Οδηγός για γονείς, ένα άρθρο από την ψυχολόγο του σχολείου μας κ. Ελένη Ρεπανά

Ενημέρωση από την Ψυχολόγο του Σχολείου

Ρεπανά Ελένη                          

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί,  το τελευταίο διάστημα οι άνθρωποι δοκιμάζονται από την πανδημία του κορωνοιού  SARS-COVID- 19 σε πολλά επίπεδα μεταξύ των οποίων και το ψυχολογικό. Τα συναισθήματα , κυρίως αρνητικά και δυσάρεστα, κατακλύζουν μικρούς και μεγάλους .Κανένας  δεν ξεφεύγει… Άγχος και αβεβαιότητα για τις επόμενες ημέρες, στενοχώρια για συνανθρώπους μας, θυμός για την άσχημη εμπειρία που βιώνουμε…

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται όλο αυτό που ζούμε με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και ανάλογα βέβαια με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν και το γνωστικό επίπεδο του καθενός.

Είναι κρίσιμος ο ρόλος των ενηλίκων και κυρίως των γονέων ,αλλά και των δασκάλων στο να καθησυχάσουν, να ανακουφίσουν , να συζητήσουν, να δημιουργήσουν  και να μεταμορφώσουν την αρνητική εμπειρία σε κάτι που προσφέρει… Τι; Μια ευκαιρία για χρόνο με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, με τα παιδιά μας, με τους/τις συζύγους μας, κάτι που μέχρι λίγο καιρό πριν πολλοί δε διέθεταν λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων ή έδιναν προτεραιότητα σε άλλα πράγματα.

Πολλές φορές στη ζωή μας πρέπει δυστυχώς να συμβεί πρώτα κάτι άσχημο για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που έχει αξία στη ζωή. Μας έχει δοθεί , λοιπόν, χρόνος που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε! Διατηρώντας  πρωτίστως την ψυχραιμία σας, μοιραστείτε τα συναισθήματά σας , μιλήστε για αυτά, βοηθήστε τα παιδιά σας να εκφράσουν με το δικό τους τρόπο αυτό που αισθάνονται ,εστιαστείτε στις ανθρώπινες σχέσεις και στην επικοινωνία! Στραφείτε σε μια εσωτερική αναζήτηση και γιατί όχι, αρκετοί από εσάς ίσως αναθεωρήσετε απόψεις που ως τώρα θεωρούσατε δεδομένες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περάσετε ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας προσφέροντάς τους διεξόδους έκφρασης και εκτόνωσης.

Το διάστημα που είναι απαραίτητο να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ  τηρώντας απόλυτα τα μέτρα που ανακοινώνονται ίσως παρατηρήσουμε αλλαγές στη διάθεση και στη συμπεριφορά των παιδιών και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο χειρισμό τους, αλλά και στις δικές μας αντιδράσεις και τα συναισθήματά μας. Αν αισθάνεστε ιδιαίτερα πιεσμένοι, μπορείτε να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό για να αποφορτιστείτε και να θυμάστε πάντα ότι Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ έχουν τεράστια σημασία στη δύσκολη κατάσταση που περνάμε.

Παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί, θα αναρτάται υλικό στην ιστοσελίδα του σχολείου για να βοηθήσει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Παρακάτω σας παραθέτω τον ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ  από το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Αθηνών.

Οδηγός για γονείς.

 

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Η Ψυχολόγος του σχολείου συμβουλεύει!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *