Ολοκλήρωση Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ρομποτικής

Δεκ 20153

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ρομποτικής» με θέμα «iRobot, Yes iDo” στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας με μια σειρά ομιλιών από ειδικούς αλλά και εργαστηρίων Ελεύθερου Λογισμικού, Προγραμματισμού και Ρομποτικής για τους μαθητές του Σχολείου μας και όχι μόνο. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν με άψογο τρόπο περισσότεροι από 200 μαθητές με τους γονείς τους. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για την ηθική-οργανωτική–οικονομική στήριξή τους. Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές και τους γονείς που μας στήριξαν με την παρουσία τους στα εργαστήρια.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ομιλητές και υπεύθυνους εργαστηρίων:

Στέλλα Ιάκωβο και ο Kweskin Richard, ειδικούς σε θέματα Ελεύθερου Λογισμικού, οι οποίοι μας παρουσίασαν το  πώς μπορούν να δουλέψουν οι Η/Υ μας με προγράμματα Ελεύθερου Λογισμικού. Παρουσίασαν ζωντανά στο εργαστήριο το πιο δημοφιλές εναλλακτικό λειτουργικό σύστημα για Η/Υ με την ονομασία “UBUNTU”. Προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα όπως: Τι προσφέρει η χρήση ενός προγράμματος Ελεύθερου Λογισμικού; Τι διαφέρει από τα προγράμματα Κλειστού Τύπου που χρησιμοποιούμε καθημερινά; Είναι τελικά τόσο διαφορετικά και δύσκολα όσο θέλουν κάποιοι να μας κάνουν να πιστεύουμε; Προσφέρουν ασφάλεια; Ποιες προοπτικές ανοίγονται για ένα μαθητή που χρησιμοποιεί καθημερινά Ανοικτό Λογισμικό; Αξίζει να κάνουμε μια αλλαγή; Τι είναι οι «κοινότητες» και τι προσφέρουν;

ELLAK 3 ELLAK 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Οικονόμου Βασίλη, υπεύθυνο Συστημάτων Πληροφορικής και Ομάδας Μαθητικού Υπολογιστή των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο οποίος μας έφερε σε μια πρώτη επαφή με το προγραμματιστικό περιβάλλον του Kodu και μας μίλησε για την αξία του Προγραμματισμού σε μικρές ηλικίες. Μέσα από τα εργαστήρια που διοργάνωσε αλλά και την ιδιαίτερα εντυπωσιακή παρουσίασή του προσπάθησε να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Πόσα έχει να «κερδίσει» ο μικρός μαθητής που ξεκινά τη συγγραφή κώδικα από τα 8-10 του χρόνια; Πόσα είναι αυτά που κερδίζει όταν ανακαλύπτει την έννοια της δομής της επανάληψης, επειδή τη χρειάζεται για να μην γράφει άσκοπα εντολές που επαναλαμβάνονται; Τι προσφέρει όλη αυτή η διαδικασία δοκιμής και λάθους;

 

Kodu 2 Kodu 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σκέλλα Αντώνη, εκπαιδευτικό του 4ου Δ.Σχ.Βούλας, ο οποίος έφερε τους μαθητές των μικρών τάξεων σε επαφή με την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι ένας τομέας που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στην εκπαιδευτική πραγματικότητα σε όλον τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα. Αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι η εκπαιδευτική προσέγγιση S.T.E.M. (Science Technology Engineering Mathematics) αρχίζει να αποτελεί κεντρικό κομμάτι της βασικής εκπαίδευσης στα διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο. Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Lego WeDo οι μαθητές που συμμετείχαν στα αντίστοιχα εργαστήρια κατασκεύασαν μηχανικές κατασκευές, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από το φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει. Έδωσαν «ζωή – κίνηση» στις κατασκευές τους μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αποκτώντας δεξιότητες προγραμματισμού, σχεδιασμού, κατασκευής και επίλυσης προβλημάτων (problem solving).

 

Lego 1 Lego 2 Lego 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Χατζή Δημήτρη, πολυβραβευμένο μαθητή της Α’ Λυκείου, δημιουργό του ανδροειδούς «inmoov», ο οποίος ήρθε από την πόλη της Καβάλας ειδικά για να μας μιλήσει για το δημιούργημά του. Ο μαθητής της Α’ Λυκείου βρίσκεται ανάμεσα στους έξι makers ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα, με ανθρώπινες διαστάσεις, εξ ολοκλήρου εκτυπωμένο από αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ο Δημήτρης Χατζής με την κατασκευή του κατάφερε να συμπεριλάβει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και την Ελλάδα σε μια διεθνή κοινότητα δημιουργών τεχνολογικής εξέλιξης. Η εντυπωσιακή παρουσίασή του, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από μαθητές και γονείς, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μελλοντικά πηγή έμπνευσης για τους μικρούς μαθητές μας.

Ομιλίες 4 Ομιλίες 6 Ομιλίες 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κλείνοντας δίνουμε ραντεβού για την επόμενη, 3η και τελευταία για τη φετινή χρονιά εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν το Πάσχα.

Ομιλίες 2 Ομιλίες 1

 

Αφήστε μια απάντηση



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων