1ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας 4ου Δ.Σχ. Βούλας, με τίτλο: «Ου μπ…λέξεις»

Απρ 20177

Διαγωνισμός Γλώσσας Logo

 

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας προκηρύσσει τον 1ο Διαγωνισμό Ορθογραφίας με τίτλο:

«Ου μπ…λέξεις»

για τους/τις μαθητές/τριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Σχολείο στις 9-10/5/2017 (Α’ Φάση) και στις 16/5/2017 (Β’ Φάση). Στόχος του διαγωνισμού είναι να βοηθήσει τα παιδιά: να συνειδητοποιήσουν την αξία της ελληνικής γλώσσας, να εκτιμήσουν τη μοναδικότητά της, να κατανοήσουν τον σημαντικότατο ρόλο της γραμματικής στην ορθογραφία και όλα αυτά συμμετέχοντας σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γνώσεων το οποίο σκοπό έχει να αναδείξει το ομαδικό τους πνεύμα  και τα ταλέντα τους.

Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν θα διαγωνιστούν στην ορθογραφία και την αναγνώριση της γραμματικής λειτουργίας λέξεων, οι οποίες θα επιλεχθούν με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την Ηλεκτρονική πλατφόρμα του Σχολείου μας. Οι διαγωνιζόμενοι θα αξιολογηθούν στην Α΄ φάση από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, ενώ στην Β’ φάση από κριτική επιτροπή τριών μελών (Σχολικό Σύμβουλο, Διευθύντρια και δάσκαλο/α).

Α’ Φάση

Αρχικά οι μαθητές της κάθε τάξης θα σχηματίσουν συνολικά 15 ομάδες των 3-4 μαθητών με τυχαίο τρόπο (κλήρωση).  Η Α’ Φάση θα πραγματοποιηθεί σε 3 γύρους.

Συγκεκριμένα, σε κάθε γύρο θα συμμετέχουν 5 από τις ομάδες, οι οποίες θα διαγωνίζονται μέχρι να μείνει μόνο μία νικήτρια του γύρου. Κάθε ομάδα θα έχει μία ηλεκτρονική συσκευή (tablet) και θα κάνει είσοδο με το όνομα της Ομάδας στην ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Σχολείου. Στη συνέχεια στις 5 ομάδες θα δίνεται μία λέξη, κοινή για όλες, και θα πρέπει τα μέλη να αποφασίσουν για την ορθογραφία της. Αυτή η λέξη θα έχει κάποιο/α ορθογραφικά κενά π.χ. κ_νούριος (η ορθογραφία της κάθε λέξης είναι σύμφωνη με αυτή της Νεοελληνικής Γραμματικής που διδάσκεται στο δημοτικό σχολείο). Αφού τους δοθεί η λέξη, θα έχουν 5 δευτερόλεπτα να αποφασίσουν ομαδικά μέσα από πολλαπλές επιλογές ορθογραφίας που τους δίνει η Πλατφόρμα πώς πρέπει να γραφτεί η λέξη. Ανά 5 λέξεις θα ολοκληρώνεται ένας κύκλος λέξεων και θα εμφανίζεται η βαθμολογία των ομάδων. Η τελευταία σε βαθμολογία ομάδα στο τέλος κάθε κύκλου θα αποχωρεί. Νικήτρια η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς . Στη Β Φάση προχωράνε οι νικήτριες ομάδες των 3 γύρων. Σε όλης τη διάρκεια της διαδικασίας όλοι οι υπόλοιποι μαθητές συμμετέχουν στη διαδικασία ως κοινό.

Β’ Φάση

Στη Β’ Φάση προκρίνονται οι 3 καλύτερες ομάδες μαθητών της Ε’ και Στ’ τάξης (Συνολικά 6 ομάδες). Οι 3 ομάδες κάθε τάξης θα διαγωνιστούν μεταξύ τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που διαγωνίστηκαν και στην Α’ Φάση. Η διαφορά που υπάρχει είναι ότι οι ομάδες δεν θα διαγωνίζονται μόνο στην ορθογραφία των λέξεων αλλά και στην αναγνώριση της γραμματικής λειτουργίας της λέξης. Για τα ουσιαστικά: μέρος του λόγου, γένος, αριθμός πτώση (π.χ. η λέξη «ταυτότητας» είναι Ουσιαστικό, Γένους Θηλυκού, Ενικού Αριθμού, Πτώσης Γενικής). Για τα ρήματα: μέρος του λόγου, φωνή, χρόνος, έγκλιση, αριθμός πρόσωπο, (πχ. «Βρίσκομαι», ρήμα, παθητικής φωνής, Οριστική ενεστώτα, πρώτο πρόσωπο ενικού αριθμού)

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Β’ Φάση θα βραβευθούν με τα παρακάτω έπαθλα:

  • Αυτή που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης θα βραβευθεί και θα κερδίσει από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι scrabble για κάθε μέλος της ομάδας.
  • Αυτή που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές της Ε’ θα βραβευθεί και θα κερδίσει από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι scrabble για κάθε μέλος της ομάδας.

 

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής στον Διαγωνισμό.

 

Η Διευθύντρια του Σχολείου

  

Μαρκοπούλου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων