μέσα από την επίγνωση
της κοινής ιστορικής πορείας και των κοινών εμπειριών,
της θεσμικά κατοχυρωμένης κοινοτικής οργάνωσης που ακουμπούσε στην εκκλησία
και της ελληνικής γλώσσας, που παρά τους 4 αιώνες δουλείας, μιλιούνταν ακόμη.
Αυτά τα δεδομένα παρείχαν στη Φιλική Εταιρεία, την αξιοθαύμαστη αυτή μυστική οργάνωση, το υπόβαθρο και τη δυνατότητα να συντονίσει τους αγώνες των Ελλήνων και να αναπτύξει σχέδιο δράσης για την έναρξη της Επανάστασης.
Το σχέδιο αρχίζει να εκτυλίσσεται, όπως είναι γνωστό, το Φεβρουάριο του 1821 με την εκδήλωση του κινήματος του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία.
Πολύ γρήγορα η Επανάσταση απλώνεται σε όλη την Ελλάδα.
Κηρύσσεται αρχικά στη βόρεια και νότια Πελοπόννησο, όπου και εδραιώνεται.
Ο θρύλος όμως της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου διαδόθηκε σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.
Όλη η Ελλάδα, από τη Μακεδονία μέχρι τα νησιά επαναστατεί, κάτω από τη καθοδήγηση του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα, του Υψηλάντη, του Μιαούλη, της Μπουμπουλίνας και τόσων άλλων…
Ο αγώνας των ελλήνων κράτησε περίπου 10 χρόνια.
Η Διεθνής κατάσταση στην Ευρώπη όμως, κάθε άλλο παρά ευνοïκή για το ελληνικό ζήτημα διαμορφώνεται, μετά την υπαναχώρηση των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών, σε απολυταρχικές πολιτικές ιδέες και συνασπισμούς, όπως η Ιερά Συμμαχία.
Αυτή η εξέλιξη προοιωνίζεται σκληρούς αγώνες για την Ελληνική επανάσταση, όχι μόνο στο πεδίο των μαχών, αλλά και στη διπλωματία.
Παράλληλα όμως οι ευρωπαïκοί λαοί, στο άκουσμα των αλλεπάληλων θυσιών των εξεγερμένων Ελλήνων, οργανώνουν Φιλελληνικό κίνημα, τόσο για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα , όσο και ως πίεση για αλλαγή της στάσης των ισχυρών ευρωπαïκών κρατών απέναντι στο δίκαιο του αγώνα. Πολλοί φιλέλληνες μάλιστα πολεμούν στο πλευρό των Ελλήνων.
Κατά τη μακρά διάρκεια του αγώνα υπήρξαν στιγμές κόπωσης, περιπτώσεις έλλειψης συντονισμού, γεγονότα διχόνοιας και αλληλοσπαραγμού.
Ούτε τα λάθη όμως, ούτε οι αθλιότητες των συμφερόντων, που ποτέ δεν λείπουν από κανένα συλλογικό έργο, κατάφεραν να καλύψουν τη λάμψη των ηρωικών κατορθωμάτων, να αμαυρώσουν την Αλαμάνα, τη Γραβιά, το Μεσσολόγγι, το Μανιάκι…
Η επανάσταση κινδύνεψε.
Όμως στήνεται και πάλι ορθή.
Η ελληνική ψυχή θριάμβευσε και η ελευθερία ξεπήδησε μέσα από εκατόμβες θυσιών και από τα ΄΄κόκκαλα των ελλήνων τα ιερά΄΄.
Η μοναδικότητα του αγώνα του 1821 μέσα στη ιστορία, όπως μοναδικά εκφράζεται στο σύνθημα ΄΄Ελευθερία ή θάνατος΄΄ μας καλεί να επανερχόμαστε στη μελέτη αυτής της περιόδου, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, ως μία άσκηση αυτογνωριμίας και αυτογνωσίας.
Το χρέος το δικό μας, δεν είναι μόνο να διατηρούμε τη μνήμη των γεγονότων, σε μία διάσταση εορτασμών και λόγων, αλλά μελετώντας την ιστορία, να στοχαζόμαστε το πνεύμα της επανάστασης του ΄21, που μας δίνει το μέτρο των υποχρεώσεών μας, στο παρόν και το μέλλον.
Τόσο εμείς οι μεγαλύτεροι, όσο και εσείς η νέα γενιά, πολίτες ενός ελεύθερου κράτους, οφείλουμε να κάνουμε πράξη τις υποθήκες, που άφησαν οι πρωταγωνιστές της επανάστασης, για την εθνική ανεξαρτησία, τη κοινωνική δικαιοσύνη και το σεβασμό στον άνθρωπο.
Ειδικά σήμερα, που οι αξίες αμφισβητούνται, και που είναι απαραίτητη η διασφάλιση της εθνικής μας υπόστασης και της παγκόσμιας ειρήνης, έχουμε ευθύνη, ενωμένοι, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ελευθερία και την ευημερία του λαού μας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

4ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής

Καλώς ήλθατε στην ιστοσελίδα μας! 

 Η Διευθύντρια, οι καθηγητές και οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής σας καλωσορίζουν στην Ιστοσελίδα  του Σχολείου.

Στόχος μας είναι μέσα από την Ιστοσελίδα μας να σας ενημερώσουμε για τη ζωή στο σχολείο μας , τη λειτουργία και οργάνωσή του, καθώς και για τις δραστηριότητες των μαθητών.

Η επικοινωνία ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκομένους μέσα στη σχολική κοινότητα θεωρούμε  ότι θα υπηρετήσει τους στόχους της μάθησης και της διαπαιδαγώγησης των μαθητών μας. 

DSC00080

 

 

 

Top